21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Proti všem

Zatím to ještě není stoprocentní, ale veškeré rozhovory, které prezident vedl po právě uplynulý víkend, byly pravděpodobně zbytečné. Parlamentní strany ho informovaly o svých stanoviscích a zatímco jeho předchůdce vždy dbal na to, aby byla naplněna politická dohoda - jak už o sestavení vlády a její podpoře, tak o vytvoření úřednické vlády po svržení Mirka Topolánka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 25.6.2013 10:07

Politika proti současné koalici, ano

 Neexistuje žádný precedent, který by Zemana nutil ke jmenování vlády na půdorysu dosavadní koalice v čele s Miroslavou Němcovou jenom proto, že koalice tvrdí, že má většinu, přičemž žádná ze stran této koalice nevyhrála poslední volby.

Je samozřejmě na pováženou, když prezident výsledky voleb zcela ignoruje, a jmenuje rovnou, při svém prvním pokusu,„odbornickou“ vládu. Ale ústava mu to nezakazuje, stejně jako to nezakazovala prezidentovi zvolenému parlamentem. Parlamentarismu je učiněno zadost tím, že každá nově jmenovaná vláda musí požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Hysterie týkající se údajných pokusů Zemana zavést poloprezidentský systém, je poněkud nadbytečná. Zeman není žádný hlupák. Dobře ví, že jmenováním vlády odborníků bez ohledu na mínění stran, strany nejspíš přiměje k tomu, aby využily svého práva rozpustit Sněmovnu. Předčasné volby, po nichž se dostane k moci plnohodnotná vláda, nejspíš prezidenta odkážou do patřičných mezí.

Zemanovým hlavním důvodem pro jmenování vlády odborníků tak není snaha změnit ústavní systém. Ten zůstává ve vztahu k jeho pravomocem stejný, jako byl u prezidenta voleného nepřímo. Jmenování vlády odborníků má důvody zcela konkrétně ekonomicko-politické

J. Kratochvíl 25.6.2013 9:55

Re: Omyl

Většina občanů chápe co se děje a souhlasí, na rozdíl od vás nebo vašemu zbožnému přání.

M. Kosejk 25.6.2013 9:47

Re: Následek budou předčasné volby, autore. O nic víc Zemanovi nejde.

Protože pojem levice a pojem pravice neznamenají žádné konstanty. Jsou to relativní pojmy ve vztahu k celku. Potom ODS je jasnou pracicí - v relaci k celku české politiky.

Všimněte si, že si drtivá většina populace myslí, že politika této vlády je až moc pravicová. A co s tím chcete dělat? Řvát něco o komunistech z ODS a TOP09? Každá nelevicová strana se musí bránit proti silným tlakům z levé strany spektra. A  k tomu jim nadávají pošahaní ideologové, že jsou prý málo pravicové. Lidi jako Vy ve skutečnosti pravici dělají tak medvědí službu, že vlastně pomáhají levici. Tak Vám gratuluji k Vašemu postoji - odepiště ODS jako komunisty, žádnou jinou pravicovou relevantní alternativu k ODS do PS stejně nedostanete - a tak nám tady bude vládnou ČSSD, KSČM a možná Babiš- jistě k Vaší plné spokojenosti, když Vám ODS byla tak málo pravicová. 

P. Lenc 25.6.2013 9:46

Re: Omyl

Omyl pane Kratochvíle, to se jenom vám a vám podobným tak jeví. To co považujete za tleskání je pouze plácání po ruce, která hodila do urny lístek, díky kterému byl zvolen.

J. Kratochvíl 25.6.2013 9:38

Omyl

"Uřednická vláda je to nejhorší, co může naši zemi potkat. " Omyl pane autore, to nejhorší nás už potkalo a to byla současná koaliční vláda, které je nutno zatnout tipec a o to se Zeman snaží ku prospěchu celé země a většina občanů mu tleská navzdory vám a vám podobným.

R. Langer 25.6.2013 9:24

Re: Následek budou předčasné volby, autore. O nic víc Zemanovi nejde.

Proč furt všem těm socanům a komoušům říkáte pravice?

M. Kosejk 25.6.2013 8:59

Re: Nečasova koaliční vláda mnoho autority nepožívala

Model s tzv. úřednickými vládami jsme si už parkrát vyzkoušeli. A třeba ta poslední Fischerova byla jedna z nejneefektivnějších, nejrozhazovačnějších a nejsrabáčtějších vlád. Je to logické - tyto uměle sestavené vlády nemají mandát od voličů - a nemají k voličům tedy ani žádnou odpovědnost. To je čistě praktická stránka.

A pak je tady ústavě-právní stránka věci: Moc vlády ČR dle ústavy pochází z poslancké sněmovny - a je nedemokratické to ignorovat a vnucovat jinou vládu proti vůli PS.

M. Kosejk 25.6.2013 8:47

destrukce demokracie přímou volbou

Vláda ČR je opovědná PS. Vládu definuje většina v poslanecké sněmovně. Většina v poslanecké sněmovně je pro současný půdorys vlády. A poslanecká sněmovna má mandát od voličů na 4 roky.

Ovšem prezident Zeman se ohání svým mandátem od voličů, aby vyargumentoval, proč ignoruje mandsát PS. A Ústava ČR mu dává za pravdu, protože v ústavě opravdu je, že prezident jmenuje předsedu vlády. 

