8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

POLITIKA: Přelet nad pravicovým hnízdem

Napravo od nás je zeď, tvrdil o TOP 09 Miroslav Kalousek před volbami v roce 2010. Před těmi letošními už Karel Schwarzenberg říká, že Topka není pravicová strana. Koneckonců její vládní angažmá mu dává za pravdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Graf 14.10.2013 12:28

Re: Zvolme monarchii

Nemusíte hledat tak složitě. V roce 2018 (tj. 1918 + 100), kdy skončí prezidentování Virotikovo, bude arcivévodovi Ferdinandovi Zvonimírovi 21 let.

Kdyby bylo po mém, tak v zájmu blaha národa, bych v tom roce nechal uklidit z Hradu po zemi se válející flašky a vajgly, vymalovat zdi barvou pohlcující dehtový puch, otevřít klenotnici a Duku Zvonimíra korunovat. Jenže to nejspíš zase nějaký trouba zvoře...

B. Graf 14.10.2013 12:22

Re: Monarchisté jsou mi nejsympatičtější,

Už jsem tuhle někam napsal, že mnoha rozumným lidem vychází ve volebních kalkulačkách Koruna česká hodně vysoko - přičemž pochopitelně žádná z otázek v kalkulačkách se o monarchii nezmiňuje.

R. Tichý 14.10.2013 11:41

Nebojím se propadnutí hlasu

Možná pozdě, ale přeci jen mi došlo, že netřeba se bát propadnutí hlasu. To je jen takový mediální strašák. Ať totiž volíte koho chcete (myšleno "tradiční strany"), nikdy nekoná to, co slíbil. Prohlédněte si naši novodobou historii - kdo ze zvolených udělal, co před volbami nasliboval? To je přeci stejné propadnutí Vašeho hlasu, jako spláchnutí hlasovacího lístku do klozetu.

Proto se nebojte, a klidně volte koho chcete. Jedině tak se malé strany dostanou do povědomí i bez sponzorů a strýčků ;o)

J. Kadeřábek 14.10.2013 10:52

Pokud je situace na pravici takto podle autora tristní

odevzdám svoji volební stokorunu Svobodným. Chápu, že svůj program těžko mohou plnit i kdyby se přehoupli přes 5%, ale ty ostatní strany jsou pro mne nevolitelné a pokud bych k volbám nešel, dávám svoji stokorunu těm, co se do parlamentu dostanou a to neudělám.

Z. Švrček 14.10.2013 10:40

Re: SSO, navzdory všem škarohlídům,

Souhlasím, je mnoho těch, kteří to s SSO chtějí tentokrát zkusit a nebudou se tentokrát lekat propadnutí svého hlasu. Avšak s druhou větou jste se netrefil. Je dosti voličů se srdcem napravo ale s rozumem v riti, kteří to tam do urny Babišovi nahážou. Žel.

Z. Švrček 14.10.2013 10:36

Re: Ujasněme si napřed, co je to pravice!?

Souhlasím s Vámi, že pragmatismus je zhoubou. Na to doskákala i ODS, která si nedala pozor a pragmatismu propadla zejména po odchodu Klause (to píšu aby měli Houška, Stuchlík a Frau Natzer nad čím běsnit), věnovala se bezbřehé technologii moci a své ideje, na kterých vyrostla a byla i úspěšná, poznenáhlu zasunula někam do hlubokých vrstev prostého řadového členstva (tam se ještě opravdu dají najít). Nicméně nemůžeme KDÚ ČSL řadit k těm bez viny. Zejména pod vedením Luxe byli lidovci jednou z nejpragmatičtějších stran a jejich pragmatizmus pokračující s předsedou C.Svobodou a tehdejším Kalouskem se také řádně podepsal na jajich dnešní absenci v politice. Jak víme, že je tato "nemoc" již opustila a jsou již čistí? 

