3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Ráj na zemi

Když v pohádce přikazovala maminka Červené Karkulce, aby se v lese s nikým nebavila, mělo to tehdy smysl. Když nebohá Karkulka pravidlo nedodržela, zaplatila za to málem životem, nebýt lepého a akčního myslivce. Naproti tomu pravidla, která pro nás vymýšlí politici, smysl nápadně často postrádají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Švejnoch 10.2.2014 14:28

Re: Znovu tie isté nezmysly o absolútnej slobode

A proč mi to říkáte, pane Kulheime?

J. Kulheim 10.2.2014 15:11

Re: Znovu tie isté nezmysly o absolútnej slobode

Omlouvám se, pane Švejnochu. Nepatří to pod váš příspěvek.

J. Kulheim 10.2.2014 13:33

Re: Znovu tie isté nezmysly o absolútnej slobode

Máte pravdu.

V. Hajková 10.2.2014 8:35

Bylo by zajímavé spočítat

kolik  %   lidí  v  česku  pracuje  bez  ohledu  na  nějaké  svátky !  Ale   tím  se  EU  nezabývá :-)))).  Prostě  nějaký   bruselský  magor   aby  vykázal  nějakou  svou  činnost   se  upnul  na  chudáky  prodavačky!    To,  že  se  jedná  o  soukromý  sektor  -  nikoho  nevzrušuje!   Pokud  se  majitelé  obchodu  domnívají,  že  jím  to  přínáší  zisk  -  čímž  ten  zisk   dopadá  i  na  zisk  státu.-  tudíž  na  nás  všechny  -  je   do  toho  bruselskému  magorovy   naprosto  KULOVÉ!

D. Polanský 10.2.2014 7:10

NO a co, když to ekonomice nepomůže.

Myslíte si, dámo, že ekonomika je Náš Hospodin?

Možná to pomůže tomu, že si uvědomíme, že je svátek, že jej máme ctít, pomodlit se, udělat si sváteční oběd, jít na procházku  a hlavně nemáme lítat po obchodech.

Dobrý zákon.

E. Sevrát 10.2.2014 7:36

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

A on Vám někdo brání si dělat co chcete ? Manželka ?  Potřebujete na to zákon, který bude omezovat jiné lidi a jejich způsob života. Sociální inženýrství ničemu nepomůže, kdo nechce trávit volné chvíle s rodinou smysluplňějším způsobem, bude chodit místo do obchoďáků do hospody, na kopanou apod. Já ty obchoďáky taky nemusím, do obchodů v neděli nechodím, ale je to každého věc.

I. Hanuška 10.2.2014 8:01

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

Drahý Dušane,

to niní o tom, zda tento zákon pomůže ekonomice. Spíš to je o tom, zda pomůže lidem. Protože: "za vším hledej člověka" (to je jedno z mála hesel, které platí i teď po pádu komunistů).

Takže: nepomůže lidem, když budou obchody otevřeny déle, než do šsti odpoledne? Podle mne ano. Dnes se pracuje vesměs od devíti do pěti. Pak cesta domů a na nákup už nezbude čas, když supermarket zavře v šest. Leda tak jít do večerky k větnamským spoluobčanům.

A o svátcích: beru, každý má nárok na Vánoce, Velikonoce, Nový rok... Jenže, tento zákon se píše proti zlým zaměstnavatelům, kteří nutí své zaměstnance pracovat přesčas o svátcích a večer. Jenže, současný zákoník práce jasně říká podmínky, které mají být splněny. Oooouha! a když se někdo těchto podmínek domáha, dostane padáka! V civilizované zemi by se šlo k soudu a ten by rychle rozhodl. Ne tak u nás, kde soudy jsou na měsíce.

Závěrem: ten zákon je špatný, protože se staví v důsledku proti nim. Na jedné straně poškozuje spotřebitele, ale i zaměstnance. Bylo by lepší řešit situaci v justici. To je lék na spoustu neduhů. Nejen na tento jeden jediný....

P. Švejnoch 10.2.2014 8:14

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

Drahý pane Polanský: Vy potřebujete zákon k tomu, abyste si uvědomil, jak ctít svátek?

