28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Restituce za dvě piva měsíčně

Téma restitucí církevního majetku dostalo mocný politicko-mediální impuls díky billboardu ČSSD, kde modrá ruka vládní koalice podává chamtivé církvi pytel plný peněz. Celá záležitost se však netýká jen restitucí, neboť ilustrativně odhaluje způsob, jakým se v České republice provozuje politika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Gabriel st. 17.8.2012 13:43

Pane Mlejnku,

O restitucích církevního majetku se intenzivně veřejně diskutuje již přes 6 let! Novináři by to nemělo uniknout. A ani vače pivní počty nejsou moc vpořádku. Zapomíníte na to, že církevní majetek vynáší státu  3 - 6 mld Kč/r, řekněme 4,5. Bude-li vyplácetcí rkvím nejprve 3,5 a později jenom 2 mld ročně,  a zástane -li mu 44% majetku trvale,  budou platby nejprve prakticky hrazeny výnosem z tohoto majetku, později bude ternto majetek pro stát přínosem. Nehrozí tedy, že by sinějaký pivař musel utrhovat pěnu od úst!

A. Krejčová 17.8.2012 13:21

Víte, tenhle článek je

buď k pláči nebo k smíchu (takovému trochu křečovitému). Pokud by si autor zde dohledal tento článek   http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-srpen-1968-dnes-0bf-/p_politika.asp?c=A080817_092545_p_politika_wag, nemohl by napsat něco takového.

Od kdy se o politice rozhoduje v PR agenturách? Myslíte si snad, že úplně všichni voliči jsou hlupáci, kteří si nic nepamatují? Že si nepamatují ty všechny předchozí bilboardy slibující od jistých stran "jistoty a prosperitu"? Tahle medializace politiky stojí daňové poplatníky statisíce  korun. Samozřejmě, že pokud budou mít nadále možnost obědů se slevou, případvky na děti, jednou za rok dejme tomu kolekci a jeden týden placené dovolené navíc, budou volit zase své sociální jistoty bez ohledu na to, že erárání kasa je prázdná, že peníze tahané prostřednictvím eurofondů jsou ty samé, které tam oni sami posílají, že nyní ještě navíc budou oni i jejich děti kdoví kolik let platit za "hříchy" svých rodičů. Ono to těm mladým se bude jednou špatně vysvětlovat, proč si mají dejme tomu již od dětské peřinky začít platit své osobní důchodové pojištění, protože ze státního dost těžko něco zbude. Nevím, k čemu by církvím měl být majetek. Neviděla jsem, že by se nějak více starali o postižené než ostatní. Možná, že jsem naivní, ale proč by měli církvím v rámci restituce prostřednictvím státu platit i nevěřící? Navíc se jedná o mnohamilionovou částku a tak už jen čekám, kdy si z ní všichni ti věřící ještě začnou počítat úroky z prodlení. V českém Kocourkově bych se tomu ani nedivila. Přeji vám všem pěkný víkend s nedělní pobožností.

P. Schuh 17.8.2012 12:21

Antikrist

Ale vždyť nikdo nespochybňuje, že se má věřícím vracet majetek. Zpochybňuje se jakým způsobem se přišlo na to, co se bude vracet. Ať jasně napíšou, že bude navrácen majetek ukradený po roce 1948, který prokazatelně vlastnila církev. A přesný výčet majetku, který se bude proplácet a v jaké výši. Dále zveřejnit datum od kterého církev nebude financovaná státem. Je to však velmi kacířské toto chtít vědět, vím....

J. Klepal 17.8.2012 12:13

třicetikorunový poplatek

Moje zkušenost s třicetikorunovým poplatkem s jedním problémem: dvě návštěvy u praktického lékaře, dvě návštěvy u odborného lékaře, k tomu dvě návštěvy u rehabilitačního lékaře, celkem pouze poplatky 180 korun, k tomu léky nehrazené pojišťovnou a nezapočítavané do limitu, celkem 1500 korun. Takže o jednom pivu může mluvit pouze idiot.

