8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Pryč s kolotočáři a zrádci všemi!

S „geniálním“ návrhem přišel ve čtvrtek na sjezdu odborového svazu Kovo sociálně demokratický senátor a předseda horní komory Milan Štěch.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 17.6.2017 21:05

Re: Autor článku lže, překrucuje a problém zpolitizovává

Správně, a EET povýšit na druhou - to by bylo, aby se tu přiživnickou kolotočářskou a trhoveckou chátru nepodařilo, když to nedokázal ani reálný socialismus, konečně vyzmizíkovat!

J. Jurax 17.6.2017 21:05

Re: Autor článku lže a problém sprostě zpolitizovává

Ehm - jste si jist, že znáte význam výrazu švarcsystém?

J. Jurax 17.6.2017 21:02

Re: To, že zaměstnanec odvádí státu vic než

Pane Vintr, s prominutím žvaníte tak blbě, že to až bolí.

Zaměstnanec musí svou prací vydělat na mzdové náklady (to je superhrubá), na svou dovolenou, nemocenskou placenou firmou i na případné odstupné a ještě na režie, protože jinak by se zaměstnavateli nevyplatil. A z ohledem na tyto skutečnosti je mu kalkulována mzda.

A fakt, že část zdravotního a sociálního tzv. "platí" zaměstnavatel je jen hra s čísly. Zaměstnavatel to nedává ze svého, ale z toho, co mu pracovník vydělá. Vždycky říkám, že je to jen trik, aby se pracující lid nevzbouřil, jak moc je zdaněn. Udělejte ze superhrubé hrubou a zaměstnanec si bude platit vše sám. Zjednoduší se výplatní páska a jinak se nic nezmění.

A mimoto zaměstnavatel někoho zaměstnává zpravidla proto, aby pro něj odváděl práci, za kterou ho platí - to platí od uklízečky po generálního - to bývá taky zaměstnanec.

Víte, že jsou i tací, co si myslí, že zaměstnavatel by měl platit celé zdravotní i sociální, aby se zaměstnancům ulevilo a dostali víc peněz? A že to myslí vážně? To jsou takoví, co přemýšlí jako Vy, akorát v obráceném gardu.

Z. Lapil 17.6.2017 20:58

Re: Souhlas se 70 000 do výroby?

Nevím, jak v Číně a vlastně ani v Česku, ale vím, že když jsme byli někdy v r. 1990 na exkurzi ve Volkswagenu, tak tam pás běžel vždycky necelé dvě hodiny. Tuším hodinu padesát práce, deset minut pauza (automaty na pití u ruky, jídlo a WC nevím, byl jsem příliš oslněn), další 1:50 práce, pauza na oběd a ještě jednou dokola. Jasně, když to člověk přežene s kafem, tak dvě hodiny můžou být zatraceně dlouhá doba.

Pochybuju, že by v Amazonu dělali na pásech, přeci jen tam toho moc nevyrábějí, ale to je detail. Určitě na pásech dělali už někdy začátkem 20. století u Fordů a zcela jistě v 70. letech hračky v Mnichovicích (Igra).

Zahálčivý život "na zádech vietnaských šiček" - zčásti máte pravdu. ALE: my jsme ty stroje vymysleli a taky - všimněte se, jak se zadlužujeme a jak prodáváme podstatu. Slávii vzal čert, ale plzeňská Škodovka a třeba švédské Volvo, to jsou echt podstatné podniky.

Z. Lapil 17.6.2017 20:30

Re: Štěchův názor až tak pitomý není,

Ale on JE stanoven minimální odvod na sociální (důchodové) pojištění; nějak se počítá z minimální mzdy. A dokonce je živnostníkům stanoven, pokud to zase nezrušili, i nějaký minimální předpokládaný příjem čili minimální daň, protože nějaká pomazaná hlava usoudila, že nemůže nastat situace, kdy podnikatel koupí nový stroj nebo třeba nechá zateplit dílnu a zároveň mu nezaplatí zákazník nebo prostě nejsou kšefty.

J. Vintr 17.6.2017 19:52

To, že zaměstnanec odvádí státu vic než

je sprostá demagogie. Kdy poslal nějaký zaměstnanec nějakou korunu na účet berňáku, sociálky nebo zdravotní pojišťovny? Všechno platí zaměstnavatel a je jen jeho starost, aby na to měl. Jsou to pro něj další náklady za to, že někoho zaměstnává. Zaměstnanec jen dostane peníze a může si je do poslední korunky podle vlastní vůle utratit.

