6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Případ Dešťovka

Podle názvu by se mnohým čtenářům mohlo zdát, že půjde o jeden z případů kriminálního rady Vacátka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loskot 11.6.2017 17:25

Jestli nam EU da penize ucelove vazane, ktere se nedaji na nic jineho pouzit, tak proc to nevyuzit.

M. Prokop 11.6.2017 22:54

Re:

Protože je lepší peníze do Brusele vůbec neposílat.

L. Motl 11.6.2017 17:13

Antropocén? Proboha

Chci poděkovat autorovi ZL za velmi informativní článek, leccos jsem si připomněl o suchu, počasí v různých letech a o tom, jak k suchu lidé již dlouho přistupují. Dotace na jakoukoliv podobnou věc jsou nesmysl. Když se něco nevyplatí lidem zařizovat i bez dotací, tak se to prostě nevyplatí, a platit za to dotace znamená vyhazovat společné peníze.

Pane Rado, s tou propagací antropocénu si jistě pouze tropíte žerty, že ano? Je to typický příklad pavědeckého, čistě aktivistického a nedefinovaného termínu a jeho jediným smyslem je pouze přispět k šíření hysterie mezi lehkověrnými lidmi. Žádný slušný geolog žádnou takovou epochu do svého slovníku nepřidal.

Ten název je nesmyslný proto, že geologie klasifikuje období jen podle určitých věcí, zatímco jiné zákonitě přenechává jiným oborům. V něčem člověk měnil svět dost viditelně už tisíce let, v něčem jiném svět nebude zásadně měnit nikdy. Speciálně klima a typy hornin na povrchu apod. zůstaly prakticky nezměněny. Před pár desítkami tisíc let byla doba ledová, o 8 stupňů chladněji než teď, a předtím bylo zase teplo. Člověk žádné podobné změny nezpůsobil. Stejně tak nevytvořil novou vrstvy nové horniny po většině povrchu apod. Z druhé strany člověk už tisíce let, ne-li více, dramaticky mění množství lesů a dalších plodin na velkých zemědělských plochách apod. Kdyby se tyto věci počítaly, antropocén začal již před tisíci či miliony let. Právě tato nedefinovanost toho začátku se demagogům hodí, protože tupí lidé lehce uvěří, že něco hrozivého se děje právě teď a je třeba najít spasitele a upálit čarodějnice.

Ale to je absolutní nesmysl. Nic kvalitativního ohledně sucha a podobných věcí se dnes nemění. Dostupnost vody po celém světě se dramaticky zlepšovala v průběhu posledního staletí. Izrael byl naopak vždy z velké části poušť. Někdy je sucho, někdo vlhko apod. a antropocén je jen ideologicky motivovaný blábol, který vědecky uvažující člověk nikdy nepřijme do svého slovníku.

P. Rada 11.6.2017 18:50

Re: Antropocén? Proboha

Pane Motl žerty zde pravidelně nechávám stranou i když v malé míře mohou být kořením života.. Naložte se slovními provokacemi typu ... "pavědeckého, čistě aktivistického a nedefinovaného termínu"... podobně.

Od "žertů" v podobě celé plejády afektivních výrazů si proto obdobně sám scenzurujte svůj příspěvek a srovnejte si to s tím co věcného, ba dokonce vědeckého, v něm poté zbude?

Pokud jde o pojem Antropocén pak jsou sice opravdu dohady k jakému datu jej formálně ukotvit ale na druhou stranu se už skoro desetiletí vážně diskutuje o překroční celé řady tzv planetárních mezí, které nesporně podminuje činnost lidské civilizace. O tom, že tomuto konceptu už půlstoletí předcházely podobně koncipované teze Ř.K. nemluvě. Pro Vás je ale zřejmě obojí novinkou tak připomínám zdroje.: ...http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html .....

https://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_boundaries

http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf

M. Prokop 11.6.2017 22:55

Re: Antropocén? Proboha

Rada je zelený jehovista, marně se snažíte.

P. Rada 11.6.2017 12:30

Je problémem sucho - nebo ustrašenost?

