30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Poslanci minulý týden schválili zavedení elektronické evidence tržeb. Pokladny v hotelích a restauracích by se měly napojit na servery daňové správy už v listopadu, ostatní druhy provozoven je budou do Babišova cloudu postupně následovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 27.2.2016 16:31

Re: K EET: To, že Kalousek a spol. křičí jak protržení,

Co by mělo "fungovat"? Snad ne vyšší výběr daní? Zbláznil jste se?

Všimnětě si jedné věci. Hlavní průšvih, který požírá vybrané daně (řád 50 mld. ročně), jsou důsledky socialistického "Bilionového tunelu OZE", zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE). Babiš, místo aby hledal, kde ušetřit, hledá, jak vybrat. Přitom podstatná část jeho podnikání by bez státních dotací nemohla existovat...

L. Novák 27.2.2016 16:25

Re: Nebouří se asi proto,

Vyšato, vy jen opakujete propagandu Babišovy party. Nic jiného neumíte...

L. Novák 27.2.2016 16:22

Re: Protest nemá šanci.

Strana ANO je vytvořena a financována Babišem a řízena jeho placenými zaměstnanci. Ostatní partaje už hledají způsob, jak mu v dominanci zabránit... legislativní cestou.

Všichni proti Babišovi. Je to msta, tvrdí

http://www.novinky.cz/domaci/396070-vsichni-proti-babisovi-je-to-msta-tvrdi.html

L. Novák 27.2.2016 16:13

Re: Mozna

Živnostníci na nějaké stávkování a demonstrace hlavně nemají ČAS a chuť se s těmi blby, kteří EET prosadili, hádat. Dobře ví, že je stejně převálcují. A taky dobře ví, že taková blbost nejspíš dlouho nevydrží.

S. Ševeček 27.2.2016 15:35

Re: hulváte Ševečku

Aha ... před rokem 2014 ... aňo? A kdo? srovnání nefloskulní a nepavlačové by nebylo?

(nedivím se, že už "nepodnikáte" ... při vaší úrovni "analýz")

J. Kyselková 27.2.2016 15:35

Re: Nebouří se asi proto,

Pane Vyšato - Vy pořád otravujete a vytahujete se se svými zaměstnanci (silně pochybuju - spíš prášíte).

Každá OSVČ, která prospívá svou prací event. drobnou řemeslnou živností ráda druhým a plní daňovou povinnost (!!!) - nemusí být zároveň ajťačka! Ani zlodějka, Vy podezřívavej darebáku !

K. Pavlik 27.2.2016 15:19

Mozna

Mozna ze vetsina zivnostniku kteri moc nepodvadi si mysli ze to zase neni tak blby napad.To ze se to nelibi inteligentum kteri dokonale rozumi naprosto vsemu je mozna netrapi.

V. Kusý 27.2.2016 15:02

Češi by protestovali proti čemukoliv

a bojovali za cokoliv, pokud by se nemuseli proto spojovat.Pak je totiž nebezpečí, že by výhody dosáhli i všichni ostatní zůčastnění, nejen oni, jako jednotlivci.Takový boj ztrácí v českých očích smysl.

J. Kyselková 27.2.2016 14:50

Protest nemá šanci.

Babiš a spol. rafinovaně prohlásil, že se ozvou postižené husy - z l o d ě j i. To stačí k naprosté dehonestaci protestujících. Jde o ostych, ponížení, vztek, ale - bezmoc - a to je účinná munice agresora. Zároveň lakmusový papírek k dalším i silnějším represím a kleci na aktivní střední třídu živnostníků a drobných podnikatelů.

J. Chaloupka 27.2.2016 12:47

K EET: To, že Kalousek a spol. křičí jak protržení,

i když do teď byli živnostníci pod jejich rozlišovací schopností, mne naplňuje nadějí, že se bojí, aby to nefungovalo. Jinak by přece nechali Babiše, aby se znemožnil, nebo ne?