V. Venc 17.8.2012 11:51

Je marné cokoliv vysvětlovat II

Církev (instituce) je českým právem chápána jako křesťanská náboženská společnost, tj. společnost občanů věřících v Boha.

Početní diskutující, spoléhající se na svou socialistickou intelektuální výbavu, se vyznačují podivným vztahem ke svým v Boha věřícím spoluobčanům.

Těmto milým lidem nejde o nic jiného, než o vyjádření odporu ke svým vlastním kulturním judeo-křesťanským kořenům a o projev touhy spočinout ve všeobjímajícím evropském "multi-kulti".

Toto jednání narušuje občanská práva i svobodu věřících a uráží je, poněvadž si usurpují právo rozhodovat věřícím o jejich právu na majetek.

P. Podešva 17.8.2012 11:51

Re: církevní restituce jsou problém

To je asi stejný problém, jako to, že ČSSD vysoudila Lihový dům, za který ještě dluží Altnerovi dle smlouvy. I obec sokolská dostala v restituci zpět svůj majetek.

P. Podešva 17.8.2012 11:48

A žer se takto spravedlivě nerozhořšovali

vyobyčejní vopčani, když tu bylo schváleno hlasy čssd, že budeme přispívat 130 miliard ročně (sic!) na obnovitelné zdroje energie.

Pokud by někdo chtěl tvrdit, že to odhlasovala současná vláda, tak tady malá rekapitulace:

http://www.psp.cz/eknih/2002ps/stenprot/041schuz/s041341.htm

http://www.psp.cz/ff/52/0e/6b/08.htm

Takže na jednu stranu ru socani s komunisty vyhodí oknem 30x víc a to garantovaně po dobu 20 let a na druhou stranu tu brojí proti narovnání zlodějiny.

M. Šejna 17.8.2012 11:43

církevní restituce jsou problém

já mám velký problém s cirkevními restitucemi. Je to totiž zcela v rozporu s původními restitucemi, které byly prováděny po sametu. Tehdy platilo, že majetek byl vracen jen fyzickým osobám a nikoli osobám právnickým. O vrácení majetku tak nemohli žádat potomci majitelů akcií a potomci majitelů bývalých s.r.o.. Tedy přesněji, pokud byl majetek zapsán na poválečné soukromé společnosti, nemohl být zařazen do restituce.

Církev je právnická osoba. Z tohoto důvodu je církevní restituce mimo rámec původních restitucí a otvírá to do budoucna možnost restituovat i majetek firemní a majetek akcionářů. Pokud tato vláda schválí vrácení firemního majetků bývalým akcionářům a bývalým společníkům, pak nebudu mít problém ani s vrácením církevního majetku.

V. Váňa 17.8.2012 10:25

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Omlouvám se za tu motaninu u Vašeho jména, pane Schlägle.

Někdy si technika žije dost vlastním životem.

