3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Pro koho je demokracie?

Pro koho je demokracie vhodná a efektivní? Teta Wikipedie o ní říká: Demokracie (řecky doslovně „vláda lidu“) či lidovláda je forma vlády, v níž o výkonu státní (obecní, krajské atd.) moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů, nejčastěji volbou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 20.12.2022 6:19

V dnešní době téměř pro všechny,

problém však je, že momentálně navrch mají některé menšiny, usazené v politice a médiích.

P. Pospisil 20.12.2022 6:04

Souhlasím v plném rozsahu. V definici je, že hlasovat můžou OPRÁVNĚNÍ občané a naopak tam vůbec není, že by mohli hlasovat VŠICHNI.

Dneska už volební právo omezeno je: kritéria jsou věk a svéprávnost. Takže by nebyla principiální změna ta kritéria upravit nebo doplnit. Jako úplné životní minimum bych viděl

- čistý trestní rejstřík

- finanční gramotnost (určitě existuje databáze těch, co nesplácejí dluhy. Plus databáze lidí ve statutárních orgánech právnických osob, které neplatí své pohledávky)

- IQ > 100

- možná bych zvýšil věkovou hranici

Možná by se dalo ještě něco najít. Princip je jasný: gauner a hlupák nejsou přínosem pro kolektivní rozhodování.

L. Harvánek 20.12.2022 8:15

V jistých ohledech s Vámi souhlasím. Proč by měli mít volební právo ti, co jsou jaksi zbaveni jistého dílu občanských práv protože jsou ve vězení. Finanční gramotnost? Obávám se, že by nepomohly ani tři univerzity, když vzhledem ke svým příjmům nejste schopen platit nájem a náklady za energie. A proč by mělo být kriteriem IQ?

P. Pospisil 20.12.2022 8:39

Od konce:

- jsou různé typy testů, ale ty komplexní se vesměs snaží o to, aby u daného jedince popsaly schopnost vnímání, paměti, odvození a vyvozování. Což v překladu znamená schopnost přijmout informaci, dát ji do kontextu s dalšími informacemi, které už dotyčný má a vyvodit z toho závěr. A ten, kdo tuhle činnost nezvládá nebo zvládá podprůměrně, není přínosem v rozhodování. Není tedy moudré, aby měl volební právo.

- jestli nejste schopen přizpůsobit svoje životní podmínky svému příjmu nebo svůj příjem požadovaným životním podmínkám, tak to znamená, že nejste schopen se finančně postarat sám o sebe. Takže bych dával přednost tomu, kdyby se někdo takový soustředil na to, jak vyřešit svoji životní situaci a až se mu to podaří tak dobrá, může začít spolurozhodovat i o veřejných záležitostech.

S. Dedic 20.12.2022 13:14

Jenze pointa demokracie neni v tom, ze vytvari dobra, a uz vubec ne optimalni reseni. Pointa je v tom, vybudovat spolecny souhlas - nebo alespon neodpor - ovladanych se zvolenym resenim.

Jakkoliv bych s Vami treba souhlasil (moje udajne IQ mne v tomhle smeru neohrozuje), tak v praxi nastane totez, co vidime nyni v mediich -- samo-definovane elity budou rozhodovat kdo smi a nesmi projevit zavazne svuj nazor, avsak VSICHNI budou vysledkem vazani pod trestem pokut, uvezneni apod.

Staci se podivat na clanky napr. DenikN, seznam zpravy - tu a tam nekdo, kdo je nepopiratelne chytry (minimalne chytrejsi nez ja) posila obsah Vaclavaku z letosniho podzimu ... nekam.

Takhle se souhlas a sounalezitost - naprosto NUTNA podminka, na rozdil od (fakticky) dobreho reseni - vybudovat neda ...

