1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nepotřebujeme kraje

Ve svém článku na IVK popisuje Jiří Weigl přesně „umělý charakter a nesourodost krajů, bez tradice a přirozené spádovosti“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 6.10.2016 10:21

Ano, přerozdělovači jsou, ale mají i vlastní náplň.

Tedy vyjma delegované státní správy mají i vlastní náplň samosprávnou, to je zejména silnice, střední školství a zdravotnictví. Tedy věci, které nemohou zvládnout samy obce vyjma velkých statutárních měst. A spravovat je z úrovně centrální by bylo velmi nevhodné a konfliktogenní.

Z. Rychlý 6.10.2016 7:19

Otázka zní:

Na co máme některá ministerstva, když jejich samosprávnou agendu by měly (a mohly) vykonávat kraje ? Pro výkon státní správy stačí pár centrálních úředníků.

Jádro pudla je v peněžním toku. Kdyby šly prašule na samosprávu rovnou krajům bez přerozdělování přes ministerstvo - byla by to jiná řeč.

A. Alda 6.10.2016 10:23

Ministestva nevykonávají vůbec ŽÁDNOU samosprávu.

Žádné ministerstvo nemá žádnou samosprávnou agendu.

Z. Rychlý 6.10.2016 10:43

Re: Ministestva nevykonávají vůbec ŽÁDNOU samosprávu.

Potom jsou tedy věci naprosto v pořádku. Kam tedy jdou ty miliardy, které spravuje třeba min. školství ? Na kurzy pro učitele ? Na zbytečné vývojové práce dodávané nějakým výzkumným ústavem spravovaným ministerstvem školství ? Máme zřejmě o poslání a významu státní správy a samosprávy rozdílné informace. Ministerstvo se se re do všeho a má na to bohužel ty miliardy.

A. Alda 6.10.2016 12:06

To je problém našeho státu (a celé EU) velmi zásadní.

Místo aby obce měly dostatečné příjmy vlastní, aby se samy mohly rozhodovat, co s nimi, tak stát všechno řeší dotacemi a subvencemi tak jejim svobodu rozhodování mimo zákon omezuje. Je to v rozoporu s Evropskou chartou místní samosprávy č. 181/1999 Sb., ale Ústavní soud mlčí a obce nechrání.

P. Maleček 6.10.2016 6:17

Vznik krajů si vynutily mafie z velkých měst.

Autorka to sice cudně naznačila, ale pravda je to, že kraje - vyšší územně správní celky, vznikly jako důsledek zájmu celostátních politiků zbavit se tlaku příliš ambiciózních politiků z velkých měst, cpoucích se na jejich místa. Přičemž hlavní důvod toho tlaku nebyl zájem sloužit lidu, ale celostátně krást, kulantně řečeno dojit stát.

A tak, aby se jejich tlaku na jejich fleky zbavili, dali celostátní politici těm z velkých měst na hraní tzv. kraje a s nimi část před tím z centra distribuovaných státních výnosů. To aby při dojení veřejných zdrojů nelezli do zelí politikům dojících celostátně. A odneslo to hlavně školství, zdravotnictví + sociálno a doprava jako nejsnadněji dojitelné sektory veřejné správy, s ke všemu možností maskovat to vzletnými slovy o zdraví a vzdělávání lidu a podpory podnikání a tím zaměstnanosti.

Proto také vzniklo tolik krajů, protože některé velkoměstské politicko-byznysové mafie byly neslučitelné, viz Hradec - Pardubice, Ústí - Liberec, Zlín -Olomouc, Plzeň - Vary, svůj kraj si vybojovala i jihlavská mafie. A vztekajícím se neukojeným mafiím z větších okresních měst byly dány aspoň magistráty s právem své starosty nazývat primátory.

Tím byla dána moc nad veřejnými prostředky té nejodpornější skupině politických mafiánů, intelektuálně neschopných řešit celostátní problémy a líných na každodenní tvrdou práci na radnicích měst a obcí.

A podle toho to dopadlo. Kraje se staly žumpou těch nejodpornějších, arogantních a líných politických figur, které měly jediný zájem, dojit krajské majetky a finance. To ke všemu kryto oposmlouvou ODS-ČSSD. Což se v důsledku nevyplatilo ani těm celostátním vykukům, protože řada krajských nenažranců, neukojena krajskými koryty se vrhla i na stát. Což zničilo hlavně ODS a nyní rozkládá i ČSSD. Však se blíže seznamte s jejími čelnými krajskými kandidáty - hrůza pohledět. Závěrem omluva té troše poctivých krajských politiků, kterých se výše napsané netýká.

M. Prokop 6.10.2016 8:48

Re: Vznik krajů si vynutily mafie z velkých měst.

Oposmlouva zřetelně může i za GW. :-P

A. Alda 6.10.2016 10:24

Nejen že jste hloupý, ale navíc o tom vůbec nic nevíte.

