2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč se o tom v Praze ještě neví?

Svého času jsme s jedním mým přítelem, farářem v malé obci, obnovili v další nedaleké obci tradici dávných svatoanenských poutí. Nebyla nouze ani o živnostníky, kteří se svými stánky lemovali přístupovou cestu k poutnímu kostelu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 18.12.2013 21:30

O životě a způsobu práce poctivých živností...

"... O životě a způsobu práce těchto poctivých živností nemají naše politické špičky ani ponětí."

Naprosto přesná charakteristika českých politiků, zvláště těch nalevo.

Díky, pane autore!

D. Polanský 18.12.2013 13:50

Opět a opět se zapomíná na jeden aspekt

a ten autor nezmínil, asi vědomě. Nic proti živnostníkům, jenomže když neodvede ani takovou daň, aby dosáhl na minimální důchod, stát mu na minimální důchod doplací ve formě dávek. Onehdá jsem s takovým živnostníkem mluvil, důchod mu vyšel cca na 4500 Kč. Zbytek mu doplací stát, že to tak dělá většina živnostníků. Zkusme počítat, ať mu stát doplací měsíčně 4000 po dobu 20 let, tj. 48 tisíc x 20 a jsme na 1 milionu.  1000 milionů je miliarda.

D. Polanský 18.12.2013 13:51

Re: Opět a opět se zapomíná na jeden aspekt

tedy na životní minum.

J. Rey 18.12.2013 15:02

Re: Opět a opět se zapomíná na jeden aspekt

Mohu se optat, proč mu stát a jakou formou doplácí čtyři tisíce?Není to opět zpráva formy"jedna paní povídala"?

L. Novák 18.12.2013 21:20

Re: Opět a opět se zapomíná na jeden aspekt

Polanský, proboha, co to melete? OSVČ přece musí platit soc. a zdravotní daň podle minimálního vyměřovacího základu každoročně se zvyšujícího podle výše statisticky průměrného příjmu v ČR. A to musí živnostník platit bez ohledu na to, jestli vydělá nebo prodělá...

Vy jste typický příklad levicového kecala, který jenom opakuje Mládkovy a Sobotkovy kydy pro média a závistí rudé vol(y)iče.

A kolik OSVČ tohoto typu vyberou od státu za celý život na nemocenské a jiných dávkách? Já za 22 let ani korunu. A loni jsem se na tenhle způsob obživy vykašlal, a s radostí jsem se stal zaměstnancem. Žádná administrativa, buzerace a rizika, čtení a rozčilování se nad hloupou legislativou "zákonodárců z úleku"!  klídek, pohoda. Pět týdnů placené dovolené za rok... Báječný život!

Autor článku dobře ví, o čem píše. Vy ne.

J. Kraus 18.12.2013 13:24

Nerad to píšu,

ale připadá mi, že v těch pražských úřadech je rodilých Pražáků, držících jakousi úřednickou tradici, čím dál tím míň. Zato se to tam hemží vesnickými chasníky a děvuchami, jezdícími po Praze podle navigace a nezatíženými nějakým zájmem a odpovědností o úřad jim svěřený, zato pilně a hlasitě chlemtající z vybojovaného koryta. Na leckterého z nich by se dalo vzpomenout způsobem, který by citlivějšího čtenáře zvedl ze židle. Jedna z jejich, ale zdaleka ne jenom jejich vlastností – přišlo to k nám v padesátých letech z východu – je jakási až geniální schopnost vyhmátnout ze všech možností a způsobů ten nejnepříjemnější, protože já jsem tady pán a já vám ukážu. Co s tím. Po dobrém nic. Říká se tomu negativní výběr a končívá to vzpourou a násilím ze strany ujařmených.

K. Luboš 18.12.2013 9:41

Přece stačí živnostníkům zrušit...

...povinné sociální a zdravotní pojištění. Vždyť se klidně mohou pojistit - samozřejmě budou-li chtít - u komerčních pojišťoven. (Alespoň přestanou pořád brblat a my zaměstnanci budeme mít vyšší důchody a lépe zaplacenou zdravotní péči.) No ale protože důchodový systém je průběžný, tak by bylo ještě nutné jim stanovit výživné pro jejich rodiče v důchodovém věku. No a minimální daň na úrovni zaměstnanců, aby nikdo opravdu nemohl nikomu nic vyčítat.

O. Malstoka 18.12.2013 10:11

Re: Přece stačí živnostníkům zrušit...