I proto asi živnostníci nestávkují. Ostatně jsou zvyklí makat, nemají dovolenou, placené svátky a částečně ani nemocenskou, takže jim nic jiného nezbývá. Erár chce své povinně i když nemáte žádný zisk. Tím myslím tu zdravotní a sociální daň, kterou Klaus tak pěkně nazval pojištěním.

M. Šejna 27.2.2016 12:46

hulváte Ševečku

Máte pravdu, protože v roce 2014 se v Polsku snížily daně z příjmu FO. Já jsem popisoval daně před rokem 2014. Přesto mají v Polsku i po snížení daní zdanění asi o 60% vyšší, než u nás.

J. kabát 27.2.2016 12:24

Re: Nebouří se asi proto,

Já to beru ze svého segmentu,květiny a floristické zboží. Hodně to jsou ženy kolem 50 a výš,sami si prodávají.A věřte mi,že o znalostech pc natož mobilního telefonu s androidem se nedá ani mluvit. Prostě skončí.Když se kácí les,létají třísky......kdopak to řekl??? :-))

K. Vyšata 27.2.2016 11:55

Re: Nebouří se asi proto,

Cítím to v některých vašich názorech stejně, přesně tak, každá strana před Babišem slibovala pomoc podnikatelům, ale jenom před volbami, pak na ně hodila sr....EET a KH je selanka proti tomu, co způsobila bezbřehá tolerance k neplatičům daní.

Jedno ale přeháníte, měl jsem pár desítek zaměstnanců, žádní vědátoři a myslitelé, jedno měli všichni, mobil a připojení. O to byli zaměstnanci, natož podnikatelé, těžko byste hledal nějakého co neumí s počítačem a mobilem. Podle vaší poznámky, že nikde EET nemají asi nesledujete co se ve světě děje. Obdobný systém už běží třeba od ledna v Rakousku (včetně povinnosti zákazníka převzít účtenku), na Slovensku to i přes jejich registrační pokladny také zavádějí, prostě nedá se to zastavit.

V. Vaclavik 27.2.2016 11:48

Spis to nevychazeni do ulic u nas

nejen u zivnostniku, ale vseobecne, vidim tak, ze jsme oproti tem zminenym narodum, kde lide se bouri pro kdeco, vyspelejsi narod. Znackou primitivu je, ze velice snadno vzpeni, snadno se urazi, vse se jich dotkne, a hned vstavaji od stolu a prali by se, nebo v pripade vladnich nesmyslu jdou demonstrovat, spise se daji nejakym 'poradatelem' zmobilizovat, zaktivizovat.

Kdyz se ptame, pro se neozvou ti zivnostnici, je logicke se ptat, proc se neozveme my, zakaznici tech zivnostniku... nas zakazniku je prece o hodne vic, nez jich a mame prece zajem na tom, aby tu byli. Ve vsech mensich mesteckach, ktera nejsou dost velka, aby mela velke supermarkety, velke obchody retzcu a tak, drzi zivot ve meste prave vesmes jen zivnostnici. Takze bych ocekaval, ze by se rada nejakeho mestecka pri zasedani usnesla na obranu svych zivnostniku, aby starosta kontaktoval starosty mensich mestecek a vesnic v sirsim regionu, a aby tito pak vyhlasili rozhlasem v tech mesteckach, obcich, ze se tu a tu sobotu nebo jiny den, poradat demonstrace na namestich klicovych vetsich mest, aby se tam lide sjeli a ze se bude demonstrovat proti vlade za zivnostniky (kteri samozrejme taky maji prijit).

S. Ševeček 27.2.2016 11:36

Re: Proč se nebouří?

Víte houno a kecáte

V Polsku jsou zavedeny dvě sazby daně z příjmu fyzických osob. Do ročního příjmu 85 528 PLN (cca 513 168 Kč) je příjem zdaněn 18% sazbou daně. Nad 85 528 PLN potom 32% sazbou daněz příjmu fyzických osob. Na každé dítě, které studuje a je mladší 25 let lze uplatnit daňovou slevu ve výši 1 112 PLN.

