19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Brož 5.3.2010 22:17

Referendum k rozdělení Československa

Pokud se týče referenda k rozdělení tehdejšího Československa, tak ono bylo ne, že ne. Bylo a sice bylo uspořádáno tehdejší ČST a spočivalo v tom, že v daný den a v daný čas a na danou dobu měli občané zhasnout co nejvíce světel ve svém obydlí. To proběhlo a ukázalo se, že většina občanů volila Československo a to i na Solvensku (tehdejší centrální energetický dispečink vyhodnotil pokles spotřeby a vyhodnotil z toho výše uvedený závěr). Přesto Klaus na to nebral zřetel. Zde je vidět jak je konzistentní ve svých postojích, ale s EU to viděl poněkud jinak. Rozdělení Československa považuji ze strategického hlediska za neštastný krok. Tehdy jsme byli stát o 15 mil obyvatel s rozlohu téměř jako Italie a co dnes. Jediné štěstí je, že jsme přes odpor téhož Klause v EU. Holt o peníze šlo až v první řadě.

B. Jelínek 6.3.2010 9:03

Re: Referendum k rozdělení Československa

Pokud považujete za relevantní metodu nějaké zhášení světel a ještě k tomu na popud sledovateli ČT tak to je Váš názor a úsudek nechť si o tom udělá každý sám. Faktem je, že se chtěli oddělit Slováci a prosazovala to jejich reprezentzace napříč politickým spektrem - tečka ( někdy zvláštním způsobem, jako z úkolů pro Koloběžku 1.). Tomuhle fenoménu bránit považuji za nezodpovědnost nejvyššího řádu. Už se o tom diskutovalo milionkrát, důvody jsou dostatečně známé a 18 let rozdělení jen vše potvrzuje. Kdo to nevidí je hluchý a slepý.Že to "některé" intelektuální "elity" nejsou schopny brát v potaz je smutné ale je to jen jejich problém.

B. Jelínek 5.3.2010 20:22

Body

Zrovna tyto body jsou těmi, kde naprosto souhlasím s prezidentem. Nechápu smysl referenda při dělení Československa - to maximálně mohli udělat Slováci, pro Čechy bez významu. Upřímně zaplať pánbůh, že jsme se rozdělili. Toto spojovat s referendem o LS, kde okamžitě předáváme rozhodující kompetence patřící do rukou suverénního státu a další mohou být (a piště si, že budou) předávány už automaticky, je něco absolutně jiného. A pokud v sobě najdete, pane autore, něco co by omluvilo aroganci moci unijní party a všech těch vlezdozadků a vyčůránků při prosazování LS, tak to Vás obdivuji a smekám. Ohledně EU by Vám mohla stačit "činnost" a "aktivita" šílených Evropských komisí ..........

V. Skalová 5.3.2010 18:22

Rozhodování v referendu nechtěli Slováci

Ještě si pamatuji, jak v tehdejším Federálním shromáždění četl Rudolf Hrušínský návrh na otázku do tohoto referenda. Návrh neprošel ve slovenské části sněmovny, tím to skončilo.

P. Pavlíček 5.3.2010 14:55

referendum o rozdělení státu...

Zmiňujete se pane Jelínku o zklamání, že nebylo referendum Rozdělit nebo Nerozdělit. Skutečně si myslíte, že kdyby Češi řekli rozdělení NE a Slováci ANO, třeba dva ku jedné, že by to Slováci vnímali jako demokratické rozhodnutí?

Nebylo by správnější, aby v tehdejší situaci proběhlo referendum jenom na Slovensku s otázkou "Chceme zůstat ve společném státu s Čechy?" 

pp.

J. Vorlický 5.3.2010 12:13

malé národy

Na kterém malém národu lze na příkladu Španělska předvézt, že malý národ může dosáhnout kulturního a hospodářského rozvoje a bezpečnosti?

O. Vašek 5.3.2010 9:30

Nevěřím na referendum

Představa referenda odpovídá pohádkové situaci: na rozcestí jsou dvě směrovky, každá jednoznačně (i když někdy nepravdivě) popsaná a vedou odtud dvě cesty, ze kterých se nedá uhnout a na kterých až do konce nečeká cestujícího nic, leda nějaké to rozkopané mraveniště.

Ve skutečnosti je jednoduché rozhodnutí v referendu jedním z dlouhé řady. Tato řada za prvé vždycky skončí. Buď pro únavu společnosti, nebo proto, že se na nějakém rozcestí přestane přehlasovaná skupina podrobovat výsledku. Za druhé vždy se vyskytne někdo, kdo musí něco udělat sám nebo v menším kolektivu a to zákonitě ovlivní budoucí postup, ať už úmyslně nebo ne. Konečným výsledkem každého hlasování vždycky bude osobní rozhodování a cesta na rozcestí, kde k tomu dojde je nepodstatná. Netvrdím, že tato první část cesty je lepší tak nebo tak. Jen, to, že stejně cesta skončí pod nějakým velením. A že na jejím konci se bude nejspíš debatovat a hlasovat o tom, zda ta závěrečná část byla dobře nebo špatně. O té první části se tolik debatovat nebude.

Tvrdím, že hlasování typu referenda má význam tehdy, když výsledek není až tak důležitý. Velitel v armádě, kapitán na lodi, chirurg při operaci musejí znát názor ostatních. Ale rozhodují a zodpovědnost nesou sami. Referenda ve Švýcarsku vypadají sice pěkně, ale v armádě nebo v bankovních domech se určitě neprovádějí. Také o tunelech pod Alpami nebo o celém komplexu podzemních prostor, o kterém se jen cosi šušká se asi referendum neprovedlo. A že by uvědomělí Švýcaři svolávali celostátní referendum, aby zabránili stavbě nějaké lanovky v horském středisku, to by asi nešlo.

Jak je známo, na každou složitou otázku existuje jednoduchá ale špatná odpověď. A tu poskytne referendum.

R. Sedláček 5.3.2010 7:06

Volby nanečisto

Včera jsme začali nanečisto volit. Zde jsou akruální průběžné výsledky:ČSSD 26,27%, ODS 23,59%, Top 09 22,25%, Strana sviobodných občanů 6,1%,KSČM 5,36%, VV 5,36%. Pstatní se zatím nepřibližují k 5%. nejblíže jsou KDU ČSL 2,68%

Pokračujte ve volbách:Volby

O. Uživatel 5.3.2010 13:18

Uživatel požádal o vymazání