30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza ze Žižkova 1.12.2005 11:27

Kouzelné

Živobití je kouzelný novotvar. Zvláště ve spojení s MUDr. Rathem a pathology
milan007 1.12.2005 11:25

Re: K článku

Já si myslím , že horší než teď už to nebude. Jinak by mě zajímalo podle čeho soudíte že se bude ODS chovat jak popisujete. Za dob vlády ODS se Vám nedostávalo leékařské péče ?? Vzomíte si , že by za dob vlády ODS bylo tolik korupčních skandálů ??
Jan Hájek 1.12.2005 11:24

Re: Ověřeno již za socialismu s libovolnou tváří - ještě dodatek

Konec konců, berme si vzor z ekonomického tygra - Číny - a její propagaci tradiční čínské mediciny.
Jan Hájek 1.12.2005 11:21

Ověřeno již za socialismu s libovolnou tváří

že nejlépe pracoje podnik, kde je jen ředitel a jeho sekretariát. Ostatní složky jsou jen zdrojem potíží. Tak i v novodobých nemocnicích. Zde je však přece jen třeba jistý vývoj - nejprve ovšem nemocnice bez pacientů, pak jen s lékaři a ředitelstvím , konečnou metou je pak opět jen ředitelství. Konec konců, šamani to zvládali několik poslední tisíciletí bez nemocnic a farmaceutického průmyslu, zvládnou to i dnes.
A.D. 1.12.2005 11:16

Re: K článku

Jasně, že ve financování zdravotnictví je systémová chyba - dosvadní platby nestačí na to, aby se hradilo všechno všem. Musíme si vybrat. Ale nikdo si netroufne voliči oznámit, že pokud nechce (a on nechce) platit mnohem vyšší zdravotní daň, bude si muset na něco připlácet hotově. A že je rozhodně lepší, aby to "něco" nebyly živto zachraňující léky a operyce nebo pomůcky pro těžce zdravotně postižené, ale aby to byly aspiriny, paraleny, kapky na kašel, poplatky za recept, za stravu a hotelový servos v nemocnici..
A také že je záhodno mít legální a oficiální možnost připlatit si za komfort - za dražší, ale pohodlnější léčbu, výběr konkrétního operatéra, konkrétního termínu operace, lepší pokoj, lehčí nebo hezčí sádru... aby zbyly peníze na to podstatné, co když člověk nutně potřebuje, nebývá v takové finanční kondici, aby si to mohl platit.
Tomas 1.12.2005 10:34

Re: Re: to uz tu bylo

Zdá se že se jedná o nový význam slova sranda, který ještě neznám :-) (D.A. jistě promine)
Aleš P. 1.12.2005 10:13

K článku

Až bude na ministerstvu vládnout ODS myslíte ,že to bude lepší?
Bude pro manegment VZP a správní radu.
Pro obyčejné lidi,důchodce,postižené sotva,ty se do nemocnice ani nedostanou,nebudou na ni mít.
Ale to nevadí at chcípnou nejsou ekonomicky výkonní ,že.
Jsem zvědav co budete psát potom.
Ve financování zdravotnictví je systémová chyba.
Milena 1.12.2005 9:49

Re: Paní Varadínková si ovšem neuvědomila základní ekonomický princip, a to, že...

Vy jste asi četl úplně jiný článek? To, co tvrdíte, že jsem si podle Vás "neuvědomila", je přece obsaženo už v nadpisu a dále rozvedeno v textu.
pavel 99 1.12.2005 9:48

Re: Paní Varadínková si ovšem neuvědomila základní ekonomický princip, a to, že...

jestli by se dotyčné ministerstvo nemělo přejmenovat na "Min.Pohřebnictví".
Stredocech 1.12.2005 9:34

Re: s tím odkládáním operací to není jednoznačné

Článek má naprostou pravdu a Rath do dobře ví. Jenže o pacienta mu jde až v poslední řadě. Odkládání operací v řádu několika měsíců není "lepší plánování."
VladaPing 1.12.2005 9:30

Paní Varadínková si ovšem neuvědomila základní ekonomický princip, a to, že...

pokud se operace odloží na delší dobu, značně vzrůstá pravděpodobnost, že této operace již nebude zapotřebí, anžto kandidát operace se změnil v předmět podnikání pohřební služby.
V tomto případě samozřejmě VZP ušetří, neboť pohřebné by platila tak jako tak, ale nemusí zaplatit za lékařskou péči.
A.D. 1.12.2005 9:25

