26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Rituál, který v krizi zdržuje

Ani zdravotní indispozice Miloši Zemanovi nebrání, aby podrobil zájemce o vládní křesla důkladnému výslechu. Týká se to zejména nováčků, které míní proklepnout ze všech stran. Staré mazáky naopak možná čeká někdejší zkušenost sociálně demokratického ministra, jenž s prezidentem hodinu probíral holky, vdolky a knížky, ale pak musel předstírat, jak řešili témata nejvážnějšího státního významu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 2.12.2021 9:54

Nic takového. V ústavě je napsáno, že premiér navrhuje ministry. Český významový slovník: Navrhovat - předkládat návrhy k posouzení.

A dává je k posouzení nejvyššímu ústavnímu činiteli. Pokud by to tvůrci ústavy chtěli jinak, pak by premiérovi dali právo přímo si ministry jmenovat. Z formulace vyplývá, že si přáli nějakou pojistku.

M. Kanda 2.12.2021 10:06

Ústava nic o žádném posouzení neříká. To jste si vymyslel vy. A stejně tak nic neříká o nějakém posouzení.

Rozhodnutí o tom, kdo bude ministrem, musí z logiky věci činit ten, kdo bude za práci těch ministrů zobpovědný. A to prezident není ani náhodou.

Š. Hašek 2.12.2021 10:12

Pravidla českého pravopisu (asi je neznáte):

-Návrh- - věc k dalšími projednání.

Ústava nestanovila, že president republiky podepíše předsedovi vlády nějaký jeho seznam. Nic na tom nemění ani různé hlasovačky v televizi, plkání Pekarové a mudroblouznění novinářů.

M. Kanda 2.12.2021 12:46

Jmenování vlády je akt podle zákona, ne podle nějakých pravidel pravopisu. Ty si strčte ... víte kam. Ty nemají váhu zákona.

Uvědomte si, že kdyby bylo po vašem (jako že naštěstí není), tak v situaci, kdy se zatvrdí prezident i premiér, tak zůstanou některá nebo všechna ministerská místa neobsazena. V praxi tak povedou ministerstva nikým nevolení náměstci. Nepřipadá vám to trochu divné?

Prezident v tomto procesu opravdu nemá rozhodovací pravomoc. Je zde pouze jako ceremoniář, který svou přítomností dodává aktu jmenování vlády náležitou vážnost. Koneckonců současný prezident ve své minulé úloze premiéra se ke svým prezidentům choval také tak.

Š. Hašek 2.12.2021 13:04

No já jen špitnul ........

"Zelená znamená volno" ....... to je v silničním provozu jen nějaké pravidlo pravopisu?

Předělejte český jazyk. Všechny překopejte. I to, že termín -návrh- znamená -příkaz- . A bude to.

Zklamal jste mě. S někým, kdo si myslí, že návrh je rovnou něco k podepsání, se mně nechce příliš tratit volnočas.

J. Nevrkla 2.12.2021 10:20

Napsal jsem to nespravne. Slovník: Navrhovat - předkládat nápady k posouzení.

Vy snad když něco navrhujete, znamená to, že to tak bude? V demokracii to tak rozhodně nefunguje. Stejně jako z formulace ústavy vyplývá, že prezident nemůže jmenovat ministrem kohokoliv, ale pouze toho, koho mu premiér navrhne. Mohl by mu navrhnout třeba manželku nebo své dítě, pak zřejmě bude mít smůlu. Stejně jako kdyby mu třeba navrhnul někoho, kdo podle mínění prezidenta bude zemí poškozovat v zahraničí. Na to bude prezident zvláště citlivý, když podle ústavy zastupuje zemi navenek. Stejně jako posuzuje a jmenuje velvyslance, bez prezidenta se velvyslancem nikdo nestane.

Š. Hašek 2.12.2021 10:35

Jsou varianty námi probíraného.

Všechna Pravidla českého jazyka ale zůstávají při formulaci ve smyslu "návrhem není rozhodnuto".

Bohužel se toho opakovaně zmocní trojkoví šíbři/propadlíci, kteří se domnívají, že president "podepisuje seznam zboží ku koupi". Volně.

J. Černý 2.12.2021 11:23

Po posouzení je součástí jmenování . Proč v Ústavě není napsáno, že ministry si jmenuje premiér ??

Š. Hašek 2.12.2021 18:49

R^R^

F. Navrátil 2.12.2021 7:56

Až bude Jelínek ideálním prezidentem, tak bude jmenovat kohokoli a podepíše všechno včetně prázdných papírů.

J. Pavelka 2.12.2021 8:31

Publicisty je třeba brát s rezervou...Od toho je publicista, ne prezident

Š. Hašek 2.12.2021 10:22

Za činné služby (už se tady opakuji), ku mně byli vysláni asi čtyři publicisté. Pouze jeden z nich se orientoval. Psal také jen odborné rozhovory/polemiky z jednoho oboru.

Ti další tři (dvě ženy) znali pouze základní pravidla stavby věty, slohové útvary. Jinak se "chlubili", že jsou "na všechno". Včera nové metody orby, dnes dysgrafie u prvňáčků, zítra akciové trhy, výzbroj armády a rodinný život hereček.

Výjimky možné. A je několik výjimek.

Dneska zas jeden hejhula z tisku poučoval, jak mám správně pochopit slovo -návrh-. Víme asi, o co kráčí.

Š. Hašek 2.12.2021 10:49

R^

V. Církva 2.12.2021 7:13

Na jakém každém dni záleží, když u nás na vládě moc nezáleží. Je tu deep state, právníci a veřejné mínění, které nepodporuje lockdowny a nečeká se že se bude za nové vlády chovat jinak. Energie nejsou drahé kvůli naší vládě ale celosvětové situaci. A rozpočet na příští rok už vláda nepředělá....

"kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. S největší pravděpodobností by Fiala dostal za pravdu". Ano jakkoliv je ústava jasná, Zeman má mít možnost nejmenovat, ale aktivistický ústavní soud funguje očekávaně. Zeman jim vadí spravedlnost si US ohne.

J. Tulejová 2.12.2021 7:09

Mně se tento rituál zdá velmi správný. Prezident si udělá svůj názor, budoucí ministr si udělá názor na prezidenta. A věřím tomu, že si všichni řeknou, že nám ta média i senát v obraze prezidenta pěkně kecají, prezident je připraven, mysl má bravurní, a že se sedí na vozíčku a za sklem? Sorry jako.

V. Církva 2.12.2021 7:13

R^

P. Hatina 2.12.2021 3:25

Mimochodem, že bych se zeptal, jak se Ústavní soud při přijímání kompetenční žaloby vyrovná s faktem, že tahle země má dva premiéry?

V. Církva 2.12.2021 7:14

To je taky zajímavá otázka a možná to nebude tak jednoznačné. Jakkoliv je Babiš premier v demisi.