15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezident s dvojím občanstvím? Nepřijatelné!

Bohužel nás všechny čeká v příštím roce přímá dvoukolová volba nového prezidenta. Já jsem si to, jak čtenáři mého blogu vědí, nepřál. Nyní ale je nutné respektovat vůli zákonodárce a s novým ústavním uspořádáním se smířit. Zdaleka ne vše je ale kolem přímé volby prezidenta jasné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Literák 16.6.2012 15:14

Občanství

Podívejme se do historie čerstvé i dávnější a uvidíme, že občanství vůbec není zárukou loajality ke státu. Takže autorovy starosti mě nechávají chladnými. Pro změnu by to chtělo trochu méně výraznou osobnost, charakterního člověka, který již má nějaké zkušenosti, něco v životě dokázal, dopracoval se určité rozumnosti a umí reprezentovat.

J. Kanioková 16.6.2012 14:58

Aby chápal, jaké je pořadí priorit jeho země

Jejich důležitost.

K. Oldřich 16.6.2012 14:42

Re: Strejdo, zaspal jste dobu !

To Vám nebude nic platný. Budete muset mít také trvalé bydliště na sídlišti. Kdo neskáče...

K. Oldřich 16.6.2012 14:35

A co se dějě?

Autor uvádí: "V naší ústavě je napsáno, pokud si to dobře pamatuji, že o post

prezidenta republiky se může ucházet český občan starší čtyřiceti let." Není snad Američan Dientsbier českým občanem? Američanům nenaléváme?:o)

I. Farbák 16.6.2012 13:59

Ústava to nezakazuje, tak není co řešit

Daleko větší problém vidím v přezkoušení z češtiny na úrovni maturity. (navrhuje to někdo v diskuzi). To by také zkoušel Cermat ?

A mimo to, v této republice máme jeden veliký problém. Žádný z případných kandidátů se nenarodil v České republice. České občanství všichni jenom přijali. Všichni se totiž narodili v Československu a tedy státní příslušnost, nebo chcete-li občanství bylo Československé (i když národnost měli českou).

L. David 16.6.2012 13:40

Naprostý souhlas, není co dodat.

J. Stejskal 16.6.2012 13:12

Re: Přiznám se, že pro mne je občanství budoucího prezidenta dost druhořadé,

Proč má být prezident národohospodář?

J. Kanioková 16.6.2012 13:02

Přiznám se, že pro mne je občanství budoucího prezidenta dost druhořadé,

za nejdůležitější považuji jeho vztah k EU ! Stoupenci EU, z nichž čiší možné lokajství vůči Bruselu, jsou pro mne naprosto nepřijatelní! Za stejně důležitý považuji fakt, aby to nebyl žádný "vizionář", ale logicky myslící národohospodář.

J. Stejskal 16.6.2012 12:47

Tak vychází to z logiky věci.

První občan tohoto státu byl měl být zákonitě občanem jedině té země. Ostatní pokládám za nesmysl.

K. Drobková 16.6.2012 12:36

Re: Strejdo, zaspal jste dobu !

Obama ne. To jenom pisálkové typu Ulče a spol.

J. Boleslav 16.6.2012 12:11

Re: To vysvětluje, proč Švejnar ještě nekandidoval

:-)

J. Šimek 16.6.2012 11:56

Re: Nic z toho ústava nezakazuje - kádrováku.

že překrucuje právní stav, ústava ani jiné zákony dvojí občanství pro prezidenta nijak neupravují a platí tedy princip - co není zakázáno, je dovoleno. Ty jeho požadavky je pouhé kádrování. Rozvedeno pro Vás. Pokud odkaz na ústavu pro Vás není věcný protiargument, pak lituji.

S. Moc 16.6.2012 11:43

Re: Strejdo, zaspal jste dobu !

Tak já mám občanství jen jedno, ale kdybyste tam, v mé rodné zemi, nebyli s kandidáty spokojeni, tak já se obětuji a nabízím, že bych to tda vzal... Dejte vědět!

F. Doušek 16.6.2012 10:47

To vysvětluje, proč Švejnar ještě nekandidoval

v USA.

F. Doušek 16.6.2012 10:46

Re: Proboha,

a je Becherovka ještě česká?

F. Pavlis 16.6.2012 9:55

Re: Nic z toho ústava nezakazuje - kádrováku.

Nemusíte mít autora přísdpěvku rád. Ale na jeho argumenty by nemuselo být reagováno způsobem vám vlastním. Nějaký věcný protiargument ?

B. Brousková 16.6.2012 9:41

Re: Proboha,

 A o tom kdo je kdo , nebo co , bude rozhodovat kdo? Debata na NP?  Otcem TGM  byl negramotný kočí , Slovák z Kopčan. Matkou byla odrodilá Češka. Po světě toho narajzoval  víc než dost. Byl snad špatným prezidentem? Pokud v ústavě není podmínkou jenom samotné české občanství, není co řešit. Honza Masaryk měl matku Američanku s francouzskými kořeny. Byl by snad proto horším prezidentem než  Gottwald , nebo  harmonikář Tonda  řečený  Ušaté Torpédo?