Mám za to, že nejen s fyzikálně ověřitelné podstaty více jak lineárního růstu odparu na teplotě vody ale i s naměřeného i prognoz vychází opodstatněný předpoklad dalšího růstu rizik výskytu sucha i v naší zemi. Výsledkem pozorování je dnes už cca 20let období poklesu celoročního indexu SPEI. Pokleslé hladiny spodních vod a schnoucí porosty stromů kterým voda u kořenů chybí jsou pro soudné mementem.

O izraelcích bych si rozhodně netroufl říci, že paří mezi národy manipulovatelné ustrašeností. Příznačně tento stát ale svou existenci založil a proti okolí ji vyvzdoroval radikální politikou založenou na strategii hospodaření s vodou. Vyšla o tom nyní i včeštině kniha "Budiž voda", kterou by si i autor komentující "Deštovku" ustrašeností měl přečíst pokud nechce být za ignoranta. .... https://www.dumknihy.cz/budiz-voda

Autor se zásadně mýlí v tezi: ... "Ale to přece není nic nového pod sluncem" ... Nastává totiž Antropocén který přináší i klimatickou změnu a navíc tempem které na této planetě nenastalo minimálně posledních 55 milionů let!!!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/All_palaeotemps.png

J. Šrámek 11.6.2017 11:29

Milí čtenáři,potažmo občané státu ČR!

O vaše blaho jde až v druhé řadě.Hlavní je ukázat vám,jak se vláda ČSSD o vás stará a pečuje o váš blahobyt.Nikdo z vás si přece nespočítá,že dešťovka je nic nestojí a na zalévání rostlin je navíc lepší,protože ty nebudou trpět chlorozou.(žloutnutím listů)Ozubená pleš se může alespoň chlubit,že vám dala X miliard.

M. Prokop 11.6.2017 22:56

Re: Milí čtenáři,potažmo občané státu ČR!

Ovšemže.

L. Novák 11.6.2017 9:34

Zadržovat dešťovou vodu do nádrží bylo vždy samozřejmé

pokud to bylo ekonomicky výhodné. Když jsem poprvé slyšel, že socialistická vláda zavádí jakési nesmyslné dotace na využití dešťové vody v domácnostech, jenom jsem zakroutil hlavou, co tahle šílená koalice pitomců vedených Dluhoslavem Sobotkou nevymyslí.

Využívání dešťové vody bylo vždy a bude pro rozumné hospodáře samozřejmostí. Kamarád, který stavěl dům ještě za komunistické totality, si hned vedle vybudoval betonovou nádrž, kam byl odveden odtok dešťové vody z poloviny střechy. V zimě tam nakupil odhrnutý sníh. A dlouhá léta mu nádrž slouží k zalévání okrasné zahrady kolem domu. Když nastal přechodný úbytek srážek, přivedl si trubkou i svod z druhé poloviny střechy a má vystaráno. Bez dotací pitomých socialistů. Je to pro něj ekonomicky výhodné, navíc dešťová voda je k zalévání vhodnější než voda vodovodní s vysokým obsahem vápníku.

Takhle je to normální, nebo ne? :-)

P. Rada 11.6.2017 13:01

Re: Zadržovat dešťovou vodu do nádrží bylo vždy samozřejmé

"Normální" je hospodařit a prozíravé je hospodařit s výhledem.

Pozorování stavu spodních vod ukazuje na celá desetiletí už se prohlubující anomálii - tedy nenormálnost oproti minulému století a navíc s rostoucím rizikem prohlubování sucha.

Např. výhled programu Aladin 10 na období 2071 až 2100 říká, že např v okolí Prahy i Brna a všech oblastech do cca 400m při víceméně setrvalých srážkách bude cca 35 dní tropických oproti průměru 5 dní v průměru za období 1961-2000.

L. Novák 11.6.2017 13:39

Re: Zadržovat dešťovou vodu do nádrží bylo vždy samozřejmé

U toho MUDr. Chocholouška jste stále ještě nebyl, co? Vy "spodní vodo"! :-D

P. Rada 11.6.2017 14:52

Re: Zadržovat dešťovou vodu do nádrží bylo vždy samozřejmé

K věci je spíš něco zde:

http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/sucho

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-prinesou-do-cr-vedra-a-sucho-adaptovat-na-nove-podminky-lze-i-budovy

http://www.klimatickazmena.cz/cs/

J. Jurax 11.6.2017 23:34

Re: Zadržovat dešťovou vodu do nádrží bylo vždy samozřejmé

"Normální" je hospodařit a prozíravé je hospodařit s výhledem.

