28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Promoření hysterií

Standardně používaný epidemiologický termín vypustil pan profesor Prymula na veřejnost a hned byl oheň na střeše. Dnes už termín žije svůj další, odlišný život a vyvolává vášně. Jsou zastánci promoření a jsou odpůrci promoření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 17.4.2020 23:30

Chtěl jsem vlastně původně autorovi říci, aby se s těmi svými úvahami šel někam... promořit... "Běžte se promořit, autore!"... Dá se to ale říci i civilizovaně:

Promořte se, pane Rychlíku!

Vaše spasení se blíží...

Ś. Svobodová 17.4.2020 20:53

No tak navrhněte lepší řešení než je smířit se s virovou přítomností a žít jako doposud. Postavte si bunkr, odjeďte na izolovaný ostrov (ale pozor aby vám nepřivezli kontaminované jídlo), kupte si chalupu v horách a nakupte zvířectvo a sadbu (ale bacha, mohl byste chytit BSE, nebo přesvědčte vládu a okolí že nejlepší bude sedět vyděšeně doma u televize, rouškovat se, a běhat jen z domova do práce, bude-li jaká, dokud nepříjde zázračný lék.

M. Pivoda 17.4.2020 16:36

Webový odkaz už hlásí, že tuto stránku nelze nalézt. Alespoň že jsem zkopíroval nadpis článku.

Obsah článku: Koronavirus se prý u cca 60% případů projevuje ztrátou čichu. Takže článek byl o tom, že si máme doma testovat čich na česneku a podobně.

I. Teren 17.4.2020 16:06

Hysteria

https://www.youtube.com/watch?v=nfmbzEcij2Q

I. Novák 17.4.2020 14:12

Se zdravým rozumem v současné iracionální hysterii nemáte šanci uspět, pane Rychlíku.

J. Kernal 17.4.2020 13:43

Koronavirem je v současné době postiženo asi 2 miliony lidí a uzdraveno asi 0.5 mil. lidí a okolo 100 tisíc zemřelo s nálezem viru. Myslíte si , že je zabijákem lidsva? Virem hříchu je nakaženo 100% lidí a zemřou všichni od miminek až po vysoké stáří.Nejlepším lékem je Evangelium Ježíše Krista a můžete být v absolutním klidu . Vyvolávání stachu a zděšení perfektně ovládá lidi. Pokojný klidný víkend.

K. Machala 17.4.2020 13:33

"bude probíhat tak dlouho, dokud nebude podstatná část populace v imunitě". Trochu odvážné tvrzení, podle mne to může být i úplně naopak. Virus může opadnout po 2 měsících řádění, aniž by byla podstatná část populace promořena. Za prvé fungují roušky a odstupy, lidi se chovají jinak než na začátku, za druhé začíná svítít slunce. Slyšeli někdy autoři výroků typu promořování většiny je nutné něco o severojižním gradientu (nejen) u chřipky? Asi nikdy. Slunce nejenže má záření UV-C, které viry do jisté míry zabíjí, ale především zvyšuje hladinu vitamínu D. Chřipková sezóna končí vždy nejpozději koncem května. Může to tak být i s koronavirem. A kromě toho, i kdyby toto všechno nebylo (jako že je), samozřejmě je možné, že 58 nových případů předá své viry jen 40, další den jen 27, další den patnácti, další den 8, další den třem, jednomu, třem, jednomu a konec. I takhle to může být, promořování až do většiny populace vůbec není "vědecky potvrzenou jedinou možností". To je spíš jen nedostatečná představivost spojená s neviděním dalších faktorů. O viru toho moc nevíme, takže se může klidně stát i to, že má, jak říká izraelský matematik, nějakou 40denní fázi, kdy roste, a někdy po dnu 70 prostě opadá bez ohledu na vše ostatní. Faktorů všeho je vždy mnoho a nezahrnovat je není moc vědecké.

K. Garfield 17.4.2020 12:44

Žádná použitelná vakcína nebude. Ani po prázdninách, ani za rok...

Nepodařilo se ji vyvinout proti SARS, ani proti MERS, není důvod, proč by měla být proti COVID-19.