A na jakou další běžnou činnost ještě potřebujete zákon či vyhláštičku? Co když jdete na záchod - taky potřebujete směrnici?

Je mi líto lidí tak morálně nejistých a duševně slabých, lidí, kteří potřebují na vše, co činí, zákon. Je mi líto, že s takovými lidmi musím sdílet společný prostor.

Ale hlavně je mi líto, že tací mají volební právo a skrze něj ovlivňují i můj život.

Z. Švrček 10.2.2014 10:45

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

EU přece jen pocítila niternou potřebu "Polanských všech svých zemí" a spojuje je. Normou o splachovacích záchodech například...

P. Zeman 10.2.2014 9:03

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

Myslím, že jak máme ctít svátky je jenom naše věc a ne nějakých exotů v Bruseli. Kdo chce, ať se pomodlí, kdo chce ať jde nakoupit tam, kde majitel sám uzná, že je vhodné mít o svátcích otevřeno!

V. Váňa 10.2.2014 9:44

Re: NO a co, když to ekonomice nepomůže.

Vážený pane Polanský,

jak Vy si můžete být jistý, že MÁME ctít svátky tak, že se pomodlíme, uděláme sváteční oběd a vydáme se na procházku. A NEMÁME lítat po obchodech?

Kdo nám už zase říká, co je a co není správné? Brání Vám někdo provozovat o svátcích to, co chcete? Nutí Vás někdo do nákupů? Tak proč Vy chcete jiné nutit k Vašemu vidění odpočinku?

Například já, pokud o svátcích nepracuji, tak hlavně hodně čtu a spím. Nemodlím se, nechodím na procházky. Pravda, jen výjimečně lítám po obchodech. Ale zaplať Pán Bůh, alespoň mohu dohnat, co mi v rušném pracovním týdnu třeba uteklo.

Jestli někdo uzákoní, co musím povinně o svátcích dělat, a co mám naopak zakázáno, i přes svůj více než střední věk emigruji. Nejlépe mimo EU.

P. Vaňura 10.2.2014 10:32

Opravdu, chodit do kostela, pomodlit se,

pak dospějete k idiocii, jaká se vyskytuje v Izraelei, kdy během Ion Kipurské války propichovali nábožeští fanatici šroubováky pneumatiky autobusům, svážejícím narycho povolané záložníky. Protože byl svátek a tak neměli pracovat! Vzhledem k tradicím Židů jim to dokonce prošlo, všude jinde by je totiž postavili ke zdi.

Moderní společnost je závislá na tom, že se mnohde jede na tři směny a absolutně nechápu, proč zrovna prodavačky mají být z tohoto vyňaty.

Víkend je jediný čas, kdy mají mnozí čas si nakoupit. Nevím, proč se žvaní o "chrámech konzumu," pro mě je nakupování nepříjemná nutnost!

P. Maleček 10.2.2014 6:38

Tož ekonomové šup o svátcích do práce

Milá Markéto, při vší úctě k vašemu ekonomickému rozhledu jste v tomto případě vedle jak ta jedle. Nebo spíš právě díky vaší omezenosti jen na ekonomiku. Pro vás je člověk evidentně jen ekonomická jednotka či výrobní prostředek.

I od blbého telefonu chcete víc funkcí než jen telefonování. Ale člověk je podle vás jen jedno funkční stroj na peníze - především pro vás ekonomy. Až na pro vás ekonomy bohužel nutný spánek by člověk měl měl jen točit peníze.

A tak je asi zbytečné vysvětlovat, že člověk má i jiné funkce, třeba citový svah ke své rodině a vlasti. A právě pro tuto funkci byly už kdysi jinak nenažranou církví vymyšleny svátky, kdy měl člověk prostor pro kolektivní prožití těchto svých, podle vás zbytečných, funkcí. I tak, pro vás nejspíš zaostalá země, jako třeba Rakousko v tom pokračuje dodnes.

Pro pochopení více funkčního člověka bych doporučil aby, když už vlastník firmy či ekonom nebo politik chce práci o svátcích, tak jen za podmínky povinné práce jeho a jeho práce schopných rodinných příslušníků. To by pak v tu ránu bylo tolik svátků, že by se i ta ekonomika, prý ohrožená volny o svátcích, nejspíš opravdu zhroutila - viďte Markéto.