J. kabát 27.2.2016 11:22

Re: Nebouří se asi proto,

Jelikož jsem živnostník a podnikám od roku 1991 nepřetržitě,tak zkusím napsat ,proč se k babišovi stavím jako ostatní kolegové. Je mi to jedno .Je mi 50let a jediné,co mě začalo zajímat,je jak se dožít důchodu a jak si ho zabezpečit. za těch 25 let jsem zjistil,že jsem parazit pro jakoukoliv vládu a tak na ně kašlu.Všechno sám za sebe a pro sebe.Rozvoj firmy?Ani omylem,prostě dožít.A jelikož mám velkoobchod a jsem neustále ve styku a maloprodejem,tak lituji obchodníky,kteří stojí za pultem malých obchůdků a neumí ani s chytrým telefonem.Ty nikoho nezajímají.Natož nějakýho Bureše nebo Sobotku.Zajímavé je,že se všicni potentáti ohánějí západem ,ale EEt tam nikde nemají.A o nákladech na pořízení poladen a pripojení lžou až se práší.Jak říkám.Nemá to cenu a je mi to jedno.Asi tak. Svůj život si zařídím jinak :-)))

M. Šejna 27.2.2016 10:53

neplašte lidi

švec je dnes profese skoro na vymření, a to i bez nějakých EET a hlašení DPH. Když jsem si nechal naposledy opravit moje opravdu drahé boty (levné se opravovat dnes už nevyplatí), platil jsem opravu platební kartou a švec měl registrační pokladnu. Je to asi dva roky zpátky.

M. Šejna 27.2.2016 10:49

Re: Proč se nebouří?

U nás se platí daň 15% z příjmu po odečtení všech nákladů, připadně po odečtení paušálních nákladů. V mém případě dělaly pušální náklady 60% z fakturovaných příjmů. Takže daňovým základem bylo 40% z mého příjmu. Z těchto 40 procent jsem pak mohl odečítat zákonem povolené odečitatelné položky. Pochybuji, že by v jiných zemích EU mohli odečítat soukromníci víc, než u nás.

K. Vyšata 27.2.2016 10:49

Nebouří se asi proto,

že podnikatelé jsou jednou částí populace která používá výplně hlavy k myšlení. I přes neustálé vyvolávání děsu a konce světa, které do nich masírují různí Kalouskové, Fialové, novinářská manipulační parta a hlavně chroničtí neplatiči daní, si snadno spočítali, že to bude časem technikálie která se stane samozřejmostí, stejně jako terminály na karty. Taky si snadno odvodili, že vývoj a elektronizace se nedá zastavit a odpor by byl jen mrhání času.

A hlavně je jim jasné, že dopad to bude mít hlavně na skupiny, které na neschopnosti vybírat daně postavily nezdaněné podnikání. Ty skupiny, které vnesly do podnikání neetické způsoby a kazily dobré jméno lidí kteří vzali svůj život do svých rukou.

P. Pavlíček 27.2.2016 10:49

profesní organizace

Profesní organizace se nebouží..., je tu docela silná Hospodářská komora, ale ta se živnostníky a jejich zájmy nemá nic společného, jsou o level nebo dva výše.

A představa, že si obdivuhodný mistr švec, co dokáže opravit nejen boty, na stará kolena bude pořizovat internet za 600 měsíčně, učit se ovládat stroječky...? A že by paní ševcová chodila prodávat na náměstí papuče, napojená po síti na Babišovo ministerstvo...?

Firmička prostě zanikne, švec se nechá zaměstnat na vrátnici, řemeslo budou to dělat jaksi vedle, jistě se najde dobroděj, kterej to na ně práskne, následují represe a úplnej konec, boty nám už neopraví nikdo, na co taky? V tom blahobytu se starý věci vyhazujou a koupí se nové, ještě horší, než ty špatné od posledka

pp.

S. Ševeček 27.2.2016 10:21

Re: Proč se nebouří?