Velká města byla hlavním odpůrcem vzniku krajů a zániku okresů.

P. Maleček 6.10.2016 11:09

Re: Nejen že jste hloupý, ale navíc o tom vůbec nic nevíte.

Velká města možná ano, nikoliv však ta v regionech největší. Třeba na dnešním Ústecku žádné okresní město nechtělo aby vznikl kraj s mocenským centrem v Ústí. Přesto si to tamní politicko-byznysová mafie prosadila.

J. Chaloupka 6.10.2016 12:47

A socdem ministr Radko Martínek to dokončil tím, že

rozdělil peníze z EU v letech 2007-2013 pro kraje a Praze nechali jen minimum. To, že např. v severočeském a západočeském kraji několik lidí zavřeli, není náhoda. To byl systém, jak si na ty peníze sáhnout a rozhodovat o nich.

P. Kozelský 6.10.2016 4:43

Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

Krajů netřeba, a politiků také ne. Strana a vláda byly přesvědčivější než to co dnes vládne. Zákony jež nikdo nezná a nedodržuje, vláda odborníků po které se volalo v 89 vše zůstává chimérou vládnutí, která je však ve skutečnosti pouhou anarchií morálního chléva v denním životě otupělých ožebračovanych občanů. Smutná parodie na demokracii.

R. Tesařík 6.10.2016 7:50

Re: Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

čestík, soudruhu.

J. Schwarz 6.10.2016 8:38

Re: Pěkného fujtajblu jsme se dočkali.

Strana a vláda mohla klidně stranovládnout dál - stačilo dát každému pas, zrušit "doložky", umožnit každému vlastnit valuty a povolit podnikání. Pokud by "veřejný sektor" řízený stranou byl efektivní, musel by nad soukromým převládnout, nebo ne? Já se tedy cítil neskonale víc "ožebračovaný" za vlády Strany - minimálně dnes se může každý nespokojenec sbalit a odjet do Itálie, do Ruska nebo třeba do (_._) a nikomu do toho nic není narozdíl od otrokářského systému provozovanému "Táborem míru v čele s SSSR".

L. Písařík 6.10.2016 4:26

Kraje nutně potřebujeme

bo máme tolik politiků a přikulovačů, že by se do vrcholných orgánů státu vůbec nevešli a okresní funkce by zase byly pod jejich úroveň.

Stačí se podívat na kandidátní listiny stran k volbám, žadatelů - tedy kandidátů je tolik, že bys je mohl lopatou přehazovat, od dlaždiče až po národního umělce. Od 22letého nedouka až po 80letého dědečka, ti všichni vědí, jak řídit kraje, ale o tom, co dosud dokázali cudně mlčí.

T. Marný 6.10.2016 4:30

Re: Kraje nutně potřebujeme

Všichni vědí, jak řídit kraje, nebo jak " dojit " stát ?

L. Písařík 6.10.2016 7:03

Re: Kraje nutně potřebujeme

Určitě, jinak by se nehlásili. Nebo to tak není?

J. Jurax 6.10.2016 1:28

Na co potřebujeme kraje?

No, ono je to l4 politických pašalíků, v nichž politických koryt nepočítaně, 14 ouřadů s mraky ouřednictva - a jinak jsou na dvě věci.

Jediné rozumné uspořádání by bylo zemské - Čechy, Morava, Slezsko (případně Moravskoslezsko) a Praha. A nechat okresy. Ale to by bylo málo korytné ...

Takže proč nepotřebujeme kraje - protože jsou na ty zmíněné dvě věci - na nic a na to druhé ...

J. Lancik 6.10.2016 2:36

Re: Na co potřebujeme kraje?

S jedinym rozumnym usporadanim mate 100% pravdu. Dovoluji si pritom upozornit na usneseni fed. parlamentu c. 190 z 9.5.1990 o obnoveni moravskoslezke samospravy. Povazukje zruseni zeme moravskoslezke za akt protipravni, nespravedlivy, poplatny totalitni byrokratickocentralisticke praxi a za krok ktery vyzname prispel k deformamovanemu vyvoji cs, spolecnosti. Slibuje, ze ustavni organy vzesle ze svobodnych voleb tuto nespravedlnost napravi.

Co udelala v r. 1998 pri "novem" statnim usporadani tehdejsi dvojka v ramci oposmlouvy Zeman a Klaus? Rozhodli se setrvat ve stavu protipravnim a pokracovat v deformovanem vyvoji! Tak zvane nove st. usporadani nebylo vubec nove, jen kopii Gottwaldovavych kraju z roku 1949, jen jeste vice a zlovolne zprasili historickou zemskou hranici.

J. Jurax 6.10.2016 13:32

Re: Na co potřebujeme kraje?

Ano. Ovšem od našich politiků může rozumné řešení očekávat jen naivka a bloud. A nejen v diskutovaném případě.