Jistě. Nenormální je ovšem dotovat věc tak samozřejmou, jakou je zachytávání dešťovky na zalévání zahrádek. Je to jen dobroserné vyhazování peněz daňových poplatníků těm šťastlivcům, jimž se povede dotaci urvat. A samozřejmě - nákup voličů - volby jsou přede dveřmi.

J. Ráž 10.6.2017 16:41

Dobrým řešením by mohly být domácí čištičky

a používat tak odpadní vodu na zalévání a kropení trávníků. Nemohu se připojit na kanalizaci a ročně mi fekální vyvezl 14x 12m3 žumpu. Chtěl jsem si zřídit domácí ČOV, která garantuje odpadní vody v kvalitě běžné užitkové a používat ji na zalévání zahrady a splachování WC. Když jsem zjistil, kolik všelijakých potvrzení,

povolení, souhlasů a posudků bych k tomu potřeboval, tak mi vývoz žumpy a další kropení zahrady pitnou vodou vyjde levněji a hlavně se vyhnu byrokratické buzeraci. To co stát v Rakousku podporuje, u nás byrokracie znemožňuje.

L. Novák 11.6.2017 9:40

Re: Dobrým řešením by mohly být domácí čištičky

A co vám brání zpracovat si část odpadní vody přefiltrováním a a dalšími úpravami pro účely zalévání bez povolení úřadů? Pokud s tím nebudete smrdět sousedům, nebudete šířit fekální mikroorganismy do okolních záhonů, tak to snad není tak složitý technický problém. Leda že by měl někdo vedle studnu na pitnou vodu... ;-)

V. Kotas 10.6.2017 14:13

Kolik dotací dostanou ti, kteří všechno dnes podporované,

mají dávno zavedeno ? Kolik by se za ty peníze vyčistilo a vybudovalo rybníků ( třeba je 1ha, kaskádovitě za sebou ) ? Což by mělo být přednější, než podpora jednotlivců. O kolik zdraží vodu do bazénů !

L. Zemek 10.6.2017 11:05

Teď už jen schází,

aby se nám všem objevila ve vyúčtování za vodné a stočné položka za "dešťovkovné" (viz položka za podporu "zelené" energie, získané z "obnovitelných" zdrojů - rozuměj solárních elektráren).

A budeme platit za podobný "tunel", jako je tomu u elektřiny.

T. Kočí 10.6.2017 10:10

co chcete od brabence?

M. Moravcová 10.6.2017 8:40

Nejvíce ze všeho mi vadí,

že musím nedobrovolně dotovat majitele nemovitostí a nedobrovolně tak přispívat na jejich majetek. Co dostanou nemajitelé nemovitostí? Nas..at, že? Takže zaplatíme provoz bazénů, kropení trávníků, uplácení potenciálních voličů.

J. Jelínek 10.6.2017 10:17

Re: Nejvíce ze všeho mi vadí,

Máte pravdu a je toho víc. Vždyť co jiného je státní podpora hypoték či stavebního spoření?

M. Drašner 10.6.2017 12:44

Re: Nejvíce ze všeho mi vadí,

z toho 80% pitnou vodou. Což vám zjevně nevadí, že?

M. Moravcová 10.6.2017 15:21

Re: Nejvíce ze všeho mi vadí,

co mně zřejmě nevadí? Nechápu.

P. Hlosta 10.6.2017 8:09

Přerozdělování společných peněz. Socialismus!

Přerozdělovat je rozhodně jednodušší, než řešit velký problém. Na řešení vodohospodářských problémů politici jednoduše nemají. Doba gigantických socialistických vodních staveb je tatam a už koneckonců nemáme ani dost schopných a spolehlivých inženýrů k řešení takových staveb.

