21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nepotřebujeme kraje

Ve svém článku na IVK popisuje Jiří Weigl přesně „umělý charakter a nesourodost krajů, bez tradice a přirozené spádovosti“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 6.10.2016 10:23

Ministestva nevykonávají vůbec ŽÁDNOU samosprávu.

Žádné ministerstvo nemá žádnou samosprávnou agendu.

A. Alda 6.10.2016 10:21

Ano, přerozdělovači jsou, ale mají i vlastní náplň.

Tedy vyjma delegované státní správy mají i vlastní náplň samosprávnou, to je zejména silnice, střední školství a zdravotnictví. Tedy věci, které nemohou zvládnout samy obce vyjma velkých statutárních měst. A spravovat je z úrovně centrální by bylo velmi nevhodné a konfliktogenní.

A. Alda 6.10.2016 10:16

A ještě doplňuji,

že v zákoně o krajích byla uvedena formulace, že kraje se nesmí spojovat - viz § 24 až 26 krajského zřízení v původním znění a v dnešním znění: zákon se snaží zabránit spojení moravských krajů v Zemi Moravskou. Však si to přečtěte.

A. Alda 6.10.2016 10:09

Všechno jsem to zažil a pamatuji si to.

Když mi nevěříte, zalistujte si sbírkou zákonů. A podívejte se na složení parlamentu v příslušných dobách.

A. Alda 6.10.2016 10:08

A jste si tím jist, že jich mají méně?

Švýcarsko je konfederace a jednotlivé jejich kantony mají mezinárodně právní subjektivitu. Moc konfederačních orgánů je malá, moc kantonů velká, včetně práva z konfederace vystoupit. Proto také konfederačních ministerstev je málo, neboť správu jednotlivých kantonů zajišťují kantonální správní úřady. A ty je tedy nutno do počtu švýcarských ministerstev započítat.

L. Severa 6.10.2016 10:06

Re: pokračování

Zajímavé vysvětlení, ovšem pane Aldo, je to dedukce, nebo vycházíte z hodnověrných podkladů.

A. Alda 6.10.2016 10:03

osobně si myslím

že vhodným uspořádáním pro náš stát by bylo vytvoření pěti samosprávných zemí: Praha (s okolím), Jihozápadní Čechy, Severovýchodní Čechy, Morava, Slezsko (s připojením moravské části Ostravska). A v rámci těchto samosprávných zemí by pak měly být obnoveny okresní úřady jako orgány státní správy. Okresy jako subjekty samosprávné rozhodně nedoporučuji - válka o moc mezi okresy a obcemi by byla příliš intenzivní pro jejich velkou blízkost.

Jen podotýkám, že okresy jako územní jednotky stále existují. Zákon č. 36/1960 Sb., jimiž byly vymezeny, stále platí, byť ve znění řady novelisací.

A. Alda 6.10.2016 9:59

pokračování

Když však šla ODS od válu a k moci se dostal Zeman, snažil se Ústavu naplnit a v rámci své šílené "legislativní smršti" vydal nejen nové obecní zřízení, jímž obce poškodil a jejich svobodu zmenšil (výrazně), ale také zákon o krajích k naplnění ústavního zákona o VÚSC. Nutným důsledkem vzniku krajů byl však zánik okresních úřadů. Vzhledem k ústavnímu právu zákonodárné iniciativy krajů a rychle vznikající závislosti poslanců na krajských stranických orgánech bylo jasné, že kraje se třemi (KV) či čtyřmi (Zlín ad.) okresy budou usilovat o zrušení okresních úřadu, aby si mohli s obcemi rozdělit jejich pravomoci a působnosti (neboť každý politický subjekt usiluje o více moci - zákon tendence k expansi je základním zákonem politiky). Aby k tomu nedošlo živelně a neřízeně, slíbilo ministerstvo vnitra krajům formou zákona, že do dvou let okresní úřady zruší a jejich kompetence rozdělí mezi kraje a obce. No a protože těch 6300 obcí je velikosti rozmanité, bylo jejich rozdělení na trojky, dvojky a základní praktickou a nechtěnou nutností.

I ta nejdelší cesta začíná prvním krokem. V případě dnešního chaosu v územní správě (státní i samosprávné) byl ten první krok učiněn ve volbách roku 1992.

A. Alda 6.10.2016 9:51

Buď to nevíte, nebo to zamlčujete.

