3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Inka 19.6.2009 10:33

prodej půdy v ČR

Když pominu tu blbost, že se všichni odsunutí Němci pohrnou do Sudet (co by tu dělali?), tak musím poznamenat, že prodej pozemků není tak jednoduchý. Sami jsme na Pozemkovém fondu měli zájem o odkup nějakých parcel a paní úřednice nám vysvětlila, že nám mohou nejprve pronajmout a následně prodat pozemek v těsném sousedství nemovitosti. Jelikož jsme měli zájem i o pozemky sousedící, bylo nám vysvětleno, že je na to několikakolový postup. Nejprve se nabídne lidem, kteří jej obdělávají, pak obci, pak ještě komusi (už jsem ji moc neposlouchala, neb jsem ztratila naději) a teprve pak se nabídne jako do aukce pro veřejnost či co. Trochu jsme zalitovali, že nejsme Paroubkovi, kteří ke svým pozemkům přišli raz dva a šli jsme.

Tak nás tady pane, laskavě, neoblbujte a raděj si stoupněte do fronty a nebo postrčte lidi, kterým pronájem půdy za pár šupů vyhovuje, ať se také starají, co dál.  No a cizinci by si možná vydupali i vyšší dotace pro zemědělce ;-D a to by asi uvítali..

Honza42 19.6.2009 10:33

Re: Autor je nacionalistický demagog

No pochopil jsem, že nenávidíte slovany a milujete germány. Což máte na to právo, ale proč to tak složitě opisujete??  A proč píšete vůbec česky?

Zajímavý, my jsme nacionalisti, ale vy nenávidíte Rusáky ve Varech. Přitom je to ta Vaše vysněná elita. Přišli, zaplatili a prosperuje jim to tam. Když se naučíte rusky, tak se tam i domluvíte, tak co? 

ranbow 19.6.2009 10:24

To jemi opravdu líto

Opravdu bych předpokládal, že v současné době se jako strategické podniky bude označovat něco jiného než půda - třeba letiště, telekomunikace, apod. Ony dnešní zemědělské podniky se v mnohém neliší od průmyslových -svoje produkty  (zrní, skot na porážku, mléko)..prodávají ještě přímo nepoživatelné do dalšího stupně zpracování v potravinářských kombinátech.. Lhostejno zda do místních či zahraničních - pdole toho jak se to smí a jak to nese. A že by v případě katastrofy a bídy půda mohla dát lidem (hromadně) obživu? myslíte  že by současní měštští lidé dokázali něco víc než si přinést již zpracované potraviny a polotovary z Kauflandu a uvařit je v mikrovlnce či na plynové troubě?? A pokud by k tomu i došlo, těžko by záleželo na právních vlastnícíh...

Ignác 19.6.2009 10:13

Re: Komu patří česká půda?

Vy se chystáte prodávat půdu po předcích? Já ne a takových je, řekl bych, většina. Ale taky bych řekl, že většina vlastníků půdy si nepřeje, aby jim stát říkal, komu tu půdu smí prodat,komu ji naopak dokonce musí prodat a kolik za ní můžou chtít. Na každý prodej totiž musí být dva, jeden, který chce prodat a druhý, který chce koupit a ti dva se musí shodnout na podmínkách. A místo rozohňování, jak ti nezodpovědní majitelé bez vztahu k dědictví předků rozprodají půdu cizincům když jim to stát přestane zakazovat by stálo za to, zapřemýšlet jak zastavit útěk lidí z venkova za lehčím životem do měst, jak podpořit ty kteří hospodaří, a jestli je opravdu logické, a jestli skutečně současné financování místních rozpočtů, kdy na jednoho venkovana dostane jeho obec několikanásobně menší dotaci než než město na svého občana je logické.

Finrod Felagund 19.6.2009 10:12

Autor je nacionalistický demagog

Za prvé, ti "Němci" tu žili po staletí a byl to jejich domov. Za druhé, nebýt Holanďanů, tak by kolikrát zdevastované Sudety pořád vypadaly stejně hnusně, Holanďané jsou pilní, bohatí a pracovití. Za třetí, já jen vítám dobu, kdy pošleme k čertu všechny neschopné nacionalisty a postavíme model země na tom, že jsme země pro elity. Copak mě musí zajímat, jestli je můj soused Čech? Ne, stačí mi, když bude dobrý soused. Lidé Vašeho ražení, pane autore, udělali z Českých zemí coby z jednoho z nejbohatších koutů Evropy svým debilním a izolacionistickým nacionalismem smetiště, kde je všechno sice ubohé, ale "naše". Před osmdesáti lety tahle země úžasně prosperovala a hádejte proč? Protože si cenila schopných, ne národních. Z Vaší rétoriky je mi na blití, je to přesně taková ta směska českého knedlíkového bolševismu a nacionalismu. Vsadím se, že Rusové v Karlových Varech Vám nevadí, že? Ti tam jsou už dlouho, ale to jsou, předpokládám "slovanští bratři". Čím méně toho "typicky slovanského" (nemám na mysli folklor, mám na mysli ty vlastnosti, které se se Slovany pojí v různých stereotypech a na které jsou panslavisté nějakým divem hrdí) v té zemi bude, tím bude lépe. Takže Welkom, volk van Nederland!