Mně přijde přirozeně špatně, když se zastavují domy, betonem, asfaltem v dříve zdravé přírodě celé oblasti kolem měst. Také sliby o návratu k remízkám a správnému úspornému chování se zemědělců vůči přírodě byly jen chiméra, jako ostatně většina slibů. Jeden z mnoha byl také o dopravě, která se z valné části přesune ze silnic na železnici v kontejnerové přpravě a transport přes náš stát se bude dít výhradně takto. Nejen silnice by vydržely déle, ale příroda by měla větší šanci.

Výrazně jsem zaregistroval úbytek vody ve své studni. To po výstavbě EU nařízené obecní kanalizaci a čističek odpadních vod pořádně z EU zadotované. Těch dvě stě milionů korun, co to obec stálo zaplatíme my uživatelé zvýšením platby za stočné. Když před tímto bylo jen vodné, cena za spotřebu vody prudce skočila vzhůru po připojení se na kanalizaci. Cesty všechny v obci jsou zničené a neustále znovu a znovu opravované kvůli tomu. Ve studních voda se snížila v průměru o třetinu a logicky si vypomáháme(stejně jako dříve) dešťovkou. To snad(už pro jisté pohodlí) každý na vsi. Nově je slyšet, že by se s velkou investicí měla používat i na splachování záchodů, u novostaveb už ze zákona.

Nebýt mizerných rozhodnutí v čase a špatné odborné práci následně, tak vše nejen vyjde levněji, ale nebude kritický stav s vodou.

Kdy se už konečně přestanou buldozerem rovnat koryta řek?! Od socíku se to čekat nedalo, ale dnes už přece socialisté nejsou u moci. Jsou, že?! Tak se nedivme!

V. Braun 10.6.2017 6:33

Pěkné, až na ten závěr

Dalo by se obecně souhlasit s tím, že řada lidí si zřizuje různé nándrže na vodu i bez dotací, sám pár takových znám, tak proč najednou rozdělovat stamiliony. Jistě by se našel jiný potřebnější účel.

Ovšem vyvozovat z toho, že vše je jedno velké spiknutí pro snazší ovládání ustrašených lidí? Kam na takové myšlenkové veletoče autore chodíte?

M. Těhanová 10.6.2017 6:47

Re: Pěkné, až na ten závěr

Tak proč pořád ekoalarmisti straší? asi, že je to dobrý byznys.

V. Kříž 10.6.2017 7:56

Re: Pěkné, až na ten závěr

jaké veletoče? to je normální způsob všech vlád, vyděsit lidi jednou ozónovou vrstvou, podruhé stoupáním hladiny moří, jindy ftaláty v dětských hračkách (ty jsou sice škodlivé, ale dítě by muselo sníst metrák gumových zvířátek, aby se škodlivost projevila) a dnes je na pořadu dne srážková voda. platí jen pro domy, ačkoliv netuším, proč voda, zachycená na chatě či chalupě, má jinou cenu než ta z vily. dokonce ani chalupa, kde má majitel trvalé bydliště, se dotace nedočká, což je už hovadina, hodná našich zákonodárců či kdo to vymyslel.

ale k veletočům: je to systém, jak vyděsit lidi suchem a následovně přijít jako vlídný král a pomocí úplatků tj. peněz, které v podobě daní ukradl i těm, kdo nečekali a nádrž si postavili sami (dtto kotle) udělat z občanů tupé blbce, čekající, až stát za ně rozhodne, co je pro ně vhodné a co ne

J. Šimek 10.6.2017 9:15

Re: Pěkné, až na ten závěr

A není to málo?

Na Sputniku psali i to, že azbest jsou neškodná krystalová vlákna, DDT je hojivý pudr, AIDS je chronická chřipka, která lze vyléčit panenskou souloží a prezident Zeman navíc odhalil, že kouření po 27 roce života je zcela neškodné ... :o)

V. Javora 10.6.2017 11:05

Re: Pěkné, až na ten závěr

Co to, proboha čtete? A navíc špatnou češtinou?

L. Písařík 10.6.2017 17:36

Re: Pěkné, až na ten závěr

Nepochopil jste provokaci ?

M. Prokop 11.6.2017 0:15

Re: Pěkné, až na ten závěr

Spíš blbost, než provokaci. IQ 066, klik vy, 065?