5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá demokracie není zárukou kvality

To, co v únoru proběhlo v hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (jak vlastně zní celé jméno tohoto subjektu), by se dalo nazvat vnitrostranickým převratem, ale jelikož se formálně jedná o hnutí, nikoliv stranu, byl to spíše převrat „vnitrohnutní“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Heincl 3.3.2015 23:05

Re: Hm

Vidíte, já to tvrdím. Prodejní politici využívají služeb expertů hlavně za účelem naplnění svých takřka bezedných kapes. Pane Juraxi, mám zásadní otázku, považujete se za lid, nebo stojíte někde vysoko nad mím?

J. Heincl 3.3.2015 23:06

Re: Hm

Oprava: nad ním

J. Jurax 4.3.2015 15:48

Re: Hm

Ale jděte - jsem jenom skeptik vyznávající Murphyho zákon pravící, že problém mívá zpravidla jedno správné řešení a mnoho, ba nekonečně mnoho řešení špatných. No a klasická pravděpodobnost - příznivé ku možným - nám pak říká, že pravděpodobnost správného řešení je tudíž mizivá. Tedy pokud rozhodujeme náhodně, bez hlubší znalosti problému. A uznejte, že existuje velmi široký okruh otázek týkajících se i témat zásadně důležitých, jež položeny v referendu nemohou být lidem zodpovězeny jinak než v podstatě náhodně, pomineme-li oblbení lidu cílenou propagandou - a to je pak otázka peněz, které ten či onen subjekt je schopen a ochoten do propagandy vrazí, a profesionálních kvalit PR agentur, co to oblbování realizují.

Navíc referendum je vlastně názor alibi pro zákonodárce - když neví co s tím (nemohou se politicky shodnout nebo se obávají, že by rozhodnutím přišli o voličskou přízeň), předhodí problém všemu lidu. A pak já nic, já muzikant - rozhodl přece lid.

No a taky jsem tu už nesčetněkrát napsal, že i když člověk je občas génius, lid - zejména všeholid - je blbý jak troky (dokazuje se při každých volbách :-) ...). Specielně pro Vás zdůrazňuji, že ač člověk, génius rozhodně nejsem.

Vidím, že naše názory ohledně referend se rozcházejí. Ponechme si tedy každý svůj. Nicméně ad kolektivní blbost lidu - znáte případ Zwentendorf v Rakousích?

Z. Rychlý 4.3.2015 16:30

Re: Hm

Atomovka - typický úspěch přímé demokracie. A to bych skoro řekl, že tamnější voliči jsou vyspělejší :-((  Ach, ty dobré oumysly !