18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Přelet nad pravicovým hnízdem

Napravo od nás je zeď, tvrdil o TOP 09 Miroslav Kalousek před volbami v roce 2010. Před těmi letošními už Karel Schwarzenberg říká, že Topka není pravicová strana. Koneckonců její vládní angažmá mu dává za pravdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.10.2013 17:28

Re: Proc nevoli svobodne?

Kromě tvrzení, že ODS nebyla nikdy pravicová (je to dnes už jediná demokratická parlamentní pravicová strana v celé EU), s Vámi souhlasím.

B. Rybák 16.10.2013 17:25

V podstatě s autorem souhlasím, ale..

Dodal bych, že současná "nepravicovost" TOP09 není ničím překvapivým, protože od samého počátku byla pravou rukou bruselského socialismu u nás, která připravovala "terén" na budoucí EU-socialistickou koalici s ČSSD a proto prosazovala zvyšování daní a ne pro ČSSD nepřijatelné snižování státních výdajů (vždyť plnění "Maastrichtu" je úkolem pravé ruky bruselské). Takže ta masmediálním vymýváním mozků realizovaná nespravedlnost vůči "vládě" ODS byla ještě o něco větší. Situaci v tomto plánu zkomplikovalo nečekané vítězství M. Zemana, jeho střetnutí s panem knížetem a s tím spojený nejistý EU-vývoj v ČSSD.

To, že pan pan Nečas z vlády utekl je pravda. Každý ať si ale položí otázku jak by se zachoval kdyby viděl, že jím milovaná žena je bezdůvodně brutálně vláčena v "medvědu" určeném pro nebezpečné násilníky, že jsou jí odpírána práva obviněných, že je proti tomu i jako premiér bezmocný a že toto cynické divadlo je určeno právě jemu jako malá veřejná ukázka toho, jak s ní bude nakládáno, pokud on svou vládu nepoloží. Trochu se stydím, ale zachoval bych se pravděpodobně stejně jako on! Hrdinou člověk může být pouze na svůj úkor. Politickým hrdinstvím je dnes bohužel i veřejné přihlášení k politice skutečně sloužící našemu státu. Všichni kdo měli v tomto směru nějakou váhu, byli soudně policejně napadeni a masmédii jako zločinci vláčeni (teď už došlo i na poctivou úřednici paní Vitáskovou).

P. Gabriel st. 15.10.2013 10:20

Re: Analýza dobrá

To těžko, pane Nováku. Komunisti, jsou kolektivistickou větví liberálního směru. ČSSD etatistickou a ODS, Top09, ... individualistickou větví liberalismu. Zřejmě proto se tak snadno domlouvali, domlouvají a v zákulisí, vzdor všem mobilizacím, k naší škodě léta spolupracují na vzájemném krytí rozchlemtávání státu.

P. Gabriel st. 15.10.2013 10:15

Re: Analýza dobrá

Pane Kosejku, je pro vás CSU konzervativní stranou? Je pro vás CDU konzervativní stranou? Křesťanští socialisté, to je křesťanské křídlo ČSSD, třeba Bublan, E. Kohák... nikoliv  KDU-ČSL. Byť u křesťanských demokratů nikdo míru "chození do kostele nezkoumá", není pochyb o tom, že konzervativní politika je opřena  o hodnotový systém, který do euroatlantického prostoru přinesla židovsko-křesťanská kultura. Takže "někteří si to nemyslí", oni to ví a mají pravdu! Vedle KDU-ČSL patří ke konzervativcům na naší politické scéně i Konzervativní strana i Moravisti i monarchisti, takže je z čeho vybírat. Jenom prosím neupadat do iluze, že Sobotku lze léčit Kalouskem a naopak, ani Němcová to nespraví... Pro vaše prozření do reality bych vám doporučil uvědomitsi, že třeba  ve Švýcarsku, majítrvale silný podíl na vládě lidovci.

V. Vaclavik 15.10.2013 4:27

Proc nevoli svobodne?

