2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Samael 25.5.2006 9:03

pan autor by měl pravdu, kdyby...

1) kdyby bylo možné hlasovat bílými lístky. nezajímají-li mně ti šašci, co nám je partaje představují, dnes mohu jít jen nevolit. hypotéza menšího zla je zcestná; vpodstatě končí tím, že se jen mění jedna garnitura lumpů za jinou, v novém dresu (a to ještě kdoví jestli)

2) kdyby volby byly buď povinné nebo s jasně definovanou hranicí platnosti. Za dnešního stavu práva, AFAIK, i kdyby si šel hlas hodit jen Grebeníček sám, pak volny platí.

Demokracie pracuje s lidmi a musí to zohlednit. Lidé nejsou ideály, ale bytosti se svou biologickou realitou. současné české volební právou vyhovuje jen politikům, voličům nikoliv. jenže jsme tu my pro ně nebo oni pro nás?

A.S. Pergill 25.5.2006 8:31

Daleko lepší by byla

"strana nevoličů", zastoupená v parlamentu prázdnými křesly. Takže by při dostatečné nevůli voličů nemohli ani vyslovit důvěru vládě, ani přehlasovat senátní a presidentská veta (pokud by k volbám přišlo méně než 50% voličů - případně i víc, ale jejich hlasy "propadly").

F.A.Kekule 25.5.2006 8:16

Re: Drápale, to jste vedle, jak ta jedle

No to bychom dopadli! Viz volba Železného v prvním kole.

Eda 25.5.2006 8:08

Drápale, to jste vedle, jak ta jedle

Proč funguje Švýcarsko tak, jak funguje ? Je to o výchově, informatice. Začít co nejdříve zavádět prvky přímé demokracie - přímou volbu starosty, hejtmana, prezidenta. Usnadnit obecní a krajská referenda, celostátní - rozdělení státu bylo na referendum a jistě by se nekonalo. A td.

Volte Pravý Blok , č. 14 - www.cibulka.net !!!

MF 25.5.2006 7:38

Z historie.

Přímá demokracie fungovala nějaký čas ve starých Athenách. Dopadlo to tak, že se šmahem zbavovaly svých nejlepších lidí. Vypověděly Themistokla, donutily k sebevraždě Sokrata, donutily k emigraci Alkibiada, na další si nevzpomínám. A díky přímé demokracii prohrály peloponéskou válku a už nikdy se z toho pořádně nevzpamatovaly. Nechat rozhodovat snadno manipulovatelný lid je dost odvážné.

Jarmila 25.5.2006 7:02

Přímá demokracie je možná

to s těmi penězi nevymyslel Jura-p, ale já ve své Reformě voleb a referend. Tato reforma nemá chybu, přesto politici, ani Česká hlava neprojevují o nový typ voleb zájem. Důvod je jasný- kapři si svůj rybník nevypusti. Zde je ta Reforma i s komentáři:

http://www.zvedavec.org/clanky_1332.htm

zdeněk 25.5.2006 3:40

Re: na zaplaceni statniho dluhu je to malo

nechápete, ty peníze by dal stát lidem a oni sami by se rozhodli jestli by volili nebo by si peníze nechali. Takže by stát přišel při současné situaci volbami asi o 2-3 miliardy. Zas tak moc to není ale dali by se využít i jinak.

mak 25.5.2006 2:59

na zaplaceni statniho dluhu je to malo

Rv

zdeněk 25.5.2006 2:49

Re: Zcela naopak, pánové.

Zajímavý nápad.....

Má jeden háček- jednalo by se o cca 5 miliard, to už není zanedbatelná částka.

jura-p 25.5.2006 1:52

Zcela naopak, pánové.

S kandidátkami by každý volič dostal tisícovku. Platný hlas by byl jen ten, kde v obálce vhozené do urny by mimo vybrané a případně upravené strany vložil volič i tu tisícovku. Tak by bylo jisté, že volí ti, co jim na výsledku záleží a odpovědně vybírají, koho zvolit. Odpovědní voliči by jistě vybírali odpovědné politiky. Využití práva nevolit nijak nesnižuje legitimitu volby. Ten, kdo nevolí, zvolil možnost přenechat rozhodnutí jiným.

Novák 25.5.2006 0:35

Re: Prima demokracie ma sanci

A bez takových demagogických magorů jako je D.D. Nevoliči říkají jednozančně: "páni politici, mám vás plné zuby a nemám koho volit!".

Pametnik 25.5.2006 0:22

Prima demokracie ma sanci

V prvem kroku bych zbavil naroku na jakekoliv socialni pozitky a dalsi naroky ty obcany, kteri k volbam nechodi. Nutnost prijit k volbam a ucinit obtizne rozhodnuti by je nutilo se o veci verejne vice zabyvat. Neverte zkorumpovanym odbornikum oproti zdravemu selskemu rozumu prostych lidi.

Celkove by prima demokracie mohla fungovat lepe nez naprosto bezcharakterni poslanci - viz napriklad Vlastimil Tlusty.