V. Petrová 17.8.2012 10:20

Re: Pekne prirovnani k tem pullitrum

Nikdo nikomu dva půllitry piva nebere.  Vše se mělo vrátit už při zákonu o půdě, kdy platily tehdejší ceny pozemků a ne ty dnešní, kdy měsíční příjem 3 - 5 tisíc Kč byl velmi slušný příjem a kdy Klaus tvrdil, že kolem roku 2000 bude činit průměrný měsíční příjem 20.000,- Kč. No, trochu mu to o 10 let nevyšlo, ale faktem zůstává, že s průměrnou mzdou vzrostla i cena pozemků a oboje patrně poroste dál. Stejně, jako cena příslovečného půllitru. V první polovině 90. letech by jste si za 50,-Kč pořídíli těch piv o něco víc, ne ? Že se tenkrát nevrál církvi majetek za, z dnešního hlediska, pár šupů, o to se zasloužil pan Klaus (tehdy ministr financí ), který se vůbec stavěl proti vrácení ukradeného majetku občanům a povolil až tehdy, kdy mu bylo vysvětleno, že znárodnění je za peníze, a protože sedláci za půdu nedostali ani Ň, tak je vlastně pořád jejich a stát ji nemůže prodat, aniž by peníze nepředal vlastníkům. Pan Klaus totiž  chtěl půdu rozprodat v kuponové privatizaci. Dnes víme, jaká zlodějna kuponová privatizace byla. Církevní majetek se podařilo poslancům před kuponovou privatizací uchránit tzv. blokačním paragrafem, který uzákonil, že pro vrácení majetku církvím bude třeba schválit nový zákon. Což trvá 20 let...!!! K panu Klausovi se tehdy přidal pan Zeman. Dnes plánuje pan Klaus navrát do politiky jako premiér a pana Zemana podporuje v jeho prezidentských touhách. Oboje v režii ruských podporovatelů. No, a mezi tím si tito dva pánové střihli opoziční smlouvu, která založila ve státní správě i jinde bezbřehé korupční prostředí, s nímž dnes těžce bojujeme. Neměli bychom je v klidu nechat užívat důchod a ohlédnout se po někom méně profláknutém ?   

J. Vintr 17.8.2012 10:20

Je marné cokoliv vysvětlovat

U podstatné části naší populace je povědomí o tom, co je to vlastně církev a náboženství formováno Jiráskem a desetiletími bolševické propagandy. Žádné věcné argumenty to nemohou změnit, protože právě tihle lidé nejsou moc schopní něco chápat. Potřebují jednoduchá hesla ve stylu "čtyři nohy dobré, dvě nohy špatné". Pro ně prostě slovo církev zůstane navždy spojeno s inkvizicí, upalováním kacířů a s pedofilními aférami.

Této tuposti samozřejmě logicky využívají politici. A není to asi primárně o tom, aby někdo vyhrál volby, ale o tom, aby se rozpoutáním vášní kolem restitucí pozapomnělo, jak se u nás ve státní sféře nehorázně krade (napříč celým politickým spektrem).

V. Váňa 17.8.2012 10:13

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

No, a v tom se, pane Schlågle, neshodnem.

Jak víte, že by stejně nebyla vyslyšena? Kde berete tu jistotu? Že by se vyrojila řada demagogických protiargumentů hraničí s jistotou. Ale otázkou zůstává jejich účinnost. Dokud něco nezkusíme, těžko říkat, že to mělo nebo nemělo cenu.

Nedávné regulační poplatky jsou mého názoru zcela jasným důkazem. Nikdo z politicky mocných důvěryhocně nevysvětlil jejich podstatu a začlenění do celkové zravotnické reformy. (Ono také vysvětlovat něco, co je blbost, jde velmi těžko. Regulační poplatky měly, i podle lidí jistě fundovanějších než jsem já, reformu zdravotnictví završovat, nikoli otevírat. Takhle jsou regulační poplatky plácnutí do vody, jde jen o malinký příspěvek do rezortu, který ale nic systémového nikdy neřešil.) A tak zbyl prostor pro velký kus demagogie (v tom Vám dávám za pravdu) pro ČSSD.

Á propós: Naší politické garnituře a státu se podařilo něco, co bych býval nepovažoval za možné. Protože ke zdravotnické reformě nedošlo ani po letech, a regulační příspěvky jsou příjmem zdravotnického zařízení, jejichž vydání není následně ničím a nikým regulováno, ukázala se z tohoto pohledu demagogická kampaň ČSSD jako naprosto pravdivá. Nebo s nad ne?

Tak si především zameťme před svým prahem. A vysvětlujme namísto nadávek. Líbil se mi názor Dr. Macka, který už před časem navrhoval, abychom církve rychle vyplatili, i kdybychom si na to jako stát měli půjčit, a odluku učinili ihned. Proč někdo, kdo se v tom vyzná, tento propočet neučinil? Vy říkáte odfláknuté, já, protože už dlouho žiji v tomto morálním marasmu, mám podezření, že účelové. Třeba by vyšlo najevo, jak je třicetiletý splátkový kalendář pro stát supernevýhodný. Co Vy na to?

