Pátek 17. 5. 2024Aneta polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 8
  • Poslední: 17.1. 2014 19:36
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
J. Charvát 16.1.2014 21:17

Pud sebezáchovy

Článek je dost výstižný. Jen bych dodal, že má-li vládní sestava aspoň bazální pud sebezáchovy, první co učiní bude vypracování a parlamentní přijetí změn ústavy v bodech týkajících se pravomocí a povinností presidenta. Jinak se nad jejich hlavami bude houpat velice nízko Damoklův meč a každý chybný krůček je bude stát hlavy. Bez milosti. Ne že bych p. Sobotkovi fandil, ale přece jen by bylo dobře s příštími předčasnými volbami počkat až do doby, než se ANO historicky znemožní. Obávám se, že ani tak nebudeme čekat dlouho.

P. Čech 17.1.2014 9:31

Re: Pud sebezáchovy

Asi se hodně načekáte a nakonec nedočkáte. To, co se zákonitě historicky znemožní, budou politické strany. Tedy nikoliv strany jako takové, ale systém, který předjímá a následně stanoví moc politických stran nad občany zemí.  K tomuto aktu je již nakročeno a to zejména v zámoří, jak loni uvedl v televizní debatě prof. Zelený. Politická hnutí nejsou politické strany, ikdyž si to mnozí myslí. Rozdíl mezi nimi je dosti velký. Tedy, předpokládám, pokud ANO neudělá nějakou kardinální chybu, neznemožní se, nýbrž posílí. Také to je současným trendem. S těmi změnami v ústavě bych s Vámi souhlasil, ovšem nikoliv pouze se změnami v prezidentských pravomocích.  Dnes jsme totiž v situaci,kdy se musíme vážně zamyslet zda pravomoci prezidenta zvýšit a nebo instituci prezidenta zrušit. Ono totiž mít prezidenta, který nemá žádné pravomoci (výhradní) je poněkud drahý a zbytečný špás. Ústavu je nutno zrušit a vypracovat zcela novou. Takovou, která bude krátká a jejíž články budou výstižné, srozumitelné většině občanů a hlavně jednoznačné.  Na kecy právníků, že něco takového nejde se nesmí brát zřetel. Že něco takového možné je, je možno vidět na příkladu první ústavy USA (nikoliv dnešní). Zásadně ovšem je nutno z ústavy odstranit čl.5, který je tou žábou na prameni, nedovolující vytrysknout demokratickým myšlenkám a zásadám. Takhle to vidím já.

P. Čech 16.1.2014 17:50

Zbytečné úvahy.

Pročítal jsem si programové prohlášení vlády a zauijal mne jeden jediný, skutečně důležitý bod. Bod 9.1. Hovoří o vypracování a schválení ústavního zákona o obecném referendu. Situace pro schválení tohoto zákona je velmi příznivá, taková, jaká zde od roku 1989 ještě nebyla. Pokud bude koalice tento bod plnit, získá v poslanecké sněmovně 14 poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie a bude tedy disponovat 125 hlasovou - ústavní většinou. A to je co říci. Ostatní, po schválení tohoto zákona bude již na poslancích hnutí Úsvit, kteří se před volbami vyjadřovali, že budou ona referenda iniciovat. Konečně je nakročeno k tomu, aby se zde mohly dít opravdu demokratické věci, kdy bude , snad úspěšně, prosazována vůle většiny občanů. Jen tak dál!

F. Lesniak 16.1.2014 11:44

Ano, pane Žantovský,

skvěle napsáno.

J. Charvát 16.1.2014 21:12

Re: Ano, pane Žantovský,

Souhlas, s jedinou výjimkou. Totiž podobenstvím s ovečkami v Babišově stádu. Ty totiž nemohou zanášet do jiného hnízda. To svedou leda slepice. Ale to by taky mohlo docela sedět, ne?

P. Čech 17.1.2014 19:36

Re: Ano, pane Žantovský,

Konec demokratické politiky, jak ji známe z evropských dějin a naší nedávné politopadové minulosti? Nehorázná polopravda a nebetyčný kec! Z evropských dějin známe jedinou politiku, kterou lze bez uzardění nazvat skutečně demokratickou. Touto politikou je politika uskutečňovaná ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. To jsou také evropské země. Ostatní země se více či méně snaží k demokracii se blížit. Českou republiku mezi ně nepočítám, ta lpí neustále na socialistických zásadách, pouze jsou jako úlitba ovčanům stříknuta anarchií. Jediným demokratickým počinem v polistopadovém dění bylo referendum k našemu přístupu k Evropské unii před platností nedemokratické Lisabonské smlouvy. Je nutno si uvědomit, že pouhá existence parlamentu ještě neznamená existenci parlamentní demokracie. Aby totiž demokracie mohla být parlamentní, musí být především demokracií, tedy demos krates- vládou občanů a nikoliv vládou a mocí politiků a jejich politických stran nad občany.

P. Papež 16.1.2014 10:08

Ještě

Ještě bych připomenul budoucího ministra vnitra. Nejdříve Haškův kamarád, pak jeho nepřítel a hned za to dostal důvěru od Sobotky. Časovaná bomba, jen není jasné, kdo má spouštěč.

M. Hoblík 16.1.2014 9:59

Pravda,

jen aby ji poznali všichni voliči. Aby příště méně jásali a více mysleli!

Více už toho není