7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 15.11.2009 22:53

Certiku

 a nejaky priklad nekde jinde, kde odmitl jmenovat predsedu vlady profesorem

Pokud se na to divate takhle, tak nechapu, proc jmenovani premiera profesorem vubec kritizujete?

certik 15.11.2009 23:03

Re: Certiku

Prosimvas ja kritizuju zpusob jakym se Klaus k te profesure dostal a proceduru kterou VSE pouzila aby mu ji udelila--proste on nesplnoval a nesplnuje zadne pozadavky ktere si VSE klade a bez kterych by ji byla odejmuta akreditace. Zadne akademicke publikace, zadne uceni, zadni studenti, zadne granty. Jeho jmenovani Havlem byl vrchol trapnosti ale proste pochybuju ze v ten okamzik mohl Havel udelat neco jineho--jiny krok by byl konfrontacni a bezprecedentni.

certik 15.11.2009 23:49

Re: Certiku

Vono se dokonce ukazuje, ze seznam lidi ke jmenovani profesorem predava prezidentovi ministr skolstvi, (tedy tehdejsi Klausuv podrizeny) a prezidentovo predani musi kontrasignovat premier (tedy tehda Klaus). No to je incest, to je hrozny.

ale existuje pripad nejakyho vladimira vreciona, keryho snad v roce 1997 nebo kdy ministr odmitl doporucit ke jmenovani a ukazalo se ze ten radobyjmenovany na to nema pravo, takze jak ministr skolstvi, tak prezident, tak premier muzou to jmenovani opravdu z pravniho hlediska prekazit.

xx 15.11.2009 21:58

xx

x

Karel 15.11.2009 21:47

Toto

je opravdu nevídaná snůška nesmyslů. Autor to asi sepsal krátce před upadnutím do deliria tremens.

Alois Podhajsky 15.11.2009 20:07

Profesůrek z křupanské USA

versus "precisní" myšlénky českého intelektuálního giganta. A tím nemám na mysli Járu da C., lajtnanta Duba, ani s. V. Kopeckého. Btw. US university historicky vždy působili v demokraci, což se zrova o "prastaré" Karlově universitě říct nedá.

Fafa 15.11.2009 19:19

Certiku

No s tim profesorem ve Statech mate asi pravdu. Kdyz nevi, ze assistant professor je zhruba ekvivalentem odborneho asistenta, tak by se do tech uvah nemel poustet.

Na debatach o profesure pro Vaclava Klause mne nejvic bavi to, jak mu jeho nazorovi oponenti vytykaji nedostatecnou kvalifikaci, ubohost a podobne. Dost casto jsou tito nazorovi oponenti zaroven nazorovymi souputniky Vaclava Havla , ale radi zapominaji kdo v Ceske republice jmenuje profesory vysokych skol a kdo je tedy za tu "ubohost" v posledni instanci zodpovedny.  

certik 15.11.2009 19:36

Re: Certiku

No zajímavý, ja nevim o jedinym případě, kdy by prezident nerespektoval doporučení vědecký rady nějaký školy. Dovedete si představit co by se rozpoutalo kdyby tenkrát Havel odmítnul jmenovat Klause profesorem? Bylo to v roce 1995, Klaus byl předsedou vlády. Celá ta situace byla mimořádně trapná, vlastně ani trapnější situaci nenajdete ve všech havlovejch hrách dohromady.

Fafa 15.11.2009 21:18

Re: Certiku

Co by se asi tak rozpoutalo? Utok bojuvek ODS na Hrad? Ta situace samozrejme trapna byla, ale to nic nemeni na faktu, kdo tedy Vaclava Klause jmenoval profesorem.

certik 15.11.2009 21:48

Re: Certiku

Teda ja si fantazii pravidelne cvicim, ale to odmitnuti si predstavit nedovedu. Mohl byste poukazat na nejaky priklad v C(S)(S)R kdy prezident odmitl jmenovat profesora, a nejaky priklad nekde jinde, kde odmitl jmenovat predsedu vlady profesorem? Barmu nebo Honduras vam neuznam.

V tomhle pripade nijak Havla nevinim za to, ze neudelal vylozene konfrontacni krok po kerym by nasledovala...no jedine to umim rict anglicky...shitstorm, ale teda megashitstorm. Ostatne Havel je dneska duchodce kerej je rad ze je rad, kdezto Klaus furt aktivne zavazi.

Fafa 15.11.2009 17:40

Pavle

Na stranu druhou, je asi poněkud problém, pokud se ten jeho názor tak nějak neshoduje s názorem většiny obyvatel a ani většiny parlamentu, který ho do funkce dosadil.

To mate castecne pravdu, ale  na druhou stranu prezident nema za povinnost prestat mit vlastni nazor. A stejne tak nema za povinnost pred projevenim nazoru si nechat udelat pruzkum verejneho mineni a a nechat si svuj nazor schvalit parlamentem. Takze si proste budeme muset zvyknout na to, ze prezident (at uz je jim kdokoliv) bude obcas vyjadrovat nazory, ktere se nam osobne nebudou libit.  A mozna se nebudou libit dokonce vetsine obyvatel. Na tom mi nepripada nic prekvapiveho, to se myslim stava politikum docela bezne.

