5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Referendum do třetice

Jak jsem předpovídal (zde a zde), boj o referendum probíhá se stoupající urputností. Podívejme se na několik názorů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 5.4.2018 21:19

Re: Jednoduchý návrh: 40%...

V referendu se ale ve světě velmi často řeší věci, které by jsou jinak v kompetenci ústavní většiny parlamentu! Proto by počet voličů potřebných pro schválení věci přímo i v zastoupení měl korespondovat....

Například - v Irsku a v Dánsku musí každý ústavní změna následně schválena občany v referendu, jinak neplatí. Nebo ve Španělsku: tam stáčí když pouhých 10% (sic!) poslanců kterékoliv komory parlamentu požádá prezidenta republiky vyhlásit referendum o platnosti právě schváleného ústavního zákona - a president MUSÍ referendum vyhlásit! I v některých jiných evropských demokraciích platí podobná pravidla.

To není teorie, ale praxe demokracie - a měli bychom se učit od zemí, kde to dobře fungujete a nevymýšlet nefunkční modely od zeleného stolu...

K. Janyška 5.4.2018 20:53

Re: Jednoduchý návrh: 40%...

Absolutní chyba. Ústavní zákony jsou testovány soukromým právem a navíc to jsou jen organizační pravidla státu... Dzp.

V. Klepetko 5.4.2018 19:54

Jednoduchý návrh: 40%...

Ústavní zákon může nyní schválit ústavní většina 3/5 všech zvolených poslanců. Kteří při zohlednění volební účasti (60,84%) reprezentují cca 36% všech oprávněných voličů. To je více 1/3 ale méně než 2/5.

Z toho mi vychází jednoduchý návrh: k platnosti výsledků referenda by měla stačit účast nad 50% a výsledek "ANO" od více než 2/5 všech oprávněných voličů! 2/5 = 40%!

Lze proti tomu něco rozumného namítnout? 3/5 senátorů reprezentují ještě mnohem menší část voličů, a mají právo měnit Ústavu...

V. Kain 5.4.2018 18:31

Re: Demoracie v kleci

Jen bych chtěl vědět kdo si vycucal z palce neprosto absurdních 850 000 podpisů.Ti kdo to navrhli a ti kteří byli pro o referendum nestojí ani náhodou.Zřejmě vědí proč.

F. Navrátil 5.4.2018 17:49

Re: Referendum ano, ale jen za těchto podmínek.

To zní rozumně. Ještě bych dodal, že podpisy ( stačí 100 tisíc) je třeba pod výzvu k referendu podepsat na czech pointu nebo na poště, kde úředník ověří totožnost a správnost údajů, případně platnost plné moci. Tím se eliminuje sbírání podpisů po hospodách za pivo, akce vtipálků nebo dokonce sběr podpisů profesionálními agenturami.

P. Klíma 5.4.2018 17:41

Chyběl jste ve škole, když se probíralo Švýcarsko ?

F. Navrátil 5.4.2018 17:40

Re: Pomocí přímé demokracie,

Nemůžete klást rovnítko mezi referendem a přímou demokracií. Referendum je jen jedna z forem uskutečňování přímé demokracie. Takže vaše tvrzení, že se přímou demokracií dají řídit pouze menší společenství je zcela pravdivé, ale nic tím nevypovídáte o referendu. V současné době se v žádný evropský stát neřídí pravidly přímé demokracie, ale kombinací parlamentní a přímé demokracie. Jejich poměr váhy v politickém systému je různý. A o to právě jde. Takže referendum je jen doplněním parlamentní demokracie o prvek přímé demokracie. Dalšmi prvky přímé demokracie pak jsou odvolatelnost politiků, přímé volby, losování státních zástupců, porotců, úředníků, atd. Shrnuto: Referendum je rozšíření demokracie!

P. Klíma 5.4.2018 17:39

Pěkný článek, jak ze Saturnina: uvádění hovadin

na pravou míru.

