20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ráj na zemi

Když v pohádce přikazovala maminka Červené Karkulce, aby se v lese s nikým nebavila, mělo to tehdy smysl. Když nebohá Karkulka pravidlo nedodržela, zaplatila za to málem životem, nebýt lepého a akčního myslivce. Naproti tomu pravidla, která pro nás vymýšlí politici, smysl nápadně často postrádají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pernica 10.2.2014 22:43

Omezení je správné

Z několika důvodů:

1. zvýší se inteligence populace - člověk bude muset přemýšlet už v sobotu dopoledne, co bude v neděli vařit

2. sníží se obezita dětí - maminka za 5 minut 6 vyšle posla, že to musí stihnout, neb je bez večeře a i bez snídaně

3. zvýší se zaměstnanost - nakonec všichni pochopí, že na to vydělají, když v každé ulici bude malý koloniál, aby se to za 5 minut 6 stíhalo

Jako doplněk bych ještě zavedl omezení, že v jedné budově muže být pouze jeden obchod s max.5-ti zaměstnanci. A dílo bude hotovo komplet.

Doufám, že mé argumenty jsou natolik rozumné a vážné, že nikoho nenapadne je implementovat v praxi. Jedině snad někoho z Brusele.

B. Hudzieczek 10.2.2014 22:50

Na inteligenci to nemá vliv

snad jenom do té míry, že se musíme v neděli cca v 10:00 hluboce zamyslet a rozhodnout, kam půjdeme s dětima na oběd, jestli do pizzerky, McDonald´s, či do KFC.

J. Kanioková 10.2.2014 22:20

graf krize - podobenství

http://files.abovetopsecret.com/files/img/vl52f2d627.jpg

B. Hudzieczek 10.2.2014 22:18

Voláme-li po vyšší zaměstnanosti

uberme hypermarkety a podpořme drobné prodejny.

Hypermarketů u nás bude ubývat tak jako tak, a nezávisle na tom, zda budou mít otevřeno v neděli a svátky nebo ne.

Drobné prodejny a provozovny jsou naopak vždy přínosem pro drobné živnostníky - obchodníky a lokální zaměstnance, potažmo pro vyšší nezaměstnanost. Co asi tak v neděli a svátek potřebujete nakoupit - čerstvé pečivo, chleba, koláče a zákusky. Případně mlíko z automatu. Nic z toho se nezakazuje.

L. Novák 24.2.2014 16:03

Re: Voláme-li po vyšší zaměstnanosti

Plácáte hlouposti. Malým soukromníkům se nevyplatí držet otevřeno i o víkendech a svátcích. O dovozu čerstvého pečiva a dalšího zboží ani nemluvě.

P. Papež 10.2.2014 21:50

Ptal

Ptal se někdo těch chytráků, kteří toto navrhli, zda-li to chtějí sami zaměstnanci v obchodech? Výše platů v prodejnách není nijak velká, proto každá koruna za víkendy a svátky je pro zaměstnance potřebná. Odbouráním prodejní doby uvedou tito "všeznající" lidé s plnými peněženkami z našich daní další skupinu lidí na pracovní úřady či do chudoby. Blbec rád rozhoduje, ale protože je blbec, tak nemyslí

D. Šimáček 10.2.2014 21:15

tak mě napadlo

není-li to geniální plán na zvýšení zaměstnanosti, po 18té hodině se obrovský supermarket rozdělí na x prodejniček o rozloze 199,9m2 a každá bude mít svou pokladnu a v ní ukrajinskou pokladní takže místo 3 kas otevřených 00-06 jich tam bude 40 :-)

D. Šimáček 10.2.2014 21:09

Paní Šichtařová

vycházíte z mylného předpokladu, že top09 je pravicová strana

Š. Hašek 10.2.2014 20:30

Tak tedy

ouřad ví fšechno.

Kdy se bude nakupovat.Jestli konopí je horší než vinná réva.Jak si naštelujeme hodinky a budeme vstávat (za chvíli).Že žena či muž jedno jsou, prašť nebo uhoď.

Tak mě napadlo, co by na to řekl František Josef I. nebo třeba T. G. Masaryk.

