26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Program Fialovy vlády

Programové prohlášení vlády Petra Fialy je líbivé čtení. Člověk by z něj mohl nabýt falešného dojmu, že tahle vláda dá zemi do pořádku, aniž to kdokoli pocítí. Už teď je ale jasné, že tomu tak nebude.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Janotová 13.1.2022 11:56

Pan Stanjura je zatím veelmi tajemný. Pan Skopeček (asi jediný z téhle vládní garnitury, který o ekonomice ví aspoň něco), prohlásil v ČT (parafrázuji): s rozpočtem na rok 22 se už mnoho udělat nedá, protože větší úspory budou vyžadovat změny v mandatorních výdajích a ty musí schválit parlament. Takže konec prokrmování...., připravte se na utahování opasků.

P. Sura 13.1.2022 12:33

To utahování ale může nastat až po schválení změn těch mandatorních výdajů. Současně jsou nastaveny na prožírání s přežíráním a to je ten problém. A stejně jako Babišoidi ODS vmanipulovali do zrušení superhrubé mzdy, když na to nebyly podmínky, tak nastavili tyhle mandatorní výdaje, jakoby je sami dokázali krmit v dalších letech.

J. Janotová 13.1.2022 14:01

Nějak nevím, že by ODS byla do něčeho vmanipulována, byla v okamžiku hlasování nejsilnější opoziční stranou. Halasně a s radostí sdělovali, že je to ten nesprávnější krok méně danit práci. Jen jaxi přehlédli, že si pro to vybrali ten nejnevhodnější okamžik.:-/

Domnívám se, že osekání mandatorních výdajů bude muset vláda (přinucena okolnostmi) provést veelmi hbitě (možná i projednáváním ve zkráceném režimu ve Sněmovně). Jde jen o to, aby se na tom pětikolka nerozpadla. Postihne to značnou část voličů Lidovců.

To co teď provozuje pan Jurečka, jako ministr MPSV, kolem rostoucích cen energií, naznačuje budoucí vývoj. "Všem pomůžeme". On nevidí, že tím jen posiluje inflaci???

Kdyby navrhl jen dávku mimořádné pomoci na extravysoké zálohy za dobu u přechodného dodavatele, chápala bych to. Přišlo to opravdu nečekaně. Kdo to skutečně není schopen zaplatit, ať jde žebrat na pracák. Celková suma by byla zřejmě minimální.

V. Čermák 13.1.2022 13:00

Dle Fialy se Důchody budou valorizovat dle zákona a úspora přesto měla být 100 miliard. Takže Stanjura tu úsporu neumí vygenerovat a bude se vymlouvat na zákony, které bude chtít měnit. Že Lhali se nyní už Potvrzuje...;-DRv

J. Janotová 13.1.2022 14:08

Berme to tak, že důchody pro rok 2023 se budou valorizovat dle zákona platného v době, kdy se o tom bude rozhodovat...Takže p. Fiala má pravdu:-P