27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: První rok s přímo voleným prezidentem

Prezident Miloš Zeman má za sebou první rok v úřadě. Bilancují příznivci i kritici, tak proč bych si nazabilancoval i já. Možná mám i jisté povědomí o tom, co prezidentský úřad obnáší a jak by mohl a měl být zastáván.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 29.3.2014 8:57

Hmm, z nepřímé volby vyšel Klaus, z přímé

Zeman. Takže to vyjde nastejno.

B. Rybák 21.3.2014 11:26

Seriózní článek!

To, že jsem současného pana prezidenta pro jeho "podivně" proměnlivé postoje a povahové rysy odmítal od počátku naší transformace mě nepřekáží v konstatování, že byl ze všech reálné šance majících kandidátů očividně nejmenším "zlem". Úspěch pana Schwarzenberga, Fischera nebo Švejnara by znamenal jistotu, že na konci jejich mandátu budeme vězet po krk v dluhové fiskální, bankovní.. "Euro-kleci" a možná i v EU-armádě na Ukrajině! Volební vítězství nad současnou EU-mediokracií je bezpochyby obrovským úspěchem současného prezidenta!

Pokud se někdo nechá zmást prezidentovou EU-vlajkou na hradě a jeho vnějškově pozitivními, nic konkretního neznamenajícími postoji k EU, je to jeho problém. EU-Hujerští vlastizrádci to ale pochopili a právě to je zdroj jejich trvalé nenávisti k panu prezidentovi. Prezident Zeman je prostě pragmatik, který pochopil, že proti obrovské přesile, kterou dnes EU-hujeři u nás mají, není možno vést národ do rozhodující bitvy, protože by se zřejmě stala "bitvou poslední"!

Jeho pokus o rozštěpení EU-hujerskými pučisty ovládané ČSSD a její náhradu klasickou, zájmy našich "pracujících" hájící sociální demokracií jejíž prestiži měla napomoci Rusnokova vláda (která byla objektivně nejlepší ze všech "úřednických" vlád) už mozky vymývající mediokracie bohužel zvládla (teď už útočí na ČNB (Babiš chce proti její vůli investovat její rezervy do např. italských a španělských dluhopisů!!!) a s pomocí vznikající soudcokracie i na ERÚ (statečnou paní Vitáskovou) a všechny zásadové politiky!.

Nebyl jsem příznivcem přímé volby prezidenta. Nemyslím si ale, že by sama o sobě bez změny ústavy zvyšovala moc prezidenta (jde spíš o sílu osobnosti) a současný prezident své ústavní pravomoci opravdu nepřekročil. Nicméně skutečnost, že současní ústavní šarlatáni hodlají přímo zvolenému prezidentovi snížit pravomoci, je fackou do tváře všech občanů tohoto státu!

Š. Hašek 19.3.2014 22:19

Naprosto přesný popis situace.

Všichni, co nehráli šachy a tudíž jsou hrrr na nová řešení (přímá volba) a nejsou schopni rozpoznat legitimní použití pravomoci, byť na hraně - ti všichni jsou teď vykolejení. Jak jinak.

Viz i poslední volby, neboť udělat největšího příjemce státních peněz ministrem financí - to vyžaduje hodně "fištrónu". Zjednodušený popis. Nechci zdržovat.

Zdravím pana Jakla.

Z. Sohorova 21.3.2014 8:02

Re: Naprosto přesný popis situace.

Mate to marny  ze zdravite pana Jakla uz se do toho blazniveho institutu nedostanete uz tam maji trotlu az prespriliz i kdyz jak Vas tak ctu byste tam patril na prvni misto hned vedle Klause Hajka a Jakla

J. Charvát 19.3.2014 19:34

Pouze s poslední větou páně Jaklova textu

...mohu bezvýhradně souhlasit. Přesněji řečeno, facka je za takový zločin málo. Např. - prý toho člověka volilo víc lidí než poslance - no bodejť by ne, když v dvoukolové volbě dostane KAŽDÝ vítěz přes 50 % hlasů. Co asi voličům zbývá jiného, než volit jednoho z těch dvou, které jim televizí zblblí spoluobčané naservírují...

Z. Sohorova 19.3.2014 14:24

Zase jeden trotl

Odkud nam sem spadlo toto notoricke hovado ve forme nejakeho trotla se jmenem

Milan Martin Kde Vas nasli v močuvce?  určitě

P. Jansky 19.3.2014 12:30

jakl asi nebude ten pravy

ktery by mel posuzovat neci legalitu.. byt namocen v klausove amnestii tak chodim kanalama a uchlastam se k smrti

J. Mannheim 19.3.2014 11:42

pokud má pan Jákl jisté povědomí

No, parlamentem volený prezident byl za 18, a ten přímo volený je za 20-1,99. Proč 1,99? Protože je s ním aspoň sranda (občas) a Moskvé poklonkuje podstatně míň (i když rovněž odvádí dobrou práci za své rublíky). A ještě bych rád chtěl, aby nám pan Jakl vysvětlil, jestli je chování se arogantního řeznického psa, které předváděl ve službách toho narcise ve službách Kremlu, výrazem jeho jistého povědomí.