J. Kratochvíl 17.6.2017 19:10

Re: Autor článku lže, překrucuje a problém zpolitizovává

Pane Skřivane, mýlíte se.

Pan Štěch a před ním i Mládek kritizovali hlavně tzv. Schwarz systém zaměstnávání a potom ty OSVČ, kteří žádné zaměstnance nemají. To by snad mohli kritici a komentátoři i vy pochopit, kdybyste chtěli. Kritikům pana Štěcha, ale o žádné řešení nejde jim jde pouze o sprostou propagandu svojí ideologie a zvláště se jim to hodí v předvolebním období.

A s tím "žebrákostánem" bych byl opatrný, většině občanů se životní úroveň zase tak moc nezvýšila, ve srovnání se sousedními zeměmi, kdy nám bylo slibováno, že je doženeme během š-5 let, mimo pár zbohatlíkům miliardářům, kteří s námi vyjebali při privatizaci. Rozkradli mimo pravidla právě ten majetek po "žebrákostánu" asi ho tak málo zase nebylo. Okrádala nás také ČNB, která nám uměle znehodnocovala korunu 3,5 roku, a je dost divné jak se některé politické strany zuby nehty brání přijetí Eura..., v čí prospěch, určitě ne ve prospěch občanů.

Toto je čistě ekonomický problém, tak byste se nemusel neustále otírat o minulý režim, pane kapitalisto.

O. Uživatel 17.6.2017 19:09

Uživatel požádal o vymazání
V. Kotas 17.6.2017 18:54

Re: Souhlas se 70 000 do výroby?

Co by dělali ? To co je potřeba ( zapracovali by se ), vždyť všude brečí, že nemůžou sehnat lidi.

O. Uživatel 17.6.2017 18:09

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 17.6.2017 18:02

Uživatel požádal o vymazání
D. Ondrejkovič 17.6.2017 17:51

Re: Přesně tak!

Jaký návrh? Copak on podal někde nějaký legislativní návrh? Jen vyjádřil svůj názor v diskusi o zaměstnanosti.

V. Kříž 17.6.2017 17:50

proč proboha

zase na něco zákon... nechci od státu nic, nechci důchod, chci, aby mě nechal žít. a jako zapřisáhlý nekuřák mám fakt v hospodě, kde by to majiteli nevadilo, si zapálit. vy byste potřebovali i zákon na dělání dětí, bez nařízení a prováděcí vyhlášky se ani neuprdnete, co tohle je za lidi? spíš stádo tupých beranů

D. Ondrejkovič 17.6.2017 17:50

Re: Záměrně překroucený výrok!

"Samostatně a dobrovolně" není vždy totéž, jako "když už nic jiného nezbývá". V některých vztazích je jedna strana vždy slabší. S tím počítá například i nový občanský zákoník přijatý tou nejpravicovější vládou, kterou jsme tu kdy měli (viz Adhezní smlouvy).

D. Ondrejkovič 17.6.2017 17:48

Re: Ad převod úředníků do výroby

Ne - jenom z těch, kteří FAKTICKY (i přes formálně získaný živnosťák) nikdy nepřestali být zaměstnanci a ještě více z těch, kteří FAKTICKY (i přes ten jejich živnosťák) nikdy nepřestali být jejich zaměstnavateli. A proč? 1) Protože prostě bezostyšně spoléhají na to, že když vážně onemocní, tak je stát nenechá chcípnout, ale dostane se jim úplně stejně kvalitní péče jako těm, kteří platili do zdravotního pojištění jako zaměstnanci na úplně stejné pozici dvoj až trojnásobek. 2) Protože prostě bezostyšně spoléhají na to, že za ně příspěvek na státní politiku zaměstnanosti bude platit někdo jiný, přestože oni - když už jim pak třeba nic jiného nezbude - poběží na úřad práce, aby jim pomohl. 3) Protože prostě bezostyšně spoléhají na to, že pokud jejich minimální důchod nedosáhne životního minima, nebo pokud přesáhne náklady na jejich bydlení, tak jim to stát dorovná z prostředků těch, kteří na stejné pozici jako zaměstnanci platili třeba trojnásobek.

To je u mně parazitické chování.

Nepleťte sem normální seriózní podnikání na živnosťák - o tom přeci nikdo (ani Milan Štěch) nikdy nemluvil.

