1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nepotřebujeme kraje

Ve svém článku na IVK popisuje Jiří Weigl přesně „umělý charakter a nesourodost krajů, bez tradice a přirozené spádovosti“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 6.10.2016 23:31

Pane Aldo, díííky..

J. Kanioková 6.10.2016 23:30

Ano, EU by moc rádo regionalizaci,

aby snížila význam nár. států, a pak, později.. přeshraniční celky.. atd. atd..

J. Kanioková 6.10.2016 23:27

Já jsem v bývalém okr. městě,

ale budovy, prostory, které k "okresu" patřily, jsou dodnes plné kanceláří, tak jak byly. A prakticky s téměř stejnou činností. Dokonce se tam nedávno i přistavovalo..

J. Kanioková 6.10.2016 23:22

Ano, a nejen to,

i k volbám je jeho blízkost k voličům výhodná, spousta z nich ho zná zblízka. Volby do vzdálenějších institucí - teď jsem si prohlížela krajsou kandidátku u nás... neznám ani jednoho, ani nikoho, koho bych se na ně mohla poptat.. Čili volit můžu jen lidi, o nichž nevím vůbec nic..

J. Kanioková 6.10.2016 22:57

1*****

R. Tichý 6.10.2016 20:25

Politik na okrese je jeste dosazitelny ke zfackovani, takze se musi snazit plnit vuli svych volicu.

J. Krásenský 6.10.2016 19:47

Po listopadu 1989

byly zrušeny kraje, z důvodů byrokracie a "správa blíže k občanům". Na konci devadesátých let přišly strany a mocní k názoru, že je třeba zřídit "vyšší územně právní celky" neboť si to EU přeje. Dnešním krajům se pak dlouhá léta nemělo říkat kraje, protože by to kolidovalo s prvním rozhodnutím kraje zrušit. Co si pamatuji, velkým zastáncem nových "územně správních celků" byl Václav Havel, stejně jako kritikem bývalých krajů. Čest jeho památce.

J. Lancik 6.10.2016 17:51

Re: A jste si tím jist, že jich mají méně?

Cesko-moravsko-slesky narod ma do dospelosti naroda predaleko. Na Svycarech hodnotim pres rozdilnost jazyku jejich vzajemnonost, sounalezitost. V dobach dovrych i zlych jako za poslednich dvou svetovych valek kdy se vzajemne zabijeli Nemci a Francouzi, francouzky a nemecky mluvici Svycari svou vzajemnost zachovali. Obavam se, ze k tomu mame opravdu predaleko. Nedovedu si predstavit, ze by Svycari jeden z kantonu zrusili jako to udelali Cesi Moravanum nebo Slezanum. Nebo, ze by urvali kousek jednoho a pripojili k druhemu, nebo v Nemecku treba kousek Durynska by odtrhli a pripojili k Sassku. To presne udelali Zeman a Klaus kdyz udelali z Noveho Mesta na Morave Nove Mesto ve vych. Cechach, Moravske Budejovice jsou nyni v jihoceske kraji, tedy Ceske Budejovice cislo 2. Zrovna tak Moravska Trebova uz neni Moravska.

Neco takoveho by bylo ve Svycarsku, Nemecku nebo Rakousku nepredstavitelne, zhola nemozne! Cesi by meli se meli nad sebou zamyslet a jit do sebe, jen tak se da vypestovat sounalezitost a vzajemnost. Nedokazali to ani po roce 1918, ani po roce 1945 (asymetricky model) a nedokazali ani po roce 1989. Dva posledni prezidenti jsou pro narodni sounalezitost a vzajemnost temi nejhorsimi skudci!

J. Lancik 6.10.2016 16:47

Re: Na co potřebujeme kraje?

Pokud vim tak existuji nejmene dve politicke strany ktere maji obnoveni zemskeho zrizeni v programu. Je to strana konzervativni a strana Moravane. Otazkou je nakoli jsou v dodrzeni slibu cestni. Ne jako strana lidova ktera se zemskeho zrizeni vzdycky zastavala, melo by se to Belobradkovi stale pripominat! Dokonce i socdemaci slibovali a lid si mohl zpivat "falesna som byla"... Ti nejpodlejsi jsou strujci soucasnych kraju Zeman a Klaus, lhari z povolani, uprimni jsou jen v servilite k Putinovi.