Hlavně když souhlasí Dienstbier, Šiklová, Uhl a Bublan. No musím ještě připsat Marxovku Tominovku. A Zaorálka.

I. Kudrnová 10.2.2014 20:23

Proč se pořád díváme na Německo?

Co je nám po nich. Dívejme se na Ameriku, tam se jeďte podívat, nakupovat můžete i celou noc a kdysi od nás z Česka, co  utekli do Kanady a Ameriky věděli, že když přijdou před 10 hod večer, všechny teplá jídla budou za polovinu a někdy i méně. Byli rádi,  i  když v noci každý den mohli uklízet ve velkých obchoďácích,  než si našli zaměstnání podle své profese a nyní, když už mají za svou práci pěkné peníze a ve všední den  pracují od 9 hodin asi do 4 až 5ti odpoledne, tak chodí nakupovat v sobotu a neděli  a ve svátky a jsou spokojeni.

Co je nám po Němcích ještě jednou, to se máme opičit po nich? Máme také zabít tolik lidí ve dvou  světových válkách, kteří  Němci vyvolali? Máme pálit v plynových komorách lidi ? Určitě ne, tak  neskákejme  na to, co se někde dělá. Co ještě si ti úředníci  vymyslí, aby se udrželi  u svých koryt? Co si to dovolujují. Snad všichni zapomněli , jak nám doma říkali, když Mařena skočí z okna, skočíš  taky? Já tedy ne. A doufám, že až se zeptám svého poslance, tak mi řekne, že jsme svobodná země a nebudeme poslouchat blbé nápady 100 let staré.

B. Hudzieczek 10.2.2014 22:07

Re: Proč se pořád díváme na Německo?

No Vy jste tomu dala! Ještě že Váš příspěvěk asi nečtou Němci. Jinak prosím méně nacionalistické nenávisti.

V Německu samozřejmě můžete nakupovat i v neděli a svátky; zavřeno tam mají jen velké hyper-super-mega-giga-markety. Menší obchody jsou otevřeny.

Naopak si myslím, že to přispěje drobným živnostníkům - obchodníkům. Co asi tak v neděli potřebujete nakoupit - čerstvé pečivo, chleba, koláče a zákusky. Případně mlíko z automatu. Nic z toho se nezakazuje.

I. Kudrnová 12.2.2014 7:21

Re: Proč se pořád díváme na Německo?

To není nenávist , není to snad pravda?.Vyvolali Němci  válku, nebo ne ? A ještě kdyby jim Američané nepomáhali tak masivně a dlouho a kdyby tam neměli a dosud mají vojáky, tak nevím, byli by na tom velmi špatně. Tak kdyby my  jsme se měli  dívat na něco, tak na Ameriku /USA/, ale na tu republikánskou. To se už zase nesmí říkat to, co se stalo? Prosím Vás, ty blbé kecy co pomůže živnostníkům si nechte od cesty,  Ptejte se normálních žen co mají děcka,  tady se nyní preferují muži a gayové,   rodinám se jen hází klacky po nohy, protože nemají čas a sílu se zapojovat do takových blbých debat co vedete vy, pane Hudzieczeku.

J. Dvořák 10.2.2014 18:33

Už jste slyšeli :Udřel se k smrti ?

I ti hloupí zlatokopové za zlaté horečky věděli že člověk nevydrží dřít bez přestávky !Takže den odpočinku v týdnu je žádoucí !Mohamedáni mají pátek, židé mají sobotní šábes a křesťani mají neděli !Já chci žít v zemi kde jsou zároveň všechny tyto dny dnem odpočinku a k tomu přidané modré pondělí !

L. Novák 24.2.2014 16:05

Re: Už jste slyšeli :Udřel se k smrti ?

Tak, tak, je třeba vydat zákon, že v neděli musí pod hrozbou vysoké pokuty každý jen odpočívat! :-P

V. Vovák 10.2.2014 15:50

Sedmý den odpočinku

V sobotu večer se šel Bůh zeptat Chucka Norrise, jestli je svět takhle O.K. a Chuck řekl, že jo. Proto Bůh sedmý den odpočíval...