S. Dedic 20.12.2022 13:18

Dolpneni: ano, je nutne akceptovat, ze podle Vas nehodni mohou ovlivnit vysledek. Ale az na (domnenka) vyjimky ti "neinteligentni" zaroven nejsou debilove - a dost z nich je si vedomo, ze tamhle doktor Franta z ulice ma asi ty kolecka lepe promazana.

Je fatalnim selhanim prave tech, ktere posilate k volbam, ze ve svem okoli nepusobi soustavne na ostatni, a nestavaji se prirozenymi elitami: vzory tim, jakym zpusobem ziji a konaji - i s presahem pro pomoc svym mene obdarenym sousedum (doplnte si komunitu). Pak nam totiz zbyvaji jen takove elity, kterym autorita vznika ne prirozene, akceptaci z okoli, ale sebeprohlasenim a sebepropagaci.

P. Pospisil 20.12.2022 16:17

Asi rozumím vaší námitce. Jestli Vás správně chápu, naznačujete, že by to vedlo k občanským nepokojům, že by se "lůza" (to prosím nemá býti pejorativum, takový výraz požívala i Božena Němcová) bouřila. No jo, ale dneska, kdy mají volební právo skoro(*) všichni, tady stejně máme demonstrace a volání po demisích - tedy očividně i ti, kteří mohli při volbách projevit svůj názor a kteří by měli cítit vázáni výsledkem (protože oni svoji možnost hlasovat dostali) vůči tomu výsledku projevují odpor - a přesto NEJSOU pokutováni, uvězněni apod.

Takže co by se změnilo, kdyby "neelity" volit nemohly: zas by docházelo k odporu, k demonstracím, zas by nikdo nebyl pokutován ani vězněn, ale byl by tam ten efekt, který já považuji za nesporný, totiž že by se na rozhodování podílelo méně těch, kteří na to nemají duševní kapacitu nebo morálně volní kvality. Jde tedy jen o to, jestli by ty nepokoje byly zvladatelné nebo ne...

btw "samodefinované elity": třeba já bych se volebního práva s klidným srdcem vzdal, kdyby existovala možnost, že rozhodnutí bude v rukou "osvícených" a ti méně obdaření jim do toho nebudou kafrat.

(*) Dneska je stanoveno, že volební právo má osmnáctiletý. Takže já se ptám: proč 17 ne a 18 ano? A jestliže akceptuji, že 17 ne a 18 ano, tak proč by nemohlo být (doplňte si někoho nesplňující libovolné z mnou nadhozených kritérií výše) ne a (splňující) ano? Princip se nemění, jen rozšiřuji jeho aplikaci...

S. Dedic 20.12.2022 17:00

Od konce: pokud 17 (16) lety nema zpusobilost k pravnim ukonum, a to ZEJMENA pro neschopnost dohlednout a unest jejich dusledky, v zadnem pripade by nemel oplyvat volebnim pravem - ktere ma dusledky v zasade mnohem rozsahlejsi nez pitomosti typu uzavrit pujcku. To ze je dneska moda si "vyrobit" volice, kdyz ti stavajici voli jinak nez "je spravne" neznamena, ze to je dobry pristup.

Muzeme se bavit o tom, zda je hranice spravne, nebo dokonce jakou zpusobilost maji nekteri 20, 30leti ;)) ale to druhy je spis na odbornika, znalce a soud ...

Myslim ze se s Vami mohu vsadit ze dnesni 'odtrzene' (nebo samodefinovane) elity uz nejakou dobu voli reseni BEZ ohledu na nasledky v 'nizsich' socialnich skupinach. Samozrejme ne takto prezentovano, ale v dusledku je tomu tak. Odeprenim byt slabe moznosti participovat a ovlivnit vysledek by se odtrzeni a preziravost jen posilila. I Hitler to myslel (rekneme) docela uprimne a pro dobro (svych) Nemcu, ze ?

