3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč máme hrát v Evropě roli statistů?

Promýšlení možných důsledků eventuálního odchodu Řecka z eurozóny dává stále více za pravdu těm, kteří od začátku tvrdí, že osud eura se nás bytostně týká, a že proto není dobrou strategií držet se stranou hlavního evropského dění. Celá Evropská unie se pod tlakem krizových událostí zásadně proměňuje a je chybou si myslet, že změnám bude vystavena pouze měnová unie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Galatík 5.11.2011 23:33

Statisty bez vlastní vůle jsou hlavně Moravané

Nedávno jsem četl diskusní příspěvek k oslavnému články o 28.říjnu 1918. Autor v něm kriticky označil svoji domovinu jako "Morava, český protektorát". Napřed mi to připadlo silně přehnané, ale pak jsem si uvědomil, že v ustavující Deklarace i vzniku nezávislost státu je přece uvedeno, že vznikl z vůle pěti národů: Čechů, Slováků, Moravanů, Slezanů a Rusínů. A kde jsou tyto národy dnes? Rusíny odtrhl Stalin po válce, Slováci ze společného státu odešli dokonce dvakrát, Moravskoslezskou zemi anektovalo Česko a dnes Moravané nejsou vyjmenováni dokonce ani mezi menšinami obývající tuto zemi, což by byl stejně paradoxem, vždyť jsme národ státotvorný.

J. Ráž 5.11.2011 14:45

Jestli jste si nevšiml, pane Roučku

tak idea globální politiky i globální ekonomiky je v obrovské krizi, včetně států, kteří se do globalizace nejvíce namočily. Dnešní světová krize se dotkne států tím méně, čím méně jsou v globální politice i ekonomice zapojeni. Zní to pro někoho, kdo se ještě neproudil s globalizačního snu, velmi hloupě,ale je to pravdivé. Státy, které se držely "mimo" globalizaci probíhající pod taktovkou USA a EU jsou na tom dnes ekonomicky nejlépe.

V jedné věci ale máte pravdu. Stranit se Polsku je politická hloupost!

L. David 4.11.2011 16:28

Kéž byste se pane Roučku stal statistou

a přestal hloupě žvandat nesmysly. Od EU v té dnešní podobě (kteréžto jste zářným příkladem) je nejlépe se distancovat.

Ale pokud toužíte po cestě do pekel, vydejte se na ni sám a odpusťte si tu omezenou propagandu neschopné EU cokoliv vyřešit (kromě banánů, okurek a žárovek).

K. Podhajský 4.11.2011 15:05

Proč .....?

No protože na víc zatím nemáme, díky V Klausovi a jemu podobných a také omezenosti značné části populace....

J. Bořický 4.11.2011 16:06

Re: Proč .....?

Vy jistě patříte do té druhé části populace.Můžete nám omezeným svoji myšlenku rozvinout ?

M. Vondráček 4.11.2011 16:38

A hele

moudrá část populace promluvila :-))

J. Charvát 4.11.2011 12:59

Raději být v roli statistů,

než do hlavní role v našem zastoupení nasadit pana Roučka.

P. Brodský 4.11.2011 15:42

Vás ODEsáky nezastupuje pan Rouček, ale pan Zahradil

A samozřejmě pan Klaus, pan Hájek a především pan Kajan na Psu. Ten je slavný v celém světě, neboť vyškolil pana Hayeka.

P. Brodský 4.11.2011 11:53

Národní státy patří k největším zločineckým organizacím lidských dějin

Národní státy obvykle začínají tím, že se snaží přinutit všechny své obyvatele, aby mluvili jedním jazykem a pokračují tak, že "nepřizpůsobivé" vyhánějí, vyměňují proti jejich vůli se sousedními národnímu státy případně holocaustují. Své zločiny pak zdůvodňují tím, že sousední národní státy páchají ještě větší zločiny. Jsou-li nepřízpůsobiví příliš početní či silní, představitelé původního národního státu se s nimi dohodnou, aby si zřídili vlastní národní stát a páchali vlastní zločiny proti slabším menšinám.

V Česku patří k nejvýznamějším obhájcům zločinných národních států strany národně socialistického typu, které kombinují  nacionalismus s neúctou k zásadě posvátnosti soukromého vlastnictví, které je nutnou podmínkou existence svobodného trhu. Zároveň se lživě prohlašují za zastánce svobodného trhu eventuelně "kapitalismu".

Nejvýznamnější současnou stranou národně socialistického typu je ODS, jejíž přívrženci zastávají názor, že co bylo znárodněno někým jiným než komunisty nesmí být vraceno a že co bylo jednou ukradeno, musí zůstat ukradeno.

P. Brodský 4.11.2011 12:22

Re: Národní státy patří k největším zločineckým organizacím lidských dějin

Občanští demokraté dodnes podporují důsledky znárodňovacích dekretů Košického vládního programu dohodnutého národním socialistou Benešem a komunistou Gottwaldem.