Když se zjistilo, že se nelze zabránit rozpadu federace, začala ČNR horečně tvořit novovou ústavu, ve lhůtě přímo vražedné. V ČNR tehdy seděla i moravská strana Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko (https://cs.wikipedia.org/wiki/Hnut%C3%AD_za_samospr%C3%A1vnou_demokracii_-_Spole%C4%8Dnost_pro_Moravu_a_Slezsko) a ke schválení nové Ústavy byly zapotřebí i jejich hlasy. Oni však svůj souhlas podmiňovali obnovením zemského zřízení, obnovením historických Země Moravské a Země Slezské (či aspoň Země Moravskoslezské z roku 1928). Toho se tehdejší nejmocnější český politik pan Klaus velmi obával - nechtěl, aby štěpení státu pokračovala a obnovení moravské právní subjektivity tuto možnost nabízelo. Uzavřel proto s nimi kompromis a do Ústavy se dala formulace, že budou zřízeny vyšší územně samosprávné celky, které se budou jmenovat země nebo kraje podle toho, jak se samy rozhodnou. Ale nikdy je nenechal zřídit, protože HSDMS už k ničemu dalšímu nepotřeboval. Jakmile vypadli Moravané z parlamentu, nechal vydat ústavní zákon o vyšších územně samosprávných celcích, kterým vymazal z Ústavy slovo země a určil, že to budou kraje. Tehdy právě se licitovalo o tom, o jaká území půjde - a v zájmu roztříštění Moravy zvítězila koncepce 14 krajů + Praha. Alo do života to i tak odmítal uvést jako věc nepotřebnou, jako pouhý důsledek náhodné politické situace pro praktický život národů a jejich státu nepotřebnou.

P. Dvořák 6.10.2016 9:36

Re: A co ministerstva?

Řekněme to jinak. Švýcaři mají tolik ministerstev, kolik je jich třeba. My jich máme dvojnásobek.

:-))

D. Polanský 6.10.2016 9:31

Protože

Švýcaři chtějí být bohatí. Moc úředníků růstu bohatství spolehlivě zabraňuje.

M. Prokop 6.10.2016 8:48

Re: Vznik krajů si vynutily mafie z velkých měst.

Oposmlouva zřetelně může i za GW. :-P

B. Lukáš 6.10.2016 8:41

Re: Na co potřebujeme kraje?

Na zrušení krajských zastupitelských orgánů je jednoduchý recept spočívající v zákonném snížení odměn uvolněných členů krajských zastupitelů na max. výši rovnající se 3. násobku minimální mzdy a zákazu brát kumulované odměny za další vykonávané funkce ,tj. zakázat součet odměn za funkci starosty , místostarosty nebo člena rady obce + odměn za funkci hejtmana, jeho náměstků a radních . Neuvolněné členy krajských zastupitelů považovat za funkci čestnou a uhrazovat jim pouze cestovní náklady a ztrátu času související s výkonem jeho funkce v max. výši jako řidiči autobusů, to je 100Kč/hod.

J. Schwarz 6.10.2016 8:38

Re: Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

Strana a vláda mohla klidně stranovládnout dál - stačilo dát každému pas, zrušit "doložky", umožnit každému vlastnit valuty a povolit podnikání. Pokud by "veřejný sektor" řízený stranou byl efektivní, musel by nad soukromým převládnout, nebo ne? Já se tedy cítil neskonale víc "ožebračovaný" za vlády Strany - minimálně dnes se může každý nespokojenec sbalit a odjet do Itálie, do Ruska nebo třeba do (_._) a nikomu do toho nic není narozdíl od otrokářského systému provozovanému "Táborem míru v čele s SSSR".

R. Tesařík 6.10.2016 7:50

Re: Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

čestík, soudruhu.

J. Franke 6.10.2016 7:45

A co ministerstva?

Proč Švýcarům stačí jen polovina našich?

D. Polanský 6.10.2016 7:26

Kraje jsou přerozdělovači peněz.

Nic jiného v náplni nemají.

Z. Rychlý 6.10.2016 7:19

Otázka zní:

Na co máme některá ministerstva, když jejich samosprávnou agendu by měly (a mohly) vykonávat kraje ? Pro výkon státní správy stačí pár centrálních úředníků.

Jádro pudla je v peněžním toku. Kdyby šly prašule na samosprávu rovnou krajům bez přerozdělování přes ministerstvo - byla by to jiná řeč.

L. Písařík 6.10.2016 7:03

Re: Kraje nutně potřebujeme

Určitě, jinak by se nehlásili. Nebo to tak není?

P. Maleček 6.10.2016 6:17

Vznik krajů si vynutily mafie z velkých měst.

Autorka to sice cudně naznačila, ale pravda je to, že kraje - vyšší územně správní celky, vznikly jako důsledek zájmu celostátních politiků zbavit se tlaku příliš ambiciózních politiků z velkých měst, cpoucích se na jejich místa. Přičemž hlavní důvod toho tlaku nebyl zájem sloužit lidu, ale celostátně krást, kulantně řečeno dojit stát.

A tak, aby se jejich tlaku na jejich fleky zbavili, dali celostátní politici těm z velkých měst na hraní tzv. kraje a s nimi část před tím z centra distribuovaných státních výnosů. To aby při dojení veřejných zdrojů nelezli do zelí politikům dojících celostátně. A odneslo to hlavně školství, zdravotnictví + sociálno a doprava jako nejsnadněji dojitelné sektory veřejné správy, s ke všemu možností maskovat to vzletnými slovy o zdraví a vzdělávání lidu a podpory podnikání a tím zaměstnanosti.