jejda 19.6.2009 10:08

jejda

Přátelé, dokud se tady budete rozčilovat na internetu a nic neuděláte, tak jednou zjistíte, že všude budou vyznačeny trasy, kde můžete chodit a kde ne. Nebo /jako třeba ve Francii/ půjdete kilometry lesem po okresce a neodskočíte se ani vymočit protože jsou všechny pozemky ohraničeny čtyřmetrovým plotem. Na konec to tedy dopadlo. Válka byla proto, že němci chtěli celou evropu. Teď jí dostanou legálně a ještě jim v tom pomůžeme stupidními zákony. Když už máme centrální řízení z EU,tak naco ještě máme tu bandu bulíků ve sněmovně a senátu, včetně trapné prezidentské figurky. Jen nás ještě ochuzují .

Ignác 19.6.2009 9:48

Re: proboha!

No já takový pozemek vlastnit, a mít uprostřed něj cizí barák, tak vlastníkovi taky rozhodně prodám buď všechno nebo nic. To si jako myslíte, že si koupíte tady pár metrů před domem na zahrádku, za domem pár metrů na dvorek a garáž a proužek na cestu,(samozřejmě za cenu pole)a že ten zbytek tím roztrháním ztratil na ceně vás nebude zajímat? Tak si kupte všechno a pronajměte to!

dr Turnowski 19.6.2009 9:13

Re: No myslím, že jsou dvě roviny...

to se ale bavíte o státní půdě, že ano. .....spíš jde o to, že půda jako taková, státní, už skoro fakt není. A na malém se opravdu nevyplatí hospodařit.

Princ Jasoń 19.6.2009 9:09

Re: No myslím, že jsou dvě roviny...

Půda je sice drahá, ale státem regulované ceny jsou tedy velmi nízké. Něco kolem 2 kč za m2.

Princ Jasoń 19.6.2009 9:08

Re: Momentálně je ovšem pro nás výhodnější nakoupit půdu v Bavorsku

Nic proti neoikolonialismu. Zdá se to být jediný způsob jak tamní obyvatelstvo uchránit od bídy a hladomorů.

Princ Jasoń 19.6.2009 9:02

Proboha to je demagogie

- když si někdo z Německa jkoupí pole, tak se ruší Postupimská konference!! A ty kecy o nenahraditelné půdě! Zřejmě si ji ti Němci začnou odvážet do německa. Většina je stejně zarostlá bolševníkem.

Libor 19.6.2009 8:54

Třeba

takové Mexiko neprodá metr své země. Chcež pozemek na vilů. Pronajmeme ti ho na 99 let, třeba za dolar,ale NEPRODÁME. A to nemluvím, třeba o Japonsku. Prodat rodnou zem cizincům? Neexistuje.;-O

Jana 19.6.2009 8:52

půda

Proč tedy na české půdě nepracují Češi? Mám pocit, že se jim moc dělat nechce.  Půdu obdělává pár nadšenců, kteří makají od rána do večera, moc jim to nevynáší a k půdě je váže jen jejich hluboký vztah k hodnotám, které získali od svých předků.Ostatní na ně koukají jako na blázny, na vesnici se dnes přeci odpočívá a ne pracuje.Je mi jedno, jestli půdu bude obdělávat Čech, Němec nebo Holanďan, pokud se o ni bude starat jako pořádný hospodář. Češi totiž většinou půdu kupují pouze jako spekulanti a jen tam, kde jim to v budoucnu něco vynese.

dr Turnowski 19.6.2009 8:42

Re: Tahle země už to jednou zažila po 30leté válce

a to je jenom dobře. ta půda totiž není Vaše, ale Nováka, Vocílky, nebo Novotného...proč byste mu lezla do zahrady? Jistě když se ho dovolíte, jistě Vám dovolí se projít po lese, sadech, ale já Vám taky do kuchyně nelezu, bez dovolení

Haui1 19.6.2009 8:40

Re: proboha!