Z. Bureš 19.3.2014 12:08

Re: pokud má pan Jákl jisté povědomí

.....bohužel - ale ta "sranda" je na úkor reputace naší země !

A to už vůbec nehovořím o tom, jak to mohlo dopadnout s klenoty Českých králů ...... to by moc ke smíchu také nebylo !

J. Mannheim 19.3.2014 13:26

Re: pokud má pan Jákl jisté povědomí

třeba výstup "víte vy, kdo já jsem" byl také na úkor reputace naší země u klokanů (nebo pero v Chile) a sranda to nebyla... ve druhém případě asi máte pravdu, ale zvratky nejsou lučavka královská, na druhé straně by několik set let udržovaná patina musela dolů

J. Vlk 19.3.2014 11:00

Naprostý souhlas !

A předem vím, že kritika ať oprávněná nebo ne, nadávky a zesměšňování, které předvádí Zemanobijci se budou opakovat i příště až bude třeba zvolen jejich kandidát. A bylo tomu tak i když prezident nebyl volen přímo. Přesto jsem rád, že si mohu prezidenta volit, ať už zvítězí nebo ne.

Takže Zemanobijci slušně kritizujte a snad příště .......     Sprosta vypovídá pouze o vás a ne o Zemanovi, či jiném !

I. Skolin 19.3.2014 15:17

Re: Naprostý souhlas !

Když ono slušně kritizovat Zemana je velice obtížné !

P. Čech 19.3.2014 10:42

Co dává našim vládám legitimitu?

Nejprve, co je to legitimita. Je to oprávněnost , v tomto případě státní moci. Jediné co dává našim vládám legitimitu ve smyslu jejich vyt voření je akt prezidenta republiky, vycházející z čl. 62, odst. a ústavy v souvislosti s čl. 68, odst. 2 ústavy. Nic jiného jí legitimitu nedává. S volbami do moci zákonodárné nemá legitimita vlády nic společného. K těm, kteří si myslí, že v našem systému dávají vládám legitimitu nějací voliči mám jen jednu připomínku. Mýlí se! Vláda totiž není volena, ale jmenována. Voleny jsou politické strany, ty však podle textu ústavy nemají na akt jmenování vlády mít žádný vliv. Ono totiž povolební koalice politických stran, jejichž vznik je nutností pouze pro neschopnost poměrného volebního systému generovat většinu v poslanecké sněmovně, nevznikají na základě žádného právního předpisu. Předpisu, který by vznik koalic jakkoliv upravoval. Tyto koalice jsou tedy nelegální a nemají žádnou legitimitu. Něco jiného by bylo, pokud by se jednalo o koalice předvolební. V tom případě by jim legitimitu dávali voliči, protože by volili jejich předvolební program. Koaliční, povolební program, který je vždy výsledkem pustého handlu s pozicemi v mocenských strukturách a též v rozporu s programy jednotlivých stran, které jsou voleny je rovněž nelegitimní. Jediný legitimní program je programové prohlášení vlády, kterému dává legitimitu poslanecká sněmovna. Celý tento systém je neuvěřitelný guláš, vycházející z naprosto špatné ústavy, která je psána systémem chytré horákyně. Ani ryba, ani rak, ani oblečená, ani nahá, ani prostovlasá, ani učesaná. Celá tato naše ústava je pravou příčinou všech našich problémů a je nutno ji zrušit. Současně vypracovat a občany referendem nechat schválit ústavu zcela jinou a novou, nejlépe s malými změnami s využitím návrhu pana Pavla Kohouta, který vyšel v knize Úsvit přímé demokracie.

M. Nemecek 19.3.2014 9:42

Rok poté...

Pan Jakl podává zevrubnou rekapitulaci ročního působení Zemana na Hradě.Nepouští se do podrobností,protože by tím poškodil i svého chlebodárce,pana profesora Klause,který s celou svou počestnou rodinou horoval pro Zemana.To,že přímá volba prezidenta má své úskalí,vzláště,když je takto zvolen občan Zeman,který jedná naprosto bez zábran a ve svém zájmu,již je nám známo.Je proto na sněmovně,aby učinila patřičné opatření,které by zabránila podobným mocenským choutkám.Pan Jakl zná jistě velmi dobře pana profesora a tak si dovede představit,jak by se on,zvolen přímou volbou,choval jako hlava státu.Pro mě osobně tato  představa je dost úděsná.