Nevíme ani, jestli se po překonané nemoci nějaká dostatečně účinná specifická imunita vůbec vytvoří, a pokud ano, jak dlouho vydrží.

Jestli "promoření" zamezí šíření, nebo vytvoří bezpříznakové nosiče, o tom víme taky houby s octem.

K vakcíně bych se tedy nijak neupínal...

M. Pivoda 17.4.2020 11:10

Berte prdnutí jako pozitivní příležitost!

Izraelští vědci vyvinuli čichový test Smell Tracker na včasné odhalení koronaviru: Doma si jej může udělat každý.

enzeny.cz/zdravi-a-krasa/izraelsti-vedci-vyvinuli-cichovy-test-smell-tracker-na-vcasne-odhaleni-koronaviru-doma-si-jej-muze-udelat-kazdy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

M. Pivoda 17.4.2020 10:49

Rychlý český epidemiolog Rychlík nám rychle sděluje: "Dokud nebude vakcína, a ta nebude rozhodně ani po prázdninách, ..."

Konzultoval jsem toto téma s lékařkou (protože sám nejsem biolog). Takže: Vakcína má smysl u nemocí jako je TBC, ... která vám poskytne doživotní imunitu. Nikoliv ale u koronaviru. Ten koronavirus může (a velmi pravděpodobně, jak na sviňu, to také udělá) zmutuje a po vašem očkování vám zbude jen to píchnutí injekční jehlou. Žádná zvýšená imunita.

A pokud jste za tu protikoronavirovou injekci zaplatili, potěšili jste tím určitě farmaceutické firmy (které to očkování vyvinuly) a také národohospodáře (zvýšil se tím o něco náš HDP). Ale za své investované peníze jste vy občané a pacienti nezískali pro sebe vůbec nic.

Doporučení: Zvyšujte raději svou imunitu požíráním přírodních potravin, zeleniny a ovoce.

M. Pivoda 17.4.2020 10:36

Promořeni neznalostí doby!

I mazaný americký obchodník (ale technologicky nekompetentní) Donald Trump nedávno seřval technologické firmy Google a Apple, že si dovolily propojit své mobilní sítě, a byly tak schopny upozornit (až 6 dnů) dozadu, zda mobilní telefon prokázaného nositele COVID-19 se dostal do blízkosti jiného mobilního telefonu. Z čehož pro přiblížené nositele oněch mobilů se pak dostavila povinná karanténa.

Ha. Ha. Ha.

To jsou ale věci! Viďte čeští magoři. Dnes žijeme v technologicky intenzivní době. Toto vás ale ve škole neučili, viďte? české univerzity byly akreditovány pro minulost, nikoliv pro budoucnost. A jak na sviňu, česká, ač intenzivně vzývaná Neviditelná ruka trhu zbytek problémů nevyřešila.

Ha. Ha. Ha.

V. Církva 17.4.2020 10:01

S logikou máte problém spíš vy. Nazvětě to promořování, nebo třeba coronafobie, nejde o definici, jde o to jestli nejsou lepší řešení. A myslím že to lidé celkem chápou, teda kromě Vás.

V. Církva 17.4.2020 9:58

Tak hysterií a promořováním je asi postižený spíš autor článku. Myslím, že většina lidí ví, že jde o to, jestli se to bude škrtit a třeba zaškrtí nebo pustí a třeba to vyskočí jako v Itálii kdy to zdravotní systém nezvládne.

A protože víme, že třeba v 1 000 milionové Číně se to zarazilo na 400 případech denně (a to z dovozu) na Tajwanu a Jižní Korei to taky podobně zastavili, je pravděpodobné, že se třeba Čína nepromoří ani za 2500000 let. Samozřejmě při současném stavu kdy nejde o geometrickou řadu. Všechny tyto asijské země dnes normálně pracují. Tak jako s migranty je prostě moderní civilizace tupá, dogmatická a neschopná zarazit migraci je i tupá a neschopná civilizace co nedokáže zastavit koronavirus. Ta Západní je ta tupá. Ty asijské to dovedou ať už je tam demokratická pluralita nebo komunistický hybrid.

