3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezident v paláci ze slonoviny

Český nebo československý prezident nikdy ve zdejším ústavním systému za bůhvíjak dlouhý konec provazu netahal. Přesto se těšil zájmu a úctě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 29.4.2020 9:16

Pro prezidenta Zemana platí to, co napsal Karel Havlíček před více jak sto sedmdesáti lety o ruském carovi: "Vše, co činí, toliko u něj má počátek a toliko u něj končí" (tak nějak z hlavy).

Š. Hašek 29.4.2020 13:49

Za časů Karla Havlíčka nebyl car žádný blb. A aktivisty očeň aktivní poslal na zdravý luft do Irkutska. Aby se jim vyvětraly petěrburgské kavárny z hlaviček.

Naštěstí platí (částečně) i pro naše časy. President ČR, Miloš Zeman občas nazve aktivisty jejich názvem (ovšem v českém překladu, že, dámy svlékací z toho kostela).

Pomalovaný Hilšer vpřed!!!

F. Navrátil 29.4.2020 8:59

Jelínek pracuje ve dvourežimním provozu. Buď prezident vystupuje, a to považuje za prezentaci jeho vlastních názorů nebo nevystupuje a sedí uzavřen ve své věži ze slonoviny.

P. Kmoníček 29.4.2020 8:41

To, že lhář z Hradu je takový jaký je, věděl každý kdo hlasoval proti němu při poslední prezidentské volbě. Ano, to nebyly hlasy pro prof Drahoše, i když ten by byl určitě přijatelnější, ale proti Zemanovi, což je důležité už si konečně přiznat. A strašné je, že se ještě od něho dočkáme i nedočkáme dalších věcí, ze kterých on má zábavu, nebo je přesvědčený, že jedná správně. Nevím co je hrůznější.

P. Grigar 29.4.2020 18:13

.. ějaká novinka, to hlasování proti někomu v přímé volbě presidenta? Já to asi přehlédl..

V. Pokorný 29.4.2020 8:41

Kdosi zde v diskusi obdivuje a chválí profesionálního disidenta a kolaboranta pana Havla. Je to dost k smíchu. Jako by nestačily jeho lavičky, letiště Ruzyně nebo busta v jůesej Kongresu či mnoho desítek doktorátů čestných po světě. Profesionální president i slouha.

P. Kmoníček 29.4.2020 8:46

Pokorný, Vy nejen že nedosahujete ani k podrážkám bot pana Havla, ale ani ke tkaničkám polobotek pana Zemana. Termín "pan Zeman" používám poprvé od roku 1990, ale na porovnání s Vámi mně nic jiného nezbývá.

V. Kolman 29.4.2020 9:23

1*****

P. Victorin 29.4.2020 8:54

Pane Pokorný! Navštivte lékaře! Pomůže vám.

Š. Hašek 29.4.2020 9:57

Celkem trefná poznámka, pane Pokorný.

Napsal jste fakta.

P. Kmoníček 29.4.2020 10:40

Hašku,abyste měl klid. Jste stejný jako Pokorný a nemáte si co vyčítea !

P. Kmoníček 29.4.2020 10:42

.....vyčítat ! ..........Promiňte, a u Vás,Hašku, na prominutí netrvám.

Š. Hašek 29.4.2020 11:31

Jste malinko v průšvihu, výpadku mysli, milý Kmoníčku.

Stran presidenta ČR, pana Miloše Zemana, je "stejných" milionové číslo občanů ČR. Dva je nepřesné.

Slyšel jste o tom, že studenti vytloukli okna profesoru Masarykovi a Klema ho označil za "vraha dělníků"???

Asi to stejně neschroustáte, máte v hlavě jen mě a pana Pokorného. Zdar!

R. Vacek 29.4.2020 7:51

Autor pravděpodobně nechápe, že Čaputová je oproti našemu prezidentovi mladice a proto se může neohroženě vystavovat viru. I tak to má svá rizika, jak se přesvědčil britský premiér, která skončil na JIP.

Doba, kdy hrdinný vojevůdce sedící na bílém koni vede vojsko do boje je totiž už dávno pryč. Mnohem cennější je totiž vojevůdce živý, než hrdinně padlý.

R. Gumulec 29.4.2020 7:06

Pane Jelínku, píšete dobré články, pravidelně je čtu a moc Vám fandím. Vy přece nemáte zapotřebí "kalouskovatět", jinak dopadnete jako A. Mitrofanov.

P. Victorin 29.4.2020 6:30

Skutečností je, že s naším současným presidentem a stejně s jeho předchůdcem, shodou okolností oba ze stejné Husákovy "líhně" - z komunistického Prognosťáku, jsme velké štěstí neměli. Ten dnešní je zjevně poznamenán demencí, zda stařeckou či alkoholickou nebo z kombinace obou možností, těžko posoudit, ale není to podstatné. Jeho předchůdce se jako ministr financí vyznamenal transformací kuponové privatizace v "Loupež století" a později, již jako president, ukradením vzácného protokolárního pera v Chile, kdy "přehlédl", že jeho "státnický výkon" snímají TV kamery světových zpravodajů...