K. Janyška 19.3.2014 9:33

Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Ale český. Ale ten Khárl, ten Khárl. Totéž a navíc v cizích službách.... Dzp.

Z. Sohorova 19.3.2014 10:22

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Bez se nekam schovat ty netovej idiote janisko  Aspon nam vyjasni kdo je u tebe ten Kharl  ty blbecku od krav

J. Vlk 19.3.2014 12:18

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Milá paní Žofinko, dovoluji si vás dovzdělat já. Kharl alias Schlaufenberg je ten komik s čírem pro zaujetí dětí, který kandidoval na funkci spícího prezidenta ČR, bdícího pouze v okamžicích prosazování cizích zájmů.

Z. Sohorova 19.3.2014 12:28

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Je to od Vas hezke,ale pan  neni Slaufenberg a to uz  vube neni zadnej Kharl,ale Karel tak ze pane Vlk nedelejte ze sebe hlupaka jak je on s Vami nekdy v nazorech souhlasim ..

M. Martin 19.3.2014 12:35

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Teda Sohorová tebe snad rodiče vyhráli v tombole nebo vystřelili ve střelnici na Matějské pouti. Takové meziplanetární hovado se normálně nemůže narodit

J. Mrázek 19.3.2014 13:52

Ona nechápe ....

Ona nechápe, že ostatní chápou, že ona nechápe (téměř nic ....kromě Pavlovova reflexu na VK, ten má morbidně zbytnělý, tam v kteroukoli dobu, za jakýchkoli teplotních, tlakových, světelných, finančních,hospodářský, katastrofických a dalších podmínek reaguje i  z rakve)...paradoxně má nesmrtelnou duši- kde nic není, ani smrt nebere...

Z. Sohorova 19.3.2014 14:14

Re: Vy zase chapete vsechno trubko

A kdo prosim jsou ti ostatni co chapou?? to je par blbu  a vlezdoprdelku klausovi  a jeho sluzebnikum a Vy s tou namrzlou hlavickou bejvalej LM  jste jeden z tech mala netovejch trotlu

S. Donát 20.3.2014 9:35

Re: Vy zase chapete vsechno trubko

Kdo jsou Ti ostatní? co chápou? Prakticky všichni kromě Vás, osobo nešťastná, tupá...

Z. Sohorova 19.3.2014 14:20

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Odkud nam sem spadlo toto notoricke hovado ve forme nejakeho trotla se jmenem

Milan Martin Kde Vas nasli v močuvce?  určitě

J. Mrázek 20.3.2014 13:00

Bože, to je kr...asavice !

Nebeská ...

P. Kmoníček 19.3.2014 14:40

Re: Ano, Zeman je pro mne socialistický zločinec.

Ach Vlku,Vy jste pitomec!

Z. Bureš 19.3.2014 8:58

Pane Jakl, nadepsal bych to asi takto :

První rok s prolhaným notorickým alkoholikem, který dělá ostudu celé České republice a to všude tam, kde šlápne jeho bota .....a všude tam, kde si otevře svoji neomalenou hubu ke svým alkoholickým bonmotům - v drtivé většině totálně ujetých od reality !!!

R. Langer 19.3.2014 9:09

Re: Pane Jakl, nadepsal bych to asi takto :

Copak, nezvolili vám knížepána? :-D

Z. Bureš 19.3.2014 9:31

Re: Pane Jakl, nadepsal bych to asi takto :

Podle Vás je to, co jsem napsal lež......a nebo je Zeman Váš idol pravdomluvného abstinenta ???

P.S.: Já jsem v prezidentské volbě volil tak, aby se prezidentem v žádném případě nemohl stát kariéristický židobolševik, který odsouhlasil vstup okupačních armád v r. 1968 - Fischer ......a dále, aby se prezidentem ČR nemohl stát někdo, jehož táta stavěl koncentráky kolem Příbrami, jehož žena neumí česky kváknout....a on sám se nedokáže česky ani pořádně vyjádřit a navíc nezná ani text české hymny - tedy NE Trautenberka !!!

Už Vám to dochází......?????

J. Boleslav 19.3.2014 9:40

Re: Pane Jakl, nadepsal bych to asi takto :

A koho jste volil ve 2. kole? Jinak s Vaším úvodním vstupem naprostý souhlas. Ovar překonal všechna moje negativní očekávání.

Z. Bureš 19.3.2014 10:06

Re: Pane Jakl, nadepsal bych to asi takto :

Jak jsem starý - tak jsem blbý..... věřil jsem Ovarovi .....a nechal jsem se napálit jeho slovy o tom, že bude prezidentem dolních 10-ti miliónů.....a že bude národ spojovat !!!

Obojí byla lež, jako věž - ale bohužel, z toho hnoje, který kandidoval.....mi ten Ovarův hnůj nejméně smrděl !!!