23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Řezání do masa

Na Kalouskovy dodatečné a drastické úspory nakonec, doufejme, nedojde, protože ty představují z hlediska výkonu ekonomiky mnohem tvrdší restrikci než vyšší daně, zejména pokud mají zasáhnout zbytek státních investic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 29.10.2012 23:00

Trochu soudnosti.

"Investiční úspory mají tu nepříjemnou vlastnost, že na jedné uspořené miliardě přijdeme o dalších šest či sedm miliard z fondů Evropské unie, protože jiné investice než spolufinancované EU v plánech pro příští rok téměř nefigurují." Ono by to opravdu chtělo trochu přemýšlet o těch investicích, jestli musíme prostavět na houby miliardu, abychom mohli utratit ještě šest. Já bych prostě omezil přechody pro medvědy přes dálnici a cyklostezky, které se cenou blíží autodromu v Monze. Jenže z čeho by se zas stavební firmy nažraly. Potažmo přátelé stran. Že?

S. Ševeček 29.10.2012 15:50

"resorty s hodně zaměstnanci, tedy například vnitro a obranu, kde se docela šetřilo už v minulých letech"

Jak je obecně publikováno, v "podnikatelské sféře" se platy - rozumějme tím průměrný hrubý příjem zaměstnance - v posledních dvou třech letech meziročně moc nezvyšují (a otázkou je celkový nárůst průměrného platu za poslední tři roky celkem), přitom hrubý plat statisticky docela zajímavě roste ... vzhledem ke stagnaci či dokonce poklesu ekonomiky je to zvláštní jev. Docela by mě zajímalo, KDE. Není to náhodou v politické třídě - tedy u státních a obecních zaměstnanců a u politiků?

V. Venc 29.10.2012 13:13

Výborný článek

Souhlasím s názorem autora, že rebelie ODS a rozbití rozpočtu značně zkomplikovalo život koaličním politikům (tedy sami sobě si). Problém však je složitější, než se na první pohled zdá.

Je přece třeba, aby investice byly realizovány s vyšší hospodářskou péčí, než bylo/je zvykem v dosavadní státní praxi. Ta je problémová z několika důvodů: (a) slabá schopnost a zájem státních úředníků o přípravu projektů a jejich realizaci, (b) snaha zhotovitelů realizovat projekt s max.ziskem, tedy co nejdráže, (c ) a v max. možné časové lhůtě. Jediným racionálním hodnocením, impulzem jsou sporadické výsledky NKÚ, které ovšem spíše poslouží jako informace pro vládu a média.

Následnou otázkou je, zdali je účelné rozvíjet ekonomiku na socialistických, dotačních a regulačních principech EU. Domnívám se, že nikoliv. Podniková ekonomika je falešně ovlivňovaná dotačními, regulačními impulzy a její rozvoj tak nelze dosti dobře optimálně směrovat. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že z krátkodobého hlediska je to podnikatelům jedno, ti se vždy budou starat o maximalizaci zisku, což je správné.

Na rozdíl od autora článku se domnívám, že po této vládě zůstane dostatečně hluboká stopa v myslích, solidaritou a socializmem ovládaných českých občanů. Nepřikláním se k negativnímu hodnocení vládní činnosti. V našich současných eurounijních podmínkách nebylo v žádném případě možné vygenerovat vládu, která by v koaličním výsledku dosáhla lepších výsledků!

P. Schuster 29.10.2012 8:37

Naší poslanci ve Sněmovně

Autor píše, že více než osmdesát procent výdajů státního rozpočtu je předurčeno zákony, smlouvami či mezinárodními závazky a tzv. mandatorní výdaje.

Jejich skokový růst v souvislosti s novými sociálními dávkami (např. porodné a rodičovský příspěvek), které byly schváleny před parlamentními volbami v roce 2006, katapultoval podíly mandatorních výdajů na hranici tří pětin výdajů rozpočtu.

A tady je zakopaný pes. Poslanci Sněmovny, jako jeden muž (nehlasoval ministr financí Vlastimil Tlustý) bez rozdílů politické příslušnosti před volbami a v zádech se 6-ti procentním nárůstem HDP, odsouhlasili nesmyslnou výši těchto výdajů. Tenhle ten, do nebe volající populismus všech poslanců ve Sněmovně, se nám nyní vymstil.

Nyní je nulový nárůst, a proto je každá rada drahá. Ministr financí Kalousek má těžkou hlavu, kterou mu nejednotnost poslanců ODS (který tuto situaci v podstatě zavinili) jenom stěžuje.

O. Uživatel 29.10.2012 10:28

Uživatel požádal o vymazání
F. Pavlis 29.10.2012 8:15

To,co mě zajímává mnohem více,

je fakt, co příjde POTOM.  Jak budou vypadat "spravedlivé" reformy, kde bude stát brát  "zdroje" e.t.c. Už dnes je ve vládě nemálo "bývalých" komunistů s letorou trvale stejnou. Co až přijdou ti nepřevlečení a jejich  odnože ? Opravdu jsem zvědavý na tu novou politickou kolturu a efektivnost. B.Sobotka má sice úsměv lehkého retardéra, ale současně nepostrádá rysy velice jedovaté...

V. Mlich 29.10.2012 8:05

Jako by to psal Kalousek

Ten clanek vypada, jako by ho psal sam Kalousek. To vyhrozovani, ze pokud se nezvysi danove sazby, tak uvidite! A dalsi vyhrozovani, ze odejde z koalice. Uz aby to bylo! Kdyz se podivame po okolnich statech, kolik procent GDP je statni rozpocet, tak je jasne, ze u nas se vybira mnohem vic, nez je prumer, dalsi zvysovani vyberu nutne neni, kdyz vlada neumi vyjit s tim, co se vybere, znamena to jen to, ze patrne prilis rozhazuje.

20 mld z tisice miliard rozpoctu jsou 2% - o toto kdyby se rovnomerne snizily vsechny kapitoly, tak neni co resit, vzdyt kdyz si budou do uradu kupovat novou pohovku, tak je na vyber od 10 tisic do 80 tisic, holt si koupi levnejsi o 2%. Kdyz prumerna je za 20 tisic, tak to je rozptyl 50%-400%

S. Ševeček 29.10.2012 15:44

Re: Jako by to psal Kalousek

Přesné, pane Mlichu.