Pro sršatce chápu že jisté profese musí být obsazeny nepřetržitě, ale opravdu jen ty nejnutnější - což třeba pokladní hypermarketu není.

V. Hajková 10.2.2014 6:54

Re: Tož ekonomové šup o svátcích do práce

Pravdu  má  p. Šichtařová.  Vaše  city  do  toho  netahejte!  Pokud  se  obchodníkovi  vyplatí  mít   otevřen  obchod  i  ve  svátek-  pak  se  to  zákonitě  vyplatí  i  státu  a  stát  jsme  p.  Maleček  my  všichni!

E. Sevrát 10.2.2014 7:49

Re: Tož ekonomové šup o svátcích do práce

No vidíte, mě zase při prodloužení účastnické smlouvy nabízel T-Mobile nějáký chytrý telefon za zvýhodněnou cenu. A já jsem řekl, že potřebuji pouze telefon na telefonování a na SMS. Zcela mi to stačí a vyhovuje, ale nikoho nenutím, aby se podle toho řídil. Využívat či neuvyužívat nějáké funkce či služby je každého svobodné rozhodnutí. Ale, proč v tom bránit administrativně ostatním, kteří mají jiný názor. Nebo Vás jako pana Polanského někdo nutí chodit o svátcích po obchodech. Také manželka ? To si vy i pan Polanský musíte pak udělat jasno doma a nespoléhat na to, že to za vás zařídí stát.

J. Jurax 10.2.2014 3:08

Naprostý souhlas s článkem

Zase nám politikové hrozí populistickou kravinou - čím to, že jak se jeden stane politikem, začne vymýšlet a prosazovat peachoviny ...

A nejvíc mne děsí, že nejen EU - od té po zákazu rtuťových teploměrů a žárovek a průseru s OZE žádná hovadina nepřekvapí - ale že i tuzemští politici takhle na kvadrát blbnou, séřouce se v zájmu nějakého dobra k naší škodě do věcí, po nichž jim kulové je. Asi je tu málo nezaměstnaných a málo naštvaných, tak to chtějí napravit.

A že už v roce 2012 podobný návrh obhajovala TOP 09 nepřekvapí - topka jsou recyklovaní lidovci a ti chtějí v neděli volno, aby lid mohl jít do kostela ...

I. Procházková 10.2.2014 2:17

Pozemský ráj

A lékaři a veškerý zdravotnický personál si přece taky musí o svátcích odpočinout a tak se pacienti budou operovat a ošetřovat sami. V restauracích bude rovněž chybět personál, hosté tedy vyfasují klíče od kuchyně a budou si vařit a servírovat sami. Doma budou i policajti, tudíž se na ulicích bude vesele vraždit a krást. Zemský ráj to napohled!(:-D)

L. Krajíček 10.2.2014 1:39

Předpokládám, že budou zavírat i restaurace,

hotely, benzínové pumpy. Určitě také dálnice, protože ve svátky nebudou funkční mýtné brány. Asi by měli být doma i zaměstnanci hlídací služby, protože jaký má smysl, když je doma u svátečního oběda mamka od pokladny, ale taťka ty prázdné pokladny musí hlídat.

J. Jurax 10.2.2014 3:14

Re: Předpokládám, že budou zavírat i restaurace,

A co taťkové v elektrárnách a obsluhující rozvodné sítě - ti taky chtějí být s mamkou pokladní u svátečního oběda, ale nepůjde elektřina - kdo na ní vaří, bude mít smůlu a bude konzumovat studenou stravu. To by bylo, aby nám naši čačtí politici neprosadili zas nějaké dobro, abychom se měli lépe a lépe a volili je až do úplného zblbnutí (jejich) ...

P. Zeman 10.2.2014 9:22

Re: Předpokládám, že budou zavírat i restaurace,

O ničem jiném, než o "boji o voliče" to není. Jenom si ti ksindlové nespočítali, jaký je poměr mezi prodavači a nakupujícími :-). Jestli tahle hloupost projde, nebude na škodu voličům připomenout, kdo je autor a kdo to pomohl uzákonit.