Je vidět, že nevíte o čem je řeč.

K. Luboš 18.12.2013 10:14

Re: Přece stačí živnostníkům zrušit...

Já jako zaměstnanec, platící ze svých daní živnostníkům zdravotní peči , důchody školství, silnice atd. atd. , vím naprosto prefektně o čem je řeč. Stačí, když se každý měsíc podívám na výplatní pásku!

M. Šejna 18.12.2013 10:34

pane Kováří

to zas nechápe pan Malstoka.

Já to chápu. Jsem dnes živnostník, ale dříve jsem by zaměstnanec, takže mohu porovnávat. Jako zaměstnanec jsem ze svého platu odváděl asi čtyřikrát více, než dnes při stejném příjmu. Tuto daňovou výhodu pro mne jako živnostníka zas vyvažuje nevýhoda, že se musím o sebe postarat sám. A někdy mám pocit, že by možná bylo lepší chodit do zaměstnání. Ale ta daňová výhoda pro OSVČ je evidentní.

M. Pechr 18.12.2013 12:40

...

..."zaměstnanec odváděl" je podle mne nepřesné a zavádějící...

...zaměstnance zajímá čistá mzda, zaměstnavatele celkové náklady na zaměstnance včetně odvodů, každému zaměstnanci je naprosto fuk kolik činí odvody, co je na ruku nebo účet, to se počítá... ...ze živnostníka má stát i další daňový užitek, například spotřebovává energii, která při provozování obchodu, kde se topí plynem a svítí jak na návsi činí tisíce měsíčně, sazbu má vyšší a pokud onemocní, nedostane z povinné platby ossz a zp vůbec nic, narozdíl od zaměstnance...taktéž jsem zkusil oboje, a oboje má své pro i proti, ovšem ze zkušenosti vím, že ti co byli vždy jen zaměstnanci problematiku podnikání obtížně chápou...

F. Kysela 18.12.2013 23:21

Re: ...

pokud zaměstnance zajímá jen čistá mzda, je hloupý.

Jeho zaměstnavatele pochopitelně zajímají celkové mzdové náklady, protože jej zaměstnává aby vydělal více než stojí. Jinak by nemělo valného smyslu ho zaměstnat.Proto by si měl každý uvědomit, že "skryté odvody", které jakoby platí zaměstnavatel a ne on jsou doopravdy peníze, které by mohl mít, nesežral-li by je stát.

M. Pechr 18.12.2013 23:30

Re: ...

...nevim... ...je to pak jen k vzteku, co s tím nadělá... ...pak je otázka, kolik z těch peněz co jdou státu by zaměstnavatel zaměstnanci přenechal...

J. Lepka 18.12.2013 10:55

Re: Přece stačí živnostníkům zrušit...

Ono záleží na tom, jste-li zaměstnanec státu nebo komerční sféry. Jako zaměstnanec státu, jste ten největší parazit, jaký existuje, to byste si měl uvědomit. A jako zaměstnanec komerční sféry byste zase měl vědět, že skončíte na pracáku ihned poté, co někomu ve státní správě nebude váš zaměstnavatel po chuti a znemožní mu další podnikání. Další varianta, t.j. že byste byl zaměstnán v některé z mamutích montoven jaksi neuvádím, to byste rozhodně tak hrdě nepsal blbosti.

V. Kain 18.12.2013 12:03

Re: Přece stačí živnostníkům zrušit...

To je typický názor závistivého levičáka.Nejste sám je vás dost ze kterých závist jenom kape.

Pokud nejste spokojen s odváděním daní,tak to běžte zkusit do soukroma když si myslíte,že je to takový ráj.Jenomže takoví jako vy, by do soukroma v životě nešli už jenom proto,že jsou neschopní a nebojím se napsat většinou ne moc pracovití.Kolik poslanců by se uživilo jako OSVČ? Moc by jich nebylo.Ale vlézt do státních správních rad jim jde velice dobře.Žádný podnikatel by nějakému lemplovi nevyplácel statisícové odměny.

M. Pechr 18.12.2013 13:22

...nesouhlas...