J. Lancik 6.10.2016 16:34

Re: Praha a Středočeský kraj tvoří složitý problém,

Co z toho plyne pane Aldo? Navrhjute slozita reseni a pri to tom staci navrat ke stavu z roku 1918! Tri zeme, tri zemske snemy a tri zemske samospravy a politicke okresy, nic sloziteho staci to jen opsat. Ne to co udelali Zeman a Klaus kdyz opsali od Gottwalda jeho 14 kraju z roku 1949 narizene mu Stalinem. Jen s tim rozdilem, ze byli mnohem zlovolnejsi kdyz nenejvyz odpornym zpusobem zprasili historickou zemskou hranici! Poslechnete si P. Pitharta co o ni rika. !200 let stara nikdy nemenena, nikdy sporna je narodnim pokladem. Nakonec zemske zrizeni je stredoevropska specifika, kraje byly narizeny Gottwaldovi Moskvou a do stredni Evropy nepatri! Cesi by si meli uvedomit, ze je treba jednat fair play a ne podle jako Klaus jak sam pisete. Pro me se zachoval k Slonzakum a Moravakum jako hajzl a zrovna tak Zeman. Hrat fair, to je co Ceska republika nejvic potrebuje!

K. Janyška 6.10.2016 15:05

EU je však potřebuje. To je problém.

Velký... Dzp.

A. Alda 6.10.2016 14:54

Praha a Středočeský kraj tvoří složitý problém,

ke kterému si netroufnu jen tak se vyjadřovat. Okrajové části středočeského kraje lze jistě přičlenit k sousedním krajům, ale myslím, že ne celé okresy. Např. část okresů Beroun, Rakovník, Příbram by určitě bylo lze přičlenit ke kraji Jihozápadní Čechy - ale ty části těchto okresů přiléhající k okresu Praha - západ asi už ne, to by tamní lidé nesnesli. Například taková Dobříš by určitě nechtěla potřit pod Plzeň, i když je jen pár kilometrů od Příbrami. Naopak Rožmitál do jihozápadních Čech zcela zjevně patří. Takže myslím, že by se v jednotlivých obcích dnešního Středočeského kraje muselo udělat referendum k tomu, zda chtějí patřit k sousednímu nově vznikajícímu kraji Jihozápadní Čechy či Severovýchodní Čechy nebo k Praze (Kraj Praha, nikoli město Praha).

A. Alda 6.10.2016 14:48

Změna je možná jedině ústavním zákonem.

A žádná politická strana si na to netroufne, protože všechny se skládají z politiků opírajících se o krajké výbory.

Snad kdyby účast ve volbách do krajů klesla pod 10 procent, dalo by se s tím něco dělat...

A. Alda 6.10.2016 14:44

Re: Všechno jsem to zažil a pamatuji si to.

Zdrojem je moje paměť a důkazem sbírka zákonů (http://www.zakonyprolidi.cz/) a parlamentní archiv stenografických záznamů (https://www.psp.cz/eknih/index.htm).

A. Alda 6.10.2016 14:41

Tak musí správně reagovat.

Podporovat místní podnikání a stát se tak ekonomickým centrem nadokresního významu.

J. Jurax 6.10.2016 13:52

Re: Na co potřebujeme kraje?

Recept je to jednoduchý, ale:

- Takto u huby braní krajští zastupiči by se hojili jinde - ze státního to nebolí - aby k stáru nebyli odkázáni na důchod.

- A hlavně tuto změnu by si demokraticky museli odhlasovat volení zastupiči na celostátní úrovni, což je ovšem naprosto absurdní. Tak pošetilí zase poslancové nejsou, aby svým stranickým kolegům a i sobě takhle drasticky zatnuli tipec.

J. Jurax 6.10.2016 13:46

Re: Na co potřebujeme kraje?

Není těch, kteří by zemské uspořádaní uvedli v činnost. Neboť žádná politická strana není až natolik pitomá, aby si tím omezila počet dobře placeným sinekur, jimiž lze podělit zasloužilé straníky. A omezení počtu úřednictva znamená pro ty, kdož o tom byť jen mluví, úbytek hlasů onoho úřednictva.

A navíc silné, velké kraje by omezily moc pražské centrály, omezily peněžní toky přes ni proudící a přesměrovatelné - to je taky proti zájmům vyšších pater politiky.

J. Jurax 6.10.2016 13:32

Re: Na co potřebujeme kraje?

Ano. Ovšem od našich politiků může rozumné řešení očekávat jen naivka a bloud. A nejen v diskutovaném případě.

J. Chaloupka 6.10.2016 12:47

A socdem ministr Radko Martínek to dokončil tím, že

rozdělil peníze z EU v letech 2007-2013 pro kraje a Praze nechali jen minimum. To, že např. v severočeském a západočeském kraji několik lidí zavřeli, není náhoda. To byl systém, jak si na ty peníze sáhnout a rozhodovat o nich.

J. Chaloupka 6.10.2016 12:44

Pan Alda má pravdu, byl to strach z oddělení Moravy,

který stál za vznikem krajů. Bártu ovšem vzal čert a Moraváci jsou zticha. Teď si musíme poradit se 14 ministáty, kde vládnou vládci jako je třeba Hašek. Jestlipak někdy někdo spočítal kolik bychom ušetřili za správu těch 14ti krajů?