Kavitaci? Až tak? ;-P

občanka 19.6.2009 8:37

Tahle země už to jednou zažila po 30leté válce

Když byli vyhnáni čeští šlechtici tak si jejich statky levně koupili cizinci. Proto je u nás tolik cizích šlechnických rodů a proto je u nás tak ambivalentní vztah ke šlechtě. Nikde v jiné zemi to tak není. Také nikde v Evropě byste nenašli mnoho vlastníků půdy, kteří nejsou místní. Ale právě že Češi moc té půdy nevlastnili, nemají pod kůží ten vztah, který brání v prodeji. Proč si nelze koupit půdu v Holandsku? No protože vám ji nikdo neprodá a cena je tak vysoká, že si ji vlastně nikdo koupit nemůže. Zatím bohužel nemáme ani na koupi té naší půdy, natož té cizí. A bude hůř. Protože dluhy donutí vládu prodávat vše, co je státní, včetně např. českých lesů, které ještě z 50ti % patří státu. Kdo bude mít tolik peněz? Číňané, Arabové? Rusové? No a pak stačí odvolat se na ústavu a ochranu soukromého vlastnictví a zakážou nám vstup do lesů. To bude také konec houbaření v Čechách. Už teď se objevují cedulky Soukromý pozemek, no a přidá-li se také to, co na západě, totiž Zákaz vstupu, budeme trávit volný čas v pankejtech, jak jsem to viděla v Holandsku v 80. letech. Protože ty pásy trávy kolem silnic je jediná volná půda, na kterou mohou vstoupit.  Skončíme jako podnájemníci ve vlastní zemi. To nemůže dobře dopadnout.

Arlon 19.6.2009 8:34

Re: Znám člověka, který nikdy neprodá.

zkuste se naučit úcty k lidem, kteří se státu dokáží lidsky i věcně postavit. Mimojiné bábou můžete nazývat své příbuzné, u u osob nepatřících do vaší rodiny používejte označení pan nebo paní, jinak jste brán a považován za póvl a lůzu, vy co máte hadí oči. Vy vole.(Y)(Y)

dr Turnowski 19.6.2009 8:21

Re: No myslím, že jsou dvě roviny...

Jo a ještě, nikdo nezaplatí tu cena za statek, kterou bych chtěl, takže prodat je to zhola nemožné. Ono je totiž svěřené, není to jednotlivce, ten pouze odpovídá za správu a zvelebování, zvětšování. I když samozřejmě je to papírově jinak.

dr Turnowski 19.6.2009 8:19

Re: No myslím, že jsou dvě roviny...

No já se tím bavím, tak vím úplně přesně jak to sedlák vidí...A berte to s té druhé strany, proč bych si nemohl koupit sady v Itálii?

egoist 19.6.2009 8:15

Re: No myslím, že jsou dvě roviny...

Že by prodal celý statek je zcela nemožné ? A proč ne ? Kde berete takovou jistotu ? Mediální masáž , že hospodaření je dřina od nevidím do nevidím(ona samozřejmě je , ale společnost by měla chtít ,aby baly u ná naše , česká vrstva sedláků) a že bavorští sedláci jsou lepší , že se lépe postarají a ještě nabídnou svá eura.  

dr Turnowski 19.6.2009 8:09

Re: Pane autore - potrav. bezpeč. státu -viz dovozy za 32 mld-rok 2006

hm, takže podle Vás je farmář je stále vlastněný státem a ten by měl moudře rozhodovat, že.

dr Turnowski 19.6.2009 8:08

No myslím, že jsou dvě roviny...

půda je poměrně drahá a musí se na ní hospodařit, jinak ztrácí hodnotu. Je mi celkem jedno, kdo se o tu půdu bude starat, jenom mi bude sympatické, když to bude dělat dobře. Uvědomte si jednu věc, pane autore...Napřed to je farmář a pak teprve němec, Ital holanďan..A také je docela problematické, obdělávat pole ve vzdálenosti třeba 100 km od stodoly. Vlastně je to nemožné. Nejmenší výměra, kde se vyplatí farmařit je cca 100ha a to je tak na uživení jedné rodiny. A to se vůbec nebavím o kvotách, které jsou nepřenosné a tedy na poli, ve chlévě a takdál se musí produkovat stejné ,množství jako je předepsáno. Pokud si nekoupí více povolenek. A hlavně tak velké fláky půdy nejsou. Už jsou jen různé canci po pár hektarech volné. A že by farmář prodal celej statek je zhola nemožné.

realisté 19.6.2009 8:03

Re: Pane autore - potrav. bezpeč. státu -viz dovozy za 32 mld-rok 2006

Tým pod vedením oxfordského profesora Davida Stucklera došel k závěru, že překotná privatizace si vyžádala v bývalém komunistickém bloku životy přibližně jednoho milionu mužů v produktivním věku.

S jednou krizí si svět poradí, ale co když se jich sejde víc? Hlavní vědecký poradce britské vlády, profesor John Beddington varuje, že kolem roku 2030 postihne lidstvo znásobený efekt několika krizí najednou, které budou souviset s nedostatkem potravin, pitné vody a energie.

