5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč si máme zachovat korunu

Co definuje stát? Vymezení území (hranic), stálé obyvatelstvo, státní moc (vláda) a pak také určité znaky jako jsou například jazyk či vlastní měna. Ano, vlastní měna je jedním ze základních atributů státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 7.6.2017 14:13

Opravdu?

Vám se nákupy podražily o 20%?

R. Langer 7.6.2017 13:32

Re: Netřeba útočit...na člověka

Vždyť tvrdíte nesmysly...

R. Langer 7.6.2017 13:31

Re: Kdyz se nekde pomuze

Ano, a snížila hodnotu úspor o cca 20%.

I. Schlägel 7.6.2017 13:05

Re: Demontáž řecké ekonomiky?

Nikdo nic, pane Urbane. Řecko prosperuje, ekonomika jede, dluhy se snižují, Řekové jsou spokojeni, k výprodeji majetku za hubičku nedochází. Bankrot nehrozí. A navíc, považte to, jsou Řekové tak dobří, že si dokázali podržet EURO!!! Svatá prostoto.

V. Kain 7.6.2017 12:08

Re: Euro = projekt pro Evropany

Vízku, plácáte jako vždy koniny.Došlo by k narovnání platů se západem.Na to jste přišel kdy?Oni snad slováci s eurem mají stejné platy jako na západě?

P. Švejnoch 7.6.2017 11:58

Re: Netřeba útočit...na člověka

Račte, pane Vízku, odpustit, ale pokud někdo vážně věří, že, cituji: "Euro se mělo i u nás přijmout už před lety... Došlo by dříve k vyrovnání platů a mezd u srovnatelných profesí (ČR - západ Evropy)", pak je téměř nemožné nereagovat, jak že jste to popsal? Ah, ano - pak je téměř nemožné reagovat jinak než nedospěle a nezrale... :-)

V. Vaclavik 7.6.2017 11:42

Re: Autore, zbývá Vám jen odpovědět

Pro vas zrejme plati, ze v pocetni prevaze je automaticky pravda.

P. Urban 7.6.2017 11:32

To by vyžadovalo upřesnění

jak konkrétně vypadá ten přímý vliv centrálních bank na vládu. Abychom mohli posoudit, oč je taková vláda méně svobodná oproti omezením vyplývajícím z nepřímého vlivu Evropské národní banky.

Osobně bych řekl, že dohodnout se s vlastními bankéři, kteří jsou na svém státu koneckonců de facto závislí je jednodušší, než se dohodnout s cizími, kteří se bez dotýčného státu přinejhorším klidně obejdou.

F. Vízek 7.6.2017 11:23

Netřeba útočit...na člověka

Mám názor, vy máte jiný...

Není třeba napadat, urážet, ironizovat...

Pokud je ovšem člověk dostatečně DOSPĚLÝ a ZRALÝ.

To vy, M. Prokope, zřejmě nejste.

P. Urban 7.6.2017 11:23

Demontáž řecké ekonomiky?

Co tam proboha mohl kdo demontovat?

P. Urban 7.6.2017 11:21

Všichni možná blbí nejsou

ale když se budeme srovnávat s Řeckem či Itálií, tak to s naší chytrostí zas tak špatně nevypadá.

V. Vaclavik 7.6.2017 11:18

Kdyz se nekde pomuze

jinde se nutne poskodi! Ale o tom se nemluvi, jen o tom, kde se pomohlo.

"Mimochodem intervence ČNB proti koruně (jejíž jsem ovšem nebyl příznivcem), výrazně pomohla exportérům."

P. Urban 7.6.2017 11:18

Souhlasím s autorem

Euro bychom měli přijmout, až budeme připraveni. Konkrétní termín bychom měli stanovit pouze tehdy, pokud bude jisté, že do té doby euro nevydrží.

V. Vaclavik 7.6.2017 11:13

Re: Ale mena by mela byt zalezitost

Autor argumentuje s wikipedii, ze narodni mena je predevsim politicka zalezitost, aby v dalsim odstavci protestoval, ze "Nikdo tenkrát netušil, že eurozóna je ryze politickým, nikoliv hlavne ekonomickým projektem."

