18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Půlvýhra

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sydney Hall 22.11.2008 21:48

Re: co to je

Ta osvěta vám ale dnes moc nejde. Ke vzdělání patří mimo jiné i pravopis. Píše se buďte, ne buťte. Asi jste vstával levou nohou, nebo možná vstoupil dvakrát do téže řeky, Mistře, to se někdy stává.

Sydney Hall 22.11.2008 21:44

Re: reforma

Na recept se bude psát chemické složení léku , to je je opravdu, ale opravdu "pěkný způsob kontroly". Těžko kdo už vymyslí pěknější. To chtějí opravdu v tom Rakousku zavést?

Ve vašem příspěvku je ještě jeden pěkný nesmysl: pacient je plátce vůči pojišťovně, ne vůči lékaři. Na tom toho moc nenarovnáte, ledaže by pacient platil přímo lékaři a teprve pak si to vyřídil s pojišťovnou.

Vlali 22.11.2008 21:37

rozpor

Na jedné straně poskytování péče nejekonomické a na druhé pořebné. Co bude, když mi lékař řekne máte nárok na toto, ale nejlepší by bylo toto. To si ovšem musíte připlatit. Nemáte, smůla pojišťovna nám víc nedá.

B XVI 22.11.2008 20:31

Re: dotaz

A ?

Pružina Pružinskij 22.11.2008 20:30

Re: reforma

Ano, naprosto souhlasím, jen je mi líto, že tak rozumný názor nebyl použit (a využit) ve volební kampani. To orange se umí jinak otáčet.

majolenka 22.11.2008 20:11

to Nomen Nesmyl, že privatizace je krádež slýcháme od privatizace Škoda-auto

ale vždyt Vládík píše, že státní se rozkrádá nejlépe ;-P, to jsme viděli u privatizace jako takové, Vládík má vlastně částečně pravdu, jen si to ani neuvědomil ;-D i když to napsal nebo možná nevidí ten rozdíl mezi převodem akcií či navýšením kapitálu či předlužením  společnost  a pardon "trapným" vynešením cihel, když se vrátný nedívá nebo po té, co mu šoupnu kafe nebo Rum ;-D

Jarin 22.11.2008 19:58

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Toho soudruha jsem pouzil zamerne a to v souvislosti s bolsevickym zpusobem projevu zmineneho "novinare".

loula 22.11.2008 19:34

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

Velice se mýlíte, to povinné ručení při liberalizaci prudce vzrostlo, zhruba na dvojnásobek. A nyní dochází ke konkurenčnímu boji a skutečně dochází ke zlevnění, ale stále je to pojištění výrazně vyšší než bylo za kediné pojištovny.

loula 22.11.2008 19:31

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Snížila se dostupnost, protože v těch pronájmech se realizuje pouze část péče,kterou zajištovala do konkursu nemocnice. A ty pronájmy jsou výsledkem tvrdého jednání radnice s novým majitelem, podle původního návrhu tam ta péče měla  mít ještě menší rozsah.

Vilda 22.11.2008 19:02

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Hmm, pomlouvat toho kdo mě platí, to je věru vizitka morálních kvalit:-(. V tomto případě je tedy titulování soudruh s nádechem nadávky oprávněné.

ladik53 22.11.2008 18:58

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

Pokud by byl tak vážně nemocen, že by to s ním v práci seklo, tak to opravdu musí doktor poznat, ale nicméně troufám si tvrdit, že Vám rozumím. Jde o případy sporné, tedy asi především o simulanty. Dříve bylo naprosto běžné tzv. LPK, kdy byli doktoři nějakým způsobem kontrolováni především u dlouhodobě a často nemocných. Něco takového by bylo dobré zkusit i dnes. Je naprosto běžné, že Vám doktor neschopenku nabídne (mně se to stalo) a na vesnici lidi běžně v zimě marodí přes dobu vegetačního klidu kdy pro ně zaměstnavatel nemá práci. No a neschopenku mu podepisuje doktor na nemoc, s kterou v létě dělají protože musí, aby vydělali. Dnes mají doktoři takové možnosti, ale protože nechtějí riskovat, tak raději podepíšou neschopenku. Jenom zdůrazňuji, že role doktorů je v tomhle zásadní, ale řeší to Julínek tím, že potrestá všechny. Já vím, že spousta lidí řekne 30 korun, ale jde o princip. Povinnost paušálních poplatků je zvrácená, musí být adresná. Tady si dovolím srovnání s poplatky třeba České televizi. 

