7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Romská strana vzbuzuje pochybnosti

Možná se co nevidět roztrhne v České republice s novými politickými stranami pytel. Jednu naservíruje Jiří Paroubek, založení další zvažuje předseda iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora. Dost specifickým úkazem ale je nápad na ustavení romské politické strany. V tu může vyústit reakce Romů na vzrůst sociálního a etnického napětí, které probulalo nejvíce na severu Čech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kos 4.11.2011 21:36

Mám dojem,

že volby jsou i o počtech. Je potřeba docílit určitého procentního zastoupení a tak 9 800 000 ku 200 000 při 100 % účasti !!! podléhá určitým pravidlům dané hry.

M. Dvořák 4.11.2011 16:38

Pozitivní diskriminace.

Údajně fungovala u Afroameričanů.Ti mají ovšem úplně jiný kulturní základ a tím i přístup k životu.

M. Stuchlik 5.11.2011 0:01

Re: Pozitivní diskriminace.

Ale houby. Nefunguje ani tam. To jsou jen kecy na zdůvodnění dalších výdajů do černoameričanů.

J. Slanina 4.11.2011 14:30

"Politolog Miroslav Mareš nedávno připomněl, že řada romských stranických projektů doposud zkrachovala, protože nebyla schopna obsáhnout větší počet proudů či klanů v romské komunitě."

Omyl, sudokopytníku, omyl. Řada cigánských stran zkrachovala z mnohem prostšího důvodu. Prostě rozkradli všechny ty dotace a příspěvky.

J. Urban 4.11.2011 11:30

Je to celé nějaké na hlavu. Znám pár cikánů, kteří strčí do kapsy

mnohého bílého - žijí spořádaně, pracují, doma naklizeno, děti studují. Takže pro mne žádný rasový problém neexistuje, je jen uměle vytvářen především tímto státem. Není to o cikánech a bílých. Je to o tom, že jsou slušní lidé a hovada - oboje se vyskytuje ve všech etnikách a národech, i když připouštím, že procentuální zastoupení bude různé. Až budeme mít programy na podporu slušných lidí a potírání parazitů všeho druhu (dnes to máme zcela naopak) ustanou nebo aspoň velmi ustoupí problémy, které dělají ti "obzvláště přizpůsobiví". Něco jako romská strana? To bychom pak měli založit taky stranu vysokých bloďáků!

K. Janyška 4.11.2011 9:23

Romská politická strana by byla neuvěřitelným nonsensem... Dzp.

V. Heidlerová 4.11.2011 7:56

Strana na rasovém základě

Já se připojuji. Kdo by ten zaštiťovací útvat financoval - my méně opálení? Pak i my máme právo sdružovat se na základě odlišnosti  v pigmentaci.

T. Kočí 4.11.2011 9:12

Re: Strana na rasovém základě

Ano,dostanou peníze od státu (nás) ,ty někdo ukradne a tím to skončí.

A. Bocek 4.11.2011 7:14

Zakládám protistranu

A nedáme !

R. Sedláček 4.11.2011 5:35

čtěte

Cikáni

T. Vodvářka 4.11.2011 5:18

Jsem příslušník zabedněné majority

a bohužel neznám na celostátní ani na lokální úrovni příslušníka romského etnika, jež by požíval právem nějaké autority. Založení strany Adaj /předklad Tady jsme/, ve mne vzbuzuje spíše obavy, neboť sdělí-li mi cikán "Adaj", hodlám spíše než číst jeho případný politický program držet pevně svou portmonku a zmizet.

Cikánská společnost je - a to budiž jasné i panu Jelínkovi a všem bloudům - založena na zcela jiných principech, než obyvklá společnost majority. Cikán nepovažuje soustavnou práci za něco, co je obvyklé k obživě. Jeho způsob živobytí je oblafnout "gádža", čím více tím lépe. Krádež nepovažuje za přestupek, ale za legální způsob nabytí majetku. Vzdělání má pro cikánskou společnost asi stejnou hodnotu, jako pro většinovou umění vykládat budoucnost z kávové sedliny.

Současná násilná eskalace cikánů a zvýšená obranná aktivita majority je dána stupidní politikou české vlády, která znemožňuje pojmenování věcí správnými pojmy, zcela asymetricky posuzuje stejné činy spáchané cikánem a "gádžem", korumpuje cikány vymýšlením dalších úplatků v podobě "sociálních" dávek. Místo náslechu zoufalých obyvatel Šluknovska a pomoci je obviňuje z "pravicového" extrémismu.

Založení jakékoli cikánské strany je plácnutím do vody, dojde pouze k obrácení státního penězovodu tímto směrem, vytvoření prostoru pro natřásání peří slaboduchých politiků a komentátorů, kteří jinak pro vyprázdněnost nemají na víc.

Jediné, s čím lze souhlasit, je podpora těch několika možných perspektivních jedinců cikánského původu, kteří jsou výjimkou z uvedeného a pomoci jim ve výchově jejich dětí tak, aby přijali beze zbytku hodnoty, na nichž stojí obvyklá středoevropská civilizace. Nikoli však rušením zvláštních škol a integrací všech cikánů do majoritních tříd, jak nejspíše plánuje MŠ. Pomoci těm, kteří soustavně hledají práci /jakoukoliv/ a vydrží u ní déle než do první výplaty. K tomu není třeba založení politické strany ale pouze zdravý rozum. Jak se řekne romsky "pracovat a nekrást?"

V. Heidlerová 4.11.2011 8:01

Re: Jsem příslušník zabedněné majority

Výborný příspěvek, není co dodat, při četbě prvního odstavce jsem se rozplakala smíchy. A pak jsem se už řehtala jako kůň , i když vím, že je to téma vážné - ale je napsáno výstižně a vtipně. To "Adaj" mi připomíná "Davaj" - to jsme si zase drželi hodinky. Hááááááááááá

M. Stuchlik 4.11.2011 23:58

Re: Jsem příslušník zabedněné majority

a skovávali žínky

P. Lenc 4.11.2011 8:35

Re: Jsem příslušník zabedněné majority

Díky,lépe to napsat nešlo.