29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Rituál, který v krizi zdržuje

Ani zdravotní indispozice Miloši Zemanovi nebrání, aby podrobil zájemce o vládní křesla důkladnému výslechu. Týká se to zejména nováčků, které míní proklepnout ze všech stran. Staré mazáky naopak možná čeká někdejší zkušenost sociálně demokratického ministra, jenž s prezidentem hodinu probíral holky, vdolky a knížky, ale pak musel předstírat, jak řešili témata nejvážnějšího státního významu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 2.12.2021 10:29

Jste srandista. A vykladač pojmů amatér. Naštěstí se jen domníváte, Naštěstí.

Pravidla českého pravopisu:

-Návrh-, věc k dalšímu projednání.

Ministrem se stává navrhovaný po schválení a jmenování presidentem republiky

V televizi se slovíčkaří, drzí politici by neustále jen chtěli slovíčkařit. Dále slovíčkaříte Vy.

Asi slovo -parlamentní- chápete ve smyslu -vodfajfkované parlamentem-.

Š. Hašek 2.12.2021 10:22

Za činné služby (už se tady opakuji), ku mně byli vysláni asi čtyři publicisté. Pouze jeden z nich se orientoval. Psal také jen odborné rozhovory/polemiky z jednoho oboru.

Ti další tři (dvě ženy) znali pouze základní pravidla stavby věty, slohové útvary. Jinak se "chlubili", že jsou "na všechno". Včera nové metody orby, dnes dysgrafie u prvňáčků, zítra akciové trhy, výzbroj armády a rodinný život hereček.

Výjimky možné. A je několik výjimek.

Dneska zas jeden hejhula z tisku poučoval, jak mám správně pochopit slovo -návrh-. Víme asi, o co kráčí.

J. Roškota 2.12.2021 10:21

Ono při výkladu ústavy nejde o slovíčkaření. Jde o to, že my nemáme prezidentský systém. My jsme parlamentní republika a vláda získává svou legitimitu vyslovením důvěry v parlamentu, ne prezidentským jmenováním.

Domnívám se, že by bylo vhodné podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Aby bylo jasno. Teď i do budoucnosti. To neznamená, že není možné, aby prezident s premiérem koordinovali své zájmy.

J. Nevrkla 2.12.2021 10:20

Napsal jsem to nespravne. Slovník: Navrhovat - předkládat nápady k posouzení.

Vy snad když něco navrhujete, znamená to, že to tak bude? V demokracii to tak rozhodně nefunguje. Stejně jako z formulace ústavy vyplývá, že prezident nemůže jmenovat ministrem kohokoliv, ale pouze toho, koho mu premiér navrhne. Mohl by mu navrhnout třeba manželku nebo své dítě, pak zřejmě bude mít smůlu. Stejně jako kdyby mu třeba navrhnul někoho, kdo podle mínění prezidenta bude zemí poškozovat v zahraničí. Na to bude prezident zvláště citlivý, když podle ústavy zastupuje zemi navenek. Stejně jako posuzuje a jmenuje velvyslance, bez prezidenta se velvyslancem nikdo nestane.

Š. Hašek 2.12.2021 10:12

Pravidla českého pravopisu (asi je neznáte):

-Návrh- - věc k dalšími projednání.

Ústava nestanovila, že president republiky podepíše předsedovi vlády nějaký jeho seznam. Nic na tom nemění ani různé hlasovačky v televizi, plkání Pekarové a mudroblouznění novinářů.

M. Kanda 2.12.2021 10:06

Ústava nic o žádném posouzení neříká. To jste si vymyslel vy. A stejně tak nic neříká o nějakém posouzení.

Rozhodnutí o tom, kdo bude ministrem, musí z logiky věci činit ten, kdo bude za práci těch ministrů zobpovědný. A to prezident není ani náhodou.

J. Nevrkla 2.12.2021 9:54

Nic takového. V ústavě je napsáno, že premiér navrhuje ministry. Český významový slovník: Navrhovat - předkládat návrhy k posouzení.

