23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Proč usiluji o návrat Klause do ODS

17.8.2013

V souvislosti s vnitřní krizí ODS, způsobenou m.j. sedmiletým koaličním vládnutím, kdy ODS byla nucena ustupovat koaličním partnerům, se opětovně objevily výzvy k návratu Václava Klause do ODS. Po celou tuto dobu si mnoho voličů i členů ODS kladlo otázku: byla či nebyla ODS nucena tolik ustupovat? Ve snaze udržet pohromadě vládu s menšími partnery, popřela ODS v posledních sedmi letech řadu svých programových cílů a zásad. Příkladů můžeme jmenovat mnoho, od přímé volby prezidenta, schválení Lisabonské smlouvy a neschválení amerického radaru až po zvyšování daní a zvyšování byrokracie a administrativy obsažené v množství "evropských norem". Ano, vedle této "ztráty identity" přispívá ke ztrátě důvěry řada "korupčních" kauz, ať již pravdivých, či virtuálních, resp. mediálních. Diví se někdo, že jsou naši členové a voliči roztrpčeni?

Topolánkovo vládnutí se zelenými znamenalo stejnou ztrátu identity jako vládnutí s TOPkou: ODS nesla náklady zodpovědnosti za vše, co vláda dělá. A asi je to tak správně, měli jsme premiéry, kteří před malými stranami nedokázali bránit naše hodnoty. To není výtka, sám bych to také zcela jistě nedokázal a s úctou vzpomínám na okamžiky, kdy se premiér Nečas (spolu s D.Cameronem) na summitu Evropské rady odvážně odmítl připojit k fiskálnímu paktu. Ihned poté, opět, následovaly výhrůžky představitelů TOP o opuštění koalice...

S výjimkou podpisu Lisabonské smlouvy, k čemuž byl ale objektivně donucen, se Václav Klaus v posledních deseti letech nemusel těchto koaličních kompromisů účastnit. Se svým hradním týmem analyzoval zákony z (jeho) pohledu přínosu pro Českou Republiku, některé nepodepsal, publikoval stovky textů a desítky knih a z pozice "nezávislého" účastníka komentoval dění v podhradí. Během posledních dvaceti let se Václav Klaus vyprofiloval v politika minimálně evropského formátu. Jeho kritické knihy o evropské integraci, euru či globálním oteplování jsou překládány do desítek světových jazyků. Jsem si vědom toho, že mne po těchto slovech osočí skupina kritiků Václava Klause (seznam petentů pana Vaňka visí na internetu) a budou tvrdit pravý opak. Myslí si však někdo, že Václav Klaus po třiadvacetiletém působení ve vrcholné politice složí ruce do klína a bude debatovat v klidu hanspaulského zámečku?

Václav Klaus si jako jediný může dovolit hlasitě kritizovat chybné kroky ODS z minulosti a navrhnout jejich nápravu. Nebyl přeci jejich součástí a kritizoval je vždy. Nikdo jiný nebude pro veřejnost důvěryhodný, když bude navrhovat snižování byrokracie, podporu podnikání či kritický postoj k bezhlavé evropské integraci. Pro ODS je samozřejmě mnohem výhodnější mít Václava Klause na/ve své straně, něž v jiném politickém uskupení. Moje osobní představa je funkce čestného předsedy a spolu s Miroslavou Němcovou a Martinem Kubou volební lídr nadcházejících voleb. Lidé z ODS kteří tvrdí opak, by měli říci, jaký mají program pro vyvedení ODS ze současné krize. Stručně řečeno, s Václavem Klausem uděláme přes 15%, bez něj klesneme hluboko pod 10.

Autor je senátor