J. Fleiszner 17.8.2012 9:58

Nenažrané církve...

Stát měl hlavně občany informovat o tom, proč bude katolické církvi (ostatní jen tak paběrkují) platit obrovské peníze desítky let. Majetek by jí vrácen být určitě měl a to za podmínek, jaké měl každý jiný restituent.

Katolická církev v ČR je konomicky i vztahem k Bohu mrtvá. Kdyby dostali nabídku rychlého návratu majetku bez jakéhokoli finančního vyrovnání, tak by po tom určitě skočili. Za 2 roky by bylo po problémech. Už ani korunu žádné církvi. Katolíci by majetky prodali, peníze utratili a pak by museli předvést svojí životaschopnost. Toho se, ale katolická církev bojí rozhodně víc než pekla.

I. Schlägel 17.8.2012 9:56

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Vysvětlovací kampaň byla odfláknuta. Jistě. Problém je ten, že by stejně nebyla vyslyšena a byla by přeřvána kampaní s opačným znaménkem. Žádný seriozní argument není dost seriozní, aby se proti němu nevyrojila změť demagogie od lidí, kteří mají demagogii v popisu práce. Nedávné regulační třicetikorunové poplatky u lékaře jsou toho živým důkazem.

V. Váňa 17.8.2012 9:42

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Vážený pane Lenci, netvrdím, že mám patent na rozum. Já ty chlapi z hospody znám asi trochu jinak, ale může to být jen místní záležitost. Co převládá asi mi dva úplně nerozřešíme.

S čím však nesouhlasím, je, že vysvětlováního bylo dost.

Nebylo!!!  Vždycky jen političtí prominenti ze všech možných stran říkali, co si myslí a s čím nesouhlasí. To, o čem píšu, nebylo nikde souhrnně ani zveřejněno, ani řečeno.

A myslím si, že jsem poslouchal dost.

J. Tachovský 17.8.2012 9:40

Pekne prirovnani k tem pullitrum

jen nevim, proc nekdo si ma odrict dva pullitry piva mesicne, aby nekdo jiny dostal spousty penez.

P. Lenc 17.8.2012 9:22

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Pane Váňo, domnívám se, že jste příliš velký optimista co se týče občana a jeho zájmu o věc jako takovou.Má zkušenost je, že i kdyby jste občana zavalil naprosto srozumitelným materiálem o příslušném problému, tak stejně bude vidět tu "zlou" vládu a "nenasytnou" církev.A nezlobte se na mne, vysvětlováního bylo dost, jenom to chtělo poslouchat.

J. Slanina 17.8.2012 9:14

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Obecně máte, pane Váňo, pravdu. Ano, vláda odflákla patřičnou vysvětlovací kampaň (stejně jako svého času u profláknuté třicetikoruny).

Ale ruku na srdce. S tím že by "naši obyčejní lidé" měli vyvinutý smysl pro spravedlnost jste to přepískl. Myslíte, že jakékoliv zdlouhavé, i když konkrétní vysvětlování, by mělo nějaký efekt či dopad na myšlení závistivého průměrného čecháčka? Naopak zkratkovitý cár papíru vylepený na billboard vnímá svou první signální soustavou mnohem intenzivněji, než jakoukoliv záplavu čísel, byť konkrétních a pravdivých.

Tož asi tak.

P. Novák 17.8.2012 9:06

Re: Tak fajn, je tu jakože demokracie

A když je tady ta demokracie a 90% občanů chce trojnásobek průměrného příjmu tak proč si to neodhlasovat.A tentokrát nás už žádný užuchlaný de.il z hospody nezblbne!

J. Slanina 17.8.2012 9:03

Re: Tak fajn, je tu jakože demokracie

Tak prý to už skončí, vyhrožuje soudruh grúbr i na úvodníku. Nejspíš má opět na mysli ten svůj milicionářský AK 47.