Shrnutí a závěr: Kromě Václava Havla o našich polistopadových presidentech - škoda mlčet!

Š. Hašek 29.4.2020 10:04

Aha ........

na Václava Havla, jeho disidentský Mercedes, pomatené nápady dramatika v roli hybatele celou Zemí, levičáka univerzálního, bedlivého naslouchače "dubčekovským" komunistům a Uhl/Šabato anarchistům ....... se nesmí sáhnout. Ikona, božstvo tibetské .....

Kolikrát denně si pouštíte "to pero z Chile"?

R. Langer 29.4.2020 10:16

Tolikrát, že už mu z toho straší ve věži, a je jak zaseknutá gramodeska. Hlavně že každému doporučuje lékaře, pomatenec, asi s tím má velké osobní zkušenosti a myslí si, že tam musí každý... :-D

P. Victorin 29.4.2020 10:19

Pane Langře! Navštivte lékaře! Pomůže vám. Uvidíte!

R. Langer 29.4.2020 13:33

Victorine! Navštiv lékaře! Zase ses zasekl! :-D

P. Victorin 29.4.2020 10:23

Pane Hašku! Co k vám, když návštěva příslušného lékaře je ve vašem případě zřejmě zbytečná? Možná až se dočkáme transplantací mozků, že vám svitne naděje na účinnou pomoc...

Š. Hašek 29.4.2020 11:37

Kvůli bedlivému pozorování/srovnávání politiků/presidentů se nechodí k očaři/lékaři obecně.

Pozorováním není ovšem pozorování fotky na zdi pokoje (nověji i na obecním úřadě) po dobu již třiceti let.

Někdo zajde k Vodrážkovi, Pehe, Jelínkovi, ...... pročte "rozsudky" a směrnice Jourové. A stačí mu to, jako kdys Rudé Právo.

J. Lukavsky 29.4.2020 15:08

"ukradením vzácného protokolárního pera" no já se v těchto kruzích nepohybuji, ale cosi jsem četl, že jest taký zvyk si pero (po podpisu významné smlouvy) uschovat a poté darovat do musea či tak. Event. vylepšit výměnou per a pak to museum. Zda pero bylo automatickým darem podepisovačům či mělo inventární číslo atd. byla záležitost domluvy obou kanceláří podepisovatelů. To se dohaduje do detailu předem, stejně jako barva koberce, jaké květiny, čí vlajky..... J.L. end

P. Victorin 29.4.2020 16:53

Pane Lukavský, opravdu ale není zvykem, bez souhlasu hostitele si přivlastnit jediné protokolární pero, které bylo připraveno k podepsání tří zbývajících bilaterálních smluv mezi Chile a ČR, jak se událo našemu presidentovi v Chile..., viz https://www.youtube.com/watch?v=zpe4T0lXZcE

P. Grigar 29.4.2020 18:20

.. bývá pravidlem mít pro tak důležité akty vždy připraveny důležité rezervní prostředky, na kterých může záviset zdárný průběh protokolární události.

Máte v autě rezervu?

P. Hatina 29.4.2020 3:11

Ale no tak. Pan autor "působící na Masarykově demokratické akademii " by měl alespoň rozumět gramatickým pravidlům textu který sám píše.

Pan prezident Zeman se skutečně "..(ne)těší" zájmu a úctě " -rozumějme tedy zejména (akademických) elit a mainstreamu. Což je ovšem gramaticky trpný tvar slovesa, a jak v jisté příručce mnemotechnicky vtipně vysvětlují "podmět není původcem děje, ale tento děj podmět „trpí“.

Jinak řečeno, ať by pan prezident Zeman řekl cokoliv, at by vystoupil veřejně kdekoliv, tyto subjekty mu to mediálně omlátí o hlavu, že by od něj doslova nikdo ani kůrku nevzal Pokud ho za to ještě navíc nebudou rovnou žalovat.. :))))

V. Kolman 29.4.2020 7:16

Bylo by pane Hatino krásné, kdyby se všichni na NP diskutující občané dopouštěli jenom vámi uváděných gramatických prohřešků.

D. Bokr 29.4.2020 0:51

Je otázkou, zda náš prezident je ještě stále při zdravých smyslech. Já se obávám, že už dlouho ne. Navíc se obklopil podivnými existencemi počínaje podivnou existencí Ovčáčkem, přes ruského a čínkého poskoka Nejedlého až po hulváta Mynáře dodnes bez bezpečnostní prověrky. S vysokou pravděpodobností i ostatní pracovníci hradu jsou podobného ražení, jen je o nich málo slyšet. Je tedy otázkou, kdo nám vlastně dneska vládne.

P. Hatina 29.4.2020 3:20

Jak i v článku zmíněno ".. prezidentský úřad coby kancelář, ve které se především podepisuje a tu a tam se z ní jde položit věnec", nikoliv že nám vládne.

Takže by člověk řekl že na tom, co je tam za existence zase tak moc záležet nemusí. Ale když už naše zbulvarizovaná média baví o tom pořád psát. :)))

P. Victorin 29.4.2020 6:20

Pane Bokre - výtečně vyjádřeno!