P. Lenc 5.4.2018 15:24

Re: Měl by

Tak si ho přečtěte ještě jednou.

J. Skála 5.4.2018 14:52

Re: Demoracie v kleci

Dám ještě jedno přirovnání: Konvertujete-li k islámu, také už nikdy nemůžete ven; leda s nohama napřed.

O. Uživatel 5.4.2018 14:42

Uživatel požádal o vymazání
B. Hamal 5.4.2018 14:32

Demoracie v kleci

Tak by se mohla jevit nemožnost referenda o vystoupení z EU. (Dovnitř povoleno).

J. Ticháček 5.4.2018 13:43

Re: Měl by

Přinutil jste mne si článek přečíst ještě jednou, a nikde jsem nenašel zmínku o ODS. Bylo pouze poukázáno na to, že škodu způsobili poslanci, nikoli nevzdělaný lid v referendu.

B. Rameš 5.4.2018 11:11

Pomocí přímé demokracie,

což referendum nepochybně je, se dají řídit společenství v řádu stovek až tisíců oprávněných voličů, a to ještě v jen dobách klidu a míru, to se ví dva tisíce let, hotovo, tečka.

P. Lenc 5.4.2018 9:52

Měl by

pan autor opravdu pracovat s fakty a zjistit si, kdo odhlasoval tu hrůzu zvanou solární elektrárny a kdo hlasoval proti.Nebyla to ODS. Pokud to neudělá, potom vědomně lže.Jinak, co se týče referenda, tak s názorem pana Zahradníka nesouhlasím, což jsem vyjádřil i pod jeho článkem.

K. Janyška 5.4.2018 9:03

Referendum ano, ale jen za těchto podmínek.

1.Otázka bude vždy nejprve povinně testována soukromým právem, tedy soudy na příslušné úrovni. Tedy na celostátní Ústavním soudem, na krajské krajským a na místní okresním nebo obvodním.

2.Účast musí být nad 50 % všech oprávněných voličů.

3.Pro nebo proti musí být nadpolovoční většina všech oprávněných voličů.

Jen takové referendum má smysl a nenarušuje spontánní řád lidského světa v místě. Nedovoluje většinám ani menšinám vnucovat jednotlivcům svoji vůli v oblasti soukromých životů. Jen rozhoduje o správě věcí veřejných, kde je většinové hlasování za daných podmínek možné... Dzp.

J. Svoboda 5.4.2018 7:50

Kouzlení s hlasy a procenty.

Přitom chcete referendum o vystoupení z EU a na to obecné referendum nepotřebujete. Vstup jsme potvrzovali speciálním referendem, vystoupení můžeme taky žádat ve speciálním referendu.

Jenže vy na vyhlášení speciálního referenda o vystoupení z EU nemáte dostatečnou sílu mandátů v PSČR, tak se "bijete" za obecné referendum s co nejnižšími parametry.

Je to jen snaha přečůrat Váš vlastní politický potenciál vzešlý z voleb.

I. Polák 5.4.2018 7:17

Také díky, a o čem se mlčí...

Je snadné podplatit "informovanou" menšinu rozhodující o důležiých věcech. Jak ale podplatit "neinformovanou" většinu?

Takže je třeba ji, v nutných případech, zpracovat propagandou a marketingem (proboha, jen ne větší informovaností!). Ale počet těchto případů je třeba omezit na minimum, nejlépe na jedny volby jednou za 4 roky. A i tak to vždycky nefunguje - viz "případ Hilary".

R. Langer 5.4.2018 6:26

Díky,

velmi dobrý rozbor toho, jak si odpůrci referenda nevidí ani na špičku vlastního nosu a ostatní mají přinejlepším za blbce (při nejhorším za třídního nepřítele). Ale mimochodem - oni tohle vsechno samozřejmě vědí moc dobře, oni prostě jenom jako dobře kovaní levičáci tradičně lžou.