BTW: Kouzelné je to tvé tvrzení, soudruhu, že NÁS (koho že to máš konkrétně na mysli?) už žádný užuchlaný debil z hospody nezblbne. A copak to asi bylo za debily z hospody "U kaštanu", co zblbli tebe?

V. Váňa 17.8.2012 8:59

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

Domnívám se, že materiál, po kterém volám, tu měl být už dávno. A měl být nikoli diskutován v televizi - tam bych na něj jen upozornil, nýbrž otištěn v několika denících a hlavně uveřejněn na internetu.

Tím by byl údernosti toho současného socdemáckého ulomen osten.

Nevěřte, že lidé kritizující církevní restituce jsou tupohlaví, hlouí nebo nevzdělaní. Obávám se, že to u nás neplatí už od dob husitství. Ale hledat nic nebudou. Když materiál zpracujete, přečtou si jej a šíří dál. Diskutují o něm.

A to je to, co tu podle mě chybí. A jsem přesvědčen, jak jsem už psal, že nejde v daném případě ani tak o chybu vlády, nýbrž o její aroganci. Naši mocní mají již dlouho pocit, že je jedno, co si myslí voliči po dobu 4 let mezi volbami. Oni přece mají za sebou 101 poslanců, a tak se přece nemusejí namáhat!!!

No, a to hraje do ruky těm kalným spodním proudům v podobě bilbordů, o kterých je řeč.

I. Schlägel 17.8.2012 8:46

Re: Máte pravdu, avšak s výhradou

V tomto máte bohužel pravdu. Otázka je, zda by takové seriozní vysvětlování zabralo na tu část občanů, na kterou zabírají právě jenom ony emotivní a zkratkovité bilboardy, a kteří zásadně nesledují pořady, ve kterých by se ony kroky vlády mohly obhajovat. To se týká televize i tisku. Ti ostatní občané myslím problém chápou i bez reklamní kampaně, případně si informace jsou schopni a ochotni obstarat sami stejně, jako autor článku. Mimochodem, zkuste vymyslet bilboard na obhajobu církevních restitucí, který bude mít podobnou údernou sílu jako ten dehonestující z dílny ČSSD. Asi se zapotíte. A v tom je tem problém. Informaci dostanete do otupělé občanovy hlavy pouze s pomocí nějakého marketingového tahu nejlépe v šokující podobě. A pak tu ovci jednoduše ostříháte :-)

H. Grúbr 17.8.2012 8:28

Tak fajn, je tu jakože demokracie

a 90% občanů nechce církvi nic vracet, nejspíš proto, že ona církev onen majetek nakradla během staletí občanům tohoto státu, takže politici měli pouze vykonat vůli lidu. Tady si politici dělají co je napadne, hlavně aby se napakovali. To ale skončí. A tentokrát nás už žádný užuchlaný de.il z hospody nezblbne!

V. Váňa 17.8.2012 8:26

Máte pravdu, avšak s výhradou

Tuto šílenou kampaň umožnila politika současné vlády, či spíše se chce říci neuvěřitelná a do nebe stoupající politická i lidská arogance našich současných mocných.

Vážený pane autore, řekněte mi, proč vláda nevydala dostatečně přehledný materiál, ze kterého by vyplynulo, kolik v současné době spotřebovávají církve ze státního rozpočtu, kolik budou spotřebovávat nadále, kolik bude stát třicetiletý splátkový kalendář na  úrocích (ať už jim říkáme vyrovnání inflace nebo jinak), jak bude církev prokazovat své vlastnictví k 25. 2. 1948?

To vše budí mezi lidmi velké emoce. Vy tvrdíte, že těm z podzámčí jde jen o peníze. Já tvrdím, že naši "obyčejní" lidé mají dost vyvinutý smysl pro spravedlnost, takže by většinu z takto zpracovaného materiálu bez problémů pochopili. Za jeho výrobu by nemusel úřad vlády vydat více než cca 20 tis Kč.