"soukromníci platí 33% (u nás 15%)"

- otázkou je, z čeho.

M. Šejna 27.2.2016 10:18

Proč se nebouří?

Protože narozdíl od příkladů ze zahraničí, které uvedl autor, kde se demonstrovalo proti vysokých daním pro podnikatele, se v Česku žádné daně podnikatelům nezvýšily a navíc patří k jedněm z nějnižším v EU. V Česku je totiž vysoce zdaněna námezdní mzda a nikoli daň ze zisku soukromníků nebo korporací.

V Polsku je korporátní daň 19% jako u nás, ale soukromníci platí 33% (u nás 15%). V Itálii je korporátní daň 27,5%, ale soukromníci platí 43%.

Demonstrovat by se tedy mohle jen proti hlášení DPH nebo proti EET. Obojí je elektronická evidence a protestující podnikatelé by přiznali, že neumějí používat internet a počítače.

Jinou věcí jsou penalizace za pozdní nebo chybné hlášení. Tady si myslím, že to Ministerstvo financů silně přehnalo a mělo by dát podnikatelům zhruba rok na to, aby případné chyby v hlašení mohli napravovat bez penalizací.

F. Doušek 27.2.2016 10:14

Páteční fronta u kasy v naší malé sámošce

se zasekla při účtování nákupu svačiny jakéhosi pracanta. Podotýkám, že pořídili nové elektronické pokladny. Po několikaminutovém čekání on pronesl - "to už to odesíláte Babišovi na ministerstvo?".

Alespoň jsem se pobavili.

S. Ševeček 27.2.2016 9:59

Proč se podnikatelé nebouří?

No, dvacet pět let se jim tvrdí, že na to je tady ta

parlamentní demokracie a politické strany ...

... některé prý i pro ty parazity.

Z. Lapil 27.2.2016 9:59

Re: Podnikatelské asociace

Jejich ne-vliv na organizování demonstrací vidím v tom, že jejich založení je nadekretováno státem, členství v nich je povinné pro vykonávání profese a jejich (viditelná) funkce je "prodloužená ruka státu". Platí přinejmenším pro lékařskou, advokátskou a stavebně inženýrskou.

Takže stále platí my/oni a nedá se předpokládat, že jít proti státu A/ mají zájem, B/ někdo je jako spojence bere vážně.

P. Princ 27.2.2016 8:34

Podnikatelské asociace

(AMPS) a svazy přece existují. Účastní se jednání tripartity. Jejich vliv je ovšem na diskusi.

T. Kohout 27.2.2016 8:28

Dav

Málo věcí je tak odporných, jako demonstrace.

P. Princ 27.2.2016 8:24

Osamocený odpor živnostníků

se může projevit ve volbách. Nelze vyloučit, že odpor k EET zvyšuje preference ODS.

https://www.stem.cz/stem-volebni-preference-leden-2016/

Ale nejsem politolog...

L. Novák 27.2.2016 4:49

Re: Křik a stávkování ...

Jedna výjimka přece jenom existuje:

Kupředu, levá! Soukromníci a Svobodní bouřili proti EET

V rytmu socialistické písně „Kupředu, levá!”, v uniformě Lidových milicí a s transparentem „Ať žije Vítězný únor 2016” protestovaly ve čtvrtek před Úřadem vlády desítky lidí proti kontrolnímu hlášení DPH a elektronické evidenci tržeb (EET).

http://www.novinky.cz/domaci/395919-kupredu-leva-soukromnici-a-svobodni-bourili-proti-eet.html

L. Novák 27.2.2016 4:20

Křik a stávkování jsou v Česku pracovním nástrojem levice

A když se porozhlédnu po různých "prezidentech", což paaradoxně odpovídá označení běžnému kdysi ("předseda JéZéDé" :), a poslechnu si, co říkají, tak mám pocit, že levice ovládla i různé "podnikatelské" svazy. A ty jdou s vládami ruku v ruce...