29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Řecká inspirace podle Jakla

S mnoha závěry článku Ladislava Jakla Řecká inspirace: Změny volebního zákona, nebo raději ústavy? (NP, 30.1.2015) lze vyslovit souhlas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.3.2015 21:49

Re: proc porad vymyslet novoty ala jakl?

Neprůchodné. Podstatně by ubylo koryt pro politiky a ušetřilo by se i úřednictva.

Z. Rychlý 20.3.2015 21:34

Obojí jsou tlachy.

Národ si žádá osvíceného oligarchu; a ten si s jakoukoli ústavou vytře ehm...

K. Pavlik 20.3.2015 19:53

Vynenit politiky -Tady je zdroj meho prispevku

Omlouvam se za anglictinu - EU commits $2.7B to 'humanitarian crisis' in Greece

K. Pavlik 20.3.2015 19:50

Je treba vymenit politiky

Je treba vymenit politiky - naprosty souhlas. Rekove vymenili politiky a ti novi hned  vydyndali (dnesni zprava) nekolik miliard Euro na podporu chudych v Recku a to je jiste jen prvni krok. Nelze nez doufat ze se jim podari dostat mnohem vic na podporu bohatych v Recku.

T. Pansky 20.3.2015 19:41

Re: Autor si naprosto jasne protireci !!! Jak je to mozne?

Ja s vami souhlasim (a zdravim vas).  Napr. Ministerstvo kultury CR by melo jit jako prvni.  To je socialisticky prezitek, atd atd.  Ale vzpominate si jeste, jak se ministerstva tvorila, aby meli vladni politicke strany sveho ministra???  Zestihlit stat - ANO.  Ale bez pravniho statu, kde jsou politici zodpovedni volicum, to nepujde.  A tomu se politici brani napr. postavenim Senatu na uroven Poslanecke snemovny.  Primo voleny Senat by totiz mohl blokovat zakony, ktere jdou na ruku ekonomickym zajmovym skupinam.

J. Veselý 20.3.2015 14:24

Re: Autor si naprosto jasne protireci !!! Jak je to mozne?

Prvním krokem by mělo být rozpuštění poslanecké sněmovny bez náhrady, a jako jediný zákonodárný orgán ponechat senát, a to včetně způsobu volby senátorů. Obyvatel máme jako New York a 281-ti členný parlament opravdu nepotřebujeme. Dalším krokem by mělo být zrušení/sloučení ministerstev. Když si Švýcaři vystačí se sedmi, nám by mohly stačit taky. Atd., atd., atd.

P. Jansky 20.3.2015 9:00

proc porad vymyslet novoty ala jakl?

skrtneme senat a kraje a vyjde nam zemske usporadani.. penize co stat usetri mi muze poslat na ucet

T. Pansky 20.3.2015 3:28

Autor si naprosto jasne protireci !!! Jak je to mozne?

Autora si velmi vazim, vzdy jsem ho povazoval za slusneho cloveka.  Jenze autor si protireci: rika, ze je treba dohnat politiky k tomu, aby se zabyvali tematy, ktera obcane potrebuji zmenit.  Ale zaroven rika, ze ustava menit nepotrebuje.  ... Tady je jadro problemu: ceska ustava je napsana velmi spatne !!!  Dava neomezenou moc do rukou Poslanecke snemovny, ktera je obsazovana politickymi stranami, ktere nemaji zajem pracovat pro obcany a nikdo na ne nemuze.  Politicke strany hraji na ruku zajmovym ekonomickym skupinam.  Co je potreba?  Prima volba prezidenta byl prvnim krokem k vytvoreni sebevedome obcanske spolecnosti.  Nanestesti, vetsina lidi si to jeste neuvedomila.  Druhyn krokem ze zrovnopravneni Senatu s Poslaneckou snemovnou, kdy primo voleni senatori (primi zastupci obcanu) budou mit stejna prava jako poslanci, kteri jsou nanominovani podle stranickych zajmu.  Dalsim krokem je volba soudcu, kdy se obcane budou mit sanci zbavit zkorumpovanych nicnedelajicich soudcu.  S pozdravem, top0625top@live.com