G. Zahradníček 16.6.2012 9:34

Re: Nic z toho ústava nezakazuje - kádrováku.

Kádrování je v této krajině hluboce zakořeněné.

G. Zahradníček 16.6.2012 9:33

Ježíš, může být prezident třeba Moravák?

:)))

J. Šimek 16.6.2012 9:30

Nic z toho ústava nezakazuje - kádrováku.

F. Pavlis 16.6.2012 9:27

Bude tomu tak,

jak si přejí někteří  a jejich volební elektorát. Jeden z níže přispívajících je jejich vzorkem. Prezidentem u nás může být kdokoli, kdo podporuje ČSSD. Třeba i s. Putin, pokud by se k tomu znal a opatřil si české občanství. Třeba v Karlových Varech , kde by současná socialistická internacionála na hejtmanství jistě nebyla proti...Strana opačná by to možná udělala asi také / Madeleine Albrightová, navrhovaná V.Havlem  /, ale asi by ztratila něco ze svých protilevicových znaků. Už dlouho žijeme v podmínkách politického "feudalizmu", kde o výsledku čehokoli, rozhoduje  počet opevněných hradů a stádo dojných krav...

J. Boleslav 16.6.2012 7:49

Re: Strejdo, zaspal jste dobu !

Pokud vím, tak třeba prezident USA se tam taky musí narodit. Obama s tím má doteď problém.

S. Netzer 16.6.2012 6:29

Proboha,

jen žádného Žida, feudála nebo světoobčana za prezidenta!

Zemanovi sice proudí v žilách mimo české krve i Becherovka, ale právě proto je to pravý syn své země.

P. Adler 16.6.2012 2:10

dvoji obcanstvi: dvoji nebezpeci

odhledneme od osoby jana svejnara, jemuz do presidentskych kvalit chybi mnohem vice nez pouze vylucne ceske obcanstvi ...

autor ma naprostou pravdu, kdyz tvrdi, ze stat se hlavou statu by opravdu mel mit moznost jen ten, kdo je vylucne obcanem toho statu ... ono je to vubec k placi, kolik ceskych politiku si nechava otevrena zadni vratka ...

otazka dvojiho obcanstvi sama o sobe je otazkou osemetnou, avsak odpoved na tuto otazku u politiku by mela byt jednoznacne biblicky prosta: jsi nebo nejsi vylucne obcanem zeme, v niz se uchazis o urad? ano, ano, ne, ne ... tady vubec nejde o to, ze ten ci onen clovek v cizine mohl nabyt zkusenosti, jichz by mohl vyuzit ve sve stare vlasti ku jejimu prospechu ... i kdyz, v cechach ... no, nechme toho ... tady presne o to, co autor pojmenoval velice trefne: mozny stret zajmu ... a pozor: ono staci, aby mohl vzniknout dojem stretu zajmu, a skoda byla spachana ...

J. Vích 16.6.2012 1:32

Pan Šulc je

skutečný pokrokový, přímo globální světák. Tomu jsou ti zaprdění čecháčci ( jak říkával nebožtík a světobčan Vašek) a zpozdilí vlastenci, k smíchu. Přesně tyhle Šulce si tu začali pěstovat už za protektorátu, podle kandidátů na presidenta je vidět, jak se hezky množí. Současný stav těto země je toho, mimo jiné, následkem. Dřív se to nazývalo služba cizí mocnosti. No a ještě jste zapoměnli na Fišera, toho už v Izraeli oslavují předem, nedávno jsem tam byl a nestačil jsem žasnout.

J. Wagner 16.6.2012 1:02

Pane Šulci,

vy očividně nerozumíte psanému textu. Zkuste si jej ještě jednou přečíst a neurážejte autora.

P. Sulc 16.6.2012 0:49

Strejdo, zaspal jste dobu !

Ustava nezakazuje dvoji obcanstvi politikum ani nekomu jinemu. Proste:svet se meni, a vy jste takovy ten "pantata Bezousek", co poprve v zivote opustil rodnou visku,a prijel do Prahy. A ted se jen divi a divi, az si muze hlavu ukroutit. Asi jste v perdeli byl a houno tam videl. Nicmene, muzete kricet, ze misto Svejnara necht kandiduje Topolanek a misto knizete, odporneho to feudala, ze chcete uslechtileho, prijemneho Paroubka. To jsou jiste lide daleko lepsi, dokonalejsi nez ti z dvojim obcanstvim a navic se nemusite bat, ze by knize chtel zavesti poddanstvi a draby s liskovkami.//kterych by ovsem dnes bylo zapotrebi daleko vice nez kdysi //