7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč je masa moudřejší než elity

Obyčejní lidé věci nerozumějí. To je nepřiznaný důvod, proč elity všude v Evropě odpírají lidem právo spolurozhodovat – jen aby nepřišly o svůj mocenský monopol. Jejich tvrzení je ale mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 6.6.2016 9:07

Re: ANO i NE

Zeman mne taky napadl.

M. Prokop 6.6.2016 9:07

Vcelku souhlas, ale s připodotknutím:

Občas mají masy tendenci podlehnout silným osobnostem, což pak může být hodně velký průser: Napoleon, Lenin, Hitler ....

S. Ševeček 6.6.2016 9:05

Většina ...

Tzv. většinová společnost, pokud abstrahujeme od její manipulovatelnosti, což vede k té pověstné spirále vývoje a "opakování dějin podruhé jako frašky", je podstatou lidské civilisace - skutečnou nositelkou SŘLI a jedině skrze ni se nakonec uskutečňují dějiny, byť technologií kanonenfutru.

Nechejte "demokracii" demokracii - je to jenom opium lidstva a bezva finta v řadě dalších nástrojů jak masy dočasně odklonit od přirozené cesty, jejíž výsledek nikdo nezná ... stejně jako třeba náboženstvím podložený feudalismus, osvícená monarchie, nacionální socialismus či vědeckoodborný "e-stát" atd. v současné globální éře; vždy vlády "elit", které si nikdy nepřipustí, že bez "bídné většiny" by nebyly elitami a že de facto jedině většina jim může tento status dát a dost často ty elity končí pod gilotinou za cinkání klíčů. Pořád platí podstata toho bonmotu, že Lid buduje "společenský řád" a lidi jim na to se.ou.

(navíc - i když se to nezdá - ta většina je konservativní a koriguje všechny ty pi*čoviny, vymýšlené "elitami" ... ano, využije barevnou tv, mobily, antikoncepci a párky z pilin, aby nakonec eliminovala ty nejhorší vynálezy teploušské duhové civilizace, jako třeba multikulti, svatby homo nebo přeoperovávání "pohlaví")

R. Gramblička 6.6.2016 9:04

Re: Přesný opak je pravdou

Blbost. Právě různé výstřelky a extrémy jednotlivců jsou korigovány jejich velkým množstvím - masou. Čím větší množství entit, tím menší odchylky vůči průměru celku

M. Valenta 6.6.2016 9:01

ANO i NE

Záleží na tématu. O jednom je lid schopen rozhodnout moudře u druhého napáchat nedozírné škody a to zvláště v zemích ( sem paříme i my) s malými zkušenosti s referendy. Odstrašujícím případem je Zeman.

F. Netopil 6.6.2016 8:59

Autor je nezávislý poradce pro strategické otázky

Nevíte náhodou někdo komu ten trouba radí ?

J. Kohoutek 6.6.2016 8:55

Re: Mediokracie

Nic jste nepochopil.

K. Janyška 6.6.2016 8:42

Masa, jak ji říkáte není moudřejší, než elity. Je řízena

pravidly spontánního řádu a nemá uniku. V tom to je. Elity zbohatly a zdá se jim, že tím i zmoudřely a že jsou povolány. Nejsou však, jsou stejně pitomé a řízené stejným, jako masy. Jen mají více možností... Dzp.

D. Polanský 6.6.2016 8:28

Re: Plati stara poucka, nevim uz od koho,

Já také říkám, že poslanci by se měli losovat. Ušetřilo by to jednak peníze, a jednak by sněmovna fungovala lépe.

D. Polanský 6.6.2016 8:26

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

A to měli volit Kníže, který chtěl nenápadně zrušit platnost Benešových dekrétů. To by postihlo cca 2 milióny občanů. Voliči v daných možnostech rozhodli správně!

P. Rudolf 6.6.2016 8:25

Přesný opak je pravdou

Jelikož se lidé v naprosté většině situací rozhodují na základě emocí a ne rozumu, je jejich rozhodování velice lehce ovlivnitelné. Pak už záleží jenom na tom, jaké síly ve společnosti mají na určitém konkrétním výsledku zájem.

S. Rehulka 6.6.2016 8:24

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Jednoduchou logikou je potvrzeno, že 90% obyvatel jsou tuponi !

( tedy at se jedná o Američany, anebo občany Č.R.)

F. Houžňák 6.6.2016 8:24

Plati stara poucka, nevim uz od koho,

ze stát (skupina lidi) vedený shromazdenim mudrcu funguje vzdycky hur, nez stát vedeny shromazdenim nahodne vybranych obcanu.

D. Polanský 6.6.2016 8:24

Problém je v tom, že elity sledují své cíle,

případně cíle svých kámošů a hlavně jim jde o udržení se u moci. Přitom slovo elity chápeme jako synonym Ti, co jsou u moci. V podstatě to ale žádné duchovní elity nejsou. Kdo na to má, věnuje se opravdové vědě, a ne politice či filozofii apod. ukecaným oborům.