E. Sevrát 10.2.2014 16:20

Re: Sedmý den odpočinku

Muselo to být ve čtvrtek večer, Židé (ale i muslimové) mají volno v pátek a jejich pracovní týden začíná nedělí.

J. Dvořák 10.2.2014 18:36

Re: Sedmý den odpočinku

Muslimové pátek ! Izraeliti šábes = sobota !A blbý křesťan Sevrát má neděli a ví asi tolik jako sud slanečků !

J. Fiedler 10.2.2014 15:11

Ráj na zemi,

není.ale ani nebude zavedením nesmyslného omezení prodeje o státních svátcích.Rady moudrých o tom jak to mají v Německu jsou již pasé.To se mělo řešit hned po sametu a podívat se na zákony v Německu a překládat a překládat,nedělat v parlamento lidovou tvořivost.Dnes je to sprostý populismus stejně jako zrušení poplatků v nemocnici.Stejně to zaplatí daňový poplatník,ale  stále  v té kase budou chybět.

P. Joch 10.2.2014 13:56

Naprostý souhlas

Jen bych se těm zastáncům bible a nedělí rád připoměl, že oni měli možnost vystudovat za babku. V dnešní době přibívá studentů, kteří si musí přivydělávat. A jít doplňovat zboží večer a o víkendech je jedna z mála brigád. Také za pokladnou je to samý brigádník. Úplně stejně argumentovala studentka v Paříži, kde podobný zákon uvádějí v život.

Argument o ochraně prodavaček proti sdírání z kůže zlým kapitalistou je naprostý blábol.

L. Ott 10.2.2014 11:27

Tentokrát absolutní souhlas

Pokud je o služby zájem, měly by fungovat. Ti, kteří píšou něco o tom, že sedmý den je určen k nicnedělání a že Němci dělají to či ono, by si měli vzít v úvahu, že naši sousedé si taky zajdou pravidelně na jídlo do hospody (někdy i v Česku), protože jim to příjmy dovolí, v obchodech pracují za téměř normální mzdu, což u obchodních řetězců u nás rozhodně neplatí a pak by měli vzít v úvahu, že u nás trávíme v práci o řadu hodin víc, než naši sousedé. Proč by mi proto někdo nařizoval, kdy musím jít na nákup. Zvlášť pokud jde o poslance s pracovní dobou 97 minut za den......

F. Matousek 10.2.2014 11:15

není to nic nového, ale tisíciletá tradice

Není to ani kvuli ekonomice, ani kvuli ochrane obcana. Je to jednoduse proto, ze je svátek, nebo nedele.

Sedmý den v týdnu v nedeli se celá staletí nepracovalo, ani nebojovalo. O svátcích se nepracovalo, odpadla i robota. Naco tedy svátky, kdyz by se nesvetily? Jak je kdo svetí je jiste kazdého vec. Ale ne ze bude sekat trávu a honit cirkulárku. V nedeli a ve svátek má být klid a kdo chce pracovat, at si zaleze nekam do sklepa, kde ho nikdo nevidí a neslysí. A neotravuje normální lidi.

Koukneme se na západ pres plot. Tam se svátky a nedele svetí, ekonomika také funguje, nikdo si nestezuje a funguje to, i kdyz je zavreno.

J. Lepka 10.2.2014 11:36

Úžasná myšlenka !

Opravdu hodná MYSLITELE! Tak zavřeme divadla, biografy, ani ta TV nesmí vysílat a co teprv policajti a hasiči, no jo, zákonem zakážeme v neděli hořet, ale i chořet, přece nemůžeme nutit lékaře a sestry v neděli pracovat, zkolabuje doprava, energetika, už vidím, jak se vyplácí po víkendu a ještě třeba prodlouženém svátkem znovu roztápí pece třeba ve sklárnách, no jo ani další služby - nepoteče voda. Hurá a máme ti středověk, ovšem posvěcený církevní doktrínou, že v neděli a ve svátek se nepracuje.

Jak to říkali již staří Řekové : Kdybys mlčel, vypadal bys jako filosof !

F. Matousek 10.2.2014 12:26

jak typicky Ceské

děláte z toho svejkovinu. 

