3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč je oslabený Babiš nebezpečnější

Když před časem Andrej Babiš prohlásil, že nejspíš v prezidentské volbě za dva roky podpoří Miloše Zemana a nepostaví protikandidáta, nebylo to nijak překvapivé sdělení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Urbanec 28.4.2016 23:07

Jímá mě hrůza

z toho, kam to všechno vede. Nechápu jak je možné, že mají pan Babiš se svým ochráncem, panem Zemanem (neříkám mu prezident) takovou podporu (je otázkou, nakolik jsou průzkumy nezmanipulované). Nechápu, jak může někdo, kdo ke svému bohatství přišel velmi zvláštním způsobem (viz kauza Unipetrol atd.), kdo byl za minulého režimu evidentně protěžovaným člověkem, kdo permanentně manipuluje s lidmi a veřejně lže a kdo ani nezastírá svůj přímý střet zájmů, ministrem financí s ambicemi stát se premiérem. Někdo, kdo ve svých předvolebních proslovech sliboval narovnání a vyčištění, a přitom je nyní ukázkovým příkladem pletichaření a klientelismu je pro tento stát a hlavně pro nás občany pohromou.

Panu Babišovi bych nezazlíval to, jak "občůral" dotační pravidla u Čapího hnízda. To koneckonců udělala řada jiných. Vadí mi to, že všichni ostatní, kteří to udělali jsou pro něj zločinci, ale on ne.

Dál mě úplně mrazí z toho, když tvrdí, že stát lze řídit jako firmu. To je úplně zvrácené. A občané jsou jeho zaměstnanci? Pokud ano, tak je propustí, až se mu nebudou líbit? A nebo je dá zavřít? Cílem firmy je tvorba zisku pro majitele. Koho myslí majitelem. Občany? To asi sotva. A aby měl podporu, tak jde podplácet na hrad. Ne penězi. Ale podlézáním a pochlebováním. Ve firmě, která se mi nelíbí můžu dát výpověď a jít jinam. Bohužel s opuštěním státu to tak jednoduché není.

Bohužel, jaké jsou alternativy? Na jedné straně tábor sluníčkářů, kteří žijí mimo realitu a na straně druhé tábor "všechno" - fobů, kteří milují jen permanentní nadávání. Mezitím je bezzubá ODS a ČSSD, která se topí ve svých problémech. A v tom všem se potácí většina občanů, z nichž ti inteligentnější neví co zvolit a proto raději ani nevolí a ti jednodušší prostě hodí lístek tomu, kdo jim kolem úst namaže víc medu.

Takže se ptám, kam to povede?

J. Laták 28.4.2016 18:44

Babiš je komunistické eso

schované v rukávu na lepší časy. Bohužel, pro naší vládu je krajně nežádoucí, aby tahle bolševická demokracie, vymyšlená samotnou STB v Prognostickém ústavu pod ideovým vedením KGB a živená samotným Havlem, vzala za své. Po listopadu 89 neměl Klaus-havlovský mafiánský systém spatřit světlo světa, leč stalo se.

Ale abych to krapet odlehčil, tak se přiznám, že díky rudému miliardáři Babišovi mám na stará kolena klidný spánek, protože ten člověk vlastní nejen tyto noviny, ale co nevidět, mu bude patřit celá republika včetně Nálevky I. Proto, ať žije 17. listopad 1989, naše dědičná nenažranost, pivní socialismus a hlavně ta naše pověstná ovarová kultura masných brad.

K. Vyšata 28.4.2016 17:23

Už dva a půl roku čtu pořád stejné,

hnutí ANO oslabuje, rozpadá se a podobné pověsti. A po volbách, kdy ANO bylo druhé, se s podivuhodnou vytrvalostí drží na prvním místě. Ano, je i nepochopitelné, že taková "slátanina" ze které je složeno ANO může fungovat. Půlka pravdoláskařů, půlka bývalých odeesáků, sem tam nějaký sociální demokrat, kupodivu to funguje a má nečekané výsledky. Analytici, politologové, geografové, novináři, tvořitelé výzkumů a sociologové ještě ani po tolika měsících nepřišli na to kouzlo Babiše, co takovou smečku rozdílnosti drží pohromadě. Já, jeden z posledních z té deseti milionové spodní vrstvy si dovoluji prozradit, moc a peníze, nejlepší lepidlo držící lidi při sobě.