L. Severa 6.10.2016 12:44

Bohužel následkem toho

ztratila některá okresní města na významu.

L. Severa 6.10.2016 12:40

Re: Všechno jsem to zažil a pamatuji si to.

Přece jsem neuvedl, že Vám nevěřím, jen mne zajímají zdroje. Někdy se zde dočtu velmi divoké spekulace.

T. Marný 6.10.2016 12:10

Re: osobně si myslím

Až na tu Prahu ( s okolím ) by to bylo přijatelné. Ještě mít ty politiky, kteří se k tomu uskutečnění odhodlají. V potaz musíš dnes brát velkou Prahu a té je už až dost ( na východě začíná hned za městem Říčany ) . Nebo by to bylo určeno kružnicí ze středu Prahy ?

A. Alda 6.10.2016 12:06

To je problém našeho státu (a celé EU) velmi zásadní.

Místo aby obce měly dostatečné příjmy vlastní, aby se samy mohly rozhodovat, co s nimi, tak stát všechno řeší dotacemi a subvencemi tak jejim svobodu rozhodování mimo zákon omezuje. Je to v rozoporu s Evropskou chartou místní samosprávy č. 181/1999 Sb., ale Ústavní soud mlčí a obce nechrání.

Z. Rychlý 6.10.2016 11:10

Morava, Čechy, Slezsko, kraje, okresy -

to jsou hračky pro dětinské dospělé. Jediným správným principem by měl být takový systém výběru daní, aby jich co nejvíce zůstalo v místě vzniku. Městě, či vyšším samosprávném celku (přikláním se osobně ke kraji). Jedno zda v Čechách, nebo na Moravě. Jeden bude bohatší, jiný chudší, ale pokud jsou pravidla stejná..... Jakmile se začne přerozdělovat to vybrané přes nějaké centrum - dojde zákonitě k x-centrizmu. Různé vyrovnávání potom akorát posílí korupci, a dotace pak brání skutečnému podnikání. Centrum by totiž mělo žít z toho, co jim zěmě, kraje, či regiony (vyberte si název podle libosti) na základě pravidel milostivě pošlou a uvolní - jako ve Švýcarsku. A my troubové abychom to posunuli na ještě vyšší level, začali jsme daně přerozdělovat přes Brusel. No to jsme to vyhráli.

Přerozdělování daní, to je alfa a omega úvah o velikosti správních celků. Máme to úplně obráceně. Centrum vybere, a ostatní lízají milostivou přerozdělovací ruku. Mělo by to být naopak.

P. Maleček 6.10.2016 11:09

Re: Nejen že jste hloupý, ale navíc o tom vůbec nic nevíte.

Velká města možná ano, nikoliv však ta v regionech největší. Třeba na dnešním Ústecku žádné okresní město nechtělo aby vznikl kraj s mocenským centrem v Ústí. Přesto si to tamní politicko-byznysová mafie prosadila.

Z. Rychlý 6.10.2016 10:43

Re: Ministestva nevykonávají vůbec ŽÁDNOU samosprávu.

Potom jsou tedy věci naprosto v pořádku. Kam tedy jdou ty miliardy, které spravuje třeba min. školství ? Na kurzy pro učitele ? Na zbytečné vývojové práce dodávané nějakým výzkumným ústavem spravovaným ministerstvem školství ? Máme zřejmě o poslání a významu státní správy a samosprávy rozdílné informace. Ministerstvo se se re do všeho a má na to bohužel ty miliardy.

A. Alda 6.10.2016 10:39

A to přitom

Karlovarský kraj vznikl ze tří okresů.

Faktem ale je, že Egerland byl i dříve samostatnou zemí s vlastním zemským parlamentem (zasedal v Chebu, oblíbeném sídle Friedricha I. Barbarosy), který se naposledy sešel roku 1721. Absolutističní panovníci Marie Terezie a Josef II. jeho samosprávu zcela zrušili a po pádu absolutismu už neměli Hbané sílu bojovat za její obnovení v důsledku vzniku ideologie pangermanismu.

Stejně ale myslím, že kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský by měly být sloučeny v jeden kraj (zemi) Jihozápadní Čechy.

A. Alda 6.10.2016 10:29

Proč trojnásobek?

Politici by měli být pevně spjati se svými voliči. Proto by uvolnění zastupitelé kraje měli brát průměrnou mzdu ve svém kraji, uvolnění zastupitelé obce průměrnou mzdu ve své obci. A ministři, poslanci a senátoři jen průměrnou mzdu ve státě.

A totéž by mělo být aplikováno i na soudce.

Pak by se hned začali všichni starat o to, aby kupní síla rostla!

A. Alda 6.10.2016 10:24

Nejen že jste hloupý, ale navíc o tom vůbec nic nevíte.

Velká města byla hlavním odpůrcem vzniku krajů a zániku okresů.