Fafa 15.11.2009 17:33

Certiku

No ja nevim. Z hlediska kariery, kontaktu, C.V. a zrejme i penez je post presidenta nebo eurokomisare jiste atraktivnejsi nez post radoveho profesora na fakulte ekonomickych ved v Michiganu. Pripominam, ze i na post komisare Zeleni kandidovali pana Svejnara.

Mne osobne na panu Svejnarovi vadi je neochota pustit se do prakticke politiky spojena s velkou ochotou zacit politickou karieru hned na vrcholku pyramidy.

Pokud se mluvi o jeho akademicke kariere, tak neznam situaci v ekonomickych vedach, ale v mem oboru by jeho H-index nebyl az tak zvlastni. Je jenom o trochu vyssi nez muj a to je mi o +- 15 let min nez panu Svejnarovi.

certik 15.11.2009 18:13

Re: Certiku

No zajímavý, nicméně zlatokopa si představuju jinak než někoho, kdo se pustí do dost nechutného boje o úřad, kde by byl placen méně než je placen doposud, nota bene v takové nechutné žumpě jako je česká politika. Nedostatek politických zkušeností byl jistě argument proti němu a nejspíš ho taky porazil, ale to tady nezaznělo. S H-indexem na mě nechoďte, já tyhle číselné ukazatele mám za kapitální hovadinu, která měří spíš společenské zvyky podoboru než kvalitu výzkumu. Nicméně protože agent Herman je velký příznivec "profesora" Klause, nelze nezmínit ostudné akademické kvality Klause jakožto Švejnarova protivníka, například H-index snad 2 nebo 3.

Já sem to teda sledoval jen po očku, ale Švejnar tenkrát zachránil tu volbu prezidenta od propadu do říše totálního hnusu a zoufalství--aspoň existovali dva kandidáti kteří se mohli o něčem rozumně přít a kteří měli svoje klady a zápory. Což by bez Švejnara nejspíš nebylo.

Fafa 15.11.2009 18:24

Certiku

S tim zlatokopem naprosty souhlas. Podle mne je pan Svejnar v ramci sveho oboru uspesnym profesorem a jiste by mohl klidne a spokojene pokracovat ve sve kariere v Michiganu. Na druhou stranu neni IMHO nikterak mimoradne proslulym ekonomem. Vsimnete si, ze odkazy na jeho jmeno jsou bud odborne stranky ze Statu nebo stranky medii z Ceske republiky. Tezko by se hledaly zminiky o jeho jmenu v beznych mediich ve Statech.

V souhrnu mi jeho politicke kandidatury pripadaji stejne zvlastni, jako kdyby se muj byvaly sef uchazel o post irskeho prezidenta nebo irskeho eurokomisare na zaklade uspesne akademicke kariery v oboru interni mediciny na americke universite. 

Fafa 15.11.2009 18:40

Re: Certiku

A k H-indexu

Mozna neni meritkem kvality vyzkumu. Ale IMHO je velmi dobrym meritkem odezvy vyzkumu.

A nezlobte se, je taky IMHO nesmysl argumentovat H-indexem cloveka, ktery poslednich 20 let misto vedy dela praktickou politiku.  To je asi stejne, jako kdybych ja chtel kandidovat na prazskeho primatora a zduraznoval doktoru Bemovi, ze jsem za poslednich dvacet let osetroval vic pacientu nez on.

certik 15.11.2009 18:53

Re: Certiku

No jo, já jenom narážim na tu ubohost kdy Klausovi udělili napřed habilitaci a potom profesuru na VŠE aniž on splňoval jakékoliv kritérium pro ty tituly. Von agent Herman píše, jak ten titul profesora v USA nic neznamená, a přitom teda von nic neznamená právě v Klausově případě. No já sem logik, takže mě nacházení takovýchhle seků v argumentaci činí obzvlášť šťastným.

Fafa 15.11.2009 15:57

Certiku

Svejnaruv plat na univerzite v Michiganu je dohledatelne vyssi nez plat ceskeho prezidenta.

A dohledatelne nizsi nez plat Eurokomisare. ;-) 

certik 15.11.2009 16:20

Re: Certiku

Pravda, eurokomisař si přijde tak na E300K ročně, ovšem kolik z toho je daň to se mi nechce počítat, píšou tam že marginální daň je až 45%, takže by se mohlo stát, že je Švejnarův čistý plat v Michiganu v zásadě stejný jako čistý plat komisaře. Ale Švejnar chtěl být prezidentem, nikoliv komisařem.