L. Florner 28.4.2016 14:18

Bože, do čeho jsi to (ne)dal rozum?

Novináře si Babiš neznepřátelil kvůli MF, novináři Babiše nemají rádi už od začátku. Zčásti asi protože mu nevěří, zčásti protože neumí česky (to mnozí novináři taky ne, ale upozornit na třísku v oku bližního je tak snadné...), zčásti ze závisti (je to miliardář s fešnou...no...blondýnou). Kdyby do politiky vstoupil Janeček, dostane od těch samých novinářů ten samý kartáč. Jenže Janeček do politiky nevstoupí. Nemá to zapotřebí. Sice nějakou změnu chce, ale jinak než verbálně, finanční podporou, nebo zákulisně ji prosazovat nebude. Je to snazší, lidi ho mají radši.

Jinak, k tomu oslabení, ANO byla od začátku druhou nejsilnější stranou s podporou necelých 20-ti procent. Teď je nejsilnější stranou, podpora něco málo nad 20 procent, Zajímavé oslabení.

J. Chaloupka 28.4.2016 11:56

Přání otcem myšlenky - jak říkala moje babička.

Autor si přeje, aby Zeman i Babiš ve volbách propadli. A oni bohužel mají stále nejvíce příznivců. Je potřeba se s tím konečně smířit. Podotýkám, že nejsem Babišův volič. Ale tahle kampaň je hnusná.

Š. Hašek 28.4.2016 16:24

Re: Přání otcem myšlenky - jak říkala moje babička.

Asi tak.

Nějak jsem si v duchu zaškrtával věty z článku, s kterými bych tak nějak souhlasil. Žádná, krom údajů, kdo vede ANO.

J. Schwarz 28.4.2016 10:42

Největším Babišovým omylem

je že se spřáhl s lidmi jako jsou Telička, Jourová, Pelikán, Zlatuška, Krnáčová...

I. Schlägel 28.4.2016 11:21

Re: Největším Babišovým omylem

Největším Babišovým omylem je jeho přesvědčení, že stát lze řídit jako firmu. Možná to byl pouze reklamní slogan a on si to nemyslí. V tom případě je Babiš největším omylem svých voličů, z nichž většina to zatím netuší, řada z nich to nikdy nepochopí.

L. Florner 28.4.2016 14:24

Re: Největším Babišovým omylem

Stát je možné řídit jako firmu, pokud to bude firma, jejímž cílem není finanční zisk, ale zajištění potřeb a bezpečí obyvatelstva a rámce pro jejich svobodné podnikání, vyjadřování a výchovu dalších generací. K zajištění těchto cílů je ovšem potřeba i finanční zázemí, takže o penězích je to taky.

Už jsem viděl hodně lidí, kteří tvrdí, že stát není firma nelze jej jako firmu řídit. Ještě nikdo ale nebyl schopen odpovědět, proč to tedy nejde. A už vůbec ne, jak by se tedy stát řídit měl. Uměl byste to vysvětlit, nebo jen opakujete vyprázdněnou mantru antibabišovce?

I. Schlägel 28.4.2016 14:51

Re: Největším Babišovým omylem

Důvodů, proč to nejde, je celá řada. Tím základním důvodem je skutečnost, že Babiš jako ministr financí není v pozici majitele firmy jménem Česká republika a státní aparát, potažmo občané, nejsou v pozici zaměstnanců. Tak že základní příčinou je zásadně odlišná motivace všech "účastníků zájezdu" ve státním sektoru, která je nenutí přirozenou cestou chovat se tak, jak by se chovali v soukromém sektoru a pokud možno v konkurenčním prostředí. Babiš může ovlivnit jednotlivosti díky své osobní kontrole (třeba hromadný nákup toaletního papíru za zvýhodněnou cenu pro své ministerstvo). Nemůže být ovšem všude. Tak že kam jeho bystré oko nedohlédne, tam to bude fungovat klasicky jako všude ve státním sektoru. Na efektivitu v soukromém sektoru žádný velký šéf dohlížet nemusí. O pořádek se tu stará konkurence, zákazník a položky se jmény zisk, náklady, ztráta apod.

