3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Prognostické zamyšlení nad českou vládou

Několik dnů před předpokládaným nástupem nové vlády si dovolme malé věštecké zamyšlení. Sice se president Zeman snaží oddálit vznik vlády, s jejímž složením z podstaty nemůže být ztotožněn, ale ústavní mantinely jej k jejímu jmenování dříve či později přimějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Charvát 16.1.2014 21:17

Pud sebezáchovy

Článek je dost výstižný. Jen bych dodal, že má-li vládní sestava aspoň bazální pud sebezáchovy, první co učiní bude vypracování a parlamentní přijetí změn ústavy v bodech týkajících se pravomocí a povinností presidenta. Jinak se nad jejich hlavami bude houpat velice nízko Damoklův meč a každý chybný krůček je bude stát hlavy. Bez milosti. Ne že bych p. Sobotkovi fandil, ale přece jen by bylo dobře s příštími předčasnými volbami počkat až do doby, než se ANO historicky znemožní. Obávám se, že ani tak nebudeme čekat dlouho.

P. Čech 17.1.2014 9:31

Re: Pud sebezáchovy

Asi se hodně načekáte a nakonec nedočkáte. To, co se zákonitě historicky znemožní, budou politické strany. Tedy nikoliv strany jako takové, ale systém, který předjímá a následně stanoví moc politických stran nad občany zemí.  K tomuto aktu je již nakročeno a to zejména v zámoří, jak loni uvedl v televizní debatě prof. Zelený. Politická hnutí nejsou politické strany, ikdyž si to mnozí myslí. Rozdíl mezi nimi je dosti velký. Tedy, předpokládám, pokud ANO neudělá nějakou kardinální chybu, neznemožní se, nýbrž posílí. Také to je současným trendem. S těmi změnami v ústavě bych s Vámi souhlasil, ovšem nikoliv pouze se změnami v prezidentských pravomocích.  Dnes jsme totiž v situaci,kdy se musíme vážně zamyslet zda pravomoci prezidenta zvýšit a nebo instituci prezidenta zrušit. Ono totiž mít prezidenta, který nemá žádné pravomoci (výhradní) je poněkud drahý a zbytečný špás. Ústavu je nutno zrušit a vypracovat zcela novou. Takovou, která bude krátká a jejíž články budou výstižné, srozumitelné většině občanů a hlavně jednoznačné.  Na kecy právníků, že něco takového nejde se nesmí brát zřetel. Že něco takového možné je, je možno vidět na příkladu první ústavy USA (nikoliv dnešní). Zásadně ovšem je nutno z ústavy odstranit čl.5, který je tou žábou na prameni, nedovolující vytrysknout demokratickým myšlenkám a zásadám. Takhle to vidím já.