2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Problém nejsou církevní restituce

Za dva roky jsme od premiéra neslyšeli žádné jasné a srozumitelné stanovisko. Není divu, že podporovat takového politika je velice obtížné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schuh 16.8.2012 10:12

Pademokracie

Souhlasím s autorem.

Mlčí proto, že jen neumí vysvětlovat své kroky, nebo že prostě nechce té voličské lůze vysvětlovat své kroky ? Vždyť má své fanatické příznivce, kteří ho budou volit i kdyby se obnažoval na veřejnosti. Má v podstatě po dobu jednoho volebního období neomezenou až totalitní moc rozhodovat a vládnout....

P. Čech 16.8.2012 11:15

Re: Pademokracie

Myslím, že v jeho případě platí obé. Své příznivce (ovčany) samozřejmě má, stejně jako jiní politici a politické strany. I když jich je (ovčanů) menšina vedle občanů, existující politický systém ovčanům nahrává. Nahrává jim významně menšinový, poměrný volební systém a neexistence zákona o obecném referendu.

S. Ševeček 16.8.2012 9:33

Mlčící matlák?

P. Čech 16.8.2012 7:51

Prosba

Prosím o sdělení, na základě čeho vyplácí stát mzdy duchovním církví. Děkuji.

J. Štrobl 16.8.2012 8:02

Re: Prosba

Je to tady:

http://www.mkcr.cz/cz/cirkve-a-nabozenske-spolecnosti/financovani-cirkvi/financovani-na-zaklade-zakona-c--218-1949-sb--1048/

P. Čech 16.8.2012 8:29

Re: Prosba

Děkuji. Z toho ovšem vyplývá, že platy duchovním jsou vypláceny ze státního rozpočtu na základě zákona z roku 1949. Je tedy možno (nutno) posoudit, zda tento nesmyslný zákon nezrušit bez náhrady. Teoreticky možné to je. Duchovní jsou totiž zaměstnanci církví jako právnických osob a nikoliv zaměstnanci státu. V případě církve římskokatolické jsou přeneseně zaměstnanci státu Vatikán. Nevidím smysluplný důvod, proč by Česká republika měla Vatikán financovat opět přeneseně ze svého státního rozpočtu. Pakliže věřící své duchovní potřebují, mohou si je financovat se svého, tak jak je tomu v mnoha státech a to různými způsoby. Nevidím sebemenšího důvodu, proč by většina občanů, nevěřících v Boha, měla ze svých prostředků financovat jakékoliv církve.

J. Štrobl 16.8.2012 11:23

Re: Prosba

No a proto je potřeba prosadit restituce.

J. Hejna 16.8.2012 11:40

Re: Prosba

Ano. Vrátit co bylo znárodněno po roce 48, bez způsobení dalších křivd, a okamžitě zrušit placení vatikánských a jim podobných zaměstnanců.

P. Čech 16.8.2012 12:03

Re: Prosba

Ano, ale. Církve, pokud tvrdí, že jim nějaký zcela konkrétní majetek (pole, lesy a jiné nemovitosti) byl státem odňat, musí tuto krádež prokázat. Nejlépe tím, že předloží doklady o tom, že tento konkrétní majetek v roce 1948 vlastnily. Pokud toto učiní, budu první, kdo bude křičet, aby jim byl tento konkrétní majetek vrácen. Žádný jiný majetek, u kterého nepředloží doklady o vlastnictví by jim vracen být neměl.Kdokoliv by totiž mohl požadovat k vracení nějaký majetek, aniž by bylo nezpochybnitelně jasné, že jej někdy vlastnil. Pouze o tom to celé je. Církve požadují majetek, na který asi nemají nabývací doklady. v tom případě jej nevlastnily a vracen by být neměl. To všechno však nemá nic společného a placením duchovních ze státního rozpočtu. Vatikán je totiž jedním z nejbohatších států na světě a nemá zapotřebí, aby jeho zaměstnance platili lidé nevěřící. Samozřejmě toho využívá, protože je mu to dovoleno. Dovoleno by mu to však býti nemělo. A také o tom to je.