Vilda 22.11.2008 18:56

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Pokud je pacient ošetřen ke své spokojenosti v pronajaté ordinaci, tak je to v pořádku. Že je tam plastická chirurgie? Asi určitě lépe, než kdyby  se tam sypaly peníze jen proto, že je zřizovatel stát. Předpokládám, že tam jsou zaměstnáni čeští doktoři, kteří z příjmu za výkony platí daň českému státu. Zažil jsem mnoho případů, kdy se do státního zařízení pořizovaly přístroje k uspokojení ega doktorů a přitom jejich zařízení bylo sporadické. Taky se asi raději půjdete léčit k doktorovi, který konkrétní léčebný úkon dělá denně, než k tomu, co to na vás zkouší párkrát do měsíce, že? Ale opakuji v Plané je podstatné to, jestli se občanů nesnížila dostupnost a kvalita péče.

doktor 22.11.2008 18:44

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Jarine a další, Verner dělal tiskového mluvčího ministru zdravotnictví Rathovi, přičemž ho současně pomlouval, kde mohl. Vyletěl. Členové ČSSD (přičemž nevím, zda jím Verner je) si - na rozdíl od sociálních demokratů v celé Evropě - neříkají soudruh (comrade, Genosse, compagno atd.), ale přítel. Toho "soudruha" bohužel zprofanovali komunisti, takže je to v češtině skoro nadávka. Jako české slovo samo o sobě je však výstižnější a hezčí, než stejně (v Bibli) zprofanovaný "bližní".

loula 22.11.2008 18:43

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Ano, to máte pravdu, a výsledkem - pokud by hodnocení zůstalo takto nastavené - by bylo, že by privátní nemocnice takto "finančně náročné" pacienty přesouvaly do nemocnic státních, a když by nebylo kam je přesouvat, tak by je jednoduše odmítaly léčit. Je zde konkrétní příklad z nemocnice v Plané ( šla do konkursu a nakonec ji koupil německý soukromník) a zařídil tam výhradně plastickou chirurgii, tedy obor vysoce lukrativní, i když ze zdravotního hlediska naprosto okrajový. Zdravotní péče se v té Plánské nemocnice také poskytuje, ale tak, že v pronajatých ordinacích tam pracují lékaři státních zdravotních zařízeních..

Vilda 22.11.2008 18:36

Re: Ano, máte úplnou pravdu, dětší hemotonkologicčí pacienti se jezdí léčit do soukromé nemocnice v Českém Brodu...

Neposuzujte mě podle sebe a toho soudruha bych si vyprosil. Opravdu nepatřím do vaší party;-P.

Vilda 22.11.2008 18:34

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Nabízí se argument, že přednosta FN UK argumentoval účelově, ale to není podstatné. Citovaný příklad je jen a pouze důkazem, že ohodnocení zdravotnického úkonu je špatně nastaveno. S formou vlastnictví zdravotnického zařízení to má společného pouze to, že privátní zařízení by to muselo dotovat z jiného úkonu. U státního zařízení se to "zalepí" dotací z daní všech daňových poplatníků.

Nomen 22.11.2008 18:29

Re: Nesmyl, že privatizace je krádež slýcháme od privatizace Škoda-auto

Vládíku privatizace SONP Kladno, byla velmi povedená, český farmaceutický průmysl taky a ta Tarovka v soukromých rukou - Iveco se položilo že díky Tatrovce..Zkuste myslet...,

Nomen 22.11.2008 18:27

Ano, máte úplnou pravdu, dětší hemotonkologicčí pacienti se jezdí léčit do soukromé nemocnice v Českém Brodu...

Soudruhu Vildo. vy musíte býti sdosti prostoduchý, že...

loula 22.11.2008 18:17

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Ano, vím. A v jiném pořadu si přednosta fakultní nemocnice UK stěžovat, že právě z privátních nemocnic jim přeposílají pacienty,kteří vyžadují finančně náročnou péči (ne péči zdravotně náročnou, kterou by ty nemocnice technicky a personálně nezvládly) a tím v podstatě v systému péče vydobávají ty pověstné rozinky.

Ono je to opravdu asi složitější.

Vilda 22.11.2008 18:12

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

V pořadu Jílkové na ČT1 (cca měsíc zpátky) byla konstatována skutečnost, že Motolu odcházejí pacienti do soukromých středočeských nemocnic za kvalitnější péčí. Tak tomu nějak nerozumím ?

loula 22.11.2008 18:05

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

Jestliže se mnou stavební pojištovna podepíše smlouvu (budete dostávat státní příspěvek, vklad bude úročen tak a tak, můžete si vzít výhodnou hypotéku, po pěti letech spoření vám vyplatíme tolik a tolik), tak je mě zcela lhostejné, kdo tyto peníze spravuje. Bud se mě podmínky líbí a smlouvu podepíši,. nebo nelíbí, a nic nepodepisuji. 

loula 22.11.2008 17:59

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Středočeský kraj řadu svých nemocnic prodal zcela do soukromých rukou (viz reportéři asi před dvěma měsíci).  Např. Rakovnickou nemocnici získala společnost, kde je zaháčkován byvší hejtman ze Západních Cech.

loula 22.11.2008 17:56

Re: Julínek

Pokud se nepletu, tak ta bolševická sebranka se zatím k novým zákonům Julínka ani nevyjádřila. To se zatím pere koalice sama mezi sebou.