Mimochodem kdyby se stal českým prezidentem, tak by jeho plat byl nezdaněný v ČR, nicméně v USA až na prvních USD80K by z něj daně platit musel a samozřejmě z ČR by nedostal žádný daňový kredit. V takovém případě by skutečně šel jeho čistý příjem oproti Michiganu rapidně dolů. Vyhnout by se tomu mohl pouze odevzdáním amerického občanství, pokud by tedy IRS nerozhodla, že se vzdal občanství z daňových důvodů, načež by musel v USA do basy. (Kupodivu úmluva o dvojím zdanění mezi USA a ČR prezidentský plat neřeší.)

A tahle tlupa pitomců v čele s agentem Hermanem bude vykládat něco o zlatokopech. Ale to celý vyplývá z českýho stavu, kdy ti lidi do parlamentu skutečně chodí za obživou.

Peter 15.11.2009 17:41

Re: Certiku

"Certiku", obhajovat Svejnara je pro mnoho Cechu ztracena bitva. Svejnar neni nejlepsi reprezentant Cechu protoze nezil dlouhou dobu v CR, jeho otec mel vazby na STB, opustil Ceskoslovensko za "podivnych" okolnosti, byl kandidatem na prezidenta za levicovou stranu (osobne si myslim, ze "skutecne pravicova" strana v polistopadove CR nikdy neexistovala) and last, but not least, je pro mnohe Cechy "EMIGRANT". Velmi se Svejnarovi divim, ze se nevenuje svoji praci tady v Severni americe a ze zada o podporu obcany zeme ve ktere je povazovany za "privandrovalce, cizaka, profesurka atd." Verejne zalezitosti zeme Ceske je nejlepe vyresit lidmi kteri jsou plne spjati se zemi Ceskou - jejich zivot, jejich problemy a potize si lidi zijici v zemi Ceske musi vyresit sami. Cesi maji nedobre zkusenosti s lidmi typu V. Kozeny atd. - pro mnohe jsme vsichni kteri odesli "za lepsim" nebo za svobodou stejni - vyzirkove, vychcankove.

certik 15.11.2009 18:25

Re: Certiku

Na tom rozhodně něco je. Českej postoj k emigraci, to je případ pro psychiatra.

certik 15.11.2009 16:34

Re: Certiku

A jo, ohledně platu US prezidenta jsem měl dost zastaralé povědomí, teď je to kolem půl milionu dolarů ročně, no tak to Klaus furt nemá. I když kdoví jak to s dolarem bude na konci jeho funkčního období, že.

Moise Tschombe 15.11.2009 12:40

rozdíl

Mezi Janem Švejnaram a Viktorem Koženým je jediný rozdíl

 Kožený si na rozdíl od Švejnara už nahrabal. Švejnar se o to zatím snaží.

A  čeští blbouni mu to možná i sežerou.

Takové Michiganské fondy s jistotou x-násobku ??? No neberte to, české socky !

Helmut von Fartland 15.11.2009 14:07

Moise Tschombe

Myslel jsem, ze jste koncil v base nebo v blazinci. Kdyz ne, navrhuji vas za prezidenta CR

Moise Tschombe 15.11.2009 15:11

Re: Moise Tschombe

omyl.

Skončil jsem tak,  že jsem sežral Patrice Lumumbu.

 Upečeného a s naším domorodým kořením. Byl chutný.

A německý fašounxký  šiechtice taky žeru.

A k tomu prezidentování: Já jsem vládce Katangy, a to je území velké jak půlka Evropy a velice bohaté.  Ubohou ČR neberu ani náhodou. EU ještě na kolenou nás bude prosit o trochu surovin, a zlatem  a platinou bude platit !

Helmut von Fartland 15.11.2009 18:46

Skoda

Sezerte tedy alespon Herr Manka, autora tohoto clanku.

Jelínková 15.11.2009 10:10

a profesůrek

Jen jednou jsem ho poslouchala a mám na něj zcela stejný názor jako Vy,to ten ,že on žádné názory nemá,Tak co s ním?Zpět do Ameriky, ;-D;-D;-D

profesůrek 15.11.2009 10:32

Re: a profesůrek

R^R^;-D;-D

huhu 15.11.2009 10:41

Re: a profesůrek

já bych s vámi nesouhlasil. Názory švejnar má, ale vždy takové, jaké chce momentálně ten s kým je slyšet.....

Tomáš Fuk 15.11.2009 9:32

Je co slavit?

Tak prý budeme pozítří slavit dvacáté výročí "vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí". A na NP, "výkladní skříni demogracie" nám to pilně všechno komentuje agent StB Hermánek... pod neméně pilným dohledem cenzorů, kteří banují ty, co si tento již všeobecně známý fakt dovolí napsat. Nějak není co slavit, nic moc se nezměnilo...

Na rohu ulice vrah o morálce káže, před vraty věznice se procházejí stráže...

Ludva 15.11.2009 8:26

No nevím

zda by ten profesůrek přece jenom nebyl lepší než profesor. Ale kdo si toho současného upekl, ať si ho i sní.