Proto také vzniklo tolik krajů, protože některé velkoměstské politicko-byznysové mafie byly neslučitelné, viz Hradec - Pardubice, Ústí - Liberec, Zlín -Olomouc, Plzeň - Vary, svůj kraj si vybojovala i jihlavská mafie. A vztekajícím se neukojeným mafiím z větších okresních měst byly dány aspoň magistráty s právem své starosty nazývat primátory.

Tím byla dána moc nad veřejnými prostředky té nejodpornější skupině politických mafiánů, intelektuálně neschopných řešit celostátní problémy a líných na každodenní tvrdou práci na radnicích měst a obcí.

A podle toho to dopadlo. Kraje se staly žumpou těch nejodpornějších, arogantních a líných politických figur, které měly jediný zájem, dojit krajské majetky a finance. To ke všemu kryto oposmlouvou ODS-ČSSD. Což se v důsledku nevyplatilo ani těm celostátním vykukům, protože řada krajských nenažranců, neukojena krajskými koryty se vrhla i na stát. Což zničilo hlavně ODS a nyní rozkládá i ČSSD. Však se blíže seznamte s jejími čelnými krajskými kandidáty - hrůza pohledět. Závěrem omluva té troše poctivých krajských politiků, kterých se výše napsané netýká.

P. Kozelský 6.10.2016 4:43

Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

Krajů netřeba, a politiků také ne. Strana a vláda byly přesvědčivější než to co dnes vládne. Zákony jež nikdo nezná a nedodržuje, vláda odborníků po které se volalo v 89 vše zůstává chimérou vládnutí, která je však ve skutečnosti pouhou anarchií morálního chléva v denním životě otupělých ožebračovanych občanů. Smutná parodie na demokracii.

T. Marný 6.10.2016 4:30

Re: Kraje nutně potřebujeme

Všichni vědí, jak řídit kraje, nebo jak " dojit " stát ?

T. Marný 6.10.2016 4:28

Re: Směšnost krajů jen jako příklad:

Ono je těch nesmyslů kolem krajů více. Stačí likvidace tradičních zemských hranic - Čechy/Morava.

L. Písařík 6.10.2016 4:26

Kraje nutně potřebujeme

bo máme tolik politiků a přikulovačů, že by se do vrcholných orgánů státu vůbec nevešli a okresní funkce by zase byly pod jejich úroveň.

Stačí se podívat na kandidátní listiny stran k volbám, žadatelů - tedy kandidátů je tolik, že bys je mohl lopatou přehazovat, od dlaždiče až po národního umělce. Od 22letého nedouka až po 80letého dědečka, ti všichni vědí, jak řídit kraje, ale o tom, co dosud dokázali cudně mlčí.

T. Marný 6.10.2016 4:25

Re: Na co potřebujeme kraje?

Ano, místo prosazení uváděného zemského uspořádání, ke zmíněnému datu, nebyly zrušeny kraje, ale nesmyslně zvýšen jejich počet na současný stav. Lidem to nevyhovuje, současným politikům, úřednictvu, stále ano. Problém je, že lidé nejdou k volbám a nevolí ty, kteří by to zemské uspořádání ČR uvedli v činnost. A k tomu i snížení počtu poslanců na polovinu, senátu též ( když ne rovnou zrušit ).

J. Lancik 6.10.2016 2:36

Re: Na co potřebujeme kraje?

S jedinym rozumnym usporadanim mate 100% pravdu. Dovoluji si pritom upozornit na usneseni fed. parlamentu c. 190 z 9.5.1990 o obnoveni moravskoslezke samospravy. Povazukje zruseni zeme moravskoslezke za akt protipravni, nespravedlivy, poplatny totalitni byrokratickocentralisticke praxi a za krok ktery vyzname prispel k deformamovanemu vyvoji cs, spolecnosti. Slibuje, ze ustavni organy vzesle ze svobodnych voleb tuto nespravedlnost napravi.

Co udelala v r. 1998 pri "novem" statnim usporadani tehdejsi dvojka v ramci oposmlouvy Zeman a Klaus? Rozhodli se setrvat ve stavu protipravnim a pokracovat v deformovanem vyvoji! Tak zvane nove st. usporadani nebylo vubec nove, jen kopii Gottwaldovavych kraju z roku 1949, jen jeste vice a zlovolne zprasili historickou zemskou hranici.

J. Jurax 6.10.2016 1:28

Na co potřebujeme kraje?

No, ono je to l4 politických pašalíků, v nichž politických koryt nepočítaně, 14 ouřadů s mraky ouřednictva - a jinak jsou na dvě věci.

Jediné rozumné uspořádání by bylo zemské - Čechy, Morava, Slezsko (případně Moravskoslezsko) a Praha. A nechat okresy. Ale to by bylo málo korytné ...

Takže proč nepotřebujeme kraje - protože jsou na ty zmíněné dvě věci - na nic a na to druhé ...

P. Dvořák 6.10.2016 0:24

Směšnost krajů jen jako příklad:

K 31. 12. 2014 žilo v Karlovarském kraji 299 293 obyvatel.

Brno jako město v r. 2016 : 377 028 obyvatel.