...pochybuju, že to že vidíte pásku stačí abyste to pochopil... ...nedochází vám spousta věcí... ...například když jsem provozoval obchod, spotřeboval jsem za energie, nájem, další režie a minimální odvody měsíčně tolik, co většina mých přátel vydělala v zaměstnání, aniž bych měl garanci nějakého výdělku, stát rozhodně zkrátka nepřišel, z několikatisícových plateb za energie činila daň okolo 20% , stejně tak z nájmu, igelitových tašek, nových zářivek, revize kotle, mycích prostředků, krmiv (jednalo se o zverimex), ceny za zařízení apd., nepočítaje objednané zboží, které bylo samozřejmě o dph navýšené, nakonec jsem byl nucen po dvou letech obchod zavřít, stát o svůj podíl na mém podnikání nepřišel, já se neuživil, žádná dovolená, žádná neschopenka, svoje minimální daně po mně chtěl stát od prvního měsíce, ačkoliv na začátku živnostník v takovém malém měřítku převrací každou korunu a o výdělku si může nechat zdát...

M. Pechr 18.12.2013 13:24

nesouhlas - B

...takže vaše představy o podnikání považuju za liché, ono taky skončit v práci a sbalit si igelitku je úplně něco jinýho, než zabalit podnikání, když má člověk provozovnu plnou zboží a zařízení, který jen tak nesbalí do ruksaku, zatímco nájem a platby státu běží a běží a nikoho nezajímá, jestli má ten živnostník na živobytí, hlavně aby přispěl do společné hromádky, kterou pak ouřada žijící z těch peněz přerozdělí ze svého teplého garantovaného místečka...jeden takovej mně chodil provokovat oznámením nástupu dovolené...s jízlivým dotazem na mou a vůbec jak se mi daří... ...že něco odvádíte státu ze svého můžete chápat tehdy, až dostanete od zaměstnavatele všechnu mzdu, všechny i jeho odvody a následně budete mít povinnost poměrnou část sám přinést úředníkovi za přepážkou, nebo poslat ze svého účtu, pokud jen sledujete pásku, ale v životě si na ty peníze nesáhnete, tak jste je nikdy neměl a mít nebudete, ten pocit, že držíte v ruce svoje peníze, za který byste koupil nové zařízení, další zboží nebo rodině něco navíc, ale nekoupíte, protože ty prachy chce stát a vy pokud nechcete mít potíže mu je musíte dobrovolně předat, aniž byste z toho něco měl a vidíte, jak ten stát blbě hospodaří, jak ouřada, co z vašich peněz žije vám mává cestou z práce nebo v neděli, když ještě doděláváte co nestihnete, když pak vidíte, jaká je pracovní morálka na některých úřadech, jak se pracoviště úředníků rekonstruuje mj. za vaše prachy, ale vy na vlastní rekonstrukce nemáte, zatímco na stát mít musíte, když zjistíte, že nedostanete na splátky počítač i když víte, že ho nejen potřebujete, ale ža na ty splátky máte, ale jste OSVČ, tak se na vás apriory dívaj skrz prsty, když vaši manželce na mateřské sdělí, že ten či onen příspěvek nedostane, jelikož její manžel je OSVČ a tak se počítá průměrná mzda, nehledě na to, že že ještě není skoro žádná...

M. Pechr 18.12.2013 13:24

nesouhlas C

že pokud chcete dostat nemocenskou, musíte si připlatit, že to povinné je jen na ošetření a léky a důchody, pak to spočtete a zjistíte, že si tím nepomůžete, že pokud byste omarodil, tak vám to co za to dostanete pokryje třetinu nutných nákladů, tak se rozhodnete hold riskovat a nic nepřiplatíte... ...takže mi prosím netvrďte, jak se vašimi odvody staráte o živnostníky...

P. Papež 18.12.2013 9:31

Když

Když zlodějina kradení náhrad za cestovné, za ubytování se v parlamentě bere jako samozřejmost, tak potom případy z podnikání, kdy podnikatel podniká na hranici zisku, se bere jako zlodějina. Svět se zbláznil (spíš noví lídři rozebírající si ministerská koryta).

B. Graf 18.12.2013 9:27

NE podpořit, NE dotovat...

...ale NEŠKODIT.

M. Šejna 18.12.2013 9:26

nějak Vás nechápu pane autore

sám jsem živnostník, ale opravdu mě netrápí nebezpečí zavedení minimální daně. Pro mě je důležité paušální zdanění, které mi ušetří hromadu administativní práce a ušetří mi tedy i peníze. Toto paušální zdanění zavedli pro živnostníky - světe div se - socani. A byl to pravicový ministr Kalousek, svěho času nejlepčí ministr financí ve sluneční soustavě, který chtěl paušály omezit, nebo nejlépe rovnou zrušit. A to v zájmu rozpočtově zodpovědné politiky premiéra Nečase.

