27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč usiluji o návrat Klause do ODS

V souvislosti s vnitřní krizí ODS, způsobenou m.j. sedmiletým koaličním vládnutím, kdy ODS byla nucena ustupovat koaličním partnerům, se opětovně objevily výzvy k návratu Václava Klause do ODS. Po celou tuto dobu si mnoho voličů i členů ODS kladlo otázku: byla či nebyla ODS nucena tolik ustupovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 17.8.2013 9:49

Re: Volby nic dlouhodobě nevyřeší

Je zajímavé, jak jsou některé mýty ve veřejném prostoru zabydlené. Mezi nejstarší patří představa, že předčasné parlamentní volby automaticky očistí politický život, a čím dříve budou vyhlášeny, tím rychleji přijde spása. Není to myšlenka pravicová ani levicová, přes­to čas od času ovládne hlavní mediální proud a zpravidla přetrvá do dalšího sestavení vlády.

Následuje etapa všeobecného rozčilení, poté okázalé znechucení, které přejde v požadavek nových voleb, v nichž je zase zabudována staronová představa o rituální očistě. Daleko častěji platí, že mimořádné volby něco řeší, ale většinu toho komplikují. To je také případ posledních dní, kdy předčasné volby budou znamenat na dlouhé měsíce větší chaos, než jaký panuje dnes.

Reflex 33/2013 -  15.08.2013 - Text: Bohumil Pečinka

D. Šprta 17.8.2013 9:47

Pane senátore

nevím jak vy, ale já žiju v ČR a vidím a slyším, což vy v senátu asi ne.

M. Kosejk 17.8.2013 9:41

---

Já patřím k lidem, kteří si Václava Klause váží. V konečném součtu mu jako politikovi rozhodně dávám zaménko plus. A události posledních dnů jasně ukazují, že Klaus byl jediným politikem, který dokázal alespoň trochu kočírovat Zemana. Teď je totiž vidět, že nikdo z celé současné politické garnitury toto není schopen.

Ale volání po jeho návratu vnímám spíš jako projev bezradnosti vedení ODS. Václav Klaus celou dobu prezidentování ODS škodil. Ač musím souhlasit s mnohou jeho kritikou - nemůžu souhlasit se způsobem, jakým tu kritiku prováděl. Například Klausovo opakované podílení se na podkopávání legitimně zvoleného vedení ODS jsem mu nikdy neodpustil.

Místo hledání spasitele by politici ODS měli spíš zvednout své prdle - a vyrazit za voliči, aby jim vysvětlovali svoje kroky minulé i budoucí. Média to za ně neudělají. A možná by se tak taky skleníková odesácká granitura dozvěděla, co vlastně jejich voliči chtějí.

A mimochodem - to, co provedli ti 2 vaši poslanci, je pro voliče ODS větší problém než to, jestli ODS povede Němcová nebo Kuba. Tyhle opakované zrady většinového názoru v ODS přinášejí voličům ODS pocit masochismu - "Proč - sarka - mám volit stranu, které se vždy sama střelí do vlastních zad, když o něco jde?!"

F. Vejr 17.8.2013 8:56

Volby nic dlouhodobě nevyřeší

V tomto současném  volebním systému není možné vytvořit silnou vládu, toho je důkazem i silná osobnost V. Klause, které se to nedařilo (měl protivníky vně a zrádce uvnitř) a nepodaří se to nikomu, pokud nezavládne socialismus ČSSD (s KSČM) - povede to sice k ještě rychlejšímu zadlužování, ale jak dlouho toto vládnutí bude trvat? Aby nastalo klidné politické prostředí, musí se změnit volební systém, jinak nebude nikdy tomuto handrkování konec. Proč se volá po návratu V. Klause, když má tolik "kritlků? Proč se nevolá po jiných politicích? Není to proto, že byl důsledný a neslevil ze svých myšlenek a programů, jak to vidíme u jeho následovatelů. Argumentář nepoužívá prázdná slova.  V. Klaus bohužel do ODS nepůjde, nebylo jeho zvykem, jít dolu. Ten ještě jistě neodchází.

J. Forman 17.8.2013 8:03

:-))

Zdravím marionetu pana Dlouhého.

A. Reček 17.8.2013 7:54

Re: Kdeže loňské sněhy jsou

Omyl v poslední větě, místo páteční má být páteřní.