A. Reček 14.10.2013 10:18

V podstatě má autor pravdu, ale

dívá se na politickou scénu z oken v Praze, kde pohled je dost odlišný od pohledů venkovských.  To pravicové hnízdo spletené po převratu je z materiálu zcela nekvalitního, totiž pouze z pragmatismu a touhy po materiálních ziscích. Že nadlouho nemůže vydržet bylo jasné od prvopočátku a byla jen otázka času, kdy se rozesype. Uhnízdily se tam skupinové zájmy, které požíraly hlavně veřejné prostředky a svého návyku se nechtějí vzdát.  Proto vznikají nová účelová uskupení, která ochotně využívají chyb a prohřešků hlavně ODS. Lidem pak předloží vábnou vizi a načas se dostanou do parlamentu, ale opravdu jen na čas. Chybí jim členská základna a mravné chování, protože je vede tatáž chamtivost, která byla patrná jak u ODS, ale i socdem.  Považovat sousední CDU, CSU a lidovce v Rakousku za pravicové, je rovněž mylné, protože úspěchu dosahovali a dosahují právě prosazování prolidové politiky. Jinak by dopadli bídně, jako liberálové. No a u nás SSO je stranou ponejvíce liberální, což tady není nic moc v oblibě, možná tak jen v Praze.

J. Růžička 14.10.2013 9:43

Zajímá mě víc program,

než PR. Proto budu volit Svobodné.

J. Heincl 14.10.2013 9:36

Re: Proč

Jestli jsou Vám politicky sympatičtí, tak se zkontaktujte s několika dalšími sympatizanty a každý z nich z okruhu avé rodiny a svých známých určitě sežene pět nerozhodnutých nebo váhajících voličů. Když to takto udělá víc lidí, tak se Svobodní určitě do sněmovny dostanou.

V. Petrová 14.10.2013 9:34

Zvolme monarchii

a máme po starosti se Zemanem. Do voleb to už nestihneme, ale mohli bychom na tom pracovat po volbách, aby se nám Zeman, Klaus etc. neopakovali.  Ještě pořád u nás žijí přímí potomci Přemyslovců, jenže z tzv. levého boku, ale to by nám nemuselo vadit. Pocházejí od krále Wratislava, mají dokazatelný rodokmen, neemigrovali, prožili s námi nacisty  komunisty, umějí pracovat - co bychom chtěli víc , Jo - a umějí se chovat. Po necelém roce se Zemanem v čele to míme ocenit. Nemusely by být žádné volby, oni by si své následníky vychovali, víc peněz než prezident by to nestálo. Navíc mají nějaký ne závratný, ale slušný majetek.

K. Filek 14.10.2013 9:29

Re: Proč

Chtěl bych je volit,obávám se však,že můj hlas propadne třeba ve prospěch komoušů.Proto ještě nevím koho volit.

F. Eliáš 14.10.2013 9:20

Monarchisté jsou mi nejsympatičtější,

přesto budu volit Svobodné.

J. Heincl 14.10.2013 9:19

Re: Proč

Koho máte na mysli jako pravici, která nesmí ztratit žádný hlas?

M. Malovec 14.10.2013 9:16

Proč

Svobodné nevolím? Kvůli škodlivým průzkumům volebních preferencí. Kdyby jich nebylo, byli by Svobodní pravděpodobně dávno v parlamentu jedním ze silných hráčů. Letos opět na Svobodné nedojde, protože pravice nesmí ztratit volbou těch, kteří asi nemají příliš šancí uspět, ani hlas. Je to špatné a nespravedlivé, ale dokud bude Moravec vybírat účastníky besed podle nějakého pofidérního průzkumu, pak se to nezmění.

P. Gabriel st. 14.10.2013 8:51

Ujasněme si napřed, co je to pravice!?