Re: s tím odkládáním operací to není jednoznačné

"Plánované operace jsou odložitelné v řádu týdnů bez zdravotní újmy pro pacienta."
Ne tak docela, takové kyčle zralé na umělou náhradu dokáží opravdu pekelně bolet, víte? Pacient "chodí" o berlích, někdy už je i na vozíku, trpí velkými bolestmi a spotřebuje kvanta analgetik s mnoha vedlejšími účinky. Navíc už je v této fázi většinou v pracovní neschopnosti (ano, kyčelní náhrady opravdu nejsou jen doménou důchodců!).
Čím dříve se v tomto stadiu nemoci kloub vymění, tím méně léků pacient spotřebuje a tím dříve je opět soběstačný a je-li v produktivním věku, může se vrátit do práce (=platit daně). Je-li v důchodu, nemusí s ním být někdo celý den doma, popř. nemusí být v nemocnici či v léčebně (=další úspora).
 
Celá "úspora" Rathova nápadu je opravdu jen v tom, že se ty peníze za operace neutratí LETOS, ale až PŘÍŠTÍ ROK, kdežto v předvolební kampani se budou používat statistiky za rok letošní. Navíc i plánovaných operací je během roku stabilní počet a náklady, které se "ušetří" letos, bude třeba zaplatit napřesrok NAVÍC. Ale to už bude po volbách, že..
pavel 99 1.12.2005 9:25

Re: s tím odkládáním operací to není jednoznačné

čekání na neakutní operace v řádu 2-3 měsíců je to Vaše "honem honem"? A omezení provozu (doslova "prázdninový režim") je Vaše "...si rozvrhnete plánované operace tak jak je třeba..."? Vám opravdu nedošlo, že účelem je PŘESUNOUT část výkonů do dalšího období (na příští rok) aby to "opticky lépe vypadalo"? A co se asi stane příští rok? To už naše "prozíravé socialisty" nezajímá - to je "daleko".
petr 1.12.2005 9:10

s tím odkládáním operací to není jednoznačné

Než se začneme rozčilovat, je třeba si uvědomit, že operace jsou z hlediska časové naléhavosti v zásadě dvojího druhu: 1)naléhavé, akutní 2) odložitelné,plánované ad 1) například vynětí slepého střeva pro zánět, císařský řez, operace uskřinuté kýly atd ad 2)např náhrada kyčelního koubu pro pokročilou artrozu, plastika tříselné kýly, operace křečových žil ... Akutní operace sluší se podnikat ihned - protože jinak bude zle. A taky je nikdo odkládat nechce a nemůže neb by z toho bylo skutečně dost práce pro patology a následně pro soudní znalce ... Plánované operace jsou odložitelné v řádu týdnů bez zdravotní újmy pro pacienta. A toto odložení, lépe řečeno rozvržení plánovaných operací umožní skutečně ne snad ušetřit, ale lépe využít prostředky, které zdravotnictví má. Pokud operujete i neakutní věci stylem honem honem, znamená to že jeden den děláte do noci ( a stojí Vás to zbytečné peníze za přesčasy personálu) a druhý den máte v 11 hodin dooperováno a drahý operační sál je prázdný a nasmlouvaný personál stojí a není co dělat. Pokud si rozvrhnete plánované operace tak jak je třeba, sál pracuje každý den 8-15 ( nebo v jiném pravidelném, naplánovaném režimu) a nevznikají zbytečné náklady. Povšimněte si prosím někdy jaké lhůty jsou na plánované operace třeba v Británii ( jakkoli si nemyslím že právě tam je to v pořádku, tam to přerostlo rozumné meze ať už z jakýchkoli důvodů). Takže hezký den a s nadějí očekávejte každé ráno východ slunce, na rozdíl od ministerstva zdravotnictví a VZP se nedočkáte tolika překvapení :-)
Jura Jurax 1.12.2005 8:48

Očividně za Ratha

je lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný.
Andy 1.12.2005 7:59

Re: to uz tu bylo

no, zdatně mu sekundovala Emmerová, když se vyjádřila, že někteří lidé berou více léků a " to snad ani nemůže být zdravé".
 
Je to sranda, s těmi našimi ministry
 
 
Jynx 1.12.2005 7:19

Voni vole!

Kolik znáte patologů a jestlipak víte, co dělají?
Kuba 1.12.2005 6:29

To teprve bude

Pan vrač Radth má nejvíce známých mezi patology a snaží se tedy postarat o jejich živobití. Jeho ambicí je stát se prezidentem České a možná i Mezinárodní patologické komory (ČPK, MPK).
mol 1.12.2005 1:36

to uz tu bylo

jiz ministr Fiser tvrdil, ze nevadi, kdyz si pacienti na operaci pockaji o neco dele, ze si ji pak vice vazi