J. Schwarz 28.4.2016 15:27

Re: Největším Babišovým omylem

Hm. A elektromotor ve výtahu na ministerstvu sociálních věcí může fungovat na základě stejných principů jako elektromotor výtahu v centrále Agrofertu? I když ministerský výtah vozí úředníky, jejichž cílem je "blaho a zdraví Lidu", zatímco výtah v Agrofertu vozí manažery, jejichž cílem je Babišův zisk?

I. Schlägel 28.4.2016 15:49

Re: Největším Babišovým omylem

Oba výtahy mohou fungovat stejně dobře, pokud je vyráběla kvalitní firma a pokud mají solidní údržbu a šetrnou obsluhu. Nicméně výtah na ministerstvu (jakémkoliv) bude pořízen za větší peníze (aby bylo na provizi pro zadavatele veřejné zakázky, je to z daní, z cizího krev neteče) než v Agrofertu (v soukromé firmě se obecně hůře plýtvá soukromými soukromými penězi). Samozřejmě i ve velké soukromé firmě najdete nákupčího, který za "dárek" objedná dražší variantu čehokoliv. Nicméně ve státním sektoru se toto děje v daleko větší míře. Klíčovým parametrem je MOTIVACE lidí k efektivnímu chování. Ve státním sektoru je nižší než v soukromém podléhajícím konkurenci. Na tom nic nezmění ani pan Babiš. A on to moc dobře ví. A také ví, co chtějí lidé slyšet. I jako státní zaměstnanec se pan ministr umí chovat tržně.

Š. Hašek 28.4.2016 16:29

Re: Největším Babišovým omylem

Souhlas panem Schwarzem.

Jenže dělat politiku z kanclu, na základě jednoho hesla a slibu "pokud budeš poslouchat a jsi širokospektrálních názorů, ne mulťák a šéfoval jsi chvilku někde" - bereme, pošli žádost, kádrovačka posoudí.

Samozřejmě, že tu nebude věčně i na něho se sbírají data.

O. Prokop 28.4.2016 9:48

Odpověď na otázku v titulce:

Protože je možná psychopat. Ale neberte to jako nadávku, ale jako definici. Více na ČT 2: Ryba smrdí od hlavy.

P. Pětník 28.4.2016 8:39

Máte pravdu

Spojení Babiše se Zemanem je vrcholně nebezpečné.

Navíc víme, že Zeman je přímo podporován Kremlem (stejně, jako Klaus) a u Babiše zase netušíme, jak ke svému obrovskému majetku přišel. Možná je velmi šikovný obchodník, ale možná je to taky úplně jinak. Problém nastává při pohledu na druhou stranu bojiště - já tam žádného vojáka s maršálskou holí v torně nevidím.

F. Kusák 28.4.2016 9:16

Re: Máte pravdu

Jak Babiš ke svému majetku přišel je celkem notoricky známo a neustále novináři propíráno. Co bylo legální a nebylo, nechť posoudí soud, tedy pokud ho někdo zažaluje. Pro mě je důležité, že po dlouhé době ekonomika celkem šlape, klesá nezaměstnanost a Babiš dělá poměrně realistickou politiku a snaží se, pokud mu to Sobotka nekazí, řídit stát jako dobrou firmu. Babiš je bohatý člověk, jeho firmy mu fungují, zaměstnává tisíce lidí a aktiva jeho firem jsou aktiva českého státu. Tedy na rozdíl od jiných, opravdu podivných miliardářů, např. Kelner, Valenta, Bakala aj. Pokud to někdo nevidí

a nenávist mu zatemňuje mozek, pak by se měl vzpamatovat a postavit "pro" a "kontra" proti sobě. Takovou argumentaci je možné respektovat. Nedivím se, že má v běžné politice problémy, kolik lehkoživků by rádo naskočilo do úspěšného vlaku.

J. Lepka 28.4.2016 14:21

Re: Máte pravdu

Myslíte ?

P. Lenc 28.4.2016 10:26

Re: Máte pravdu

Jistě pane Pětníku.Ten Zeman a Klaus....Ale zapoměl jste ještě, co se týče Kremlu na Orbána,Fica, Hollandeho, ale také Merkel.Mohl bych v tom výčtu pokračovat, ale je to zbytečné.Jenom jedna otázka, jsou všichni placeni v pětnících, nebo rublech?