JENŽE! Namísto toho se vláda chová jako zloděj, který se bojí rozsvítit, aby na něj nebylo vidět. Tak se nemůžeme divit, že citovaná reklama ČSSD na bilbordech zabírá.

A pro ty, kteří by chtěli argumentovat, že kdo chce, tak si mnou postrádané údaje najde, rovnou odpovídám: většina lidí je hledat nebude. Nedůvěra k současné politické garnituře dosáhla dosud nevídaných rozměrů. A přitom, alespoň podle mého názoru, stačil materiál na dvě A4. Namísto předvolební reklamy jedné strany bych se tedy s kritikou zaměřil k prameni: k současné vládě ČR.

E. Dadák 17.8.2012 7:59

Děkuji - naprostý souhlas !

I. Schlägel 17.8.2012 7:43

Smutné čtení

o schopnosti levičáků počítat a ovčanů přemýšlet. Ještě že máme ty profesionální marketingové agentury. Přemýšlet zajisté umějí a počítat tuplem. Vymyslí to a spočítají za nás.

I. Schlägel 17.8.2012 7:42

Re: vždy mě fascinuje toto přepočítávání na piva

Článek jste evidentně nepochopil. Nebo nečetl?

J. Schwarz 17.8.2012 7:11

Re: Poradím.

AŤ stát hezky vrátí, co ukradl - tedy církvím jejich majetek - a přestane podporovat stovky obskurních "nevládních" a "neziskových" organizací, které beztoho pracují proti zájmům státu. Ale vydržovat je je zřejmě potřebné kvůli vyvolání dojmu "pokrokovosti" a pochvale od bruselských neomarxistů.

J. Krásenský 17.8.2012 5:52

Poradím.

Dosud žijete z cizího, které bylo státem bez souhlasu zabaveno. Po odečtení nákladů na církve (zejména platy duchovních) zůstává státu něco málo přes miliardu zisku ze "znárodněného" církevního majetku. To Vám zřejmě dosud nikdo neřekl...

Chápu, že v době, kdy se Evropské státy dostaly vinou života na dluh na konec svého "sociálně tržního" kapitalizmu, tedy socializmu a kdy stát dojí kdejaká obskurní akciová společnost, občanské sdružení, obecně prospěšná či neprospěšná organizace, zdá se Vám obtížné (až "nespravedlivé") vracet, co Vám nepatří. Bylo na to dvacet dva let, a byla mezi nimi i léta hospodářsky optimističtější, jenže i těch použili politici k podplácení voličů a zasekli sekeru sto miliard ročně a ještě se před voliči vytahovali, že "zdroje tu jsou" a později že "státní dluh se platit nemusí". Ale dnes je celoevropsky prožráno a zdroje nejsou a nebudou a kdovíco bude.... že. A mnozí se diví, proč by měly platit své dluhy, když jim politici slibovali, že je zatáhnou až jejich děti. Nejlepší ministr financí zná jen jednu taktiku, nikoli obětovat levé křídlo, ale zvyšovat daně a diví se že jich celkově vybere méně, než si naplánoval, dokonce než před zvýšením... Jo to je hokej, tedy život.

A. Stroller 17.8.2012 0:38

vždy mě fascinuje toto přepočítávání na piva

To si neumíte najít lepší argument ? Kdykoliv někdo z vrchnosti vymmyslí nějakej poplatek a nebo daň pro občana, tak to bagateliuje ve stylu, však to je jen 2 piva, nebo 3 piva, nebo toto je 1 krabička cigaret. Když Kalousek zaváděl tzv. povodňovou stovku, mluvil o 3 pivech, Nečas o krabičce cigaret na boj proti povodním. Jenže pane, 100x nic umořilo vola. Když to vše sečtu, tak bych si už musel odpouštět desítky piv měsíčně a mnoho krabiček cigaret. A jelikož tolik piva nevypiju a cigarety už vůbec nekupuji, tak poradte jinou přepočítavácí jednotku, abych věděl, co si mám odpustit.