Je to politický směr zakotvený pevně v zásadách i politické praxi konzervativních hodnot! A nehodnoťme podle verbálních proklamací, ale podle skutků. Snadno zjistíme, že liberální pragmatická politika Klause, Kalouska, Topolánka a dalších je pravým opakem, což odpovídá i politologické teorii. Snad si pak uvědomíme, že třeba Kalousek a spol. museli odejít z KDU pro nerespektování konzervativních zásad = pro nepravicovost politických záměrů a skutků. Dnes jsou skutečnou pravicí  jenom některé malé strany mimo sněmovnu a z větších stran je nejvíce vpravo, pravostředová KDU-ČSL!

Jestlituto zemi něco dlouhodobě ničí, je to mimo jiné bezzásadová liberální pragmatická politika, jedno zda v podání ČSSD, ODS, SZ, Top09, VV, vebo někoho jiného. Chceme-li změnu, musíme nutně doprava, tak, jako to ukázali Bavoři a Němci!

J. Heincl 14.10.2013 8:41

Re: Autor má v podstatě pravdu.

Podle mých zkušeností existuje pouze nepříliš početná skupina občanů zajímajících se hlouběji o politiku. Tím myslím, že si přečtou programy stran a pak se podle nich a podle svých dosavadních zkušeností rozhodnou. Většina voličů vezme existenci nějaké strany na vědomí až v okamžiku, kdy má tato billboardy na každém rohu. A na takovou propagaci je potřeba hodně peněz. To znamená zadlužit se. Většina velkých stran to udělá a pak není divu, že politiku zadlužování s lehkým srdcem praktikují i při řízení státu.

R. Houška 14.10.2013 8:12

Ex-bigbít nám opět skromně přehlédl svůj podíl na vzniku

popisovaného stavu. Opět nám přistál po dlouhém výletu na vzdálenou planetu. Nicméně, kdyby někdo se jmenovaných přispěchal s nabídkou sedadélka v nějaké radě pro cokoliv, přesvědčit by se jistě opět nechal. I té Němcové by odpustil, že je Němcová.

P. Rajman 14.10.2013 8:10

Re: SSO, navzdory všem škarohlídům,

To myslíte jako fór nebo jako fór?

K. Frauknecht 14.10.2013 7:36

Autor má v podstatě pravdu.

SSO nejsou moc vidět, ale pro normálního (rozuměj gramotného) voliče to nemůže být překážkou (a podle signálů v mém okolí to skutečně překážka není :-)). A volič, který má potřebu před vhozením lístku do urny, chvíli křepčit a skandovat na návsi? Pravděpodobně patří k jiné politické orientaci.

A. Novák 14.10.2013 7:30

SSO, navzdory všem škarohlídům,

má letos velkou šanci. Pravicový volič s rozumem přeci nebude volit Babiše...

J. Heincl 14.10.2013 2:40

Svobodní

Pan autor zřejmě neví, že Svobodní věrni svému přesvědčení a svému politickému programu žádné velké firmě neslíbili prosazování jejích zájmů při svém eventuálním angažmá ve Sněmovně a proto nedostali žádnou tučnou finanční dotaci. Navíc si nevzali na rozdíl od tradičních parlamentních stran na volební kampaň úvěr a vše si financují z vlastních skrovných financí získaných pouze od členů a sympatizantů. Jejich finanční zdroje jsou tedy v řádu setin maximáně desetiny ve srovnání se stranami jako ČSSD, TOP 09, ODS, ANO 2011 a dalšími. Jejich pravicový program hlásající mimo jiné, že každý občan by měl být odpovědný především sám za sebe, že solidarita nemá sloužit k vyrovnání životní úrovně, že se stát (tj. politici a státní úředníci) má míchat do života svým občanům jen minimálně a že by měla být podstatně omezena moc politiků cestou lidových hlasování, asi není pro mnoho voličů příliš přitažlivý. Zřejmě v ČR není příliš mnoho pravicově smýšlejících občanů. Kdyby k nim autor opravdu patřil, tak by musel několik zásadních pravicových myšlenek z programu Svobodných uvést. Nestalo se.