28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Roušky a společenská smlouva

Pojem společenská smlouva vstoupil do evropského politického myšlení spolu s knihou Thomase Hobbese Leviathan (1651) - příští rok to bude 370 let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 13.5.2020 4:11

Je to a bohužel, trochu jinak.Nejde o to, zda se stát (vláda) znevěrohodní - protože na tom je založený princip demokracie, že se opakovaně konají volby, kdy si lidé tak jako tak zvolí jiné politiky, o kterých si zatím myslí, že jim může důvěřovat víc.

Ono jde o to, zda stát může ztratit autoritu. A tu ztratit nemůže. To gró je totiž v otázce, zda stát musí zasáhnout proti skutečně všem, porušením zákona? Odpověď je že nemusí.

Tož, ani ti policajti na ulicích nemusí a nebudou zasahovat proti stovkám, ani tisícům lidí bez roušek najednou. Jim stačí si mezi nimi vybrat několik desítek - a třeba těch nejzranitelnějších (třeba mámy s dětmi), a ty si pěkně "podat". Nebo vlastně nemusí ani zasahovat přímo a hned na ulici, jim stačí si tu ulici vyfotit (resp. kamer tam mají dost) a postihy "rozeznaným" ovčanům poslat později poštou.. Asi jako na stejné úrovni to dělá u dopravních přestupků.

A pokud to bude dělat policie a úřady takto, většina občanů loajální zůstane, a ani kvůli takových "hloupostem" ani žádní Chvilkaři a jim podobní svolávat demonstrace nebudou,,