Ś. Svobodová 17.4.2020 9:54

Tady s logickou argumentací neuspějete. Kdyby Prymula použil termín např. přirozená imunizace, tak by se to líbilo. Ale promoření je pro mnohé synonymen smrti a s tím nic neuděláte.

P. Eugel 17.4.2020 9:29

Preji=prdeli.

P. Eugel 17.4.2020 9:28

Vynikající a promyšlený? Nevím! Já si myslím, že je to více o hovne jak o přeji. Autor jen pohazuje slovíčkama.

H. Rybnická 17.4.2020 9:18

Vynikající a promyšlený článek a názor

P. Victorin 17.4.2020 8:53

Problematice virologie, či jak to výstižně nazvat/?/, nerozumím. Můj názor laika: Článek se mi zprvu, zhruba do poloviny, zdál dosti rozumný, jeho druhá polovina již méně.

J. Kouk 17.4.2020 8:34

Promoreni u nas je jen straseni, nebi lepe, oblbovani lidi a ne jen u nas.. nakazenych je cca 10 tisic. To je tisicina procenta populace. Za jak dlouho by bylo potrebnych 69-70%,? Nekdo hovoril, ze pak se otevrou hranice... Opona na desetileti? Tak to vypada, kdyz nam vladnou v lepsim pripade vysokoskolaci na mistech z jinych oboru. Ministr financi chemik, hospodarstvi stavebnik, aby to bylo dikonale, tak ministrem zahranici clivek pouze se zakladnim vzdelanim.

V. Šedivý 17.4.2020 8:32

Aneb stavidla jsou jen nepatrně pootevřená a voda takřka neodtéká.

Vláda se tím chlubí :-(

A. Hrbek 17.4.2020 7:53

Epidemie je na výrazném ústupu. Při testech kleslo zjištěné procento nakažení z cca 7% koncem března na současných cca 2%.

Počet odhalených odhalení do konce dubna klesl z cca 300 koncem března na současných cca 130 a do konce dubna klesne na několik málo desítek.

Je nejvyšší čas začít rychle likvidovat některá nařízená omezení a nechat způsob ochrany na samotném obyvatelstvu. To se, na rozdíl od vlády, dosud chovalo a chová v celku rozumně.

T. Kohout 17.4.2020 6:53

Konečně jasnej názor. A je to vyřešený!

T. Kohout 17.4.2020 6:50

Ono i s tou "imunitou" je to zatím nejasné, natož s kolektivní imunitou. Protože se to zatím ještě neví, tak imunita třeba vůbec není (jsou případy, kdy se nemoc vrátí), nebo je na týden, měsíc, 2 roky či více? Těch verzí je zatím víc, protože se to ještě neví.

R. Vacek 17.4.2020 5:02

To trump je jinačí sekáč. Ten otevře ekonomiku i v době, kdy má v zemi neznámé množství nakažených, kteří se následně rozeběhnou po okolí.

P. Hatina 17.4.2020 1:10

No a v tom je jádro pudla.

Pod pojmem promořování vysvětloval to i pan Prymula, snad jsem ho dobře pochopil, třeba už část populace promořena jest , prostě prošla nějakou lehčí formou nakažení, aniž si toho vůbec všimla a nemělo to hlubší zdravotní následky Hosana, takto lze pokračovat dál. A toto mají prověřit i nyní široce prováděné testování. Čistě statistický údaj, dle kterého se lze rozhodnout.

Zatímco, pokud se bude i nadále uplatňovat dosavadní praxe "u koho se prokáže nakažení (rozumějme včetně těch promořovaných), ten půjde automaticky i s celou rodinou do karantény, jeho pracoviště uzavřeno, všichni kolem něj prostestováni - v případě zjištění rovněž posláno do izolace, atd.. potom takový způsob "promořování" nemá sám o sobě větší smysl, to je pouze pokračování současného nouzového stavu bez dalších výhod..

S. Spytar 17.4.2020 0:20

De Primula je kraví pohlavní orgán.

To vidí každý. A kraví ohon mu roste na čele. Co chceš Babišovi za análního asistenta.? Vrána k vráně si sedá.Vrány prominou...