Znovu pripomínám, ze je mozno se podívat k sousedúm. Tam také nekolabuje doprava, nevychladnou pece, funguje lékar a tece voda.

Jenom neslysíte cirkulárku ani sbíjecku, lidi nechodí v monterkách a obchody jsou zavdrené. Zato restaurace a kavárny mají eldorádo. Jen to chce umet najít kompromis a pouzít zdravého selského rozumu.

P. Boublíková 10.2.2014 13:40

Re: jak typicky Ceské

Nějak jsem nepobrala, proč vám vadí zrovna obchody, když vám nevadí kavárny a restaurace. V kavaárnách a restauracích taky pracuje spousta lidí a na rozdíl od energetiky nebo zdravotnictví je to (na jeden den v týdnu) zbytná služba, stejně jako obchod.

Jestli uzavření obchodů o svátcích pomůže k tomu, abychom neslyšeli cirkulárky a sbíječky (nebo spíše sekačky na trávu), o tom bych si dovolila dost pochybovat.

No ale asi máte patent na ten zdravý rozum zrovna vy.

R. Langer 10.2.2014 15:52

Re: jak typicky Ceské

Přesně tak.

P. Götze 10.2.2014 14:36

Re: jak typicky Ceské

Ale jaky to ma smysl ridit zakonem? Ze jako obchod s potravinami nebo bauhaus zavrem a restauraci, ci jiny obchid nechame otevren? Ti zamestnancni jsou tam nejak jini? nebo plati jine dane? Nebo se lisi virou, nebo slavi jinak svatky, nebo jak?

J. Kostelanský 10.2.2014 13:41

Re: Úžasná myšlenka !

Plácate piate cez deviate. Sú profesie, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie chodu hospodárstva, zdravia a bezpečnosti obyvateľov. A tie musia fungovať stále. Potom sú profesie, ktoré sú založené práve na tom, že väčšina ľudí má voľno - kiná, divadlá, športové areály a podujatia, reštaurácie atď. (Asi by bolo nezmyslom hrať divadelné predstavenia o 9. ráno, keď väčšina ľudí je vtedy v práci.) A potom sú profesie, u ktorých zavretie prevádzky na jeden deň neohrozí nikoho, len zmenší komfort určitej skupiny ľudí.

Aj v minulosti, keď bola nedeľa posvätná, ľudia makali, ak bolo treba. Ak začal horieť dom v nedeľu, nečakali na hasenie do pondelka. Ak sušili seno a chystala sa búrka, tak ho išli skryť pred dažďom aj v nedeľu. Ale ľudia v minulosti na rozdiel od ľudí "moderných" mali toľko rozumu, že vedeli odpočívať. Trochu upravím Švejkov výrok: Ľudia sú dnes takí chytrí, až je z toho každý druhý blbý. :-)

P. Švejnoch 10.2.2014 14:26

Re: Úžasná myšlenka !

Pane Kostelanský, Vaše vývody jsou k neuvěření: "Asi by bolo nezmyslom hrať divadelné predstavenia o 9. ráno, keď väčšina ľudí je vtedy v práci." Aha - ale obchody nechat otevřené jen po dobu, kdy je většina lidí v práci, to je přeci naprosto logické...! Nebo ne?

"A potom sú profesie, u ktorých zavretie prevádzky na jeden deň neohrozí nikoho." Ale podle stejné logiky se přeci mohou zavřít ta divadlá, reštaurácie a športové podujatia, že? A nebo zase ne?

" Ľudia sú dnes takí chytrí, až je z toho každý druhý blbý." Problém je, že Vy se domníváte, že jste ten první, leč obávám se, že se (jako v mnohém jiném) mýlíte... :-)

L. Novák 10.2.2014 18:02

Re: Úžasná myšlenka !

Kostelanský je zde již "provařený" katolický fanatik, který tvrdí, že zákaz provozu obchodů o svátcích a příp. i v jiné době zvýší počet pracovních míst... :-D

Idiot k vycpání a vystavení v muzeu slepých uliček vývoje lidské společnosti. :-P

V. Halašta 10.2.2014 18:57

Nomen omen.