Pokud by masy byly moudřejší, tak již dávno v Severní Koreji nevládně krvavý diktátor. Takže spíš než masy a elity o vývoji rozhoduje nakonec životní praxe, ta nás donutí časem fungovat rozumně. Viz celé lidské dějiny. Ale trvá to pěkně dlouho.

V. Javora 6.6.2016 8:23

Re: Snažím se to říct jinak, ale nejde to

No vidíte, pane Schecku, a právě tento váš nepromyšlený výkřik by s největší pravděpodobností většinové rozhodnutí eliminovalo. A společnost by dobře udělala.

J. Dostál 6.6.2016 8:17

Jablka a hrusky

Sazeni na hmotnost byka neni projev prime demokracie. Masa lidi, ktera dela odhad ciselne hodnoty, na ktere neni existencne nebo emocne zavisla (byka nemusi prodat, aby se uzivili, a hraji hru, ktera je zabavna, ale jeji vysledek je financne neohrozi), prinese statisicky (nevychyleny) pomerne dobry odhad. Jakmile ale lide maji rozhodovat o vecech, ktere se jich (skutecne nebo zdanlive) bytostne dotykaji a nemaji o dane veci dostatek vedomosti nebo informaci, tak je hledaji u zdroju, kterym veri. Casto sahnou (z lenosti nebo z hlouposti) po tom nejjednodussim - telka, noviny, hospoda ... Pak ale podlehaji plopravdam i dezinformacim, jemne i brutalni psychologicke masazi, a jejich rozhodovani je vyznamne ovlivnena, casto v jejich neprospech, aniz by si to uvedomili. Masy lidi je snadne ovlivnit, kdyz vite jak na to, mate k tomu vlohy a zaludek.

Prima demokracie pak muze fungovat tam, kde si lide vazi sami sebe, maji respekt k ostatnim, pouzivaji zdravy rozum a neni vnich uduseno kriticke mysleni.

R. Morava 6.6.2016 8:15

Re: Mediokracie

S těmi médii je to fakt.

Ono ani ta většina nemusí mít vždy pravdu. Co dokáže tupé stádo jsme viděli za Hitlera i Stalina. Ale následky si pak nesli oni.

Stejně pokud podporujeme a kopírujeme lživá media, poneseme si sami následky.

V Europarlamentu si kvákají o evropských hodnotách ale odpovědnost žádná. Následky ale nesou euroelity nejméně ze všech. Proto potřebujeme vládu, která dnešní EU bude ignorovat.

L. Popovský 6.6.2016 8:14

"Totalita elit". Pravdivý termín.

L. Popovský 6.6.2016 8:09

Také souhlasím.

P. Gabriel st. 6.6.2016 8:03

Pane Robejšku,

Pokud vámi opěvovaná moudrost mas dopadne, jak ukázaly volby v letech, 1946 a 48, nebo volba Top s od lidovců vyhnaným Kalouskem, nebo volby různých populistických vykuků, neřku-li volba Zemana prezidentem, tak raději ne. Když si někdo myslí, že může na sledování a hodnocení veřejné činnosti politiků léta kašlat a pak si přečte v Blesku nebo ve Frontě, koho má volit a rozhodne správně, je nezodpovědný blázen! A takových je většina.

J. Sova 6.6.2016 8:01

Masa je vždy moudřejší

Tmy vláda je svržena, zář rudá zalila povodeň dělnických mas,

jen dál rudí námořníci, přiložte pušky k líci, ať zahřmí revoluce hlas.

J. Fialová 6.6.2016 7:58

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Tak. Kandidáti a počty hlasů po prvním kole: http://1url.cz/jtrHp

R. Vašíček 6.6.2016 7:55

Re: Mediokracie

Ak by som chcel zakázať Hašlerky, tak informácia o úmrtiach spôsobených nimi by podporili môj cieľ. Nemyslíte?

R. Vašíček 6.6.2016 7:52

Re: Snažím se to říct jinak, ale nejde to

Niečo konkrétne?

P. Lenc 6.6.2016 7:51

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Připojuji se. Souhlas.

P. Lenc 6.6.2016 7:50

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Ano, bylo to panoptikum hrůzy.

V. Hanus 6.6.2016 7:49

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Souhlasím!

V. Hanus 6.6.2016 7:47

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Z čeho bylo možno vybírat? Jen vzpomeňte!

L. Písařík 6.6.2016 7:47

Re: Mediokracie

Nejen v západních demokraciích. Příkladem ohýbání skutečnosti je TV Prima.

R. Morava 6.6.2016 7:46

Re: Tak mě ovšem vysvětlete,

Děkujem pane Vašátko. Zeman je právě potvrzení teorie popsané panem Robejškem. Sám jsem ho nevolil. Ale myslíte že by byl lepší zrádce Dienstbier, naivní Fišerová (jinak hodná paní, ale ne prezidentka) nebo Schwanzenbergova kopie Merklovského multikulturalismu? Zeman má spoustu chyb, nemáte ho asi rád, neměl by tolik pít a s Čínou si mohl zachovat trošičku víc sebeúcty. Ale jestli máte radši politicky korektní trdla, je dobře, že prezidenta volili většina.