T. Marný 6.10.2016 4:25

Re: Na co potřebujeme kraje?

Ano, místo prosazení uváděného zemského uspořádání, ke zmíněnému datu, nebyly zrušeny kraje, ale nesmyslně zvýšen jejich počet na současný stav. Lidem to nevyhovuje, současným politikům, úřednictvu, stále ano. Problém je, že lidé nejdou k volbám a nevolí ty, kteří by to zemské uspořádání ČR uvedli v činnost. A k tomu i snížení počtu poslanců na polovinu, senátu též ( když ne rovnou zrušit ).

J. Jurax 6.10.2016 13:46

Re: Na co potřebujeme kraje?

Není těch, kteří by zemské uspořádaní uvedli v činnost. Neboť žádná politická strana není až natolik pitomá, aby si tím omezila počet dobře placeným sinekur, jimiž lze podělit zasloužilé straníky. A omezení počtu úřednictva znamená pro ty, kdož o tom byť jen mluví, úbytek hlasů onoho úřednictva.

A navíc silné, velké kraje by omezily moc pražské centrály, omezily peněžní toky přes ni proudící a přesměrovatelné - to je taky proti zájmům vyšších pater politiky.

J. Lancik 6.10.2016 16:47

Re: Na co potřebujeme kraje?

Pokud vim tak existuji nejmene dve politicke strany ktere maji obnoveni zemskeho zrizeni v programu. Je to strana konzervativni a strana Moravane. Otazkou je nakoli jsou v dodrzeni slibu cestni. Ne jako strana lidova ktera se zemskeho zrizeni vzdycky zastavala, melo by se to Belobradkovi stale pripominat! Dokonce i socdemaci slibovali a lid si mohl zpivat "falesna som byla"... Ti nejpodlejsi jsou strujci soucasnych kraju Zeman a Klaus, lhari z povolani, uprimni jsou jen v servilite k Putinovi.

B. Lukáš 6.10.2016 8:41

Re: Na co potřebujeme kraje?

Na zrušení krajských zastupitelských orgánů je jednoduchý recept spočívající v zákonném snížení odměn uvolněných členů krajských zastupitelů na max. výši rovnající se 3. násobku minimální mzdy a zákazu brát kumulované odměny za další vykonávané funkce ,tj. zakázat součet odměn za funkci starosty , místostarosty nebo člena rady obce + odměn za funkci hejtmana, jeho náměstků a radních . Neuvolněné členy krajských zastupitelů považovat za funkci čestnou a uhrazovat jim pouze cestovní náklady a ztrátu času související s výkonem jeho funkce v max. výši jako řidiči autobusů, to je 100Kč/hod.

A. Alda 6.10.2016 10:29

Proč trojnásobek?

Politici by měli být pevně spjati se svými voliči. Proto by uvolnění zastupitelé kraje měli brát průměrnou mzdu ve svém kraji, uvolnění zastupitelé obce průměrnou mzdu ve své obci. A ministři, poslanci a senátoři jen průměrnou mzdu ve státě.

A totéž by mělo být aplikováno i na soudce.

Pak by se hned začali všichni starat o to, aby kupní síla rostla!

J. Jurax 6.10.2016 13:52

Re: Na co potřebujeme kraje?

Recept je to jednoduchý, ale:

- Takto u huby braní krajští zastupiči by se hojili jinde - ze státního to nebolí - aby k stáru nebyli odkázáni na důchod.

- A hlavně tuto změnu by si demokraticky museli odhlasovat volení zastupiči na celostátní úrovni, což je ovšem naprosto absurdní. Tak pošetilí zase poslancové nejsou, aby svým stranickým kolegům a i sobě takhle drasticky zatnuli tipec.

P. Dvořák 6.10.2016 0:24

Směšnost krajů jen jako příklad:

K 31. 12. 2014 žilo v Karlovarském kraji 299 293 obyvatel.

Brno jako město v r. 2016 : 377 028 obyvatel.

T. Marný 6.10.2016 4:28

Re: Směšnost krajů jen jako příklad:

Ono je těch nesmyslů kolem krajů více. Stačí likvidace tradičních zemských hranic - Čechy/Morava.

A. Alda 6.10.2016 10:39

A to přitom

Karlovarský kraj vznikl ze tří okresů.

Faktem ale je, že Egerland byl i dříve samostatnou zemí s vlastním zemským parlamentem (zasedal v Chebu, oblíbeném sídle Friedricha I. Barbarosy), který se naposledy sešel roku 1721. Absolutističní panovníci Marie Terezie a Josef II. jeho samosprávu zcela zrušili a po pádu absolutismu už neměli Hbané sílu bojovat za její obnovení v důsledku vzniku ideologie pangermanismu.

Stejně ale myslím, že kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský by měly být sloučeny v jeden kraj (zemi) Jihozápadní Čechy.