23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kubeš 29.10.2010 16:35

Spíš pravý opak

Do zavedených velkých stran se žádný slušný člověk nedostane, zavedení šíbři ho mezi sebe nepustí, tak že nejsou žádné šance ty strany od základu změnit a nezbývá, než věřit, že nově vznikající strany nejsou stejně plné pouze lidí, kteří chtějí z politiky jenom zbohatnout. Třeba jako vůdce ČSSD, který si ve své podstatě "nakradl" z poslaneckých náhrad 7 milionů a nikomu z voličů ČSSD to nevadí. Stejně tak celá pražská ODS, tu zcela jistě reformovat nejde. A pan docent Svoboda si mohl ušetřit stát se na stará kolena směšnou figurkou, kterou pohybují pražští loutkáři.

O. Kadlec 29.10.2010 13:53

autor

má pravdu. Akademickou.

Problém musíme vidět vždy v souvislosti s konkrétním prostředím, společenstvím, v němž hledáme legitimní autoritu. A český národ nevyměníme.

Tady, v České republice, politické strany nenaplníme lidmi - ne proto, že by všichni slušní a chytří lidé považovali  strany za fuj, ale v národní povaze a veřejném mínění je fuj být ve stejném spolku jako "tamten". Utrpí tím čest člověka. Toto pojetí podporují všechna média. U nás je zkrátka člověku ke cti založit stranu s pěti kamarády, získat 0,7% ve volbách a odejít jako morální vítěz. Ale vstoupit do strany v níž je taky Kalousek - to znamená za cestu do politiky obětovat svou čest - ve svém prostředí. Znamená to ztrátu kreditu...

Z. Rychlý 29.10.2010 16:53

Re: autor

No založit pidistranu je jistě zajímavé, ale zase tak běžné to není. Nevím, co je k tomu vede, snad jeden z mnoha důvodů bych viděl jako kladný - a to sice, když si ten dotyčný zakladatel řekne: nebudu jenom pindat a nadávat, něco s tím udělám, abych měl klidné svědomí. Jelikož s etablovanými mafiány se dotyčný ušpinit nechce, založí si stranu vlastní. Po volbách odchází sice poražen, ale s pocitem, že alespoň něco udělal pro nápravu věci.

Ale přijde mi to hodně romantické. Těch mrzkých důvodů k založení vlastní strany mě bohužel napadá mnohem víc !

Pokud se týká toho "fuj" , to je pravda. Je to jistý druh módy, pro každou skupinu jiný. Někdo nosí oranžovou šálu, někdo čtyřlístek, jiný má modrého ptáka... :-))

Ale od nějakých sympatií, nebo antipatií je ke vstupu do strany hodně daleko. Ztrátu kreditu si zpočátku nepřipouštíte, nadšení pro věc vykoná své. Ale pak zjistíte, že jste také ve spolku s místním ideologickým pomatencem, který nechtě všechnu rozumnou práci hatí (v lepším případě), nebo že sedáte tu s malými místními mafiánky, nebo rovnou se dostanete k místnímu Capo di tuti capi, a prozřete. Nebo se nadšeně zapojíte, to záleží na motivaci a cílech.

Z. Rychlý 29.10.2010 12:30

Je to logické, ale nefunguje to.

Se závěry pana Trávníčka souhlasím, náš zastupitelský politický systém politické strany potřebuje, aby voličům dal vodítko a přidělil k dosud neznámým kandidátům visačku, jaké že to vlastně hodnoty vyznávají a kam se ubírá jejich smýšlení.

V tomto poslání politické strany zcela selhaly - tímto jen potvrzuji autora. Takže výzva je hezká, ale dokud nepřijdeme na příčinu onoho selhání, nic se nezmění.

Současné politické strany JSOU výtahy k moci, či penězům a to v malém již od komunální úrovně a ve velkém pak v Senátu, či Sněmovně. Naplnit politické strany soudnými, selský rozum používajícími členy mi přijde jako obludný problém, velikostí srovnatelný s úkolem přesvědčit většinu Romů, že vzdělání není nadávka, ale potřebná věc. Jakákoli politicky organizovaná skupina lidí má již při založení v "genech" tendenci sloužit svým členům. A je to přirozené a tudíž v pořádku. Chybí už jen "maličkost" - mechanismus, jak zabránit tomu, aby si vedení organizace (tedy byro) nebudovalo jménem ostatních členů pozice přinášející různé prebendy. A to vše v situaci, kdy členové organizace buď s těmito praktikami souhlasí a čekají, až se oni do vedení dostanou, a budou se pak chovat stejně, nebo mají organizaci za jistý druh fotbalového klubu a je pro ně prvořadé vítězství, nad jiným klubem (stranou), třeba i za cenu nefér hry. Mezi tyto dvě skupiny se jedinci s odlišnými prioritami nepoženou.

Ještě jeden problémek strany skrývají a tím je tzv. stranická disciplina. Když s demokraticky přijatým názorem nesouhlasíte, měli byste se mimo straníky zdržet kritiky přijatého názoru.To je obzvlášť těžké v situaci, kdy víte, že navrhovatelovy myšlenky byly sice vedeny snahou o blaho, ovšem nikoli obce, ale o blaho vlastní. Tedy jak vidíte, řešení nevidím, ale budu strašně rád, když to někdo vyřeší.