"Jak to, že tihle voliči už dávno Svobodné nevolí, když právě oni mají tak křišťálově čistý pravicový program? Nu, nevolí. "

ODS opustilo jen malo echt pravicovych volicu, vesmes to byli stredovi volici frustrovani z politiky, ktera nefunguje. A takovi budou volit cokoli jineho, jen ne cokoli co aspon nejak pravici zavani. Proto Klaus nakonec (aspon) koketoval s Bobosikovou, nikoli s Machem (ktery ho rozumne taky odmitnul).

ODS nikdy nebyla pravicova, byla jen umirnena levice, takovou rozumnejsi levice. A snad i ti byvali volici ODS, kteri se hnuli ke Svobodnym, tak nejak chapu, ze jde o neco dost jineho, nez co kdy byla ODS.

To medialni spiknuti proti Svobodnym samo vypovida, ze tu jde o neco jineho, nez zabehlou pravici a kdyby Svobodni prekrocili tech pet procent a zacali hrat nejakou roli, to by pak byl rev v nasich medii, bylo by to neco, co jsme tu jeste nezazili, tak zvana pravdolaskovska basta by proti tomu byla hadr, protoze by to byli vsichni proti Svobodnym - a ti kteri by proti nim nebyli, by byli zbabele zticha, protoze by se bali se za ne vzit.

J. Křivánek 15.10.2013 0:25

Re: SSO, navzdory všem škarohlídům,

Pravicový není konzervativní. Ani náhodou. Jsou to skoro nezávislé politické kategorie, různé politické osy. Pravo-levá osa  a konzervativně-liberální osa. V ČR žádná opravdu konzervativní a opravdu pravicová stana není a nabyla. Tak možná Monarchisté jsou svým programem spíše vpravo a spíše kozervativní.

Opravdu konzervativní jsou lidovci, kteří jsou zhruba ve středu (na ose pravo-levá) a kupodivu KSČM je dosti konzervativní, to je možná důvod proč mají stále tak vysoké preference. Vzorově liberálně-levicový jsou socani, Okamura. Zemanovci jsou levičáci

jak řemen ale na ose liberálně-konzervativní jsou někde uprostřed. Babiš je pragmatický schopný podnikatel, možná se přetvařuje a zase jste zřejmě na omylu pokud ho řadíte mezi nějaké vyhraněné liberály. Spíš se dá řadit ke konzervativcům, skoro bych řekl klasický lidovec - tak nějak lidovecky rozcapený na pravo-levo, lae možná se jen přetvařuje. SSO jsou jednoznačně nejvyhraněnějsí pravicová strana a na ose konzervativno-liberálno jsou někde uprostřed.

P. Zelenka 14.10.2013 21:51

Cesta do českého ráje

Padej trochu doprava pod námi jde výprava. Žuch...

J. Kombercová 14.10.2013 18:36

Re: Parazit Štěpánek nám už zase káže, co je pravice?

JPP že pan Štěpánek v náhlém impulsu nebo v rozrušení v šestinedělí opustil ODS a šel ke Klausovi, co měl momentální nápad vrhnout se do voleb spolu s Bobo, což vzápětí (až tak blbej není) zavrhl, tak pan Štěpánek se bleskurychle do ODS vrátil... já vím, jsou to drby, ale co když je to pravda. :)) Takového kolegu bych kopla do holeně, to hodně bolí.

S. Ševeček 14.10.2013 16:43

Česká koruna ...

Může být sympatická - teda, pro mně šumafuk, ale dejme tomu; so když zvítězí ve volbách a pojedeme močálem černým do království Českého ... koho všal králem?

No, přece KAREL ist da!

Sice ne černý močál, ale kopec, co na tom záleží.

M. Kosejk 14.10.2013 16:21

Re: Analýza dobrá

Mám dojem, že určitě myslí křesťanské socialisty (KDU-ČSL).

Někteří tito lidé si myslí, že chození do kostela je známka punku... co to říkám?!... známka konzervativnosti. :)

M. Kosejk 14.10.2013 16:13

popírání sebe sama

Jinými slovy pan Štěpánek teď popírá vše, o čem celou dobu tak zapáleně žvanil. A to platí o celé té řadě odesáckých kverulantů, co podráželi každému vedení ODS nohy s odůvodněním, že ODS jde moc doleva - a že to její voliči nechtějí.