Vilda 22.11.2008 17:54

Re: Ze je soudruh Verner zamindrakovany demagogicky pisalek, je znama skutecnost,

Aby bylo vidět co sebranku číhá na svá korýtka. Věcná kritika je pro něj neznámá věc. Mluví o tom čemu rozumí nejlépe a to boji o to, jak se dělí moc. Ale ono je to typické pro všechny soudruhy. Zaštítí se ideou, že mu jde o občany a bude přesvědčovat všechny okolo, že ti druzí to dělají špatně a on je jejich záchrana. Když to nepochopí po dobrém, on jim to vysvětlí třídně a třeba i po zlém. Chce přece jejich dobro!

Aby bylo jasno. Nemyslím si, že to co dělá Julínek dělá bez chyb, ale aspoň se pokouší změnit systém, do kterého socdemáci musely neustále nesystémově sypat peníze navíc. Julínek to neumí mediálně prodat, ale chce nastavit aspoň nějaká pravidla. A obviňování, že se zdravotní pojišťovny a zdravotnické zařízení zprivatizují? Akcie nemocnic měly patřit nebo patří krajům, to nejsou soukromí majitelé. Navíc teď v moci socdemáků. Tak nač tolik křiku? Vlastně je to jasné, k ohlupování voličů, v tom jsou oranžovorudí přeborníci:-/.

loula 22.11.2008 17:53

Re: Nesmyl, že privatizace je krádež slýcháme od privatizace Škoda-auto

Máte pravdu, privatizace Skody auto byla mimořádně podařená. Naproti tomu např privatizace Aera doprovázená vstupem "ostřílených" manažerů z USA vedla k postupné likvidaci českého leteckého průmyslu.

vládík 22.11.2008 17:48

Nesmyl, že privatizace je krádež slýcháme od privatizace Škoda-auto

Pořád stejní hlupáci, kteří věří, že stát vše umí nejlépe. Nebo dokonce snad nechápou, že státní se rozkrádá nejlépe. Je to možné?  Verner dokazuje, že i tací mohou existovat.

Vasekpasek 22.11.2008 17:42

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

Mluvíme o zdravotnictví, tedy myslel jsem to tak, že socdem neudělala za 8 let nic v tomto resortu (a že těch ministrů vystřídala...). Já jsem přesvědčen, že zdravotnictví nějaké reformy potřebuje a návrhy pana Julínka se mi až tak nelogické nezdají. A k práci doktorů - tam se mi zase nezdá, že bych měl relevantní informace já, takže bych ji raději neposuzoval. Nicméně dokážu si celkem živě představit, o jakou zodpovědnost jde a že nemůže být v jeho silách vždy rozpoznat, že pacient simuluje. Takže každý lékař dle mého raději nechá simulanta doma a rozváže si tak ruce od zodpovědnosti, ke které by zřejmě byl pohnán, pokud by ho hnal do práce a tam to s ním seklo.

ladik53 22.11.2008 17:34

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

Já jsem reagoval na Váš příspěvek, kde píšete, že ČSSD nedělala 8 let nic. Není to pravda, asi měli jinak poskládané priority. A troufám si tvrdit, že zdravotnictví v jejich době fungovalo a funguje (alespoň podle mých zkušeností) i dnes naprosto normálně. Navíc oni taky vládli polovinu té doby jenom díky tzv. Opoziční smlouvě a druhou polovinu v koalici. A co svádí ODS na koalici musíte přiznat i ČSSD. Já nějak nedokážu přesně posoudit zda je ta reforma tak nutná, nebo ne, k tomu mi chybí dostatek relevantních informací, ale byl bych velmi opatrný nezničit to, co funguje. A k těm doktorům - když chtějí peníze, tak musí i přijít i odpovědnost!

glos 22.11.2008 17:26

Re: Pacienti budou mít svá práva... ale dál už nic

to jsem už slyšel např. při privatizace pojišťovny, ono pak to povinné ručení prudce zlevnilo při daleko pružnějších náhradách, že?

glos 22.11.2008 17:23

Re: dotaz