Dále mě udivuje, že se furt mele o hrůze minimální daně, která by nejspíš byla okolo 12 tisíc Kč za rok a která by prý dovedla živnostníky ke krachu, ale nikomu nevadí minimální sociální a zdravotní pojistné, které se platit musí, ať se děje cokoli, a to zálohově každý měsíc. Nyní se toto minimální pojistné pohybuje kolem 42 tisíc za rok a pokud ho živnostník neplatí řádně a včas měsíčními zálohami, napálí mu pojišťovny mastné penále. A to nehovořím o tom, že tyto "pojistky" se každý rok valorizuje směrem nahoru.

O. Malstoka 18.12.2013 10:09

Re: nějak Vás nechápu pane autore

... a proto další peníze za minimální daň by byla pro malé živnostníky likvidující. Pro vás je paušální zdanění výhodnější, proč asi?

M. Šejna 18.12.2013 10:29

paušální zdanění

paušální zdanění je výhodné z tohoto důvodu:

sečtu veškeré své příjmy za rok (tj. fakturované položky) a z těchto příjmů odečtu paušál 60%. Zbývajících 40% je základ, od kterého odečtu veškeré odečitalené položky (zákonné pojistné, odečet na osobu, hypoteční úrok apod.). To, co mi zbyde, je základ daně, za kterého vypočítám daň z příjmu.

Máte pocit, že to je pro mě nevýhodné?

L. Novák 18.12.2013 21:24

Re: paušální zdanění

Šejno, rudý demagogu, a kdo tady zavedl minimální daň z příjmu pro OSVČ? Nebyla to vláda ČSSD? A kdo tyhle "vymoženosti" rudých zase zrušil? Nebyla to Toploánkova vláda?

K. Nytra 18.12.2013 8:03

nechtějí vědět

Zdá se že ani Babiš to nechápe, kdyby si to prošel od píky, tak by taky blbě nekecal o malých soukromnících. ČSSD zase hlásá že ji volí hlavně chudí lidé, chce mít hodně voličů, to znamená že chce aby co nejvíc lidí bylo chudých, tak to tu máme potom těžké. Mělo by se šetřit na sociálních dávkách a ne tam nahánět další lidi. Sociální dávky a podpory v nezaměstnanosti stojí více než nějaký fiktivní výběr daní. Romové už to dávno pochopili protože jsou nejpřizpůsobivější, např. v Ostravě odmítli i byt když by museli legálně pracovat, raději berou dávky a pracují na černo, většina těch malých soukromníků je poctivých ale stát je chce donutit to dělat také. Inspirace má v 50-tých letech jak to dělali komunisté, soused byl holič a stát nařídil jednotné ceny za stříhání( 1-3 Kč např u dětí) tak toho musel nechat a jít do státní firmy, také tehdy stát nezakazoval podnikat malým soukromníkům ale zničil je jinak, tak jak obdobně se o to pokouší dnes, analogie je zřejmá. Můj otec byl soukromý malíř a dopadl stejně.

E. Zavřel 18.12.2013 7:42

Tisíckrát ANO!!!

Tisíckrát ANO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! včetně toho nesnadného ovládání tisíců.

Jsem OSVČ, začal jsem už květnu 1898, mám několk zaměstanců, vychází to spíše na skromné než rozmařilé živobytí, ale nežádám o dotace, dávky.

Přeji všem pěkný den.

M. Šejna 18.12.2013 9:28

pane Zavřele

kolik jste zaplatil daň z příjmu za loňský rok, že se tak děsíte minimální daně? A na kolik Vás vyšlo povinné zdravotní a sociální pojištění?

J. Dvořák 18.12.2013 10:38

Re: Tisíckrát ANO!!!

To je úctyhodný výkon podnikat celých stopatnáct let !A copak jste dělal v zimě ?

V. Ondys 18.12.2013 6:22

:)))))))))))))))) To jsou naši mírumilovní Pražané s touhou

po klídku i jistotách státního zaměstnance, divné je, že podobně se mluví už v Štráááásburku i :)))))))))))) Bruseli:

http://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q

M. Urban 18.12.2013 8:31

Re: :)))))))))))))))) To jsou naši mírumilovní Pražané s touhou

Já o tom vím, ale neví o tom ti burani co jsou ve vládě. Nechte si kecy na koledu.