O. Uživatel 17.6.2017 17:08

Uživatel požádal o vymazání
V. Čermák 17.6.2017 16:56

Štěchův názor až tak pitomý není,

jak se nám snaží kdekdo erudovaný namluvit. Pomalu dozrává názor, že by měl být zákonem stanoven minimální důchod. Z tohoto minimálního důchodu by asi bylo sndné odvodit minimální ODVODY pro každého, tedy i pro OSVČ....

A. Hrbek 17.6.2017 16:51

Re: Souhlas

Jak je patrno, vymírají pamětníci.

14.12.1948 vyhlásila vláda akci 65.000 do výroby. Tato akce byla dobrovolná a prakticky zkrachovala.

25.6.1951 vyhlásila vláda akci 70.000 úředníků do výroby (akce 77. tisíc). Ta byla z části dobrovolná a z části nucená. I když někdo nechtěl, tak nakonec musel. Koncem roku 1951 byla kvóta zvýšena na 77.500. Přesto se nepodařilo přemístit více než 51.000 úředníků. Značná část úředníků z Prahy byl umístěna do SONP Kladno. Jejich každodenní převoz zajišťovaly stovky autobusů.

Nebylo to nic výjimečného. Již v dubnu 1950 byla vyhlášena akce K

(likvidace klášter) při které byli nejprve řeholníci a později i řeholnice začleňovány do výrobních pracovních táborů.

O. Uživatel 17.6.2017 16:40

Uživatel požádal o vymazání
P. Skřivan 17.6.2017 16:35

Re: Přesně tak!

Problém je, že ten jeho úchylný návrh má platit pro všechny podnikatele. :-)

P. Skřivan 17.6.2017 16:34

Re: Drzost, samolibost a odpudivost

... ale houby. Nic takového se neděje. To bylo kdysi. Dneska nikdo, kromě aktivních, kteří podnikat chtějí, dobrovolně podnikat nejde. Jsou s tím hlavně starosti a je o mnoho snazší se nechat někde zaměstnat, mít dovolenou a minimální odpovědnost.

Spíš se dělá, že se platí minimální plat a zbytek dává na dlaň, díky úniku s využitím stropů. :-) Na to ale soudruh Štěch žádný recepis nemá ... .

P. Skřivan 17.6.2017 16:28

Re: No být průměrný zaměstnanecký plat 40 000 ....

To by bylo fajn, kdyby se ostatní strany nechovaly často hůř než socani. Příklad: Kalousek a jeho podlost s tím, že kdo si platí nemocenskou, podniká jako činnost hlavní a na důchod si tedy musel platit minimum i přesto, že jako zaměstnanec odváděl mraky peněz. ... a dalších podobných x podrazů.

No za něco ty zahraniční velké firmy ty příspěvky na konta stran musí dávat ... .

P. Skřivan 17.6.2017 16:24

Re: Autor článku lže, překrucuje a problém zpolitizovává

Problém je, že pravdu má a současně nemá. Zaměstnanec odvádí přímo ze mzdy méně, než živnostník. To "více", odvádí za zaměstnance jeho zaměstnavatel z objemu mzdových prostředků, což může být právě ten živnostník, který mu dává práci.

Čí je to odvod ? Živnostníka nebo zaměstnance ? :-) ... nebo zaměstnance díky živnostníkovi ? :-)

Je to podobná demagogie jako nákladové paušály. Pak se zjistí, že ten, kdo uplatňuje nákladový paušál, je vlastně poctivec, protože ten méně poctivý "vyrábí" náklady, aby platil minimum, nebo ještě lépe: neoprávněně čerpá dotace jako někteří, které vyšetřuje EU, že ? :-)

Řešení soudruha Štěcha tu už bylo: jmenovalo se socialismus a dopadlo to jako žebrákostán. Nějaký lepší nápad ? Co třeba přestat konečně podporovat firmy s vysokými náklady, kterými unikají zdanění ? ... a zaměstnancům platí méně jak polovinu toho, co jinde ... .

J. Kratochvíl 17.6.2017 15:55

Re: Autor článku lže a problém sprostě zpolitizovává

Schwarz systém je sprosté kapitalistické vykořisťování z druhé poloviny 19.století, které dalo vznik dělnickým stranám a levici obecně.