Zadruhe - samozrejme ze demokracie NENI efektivni v dusledku vseho co jste vyjmenoval. Ale osviceny monarcha, (nebo osvicena aristokracie) ktery odpovida Vasemu popisu se hleda zatracene spatne - a cim dal tim hur prave proto, ze uz neni soudrzna s "plebsem" (nikoliv v pejorativnim vyznamu) - naopak jim zcela pohrda. Podobny vztah mel v minulosti hodne blbe dusledky, a bude mit i tentokrat.

L. Harvánek 20.12.2022 17:33

Tak ještě jednou: důchodce ve vyšším věku už nemá moc příležitostí si svoji finanční situaci vylepšit tak, aby ty zvýšené náklady dokázal pokrýt. A za další, ne každý zaměstnavatel své zaměstnance platí tak, aby ze ssvého platu dokázali vyžít právě v tomto případě prudce se zvyšujících životních nákladů. Může požádat sice o různé sociální dávky, ale ne každý je schopen si o ně požádat. aA hledat si místo vzdálené svému bydlišti také vyžaduje náklady navíc. A když se má ještě starat o rodinu? A ještě jedno: Z Vaší odpovědi tak nějak vyplývá, že by se to, co chci na Vašich nápadech kritizovat, by se mělo týkat mne. Já totiž na rozdíl od Vás jsem ochoten zastat se těch, kterým by rozhodnutí Vámi navrhovaného, ublížilo.

J. Dostál 20.12.2022 10:59

Na odlehčení. Proč si vzpomenu na větu "Jo nás chytrých je málo". Poznámka: Kdybych z hlasování v mém mozku vyřadil všechny neurony obrazně s IQ menším než 100, tak by nejspíš nezbylo nic ani na napsání této poznámky :-).

P. Pospisil 20.12.2022 12:09

Ad mozek:

kdybych si měl vybrat, jestli o mém osudu bude rozhodovat 7 moudrých nebo 777 hlupáků, zvolil bych 7 moudrých.

P. Hatina 20.12.2022 5:57

No právě, ono totiž už z těch výroků Churchilla je vidět, že on tou demokracií jako vůlí lidu pohrdal, on jí vlastmě nepotřeboval. Taky připomenout, že do funkce premiéra na počátku války nebyl zvolen, ale mimořádně jmenován, jako krizový politik s mimořádnými pravomocemi. A takto vyhrál válku (když se během ní spojil se Stalinem), a když se konaly po válce první volby, tak je prohrál, lidi zase nestáli v míru o jeho tvrdou vládu.

Čili, toto je odpověď, ona ta demokracie je právě pro ty chudáky dole, ti ten společně řizený stát potřebuje, aby jejich práva a bezpečnost aspoň trochu chránil zákony a policajty, aby poskytoval obecní školy po jejich děti, aby zajistil nějakou infrastrukturu, atd..

Zatímco ti bohatí ten stát tolik nepotřebují, sami si zajistí a zaplatí vlastní ochranku, vlastní vymáhání smluv, privátní placenou školu pro děti , privátního lékaře, privátní dodávky čehokoliv, a kdyby bylo nejhůř, tak taky můžou z toho státu i se svým majetkem rychle zdrhnout...Což jim ale neplatí, aby dokud to jde, sami co jde šidili stát na daních, a snažili se pro sebe urvat co nejvíc těch dotací jde...;-D

Š. Formánek 20.12.2022 3:55

Podle mně je krize demokracie způsobena nčím jiným: může za to emancipace žen & tzv. menšin, což způsobilo, především skrze feminizaci školství to, že mentálně převzžují na západě "bytosti rodu ženského". A tyto bytosti jsou hádavé, nectí dohody a každou demokracii zkazí. Je mi líto, ale nevidím jiné možné očištění naší civilizace než válku: fénix vstane z popela, nebo nevstane.

J. Joudová 20.12.2022 1:54

Připomnělo mi to tuto scénu: https://www.youtube.com/watch?v=MdnYcjLq0Yc :-)