A. Reček 17.8.2013 7:50

Kdeže loňské sněhy jsou

Chápu pocit funkcionářů a členů ODS nad stavem jejich strany dnes. Ovšem ten stav nepřišel náhle a nezapříčinilo jej jen těch 7 posledních let koaličního vládnutí.  Ten pomalý, ale setrvalý pokles přízně u občanů započal už za vlády V.Klause po r.1992.  Hned v úvodu po vzniku koaliční vlády s ODA a lidovci, Klaus řekl koaličním partnerům, že kdyby jich nepotřeboval, tak by s něma u vládního stolu neseděl!  Proto hned nato vedení ODS razilo tézi o nutnosti získat 51% zastoupení po volách v příští sněmovně, aby se mohli obejít nějakých koaličních přívěsků. Nějaká kritika, zvláště V.Klause se nepřipouštěla a tehdejší sdělovací prostředky šly jemu očividně na ruku. Jenže omylný byl i on, včetně lidí ve vedení partaje. Volby r.1996 to potvrdily-úbytek půl miliónů hlasů a nutnost získat 2 přeběhlíky od socdem. Ovšem pan Klaus na své neomylnosti trval až do průšvihu v r.1997, jak ekonomického tak stranického s následným rozpadem vlády.  A opět to byly volby r.1998 které ukázaly na postupný sesuv ODS, tentokrát už na druhé místo za socany. A tak postupně ten sesuv pokračuje dodnes, protože nebyli to jen a pouze koaliční partneří, kteří bránili tomu, aby ODS byla stále páteční stranou pravého spektra na politické scéně, kterou by stále i dnes ještě více než dříve lidi potřebovali.  

E. Vašátko 17.8.2013 6:18

Re: Protože pevně věřím, že perpetuum mobile je možné :-)

I když je to od věci, to je už dávno vyřešeno. I já mám kondenzační kotel ú.t. se 105 % účinností.

J. Novotný 17.8.2013 5:48

Pro člověka,

který je schopen poučovat vítězku Wimbledonu jak se hraje tenis, existují i mnohem kratší a výstižnější názvy, než "politik evropského formátu" ...

J. Vozábalová 17.8.2013 2:16

Opomenutí nikoli drobná!

Vážený pane senátore,

jsem daleka toho zpochybňovat Vaše důvody, které hovoří pro návrat Václava Klause do ODS, nicméně by se dalo najít právě tolik důvodů proti této snaze. Jeden zcela neopominutelný je veřejně deklarovaný postoj Václava Klause (a jeho rodiny) v presidentské volbě. Zcela chápu, že Václav Klaus nemohl podpořit Karla Schwarzenberga - to by popřel sám sebe, jeho xenofobní postoj vůči Karlu Schwarzenbergovi byl znám dávno před presidentskou volbou.

Nicméně podpořit Miloše Zemana  - pomstychtivou kreaturu s chováním tak akorát do jeskyně  - a následně od něj přijmout pašalík v podobě jmenování Livie Klausové velvyslankyní (a ještě k tomu na Slovensku, což zcela odporuje běžným zásadám), to je hodně, ale opravdu hodně za čímkoli, co bych si dokázala ještě před rokem představit.

A pokud myslíte vážně, že by mohl důvěryhodnost ODS pomoci obnovit MUDr. Kuba, žijete asi v docela jiných jižních Čechách než já. Právě tento člověk a jemu podobní jsou podle mého názoru hlavní příčinou krize důvěryhodnosti ODS, teprve pak následuje vše, o čem píšete - čímž nechci říct, že Vámi vyjmenované příčiny nehrají roli. Ano, hrají, některé větší a jiné menší, dokud ale budete mít v čele lidi typu Martina Kuby, nebudete důvěryhodnou stranou, tedy aspoň pro lidi, pro které je důležité žít v právním státě a ne ve státě, kde se rozhoduje především podle mocenských a politických zájmů, nikoli podle platného práva.

Jsou-li platné zákony špatné, jste to právě vy, politici, kteří mají moc je změnit. Ale pokud platí, je zcela základním požadavkem a zásadní nutností je dodržovat. Pokud tomu tak nebude a právo se bude na politickou objednávku ohýbat až na hranici zlomu, nemůže se tato země z marasmu nikdy vyhrabat. 

M. Rejman 17.8.2013 0:27

ODS s panem Kubou

je, vážený pane senátore, stejně věrohodná, jako TOP 09 s panem Kalouskem.

P. Pavlovský 17.8.2013 0:23

Protože pevně věřím, že perpetuum mobile je možné :-)