B. Brousková 16.8.2012 12:38

Re: Prosba

  Jako "důkaz" spolehlvě postačí zápisy v pozemkovách knihách : Stačilo to u ostatních restitucí, musí to stačit i u těch "církevních"  Mimochodem jde o vrácení ukradených budov a pozemků, které nebyly zapsány jako "církevní" , ale jako majetek jednotlivých farností nebo biskupství, či klášterů. Toť vše. Pokud jde o "nabývací doklady" asi vás překvapí, že by to většinou také nebyl také žádný problém.

P. Čech 16.8.2012 16:20

Re: Prosba

Nevím, proč by mne to mělo překvypovat.Mají-li církve ony nabývací doklady, proč je občanům nepředloží? Je nutno mít na paměti, že se někomu převádí majetek státu (všech občanů), by''t třeba zcizený. Právě toto zcizení je třeba prokázat. Minulý týden se v rádiu podivoval představitel církve českobratrské, že jí má být vráceno přes dvě miliardy korun, ikdyž jí žádný majetek odňat nebyl. Pokud tomu tak je  s přihlédnutím k tomu, že i někteří zástupci církví s návrhem zákona nesouhlasí, měl by být předmětný návrh zákona zgruntu přepracován, aby nedošlo k další zlodějně. Návrh zákona by měli vypracovat odborníci a nikoliv političtí a církevní diletanti.

B. Brousková 16.8.2012 11:59

Re: Prosba

 Jenže to , že jsou placeni ze státního rozpočtu zavedli komunisti jako vyrovnání za jimi ukradený  majetek. Koukám, že geniální řešení by podle vás patrně bylo, majetek nevrátit, protože ukradení bylo vlastně spravedlivé a církve přestat platit , protože jejich placení  zavedli ti lumpové komunisti? Jára Cimrman by to lépe nevymyslel.

J. Václavíková 16.8.2012 20:10

Re: Prosba

:-)))

P. Pavlovský 16.8.2012 1:42

Nečas už nemusí mluvit,

protože je u každého demokrata, pravého stejně jako levého nutně "odkecaný".

Nejpozději od doby, kdy lživě vysvětloval výměnu na ministerstrvu spravedlnosti, nedokázal se distancovat od trapného Kalouska, který zesměšňoval institut parlamentu ze všech sil

a naopak jej podpořil svým výfrokem o plukovnících - ve vztahu ke státní policii tím udělal mezi sebou a Kalouskem rovnítko,

P. Čech 16.8.2012 7:54

Re: Nečas už nemusí mluvit,

Petr Nečas je typickou ukázkou českého politika. Nic neumí (snad trochu žvanit), nic smysluplného nikdy a nikde nedokázal, dělá svým vystupováním ostudu čekému státu . Jeho jedinou "předností" je naprostá loajalita ODS. To je však pro představitele státu trochu málo, nemyslíte?

J. Tínek 16.8.2012 8:02

Re: Nečas už nemusí mluvit,

stačí si vzpomenout na jeho slovní lavírování v případě Peake a podpora vlády. Napřed trval na poslaneckém klubu od Peake, a nakonec mu stačil jen počet přeběhlíků,kteří podpořily vládu...Je to lhář, nedodržující vlastní sliby...

P. Čech 16.8.2012 8:17

Re: Nečas už nemusí mluvit,

Je to český politik, to mluví za vše.

P. Pavlovský 16.8.2012 9:02

Re: Nečas už nemusí mluvit,

"Naprostá loajalita ODS" doufám končí, doufám, že ODS jej v zájmu vlastním i celé ODS co nejdřív vymění.

Mít v čele státu zbabělce a pokrytce je frustrující a demoralizující pro všechno obšanstvo.

P. Čech 16.8.2012 11:10

Re: Nečas už nemusí mluvit,

I kdyby jej ODS nakrásně vyhodila ze svých řad, politikem být nepřestane. Dovoluje mu to totiž náš velešpatný a prohnilý politický systém. Buď založí jinou stranu a dostane se s ní do parlamentu (viz Kalousek), nebo, pro něj jednodušeji, vstoupí do jiné, parlamentní strany. Jeho znovuzvolení do sněmovny je věcí systému voleb, nikoliv voličů, jak je nám politickými stranami nalháváno. Mít v čele státu zbabělce a pokrytce je opět záměrem systému, který tak chrání sám sebe