J. Schwarz 4.11.2011 20:31

Re: Národní státy patří k největším zločineckým organizacím lidských dějin

Nemáte pravdu. Tak si počínají jen socialistické státy, ať pěstují socialismus "národní" nebo internacionální. Liberální národní stát sice ve státní škole ponechá krucifix a bude posilovat ducha vlastenectví, nikoho však nebude nutit do státní školy chodit a nechá lidi, aby si činili se svými prostředky co je jim libo. Včetně preferování cizinců a jejich výrobků. Jenže lidé v liberálním státě k preferování cizinců nemají důvod, narozdíl od obyvatel státu /nebo soustátí/ socialistického. V liberálním státě, který by svým občanům nelezl ani do peněženek, ani do postelí by odpadla i možnost krást ze společného, protože co by bylo společné by nepatřilo "všem" ale jednotlivým skupinám občanů, kteří si dostatečně důvěřují a se zloději se vypořádají sami v rámci svých skupin. Zato stát socialistický je ex definitio zlodějský, nic jiného než možnost si nakrást ze "společného" většinu lidí do politiky netáhne.

P. Čása 4.11.2011 10:04

Plamenná propaganda ... a co dál?

Slíbil jsem si sám sobě, že nebudu reagovat přehnaně negativně na články v NP. Je mi to líto, ale asi ten slib dnes poruším. Možná za to může šedivé a deprimující počasí za oknem, kdo ví.

Ale při čtení článku pana Roučka si čím dál více připadám, jako bych stál na břehu malého ostrova, kde se pořádá setkání mladých nadějných EU socialistů a poslouchám nadšený plamenný projev vysokého činitele EU o jasné budoucnosti pod jednou vlajkou a jedním hlasem, o cestě s jediným možným nejlepším cílem. A mám pocit, jako by se za mými zády schylovalo k něčemu hroznému ... někdo děsně naštvaný chce tu propagandistickou tirádu utnout dříve, než napáchá nenapravitelné škody na další mladé generaci, než nakazí pokřivý a další rozvíjející se mladý rozum. A mám chuť řvát, opravdu řvát  na toho tlučhubu na pódiu, aby laskavě sklapnul a zkusil myslet vlastní hlavou, ne jen opakovat naučené fráze o ničem.

Stydím se za takové pocity, ale alepoň o nich vím a mohu s nimi tedy něco udělat. Hlavní je zapojit rozum a nechat emoce stranou. A podívat se do historie, tam je pro nás vždy dobrá rada, když  už ne správná odpověď.

Z. Rychlý 4.11.2011 20:15

Re: Plamenná propaganda ... a co dál?

Nejste se svými pocity sám ...

K. Janyška 4.11.2011 9:25

Rouček, pssssst... Dzp.

S. Netzer 4.11.2011 9:17

Ano

to vlastenčení patří do babiččiny krabičky.

M. Vondráček 4.11.2011 10:39

Re: Ano

.. a že my Němci něco o vlastenectví víme ...

P. Brodský 4.11.2011 12:38

Vy, přívrženci ODS, pane Vondráčku

jste jen nahradili tradiční národně socialistický antisemitismus zaměřený proti Židům antisemitismem proti Arabům a další xenofobií proti černochům, hispáncům Romům Maďarům a samozřejmě Němcům a nově i Francouzům. Xenofobie je ve Vás nevyléčitelně zažraná.

S. Netzer 4.11.2011 12:49

Re: Vy, přívrženci ODS, pane Vondráčku

U podobných zamindrákovaných nul, jako je tato, se jedná o omezenost.

J. Hejna 4.11.2011 9:01

Pane rouček,

děte už do pr -opadliště dějin.

T. Kočí 4.11.2011 9:21

Re: Pane rouček,

A vezměte s sebou Sobotku,Dratha,Falbra,Paroubka,..........................

P. Brodský 4.11.2011 15:48

Do propadliště dějin půjde Váš ODS president

Karel Got na jeho místě by byl lepší, protože by alespoň neškodil.

D. Streit 4.11.2011 8:53

To je prostě strašné

A to jsem - protože autora znám - přečetl jen nadpis a poslední odstavec. Co se proboha musí stát, aby ti eurofilové prohlédli...

http://streit.blog.idnes.cz/c/225192/Trh-dle-Francie-demokracie-dle-Nemecka-okupace-dle-EU.html

S. Netzer 4.11.2011 9:10

Re: To je prostě strašné

Strašné jsou Vaše hloupé články.

J. Urban 4.11.2011 9:20

Re: To je prostě strašné

No strašné jsou - ve své pravdivosti a reálnosti.

S. Netzer 4.11.2011 9:41

Re: To je prostě strašné

Na článcích pana Streita není nic "pravdivého", ani "reálného".

Jen sprosté hovado může psát články s titulky jako "Dekorovaný Havel bude škodit, dokud bude dýchat", nebo "Největší čecháček, co nás nasměřoval do sra*ek".

M. Vondráček 4.11.2011 10:38

Re: To je prostě strašné

Frau Netzer, nadávat autorovi do sprostých hovad vypovídá spíše o Vás ...

S. Netzer 4.11.2011 12:10

Re: To je prostě strašné

Jak velké musí asi být komplexy méněcenosti zamindrákovaných nul vůči úspěšnému a vzdělanému místopředsedu EP, nebo vůči v celém světě uznávanému exprezidentovi Havlovi.

J. Charvát 4.11.2011 12:56

Re: To je prostě strašné

Šmarjá, člověče, to jste ještě nepochopil, že na výroky osoby, ať už je to muž nebo žena, jménem Netzer se NESMÍ reagovat? Z toho jsou pak jen výrony blbostí a sprostot, s informační hodnotou blízko nuly. Nedrážděte ho/ji, prosím.

S. Ševeček 4.11.2011 10:40

Re: To je prostě strašné

A co u Vás doma, im Ihre Heimat, madammeé, alles gute?

J. Urban 4.11.2011 11:11

Re: To je prostě strašné

:-))))