Zaroven se v te vete protireci, protoze kdyz je neco ryzi politkum, nemuze to vubec byt, a to ani 'nikoli hlavne' ekonomikum. Za takovou slohovou praci bych ve skole byval dostal spatnou znamku.

V. Vaclavik 7.6.2017 11:08

Ale mena by mela byt zalezitost

veskrze ekonomicka, nikoli politicka!!

Jestlize je veskrze politicka, pak rozhodovani mezi Eurem a Korunou je jako rozhodovani mezi blatem a louzi.

M. Prokop 7.6.2017 10:26

Re: Vážený pane Nachere,

Pane Hrbku, neblbněte více než je nezbytné.

Pokles v roce 2008 a později byl způsoben poklesem kolem nás v EU, hlavně ve státech, používajících €.

Stát není řízen bankéři ani ekonomy, ale politiky. Pamatujete například politika ministra financí Dluhoslava Sobotku, který nás v době růstu zadlužil do alelujá a co vystudovaný právník bez praxe neznal ani Lafferovu křivku?

M. Prokop 7.6.2017 10:20

Re: Exportní ekonomika odmítá euro ?

Rozum to nebere proto, že není. Tedy, ten váš.

Vysvětlení, viz Kohout níže.

Rozdílnost platů spočívá hlavně v kapitálové oblasti, dále pak v sockomuši způsobené a stále ještě někde přetrvávající zaostalosti Česka.

Je před volbami, to pravidelně vylézáte, ale jen se ztrapňujete.

M. Prokop 7.6.2017 10:17

K doplnění článek Pavla Kohouta níže.

.

A. Alda 7.6.2017 9:50

Souhlas.

V novověku je měna jedním z hlavních atributů samostatné státnosti.

F. Vízek 7.6.2017 9:43

Exportní ekonomika odmítá euro ?

Česká ekonomika z 80% navázaná na eurozónu

nechce společnou měnu?

Rozum to nebere...

P. Smatlak 7.6.2017 9:38

Blbost

Patrik Nacher ty myslíš,že státy kde mají euro jsou na tom hůře než my ,co se týče suverenity a státnosti.Já když to vidím a slyším tak je to spíše obráceně a koruna je nám k ničemu,když nám vládnou nesvéprávní a arogantní lezp-delkové.

F. Vízek 7.6.2017 9:35

Dodávám...

Všechno nové - jako lidské dílo - není prosto chyb. Nemůže být naprosto dokonalé, chybičky i chyby se vloudí.

A také se k projektu může připojit falešný hráč.

Ale vylévat s vaničkou dítě není zrovna rozumné.

Z. Lapil 7.6.2017 9:33

Re: Autore, zbývá Vám jen odpovědět

Nikolivěk. Protože byla stanovena kritéria (roční schodek rozpočtu, mimo jiné), o kterých se Česká republika na rozdíl od Řecka domnívala, že je nutné splnit.

Dnes už dokonce víme, že velké státy (Německo, Francie) dostanou už po zavedení eura výjimku, zatímco malé (tuším Portugalsko) nikoliv. Že původně stanovený zákaz nákupu státních dluhopisů zemí EU bude - přinejmenším v souvislosti s Řeckem - dlouhodobě a masivně porušován (nebo tak nějak, prosím - nezkoušejte mě z podrobností a přesných definic). Že jsou nějak na hlavu postavené audity účetnictví EU (snad dokonce neprobíhá? Nebo nejsou opakovaně brány na vědomí?).

Je pravděpodobné, že mě roznesete na kopytech, protože se ve vašich textech utopím v podrobnostech dřív, než dojde na podstatu, ale ať EU sleduju, jak chci, přijde mi jako banda arogantních podvodníků bez elementární úcty k VLASTNÍM zákonům. Z posledních let viz připrchlíci: nejen že ve velkém nelegálně překračují hranice, ale celá slavná EU (já vím, není to totéž, co eurozóna, ale je to ta samá verbež, bohužel včetně nás), tedy - celá slavná EU nedokáže ani sejmout a zaregistrovat otisky prstů těm, kteří se jí dostanou do rukou, aby je dokázala příště identifikovat.