¨

A realita? Pokud průzkumy úplně nelžou, tak voliči ODS a TOP09 se přesouvají k bolševickému populistovi Babišovi. To jsou paradoxy, co? :) ODS jde dolů - a žádná pravicová alternativa, která by mohla uspět, se nerýsuje. Takže jsem měl celou dobu pravdu, když jsem říkal, že ti nejrůznější Tlustí, Úlehlové a Štěpánkové se bijí za neexistující voliče ODS - a jen nasírají reálné voliče ODS, kterým je např. bližší Němcová než všichni ti "klausovci", co Klause používají jen jako klacek, se kterým pravidelně podrážejí nohy svému vedení.

L. Novák 14.10.2013 16:09

Parazit Štěpánek nám už zase káže, co je pravice?

Všechno, jenom ne Štěpánek, který vymetl coby člen ODS už řadu "trafik"  - a co po něm zbylo?

L. Novák 14.10.2013 16:05

Re: Analýza dobrá

Máte na mysli komunisty?

P. Gabriel st. 14.10.2013 15:55

Re: SSO, navzdory všem škarohlídům,

Babiše těžko, ale jiné liberály rovněž ne, včetně SSO. Pravicový = konzervativní.

P. Gabriel st. 14.10.2013 15:53

Re: V podstatě má autor pravdu, ale

Pane Rečku, nerozumím jedné věci ve vašem textu proíč si myslíte, že kvalitní pravicová politika musí být protilidová a asociální? Nemyslíte, že přiměřená adresná solidarita je konzervativní hodnotou? Dokonce jednou ze základních?  Nevnímáte poplitiku a hodnoty v ní přes zbytky marxistických pouček a PŠM? A jste si vědom toho, želiberální politika není a nemůže být pravicová?

P. Gabriel st. 14.10.2013 15:43

Re: Analýza dobrá

Není třeba žádný nápad! Stačí selský rozum. Do stávajícího stavu nás přivedlo 23 let liberalismu na různý způsob. Co je opakem liberalismu? Konzervatizmus. Volme tedy většinově konzervativní strany a musí se to projevit.

P. Gabriel st. 14.10.2013 15:41

Re: Monarchisté jsou mi nejsympatičtější,

Ten guláš v hlavě vám tedy nezávidím! Víte alespoň čí jste?

P. Gabriel st. 14.10.2013 15:39

Re: Ujasněme si napřed, co je to pravice!?

Pane Švrčku,  dovolím si s vámi v několika věcech nesouhlasit. A předesílám, že půjde o věci, kterých jsem byl přímým účastníkem v době,  kdy jsem se politice věnoval profesionálně. ODS byla tvrdě pragmatická od samého vzniku. To k čemu dospěla - jenom vzklíčila setba zakladatele. Dodnes nedořešená kauza vymýšlených donátorů, která vyvrcholila rozpadem koalice i samotné ODS byla jenom malým vršíčkem ledovce privatizačních zlodějen a korupce. Lidovci za Luxe, možná ke své škodě nebyli za mák pragmatičtí. To, že se Lux postavil v řadě případů tvrdě Klausovi na odpor, to nebyl pragmatizmus, ale zásadovost. Ostatně si nevzpomenu, že by se sdělovací prostředky, nebo veřejnost, rovněž ke své škodě, za Luxe kdy postavili. I když jenom vyžadoval, co bylo dohodnuto a slíbeno. Pragmatismus ten přišel až s emancipací Kalouska po Luxově smrti. Svoboda, ten se snažil, někdy až naivně férově pokračovat v Luxově přímé lince. Bohužel Kalousek hned vytušil příležitost a rozehrál hry na předsedu čtyřkoalice. To lidovce velmi oslabilo. Ne však natolik, aby po prohraných volbách 2010, za které bůhví proč nebyl potrestán Kalousek a Top09 ale KDU, po té, co se Kalouskovců zbavila. I dnes naprosto šílené (ne)myšlení a (ne)paměť voličřů povede k tomu, že jedinou významnější nesocialistickou stranou ve sněmovně, vzdor očividným lumpárnám zaposlední3 roky, zřejmě zůstane Top09. Hloupé na tom je že za pitomost některých musíme vždy platit všichni. Dnešní lidovci jsou zcela jiní lidé než byli ti z dob Luxe, Svobody a Kalouska. Z těch na kandidátkách není nikdo. Jsou to noví mladí lidé, s novým  programem, 1/4 nezávislých, Vše co zatím dělají vzbuzuje jenom důvěru. Nevím, v čem vidíte. jakýkoliv pragmatizmus. Pragmatické by bylo prodat barák na Karláku a zavřít krám. Každý z nich má dobrou existenci a nepotřebují si komplikovat život s politikou. Mají tedy zřejmě jinou motivaci.