V dobách, kdy byl prezident volen parlamentem, tak se prezident nemohl ohánět mandátem od voličů, prototože jeho mandát vycházel z parlamentu. Bylo tedy logické, že prezident  při jmenování předsedy vlády vycházel z vůle demokraticky zvoleného orgánu (PS) a jmenoval jen takového premiéra, který měl většinu hlasů v PS (nebo měl největší šanci tu většinu získat). Teď ovšem už máme přímo zvoleného prezidenta, který má také mandát od voličů - a má tedy i argumenty, proč potírat mandát PS.

Jak bych přesně před tímhle už dávno nevaroval. Tato dvojhlavost státu povede k ještě větší nestabilitě a slabosti již tak nestabilních a slabých vlád. Někteří se možná dnes radují, protože Zeman tak pěkně potírá strany, které oni nemají rádi. Ale všichni bychom si měli uvědomit, že když tohle prezidentovi projde (a asi projde), tak to bude precedens navždy do budoucna. A po žádných volbách si nebudeme moci být jistí, že prezident jmenuje premiérem toho, na kom se shodla PS.

A mimochodem - Je pikantní, že Zeman, který tolik kritizoval tuto vládu za to, že strana LIDEM není strana, která kandidovala ve volbách, najedenou chce jmenovat vládu, která v volbami nemá VŮBEC NIC společného. To zástupci LIDEM alespoň byli zvolení do PS (i když za jinou stranu).

A. Reček 25.6.2013 8:33

Nečasova koaliční vláda mnoho autority nepožívala

A případná nová s pí.Němcovou v čele lepší rozhodně by nebyla. ČSSD a KSČM zase chtějí využít momentální situace značné nelibosti koaliční vlády u veřejnosti a prosadit nové volby, které by jim přinesly lepší výsledek než ty minulé. Zvláště ČSSD nepotřebuje to, aby nová seskupení Babiše a Okamury se zakořenila v myslích občanů, podobně jako minule to byly VV a TOP 09, které ubraly socdem a ODS hlasy se kterými počítali. Podobně prezident by chtěl ještě trochu času poskytnout k zakořenění své partaje SPOZ.

Protože řádné volby by měly být už za 11 měsíců a společně s eurovolbami, proč nevyzkoušet model, který dnes se chystá předložit prezident?  Proč nás politici koalice + socdem a komunistů před tím varují? Protože jim ten nápad z přechodnou úřednickou vládou nepasuje do not a řada komentátorů, včetně autora to roztrubuje. Já osobně bych počkal a pak těch 11 měsíců přechodné vlády zhodnotil. Mudrování parlamentních politiků a různých politologů jsme slyšeli už dost a nic pozitivním občanům nepřispěli.  

M. Mýval 25.6.2013 7:46

Re: Následek budou předčasné volby, autore. O nic víc Zemanovi nejde.

ANO. Nastane ÚSVIT PRÁV OBČANŮ

M. Mýval 25.6.2013 7:44

král Ubu

Také byl dosazen lidem

J. Blažek 25.6.2013 6:56

Re: Následek budou předčasné volby, autore. O nic víc Zemanovi nejde.

Avětšině lidí taky o nic víc nejde! Občané mají právo znovu "rozdat karty" a snad již konečně dostanou rozum a nenaletí"novým" stranám, které se pak staly poskoky pravice. (Věci veřejné, Bursíkovi zelení, Unie svobody atd.). I nyní začínají vystrkovat růžky novodobí rádoby spasitelé.

J. Blažek 25.6.2013 6:51

Opět OMYL!

Pan Polanecký se velice mýlí, když nazval svůj článek "Proti všem". Nejpodstatnější je, že pan prezident nejednal proti občanům této republiky, neboť naprostá většina lidí si přeje, aby tato asociální, korupční a prokmotrovská vláda šla definitivně do pryč! A nějaké šplechty o tom, co řekla paní Němcová, paní Peake čři pánové Kalousek a Schwarzenberg či dokonce Rudolf Polanecký jsou lidem šuma fuk!

L. Novák 25.6.2013 1:11

Re: Zeman je (kromě alkoholu) ovládán ješitností

Syndrom "kdo má většího pindíka". To je pořád dokola to samé. :-)

L. Novák 25.6.2013 1:10

Re: Pokud výsledek budou předčasné volby.

Jaroslav HANÁK tvrdil, že zastupuje 40% HDP.... :-P Potíž je v tom, že HDP v Poslanecké sněmovně nemá žádné volené zástupce. Hanák je tam sám za sebe a své názory. A nehlásí se k levici ani k pravici...

J. Vintr 25.6.2013 1:07

Zeman je (kromě alkoholu) ovládán ješitností

M. Vojtíšek 25.6.2013 0:41

Pokud výsledek budou předčasné volby.

Občané budou happy, ODS na dně, TOP09 bez levného vládního teatrálního předvolebního PR.

Peak to pomůže, protože se bude chtít hrát v tomto nějakou roli, tak jako vždy a ve všem.

Pro občana by mohlo být zajímavé sledovat debatu v parlamentu, kdy budou předstupovat odbornící z vlády a poslanci s nima budou v interakci. Bude zajímavá podívaná jak se k tomu poslanci budou stavět.

Nemyslím, si že se ZEMAN pustí do nějaké mega akce. Otázka už jsou jen persony , které to odnesou na 3 měsíce.

Dnes v UK, seděl Zemanův bodrý poradce Jaroslav HANÁK  a pro politiky byl problém se s tímto debatním partnerem popasovat.  Sledovat konfrontaci poslanců s odborníky bude dost výživné.

V. Bok 25.6.2013 0:17

Následek budou předčasné volby, autore. O nic víc Zemanovi nejde.

O nic víc Zemanovi nejde.