J. Václavíková 28.4.2016 20:04

Re: Máte pravdu

Někteří jen volebními kampaněmi. Rubly by jim beztak hodili na hlavu.

J. Schovánek 28.4.2016 8:25

Průzkumy

Jak někdo ještě může věřit průzkumům?

J. Václavíková 28.4.2016 20:32

Re: Průzkumy

Máte recht! Věřte své křišťálové kouli!

B. Hamáček 28.4.2016 7:40

Ovšem

Ovšem ani jeden z nich není nezávislý , od obou končí ovládací kabely i s ovládacími skřínkami v Kremlu. Možná to není u Bureše tolik nápadné , ale u Virózy je to do očí bijící.

J. Škodák 28.4.2016 9:31

Re: Ovšem

Již při jmenování Bureše ministrem financí jsem tvrdil,že se Zemanem tvoří tandem jedoucí do Moskvy! Domníval jsem se,že skandál kolem Čapího hnízda oslabí pozici u Zemana,ale jak vidno,jedou tam oba i s Klokánkem,aby na Čapím hnízdě cukrovali jako dva holubi.Svůj postoj v této kauze dal Zeman již najevo tím,když řekl,že ho zajímají jen kauzy nad milirdu. Autor článku správně upozorňuje na to nebezpečí podpory Bureše extrémisty. Větším nebezpečím je však podpora parlamentní KSČM,protože ANO a zvláště Bureš nejsou vázaní jasným ideovým programem a Bureš je přece firma,která se účelově spojí třeba s pekelnými mocnostmi,hlavně když to přinese hlasy ve volbách,které pak stokrát zúročí!!!

F. Kusák 28.4.2016 9:58

Re: Ovšem

ale, pokud si pamatuji, o spojení s marťany mluvil někdo úplně jiný, a podporu u KSČM hledali pánové Klaus a Kalousek.

Jinak by mě docela zajímalo, jakou to ideologií se řídí dnešní KSČM. Rozhodně to není Marxizmus. Snad právě proto nevadí těm poctivým a dobrým stranám. Před volbami ohlásí: "s KSČM do koalice nikdy", a realita je jiná, na komunální úrovni to nevadí a v parlamentní politice se hledá podpora každého. Je to podobné, jako když pří jednání s Čínou se řekne pár frází o lidských právech, a pak už se jedná jen o penězích, které jak známo, nesmrdí.

J. Lepka 28.4.2016 14:23

Re: Ovšem

Ale ovšem, kauzy nejsou přece dotace !

A. Bocek 28.4.2016 7:08

Král je nahý, ale bohatý !

Je nestravitelné pro střední třídu, že tak bohatý podnikatel skrze usmolených 50 miliónů podvádí.

R. Langer 28.4.2016 14:21

Re: Král je nahý, ale bohatý !

On to ale není podnikatel, ale dotační podnikatel - tedy socan. A co si bude dotovat si osobně schvaluje. A kdo ho volil, tak si to teď parádně užije.

L. Florner 28.4.2016 14:33

Re: Král je nahý, ale bohatý !

Podvádí? Opravdu? A nebylo to jen využití možností, které mu nabízela legislativa? Možná nemorální, ale ne nezákoné? Anonymní akcie odmítala dlouhou dobu zrušit většina politické reprezentace, ještě před tím, než vzniklo nějaké ANO. Byla to zadní vrátka? Nebo neschopnost zákonodárců? Nevím, co je horší.

Říká se, že příležitost dělá zloděje. Pokud je ale příležitost legální, pak ani zloděj není zlodějem.

T. Urbanec 28.4.2016 23:15

Re: Král je nahý, ale bohatý !

Tady ale nejde o to, že využil. To dělal a dělá kde kdo. Tady jde o to, že káže vodu a pije víno. Existuje takové hezké české přísloví "Udělat kozla zahradníkem". A to přesně pasuje na pana Babiše. Nebo si myslíte, že po Čapím hnízdě a po Unipetrolu atd. procitl, osvítil ho duch svatý a on teď bude fungovat proti tomu, co dělal dříve?