F. Vízek 7.6.2017 9:33

Euro = projekt pro Evropany

Euro se mělo i u nás přijmout už před lety, jakmile jsme splnili kritéria. Došlo by dříve k vyrovnání platů a mezd u srovnatelných profesí (ČR - západ Evropy), Česká národní banka by 3 roky nemohla znehodnocovat korunu a tím naše úspory.

ČNB by tak nemohla zdražovat život našincům, zároveň ho zlevňovat cizincům plus jít na ruku našim multimilionářům, kteří mají účty v eurech a na umělém kursu 27:1 bohatnou, stejně jako ti cizinci.

Proto nás oni a jimi placení " odborní odborníci" už roky straší eurem... Tvrdí, že bychom museli platiti řecké dluhy, jako nás před časem strašili, že nám hrozí řecká trajektorie, aby tím zdůvodnili, proč šli střední třídě a chudým "kalouskovsky" po krku...

Mít euro netroufla by si kvůli evropské ostudě valorizovat žádná politická garnitura důchody o pouhá 1,5 eura měsíčně(40 Kč tak hanebně nevypadá, byť je to totéž.) atd.

K tomu je třeba dodat, že i útoky na tzv. sociální stát je třeba odmítat. Nejde totiž o nic jiného, než řečeno jinými slovy: trpět, aby bohatí bohatli a chudí chudli. K podobnému výsledku vedou i projekty rovné (= plošné)dani pro všechny. Tento směr rovná se konflikty, revoluce, války. Pouze vyrovnávání sociálních rozdílů dává světu nějakou naději.Sociální státy jsou stabilní, nejméně konfliktní a také s krizí si dovedly nejlépe poradit. Připomínám, že státy s totalitními režimy nepovažuji za stabilní a už vůbec na sociální. Tady platí: všeho do času.

Š. Hašek 7.6.2017 9:15

Euro v žádném případě!

Viz hospodářské výsledky ECB a tzv. silného jádra (Itálie, Španělsko). Tyto země jsou krachující a zachraňuje je pouze "promyšlená" politika bankéřů brusele. Zatím to kočíruje jen Německo. S tím, že by chtělo kočírovat všechno! Platí totiž dluhy i za svoje dlužníky. Zatím to stíhá, tiskne se naplno a lid jest semknut kol vůdkyně. Jednou takhle ale potom jedli vrabce a řípu.

Dál už nebudu psát, ať se každý zařídí podle svého.

A nebudu mít ani škodolibou radost, až euro krachne, protože i u nás se samozřejmě budou dít věci. Možná ale , že za koruny si budete moci koupit v Itálii v horách usedlost, snadno, lépe za zlatou cihličku v ceně dnes zahradní chatičky. Zkráceno.

I. Schlägel 7.6.2017 8:50

Re: Vážený pane Nachere,

To máte pravdu. Taková demontáž řecké ekonomiky ve prospěch vybraných evropských bank, to musí být ten správný korektní systém dle Vašeho gusta. Fungování ECB je jistě příkladné, smysluplné a rovněž navýsost korektní. Hlavně zabránit vlivu národní banky na národní stát, to by byla opravdová katastrofa. :-)))

A. Reček 7.6.2017 8:17

Re: Vážený pane Nachere,

Přesně tak. Zakládající osoby EHS a pak EU vůbec nepočítaly s nějakou úlohou bankéřů na vytváření systému hospodářské, kulturní a politické spolupráce členských zemí. Bohužel situace se v 70-tých letech začala postupně v EU měnit.

A. Hrbek 7.6.2017 8:11

Re: Vážený pane Nachere,

Je určitý rozdíl mezi národním státem, kde mají bankéři přímý vliv na národní politiky a sdružením, kde nejsou národní vlády přímo závislé na sdružené bance.

P. Lenc 7.6.2017 8:09

Re: Vážený pane Nachere,

Opravdu pane Hrbku?Zajímavé.Tak "z nejhlubší krize" jsme se "dostávali ze všech zemí nejdéle", ale jaksi zapomínáte dodat že s nejmenším zadlužením a poté, díky tomu, s raketovým ekonomickým startem.

T. Krystlík 7.6.2017 8:05

Autore, zbývá Vám jen odpovědět

proč ostatní státy eurozóny si neuchránily onen výrazný rys své státnosti - měnu. Že by všichni byli tak blbí a Češi chytří?