A dává je k posouzení nejvyššímu ústavnímu činiteli. Pokud by to tvůrci ústavy chtěli jinak, pak by premiérovi dali právo přímo si ministry jmenovat. Z formulace vyplývá, že si přáli nějakou pojistku.

M. Kanda 2.12.2021 9:44

Nemáte pravdu. Nějaké posuzování a uznávání za vhodné mu v tomto případě nepřísluší. Tato práva opravdu Ústava prezidentovi nedává. Ministry navrhuje premiér (on za ně bude odpovědný) a prezident (který žádnou odpovědnost nenese) pouze provede jmenovací akt.

Prezident může uplatňovat svou vůli při výběru premiéra.

Š. Hašek 2.12.2021 9:11

Nezdržuje.

Pouze hloupý politolog si myslí, že jde o sekundy. Nějaký šašek z novin (Lipold) dnes zas napsal, že "ústava jasně říká, že president bez prodlení podepisuje papír od předsedy vlády".

A není to rituál, Jelínku. Je to výrobní porada, nebo třeba úřední jednání. Vyberte si.

Von se Stanjura nezblázní, může si koncipovat rachotu, hodinu po hodině, zatím doma.

J. Hanzal 2.12.2021 9:06

Jelínku, Jelínku, Jelínku, co je na dvou českých slovech navrhuje/jmenuje tak nesrozumitelného. Pokud, tedy z mého pohledu, mi někdo někoho navrhne na jmenování tak je v mým vlastním zájmu si s tím kanditátem promluvit, abych pak nebyl za blba koho jsem někam jmenoval!!Co je na tom tak zváštního, že na to věnujete tolik času, pane Jelínku. Nejspíše nemáte co na pořádnou a smysluplnou práci, nebo se mýlím?;-D

J. Nevrkla 2.12.2021 8:55

Politicky analytik by se měl naučit česky a pochopit ústavu. Premiér ministry pouze navrhuje, tedy predava své nápady k posouzení prezidentovi. Ten je posoudí a pokud je uzná rozumnými, ministry jmenuje.

J. Pavelka 2.12.2021 8:31

Publicisty je třeba brát s rezervou...Od toho je publicista, ne prezident

F. Navrátil 2.12.2021 7:56

Až bude Jelínek ideálním prezidentem, tak bude jmenovat kohokoli a podepíše všechno včetně prázdných papírů.

V. Církva 2.12.2021 7:14

To je taky zajímavá otázka a možná to nebude tak jednoznačné. Jakkoliv je Babiš premier v demisi.

V. Církva 2.12.2021 7:13

R^

V. Církva 2.12.2021 7:13

Na jakém každém dni záleží, když u nás na vládě moc nezáleží. Je tu deep state, právníci a veřejné mínění, které nepodporuje lockdowny a nečeká se že se bude za nové vlády chovat jinak. Energie nejsou drahé kvůli naší vládě ale celosvětové situaci. A rozpočet na příští rok už vláda nepředělá....

"kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. S největší pravděpodobností by Fiala dostal za pravdu". Ano jakkoliv je ústava jasná, Zeman má mít možnost nejmenovat, ale aktivistický ústavní soud funguje očekávaně. Zeman jim vadí spravedlnost si US ohne.

J. Tulejová 2.12.2021 7:09

Mně se tento rituál zdá velmi správný. Prezident si udělá svůj názor, budoucí ministr si udělá názor na prezidenta. A věřím tomu, že si všichni řeknou, že nám ta média i senát v obraze prezidenta pěkně kecají, prezident je připraven, mysl má bravurní, a že se sedí na vozíčku a za sklem? Sorry jako.

P. Hatina 2.12.2021 3:25

Mimochodem, že bych se zeptal, jak se Ústavní soud při přijímání kompetenční žaloby vyrovná s faktem, že tahle země má dva premiéry?