P. Podešva 14.10.2013 15:07

SSO

S těmi Svobodnými je to asi částečně jak píšete (chyby v propagaci, malá atraktivita pro voliče, nemají miliardáře, co si koupil vastní noviny), nicméně jsem si všiml, jak je narozdíl od jiných narychlo uplácaných stran média programově ignorují. Není se ostatně čemu divit. Jestli jsem na něco poslední dobou alergický, tak je to slovo "průzkum". Lhaní a manipulace navíc ještě většinou placená z našich peněz. No ale svobodné budu volik jako pokaždé a je mi celkem jedno, co o tom kdo říká a nebo si myslí.

J. Boleslav 14.10.2013 14:41

Re: Autor má v podstatě pravdu.

Hezký a pravdivý postřeh. :-)

J. Boleslav 14.10.2013 14:37

Analýza dobrá

chybí nápad, jak ze současného tristního stavu ven.

R. Houška 14.10.2013 13:43

Re: Umíte vůbec něco jiného, než dehonestovat autory ?

Maňásky jako je pan Unisono Štěpánek, nemusí nikdo dehonestovat. Ti se dehonestují zpravidla nejvíce sami svou činností. Špatná politika, špatnej bigbít...

J. Vlk 14.10.2013 13:43

Věřím pravici

a doufám, že budou mít dohromady 5%. :-)

J. Kanioková 14.10.2013 13:22

Umíte vůbec něco jiného, než dehonestovat autory ?

V. Mlich 14.10.2013 13:12

Špatná úvaha

Volit Svobodné za každou cenu je rozhodnuto už nejméně 3% voličů. Takže kdo nechce, aby pravice o tyto procenta přišla, přidá svůj hlas, ať překonají tu hranici a postoupí taky.

Průzkumy mnohdy nemají ani tisíc respondentů. Ale loni v prvním kole senátních voleb, kdy se o žádnou hranici nehrálo, měli Svobodní v obvodech, kde postavili kandidáta, cca 4-9%, to nebyl průzkum, ale reálné volby. A od té doby "pravice" nadělala tolik přešlapů, že spousta dalších lidi změnila názor na TOPku i ODSku.

J. Heincl 14.10.2013 13:02

Re: Proč

Dobrý den pane Matuško, už jsme se dlouho neviděli. Vaše volba je pro mě mnohem přijatelnější, než hodit hlas současným parlamentním lumpům. Četl jsem odpovědi paní Bobošíkové na otázky FINMAGu http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/volebni-special-vase-penize-jak-s-nimi-chteji-hospodarit-jana-bobosikova-a-hlavu-vzhuru/ a většinou pro mě byly přijatelné. Tak mnoho štěstí.

J. Matuška 14.10.2013 12:47

Článek za 1*, i když legrace moc nepředpovídá.

J. Matuška 14.10.2013 12:44

Re: SSO, navzdory všem škarohlídům,

Pane Švrčku, Vy asi víte, co znamená ANO v italštině, že.

J. Matuška 14.10.2013 12:42

Re: Proč

Pane Heincl, ze srdce bych Svobodným přál, aby se do Poslanecké sněmovny dostali. AniI 3% nebudou špatné. 6 mil. na volby do Europarlamentu se budou hodit. Mám takové tušení, že jsou na cestě! Já to zkusím u bloku Hlavu vzhůru a zase myslím na peníze pro stranickou pokladnu. Volby do EP v květnu 2014 - na ty se těším. To bude moje parketa!

A. Bocek 14.10.2013 12:39

Mám rád více ideály než slova,

proto nechám rád hlas ve prospěch SSO.