J. Kratochvíl 17.6.2017 15:38

Autor článku lže, překrucuje a problém zpolitizovává

Pan Štěch má pochopitelně pravdu, jeho výroky se překrucují a je to další důvod k útoků fanatiků a demagogů na ČSSD a levici obecně.

Jak již zde bylo řečeno níže, kritika se vztahovala na zaměstnávání podle tzv. Schwarz systému, který je nelegální.

I já si myslím, proč by zaměstnaný řemeslník měl odvádět do státní pokladny několika násobně více než řemeslník, který ze sebe dělá podnikatele. V čem je ten OSVČ lepší nebo důležitější pro stát a společnost než je pracovník v zaměstnaneckém poměru.

Já osobně tento článek a jemu podobné, považuji za útok na svobodu projevu a zastrašování všech, kteří mají jiné názory, než jsou ty ideologicky schválené.

P. Maleček 17.6.2017 15:02

No být průměrný zaměstnanecký plat 40 000 ....

Štěcha socané na své konferenci pominuli a nasadili jinou fintu. Prý do pár let průměrný plat zaměstnance 40 000 měsíčně. To při 8 hod. pracovní době, volných víkendech, pěti týdnech dovolené, stravenkách a všemožných benefitech, placené nemocenské a důchod nejpozději od 65. let.

O tomhle se většině živnostníků ani nezdá. To by je do montoven mohlo dosta - jen kdyby na socany neplatilo: kdyby kudy chodil lhal a krad sociální demokrat. A ti myslící, což většina živnostníků je, vědí, že jsou to jen socanské špeky na které se má hloupý volič chytit.

D. Ondrejkovič 17.6.2017 14:34

Re: Omyl v popisu

Je to lež. Článek ZÁMĚRNĚ opomíjí kontext. Ty výroky zazněly v úplně jiné souvislosti. To jasně vyplynulo i z celé té akce na které to zaznělo. Skutečných podnikatelů se netýkaly. Týkaly se těch zaměstnanců, kteří na nátlak svého zaměstnavatele přešli na živnosťák a pracují pořád dál pro svého zaměstnavatele - s jeho prostředky a podle jeho pokynů, ale vzdali se dovolené, nemocenské, mateřské, minimální mzdy, důchodu a bezpečnosti práce. Např. ve stavebnictví, stravování, úklidových firmách apod.

D. Ondrejkovič 17.6.2017 14:34

Re: Článek

Je to lež. Článek ZÁMĚRNĚ opomíjí kontext. Ty výroky zazněly v úplně jiné souvislosti. To jasně vyplynulo i z celé té akce na které to zaznělo. Skutečných podnikatelů se netýkaly. Týkaly se těch zaměstnanců, kteří na nátlak svého zaměstnavatele přešli na živnosťák a pracují pořád dál pro svého zaměstnavatele - s jeho prostředky a podle jeho pokynů, ale vzdali se dovolené, nemocenské, mateřské, minimální mzdy, důchodu a bezpečnosti práce. Např. ve stavebnictví, stravování, úklidových firmách apod.

D. Ondrejkovič 17.6.2017 14:33

Re: Tak jako každý voják

Je to lež. Článek ZÁMĚRNĚ opomíjí kontext. Ty výroky zazněly v úplně jiné souvislosti. To jasně vyplynulo i z celé té akce na které to zaznělo. Skutečných podnikatelů se netýkaly. Týkaly se těch zaměstnanců, kteří na nátlak svého zaměstnavatele přešli na živnosťák a pracují pořád dál pro svého zaměstnavatele - s jeho prostředky a podle jeho pokynů, ale vzdali se dovolené, nemocenské, mateřské, minimální mzdy, důchodu a bezpečnosti práce. Např. ve stavebnictví, stravování, úklidových firmách apod.

D. Ondrejkovič 17.6.2017 14:33

Re: socini delaji vse proto aby se histroticky znemoznili

Je to lež. Článek ZÁMĚRNĚ opomíjí kontext. Ty výroky zazněly v úplně jiné souvislosti. To jasně vyplynulo i z celé té akce na které to zaznělo. Skutečných podnikatelů se netýkaly. Týkaly se těch zaměstnanců, kteří na nátlak svého zaměstnavatele přešli na živnosťák a pracují pořád dál pro svého zaměstnavatele - s jeho prostředky a podle jeho pokynů, ale vzdali se dovolené, nemocenské, mateřské, minimální mzdy, důchodu a bezpečnosti práce. Např. ve stavebnictví, stravování, úklidových firmách apod.