Právě současná krizová situace ukázala, že spoléhání se jen na moudrost hrstky „renomovaných“ ekonomů, kteří „vědecky“ řídí armádu poslušných zaměstnanců (ve smyslu F. Taylora před 100 lety), by bylo pro občany současného demokratického státu velmi nemoudré (MP 09)..

Konkurenceschopnost ekonomiky dle M. E. Portera. Jakékoliv rozumné protikrizové opatření vedoucí ke snížení negativních sociálních dopadů ve společnosti by proto mělo být současně posuzováno z hlediska dopadů na dlouhodobou konkurenceschopnost ekonomiky!

kolonizace 21.století 19.6.2009 7:58

Re: Momentálně je ovšem pro nás výhodnější nakoupit půdu v Bavorsku

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin. Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

Na potravinovém summitu v Římě letos v červnu bylo dohodnuto, že afričtí zemědělci mají dostat nové investice a rozvojovou pomoc, aby mohli pěstovat víc potravin. Avšak vlády a korporace v bohatých zemích, kde je málo zemědělské půdy, nečekaly na reakci světových trhů a snaží si zajistit dlouhodobý přístup k potravinám tím, že skupují zemědělskou půdu v chudých zemích.

chv 19.6.2009 7:58

Pane autore, a byl jste se někdy podívat kolem Lipna, kde

už teď mají statky Rakušáci a Němci? A byl jste tam za bolševika, když tam hospodařilo JZD "Rudá záře"?! To je ale rozdíl, co!

To si opravdu myslíte, že si majitelé ty lesy a pole oplotí, a úrodu z nich odvezou za hranice?

Začněte žít v tomto století, uleví se vám.

Puskass 19.6.2009 7:56

Re: Sajrajti.

egoist = magorist!:-D

Mgr. Milda 19.6.2009 7:55

Momentálně je ovšem pro nás výhodnější nakoupit půdu v Bavorsku

nebo v bývalé Dederónii. Kdo rád tvrdě pracuje, má mnoho možností. V příhraničí už znají české podnikatele, zejména gastronomy, tento vývoj bude pokračovat. Výhodou vlastnictví v Bavorech nebo Sasku je, že se tam daleko méně krade, je tam právní jistota a daleko méně korupce. Mému příteli byl v noci ze zahrady ukraden traktor, nikdo nic nezjistil, jenom bylo nalezeno místo, kde byl naložen na přívěs. Minulý týden se mi vloupal kdosi do chaty a stavební buňky, poničil zámky a odcizil drahé čerpadlo do vrtu. 

7 vloupání za 10 roků je smutný český rekord.

Kdo to u nás zná, asi nepřijde na myšlenku se sem stěhovat.

Puskass 19.6.2009 7:54

A co!

Když si ji hloupý český národ prodá, dobře mu tak! Dnes málokdo na půdě lpí, díky bolševikům, kteří zpřetrhali vazby potomků na rodinnou hroudu! Takže, ne EU, ale komunisté jsou hlavními viníky likvidace českého zemědělství, soudruhu, blbej!:-(

Jan 19.6.2009 7:53

Re: Půda se nedá rozkrást, peníze za ni ano.

 Nuže, Kanuku, tohle si myslel jeden uhlobaron taky a diskutoval o tom s Cimrmanem. Než mu nad ten důl pověsili rudou hvězdu.

egoist 19.6.2009 7:31

Sajrajti.

Ano to je stejná taktika . Proto je nám medii takřka každodenně vsugerováváno , že nejlepší je všechno státní prodat , protože jen soukromník se umí o majetek postarat. A proto se např. prodaly  pro chod země životně důležité uhelné a co já vím jaké doly,   jednu z mála surovinových zdrojů co máme k dispozici. A nyní si cenu uhlí pro uhelné elektrárny ČEZu diktuje podle své libovůle jakási fyzická osoba, která za doly ani pořádně nezaplatila.  Takže teď ten ČEZ a zemědělská půda.  Když se člověk podívá do katastru nemovitostí kolik paláců na Malé straně a vůbec místech , která v ČR za něco stojí komu patří , chce se zaplakat. Bohužel tohle je ojedinělý hlas, který zapadne pod nánosy plytkých zpráv o vypadlých bradavkách, vajíčkách a ničemnosti Paroubka. Pečínky, Komárky, Steigerwaldy a další poskoky pravicové elity otázky národní zajímají asi jako staré číslo live stylového časopisu pro pány co mají dole v nočním stolku.  Jak vidno polistopadová reprezentace chce dokázat podstatně víc, jak katolická aliance po Bílé hoře..