2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč si přeji referendum o czexitu

Poslušně hlásím, že jsem krajně a naprosto pomatená hlava. Po dopsání tohoto příspěvku jsem si totiž přečetl Astonův úvodník Mraveniště ještě více rozhrabané z 27. 6. 2016, ve kterém Aston napsal: „Osmdesát procent našeho exportu jde do unie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 14.7.2016 5:33

Kdyz se rekne A, ma se rici i B

Dotace jsou socialisticke prerozdelovani ve jmenu falesne solidarity (a nefalesneho altruismu) a toho jsme sami meli furu i pred vstupem do EU. Je marne odmitat EU socialismus, kdyz zrejme jsme spokojeni s tim nasim vlastnim domacim prerozdelovacim socialismem, ktery dle meho nazoru pokrivil trh neskonale vice, nez na co se tim svym doposud zmohla EU. Ovsem ten Unijni je vice na ocich.

Tak jako tak, pro to domaci preorozdelovani, falesnou solidaritu ktera krivi ekonomiku, jsme take nehlasovali v nejakem referendu, ale postupne jsem do neho sklouzli po pocatecni polistopadove svobode prvnich let posledni dekady minuleho stoleti a po referendum o tomto domacim prerozdelovani nikdo nevola.

Pro vstup do EU jsem nehlasoval, napsal jsem co jsem mohl proti tomu vstupu a posleze i proti prijeti Lisabonske smlouvy, ale prenesni plne suverenity nade mnou obcanem do rukou politiku, ktere si jako narod dlouhodobe volime, me nelaka ani trochu.

V tom spatruji vubec nejslabsi misto v nejakem boji pro referendum o setrvani, ci vystoupeni z Unie. Nedokazu se pro nasi zemi ani trochu nadchnout, protoze me vadi jakykoli socialismus, at uz ten Unijni, nebo ten nas vlastni, ktery jsme znovuvybudovali za uplynule ctvrt stoleti.

V. Braun 14.7.2016 4:03

S autorem nesouhlasím

S autorem nesouhlasím, a řeknu i proč.

Většina nářků na neschopnost EU vychází z neznalosti věci. EU řadu záležitostí řešit nemůže prostě proto, že na to nemá pravomoci. Ty jsou stále na národních státech, nebo k řešení je třeba souhlas národních států, které se dohadují místo aby souhlas daly a jednaly.

Řešením situace tedy není rozpad. Nárosní stát sám toho moc nezmůže, kam vede izolacionismus víme z historie a bilaterální smlouvy obvykle fungují hůře než jednotný mechanismus, nehledě na to, že vyjednávací pozice a síla samostatné ČR je tristní.

Řešením je tedy postupná změna EU, tak jak probíhá doteď a jak se pod vlivem krizí snad i zrychluje. Že to bude znamenat více Evropy je zřejmé.

Výkřiky typu "chceme zpátky svoji zemi" jsou sice úderné, ale prázdné. Co to vlastně znamená? Připomíná mi to jedno heslo z Brexitu "chceme zpátky svoje ryby" na jejichž výlov zavedla EU kvóty. Autoři hesla ovšem zapomněli dodat, že kvóty byly zavedeny po výrazném úbytku ryb v lovištích pro dlouhodobou udržitelnot lovu. Ano, můžete mít zpátky svoje ryby a lovit je jak chcete, bez omezení ale brzo nebudou žádné ryby. Podobně by to podle mě dopadlo i s ČR. Ano, mohli bychom ji mít zpátky, otázka je na jak dlouho. Kdo si myslí, že EU je diktát buď komunismus nezažil, nebo už má sklerózu.

J. Žitný 14.7.2016 6:15

Re: S autorem nesouhlasím

Cesti Pulerovci, kteri volaji (nejen na Bolsevickem Psu) po Czexitu svuj plan 'co dal' uz maji:

https://www.facebook.com/pages/Chceme-aby-%C4%8CR-vystoupila-z-EU-a-p%C5%99ipojila-se-k-Rusk%C3%A9-federaci/546768782102266

J. Žitný 14.7.2016 6:36

Re: S autorem nesouhlasím

...Putlerovci...

L. Popovský 14.7.2016 8:18

Re: S autorem nesouhlasím

Nálepkování, nálepkování a zase nálepkování.

T. Pansky 14.7.2016 3:09

S autorem souhlasim a doplnim: EU se uhnula ...

... silne doleva prijetim Lisabonske smlouvy. Lisabonska smlouva se stale prilezitosti k prosazeni Socialisticke internacionaly. Vetsina lidi 'oslepla' vidinou sjednocene Evropy, se kterou bychom se mohli postavit mezi svetove mocnosti. Jenze jsme si nevsimli kukacciho vejce, ktere se do sjednocene Evropy dostalo pomoci Lisabonske smlouvy. Lisabonska smlouva v soucasne podobe je zakladem socialistickeho zrizeni. Podobneho zrizeni jsme se pracne 'zbavili' v roce 89. Mladsi generace si na to nevzpomina a cpe se do Evropy s vidinou prilezitosti. Starsi generace je na tom opacne, nebot si jeste pamatuje, kam socialismus vede. Je to na nas, obcanech, zdali se chceme stat socialistickymi otroky nebo svobodnym hrdym narodem, prestoze malym.

P. Dvořák 14.7.2016 0:54

Základní problém "demokratických" voleb.

Jak správně píše autor, "Hlavním úkolem nás občanů proto podle mě je, si v nadcházejících parlamentních volbách zvolit takové zástupce, kteří upřednostní obnovení suverenity a samostatnosti naší země před zájmy Evropské unie."

Jenže to má hák jako na deset prasat. My nemáme možnost si zvolit jakékoliv zástupce a už vůbec ne "takové zástupce, kteří upřednostní . . . ". My dostaneme seznam, který se jmenuje "volební listina", ale na ní jsou stejně jenom ti, kteří budou šlapat brázdu strany, která dovolila je na tuto listinu vytisknout.

Zmizel čl. 4 o vedoucí úloze KSČ a šalomounsky ho nahradil čl. 5, který říká: Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran . . .

Až budou strany mít členskou základnu v číslech s pěti nulami, dá se předpokládat, že je v nich z čeho vybírat. Zatím mají základnu v číslech někdy i bez nuly a maximálně (současně i výjimečně) se čtyřmi nulami. A nebo umožnit kandidovat i mimo strany.

I. Dekyský 14.7.2016 0:48

Nejen já

chci zpátky svoji zemi! Je nás většina a na evropské dotace (slušný člověk z cizího nežije, dobytek ano!) a názor tuzemských parazitů a pravdoláskařů z vysoka se*eme!!!

J. Žitný 14.7.2016 5:47

Re: Nejen já

Tvoje zeme je Rusko, dedo Mrazi, tak se tam vrat....