26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Předvolební sliby – propustíme úředníky

I před těmito volbami se slibuje ostošest, zejména z opozičních lavic, že se propustí „zbyteční úředníci“. Tím se ušetří a prý sníží náš velký státní deficit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 25.9.2021 19:38

Tak na jeho "teplém místě" ho chrání zákon, sám ho nejspíš neopustí...Rv

P. Čech 26.9.2021 8:31

Nejen byrokrat, ale hlavně politik. A kdo vytváří nová a nová úřednická místa? Politici!

R. Tichý 25.9.2021 12:55

Propusteni uredniku by melo vest ke zruseni agendy-zbyli urednici snadno pochopi, ze se jinak upapiruji.

Neohanejte se hasici a sestrickami-za kazdym z nich je zbytecny papirovy siml.

R. Tichý 25.9.2021 12:56

A kdekoliv ve statnim ourade byl proveden personalni audit, bylo odhaleno, ze na hodinu lze propustit 20% zamestnancu.

D. Ondrejkovič 25.9.2021 12:59

Je vidět, že jste to nečetl. Chcete zrušit stavební řízení?

R. Tichý 25.9.2021 13:18

Tak zrovna s timhle se stykam velmi casto. 1/2 uredniku je tam uplne k nicemu. Misto 10 urednic by stacily 2 inzenyri a 4 pisarky!!

V. Čermák 25.9.2021 19:42

Tak Úřady se tradičně brání Snižování stavů, neboť je neplatí Ze svého. Když už k tomu dojde, začne to uklízečkami, důchodci, pak ti neloajální a ti skutečně Zbyteční vždy zůstanou...;-D

P. Čech 26.9.2021 8:34

Ono je to naopak, pane Tichý. Je třeba zrušit ty agendy. Ty totiž nevznikly náhodou ani samy od sebe. Ty byly vytvořeny a to zejména politiky. Je třeba zrušit osm zbytečných ministerstev a hned uvidíte, jak úředníci budou mizet.

R. Polášek 25.9.2021 11:57

Co se týká propuštění "zbytečných" úředníků, není pravda, že propuštění třeba 30 % úředníků přinese státnímu rozpočtu jen málo.

Stát totiž nejenže ušetří mzdy těch úředníků, ale navíc, protože ti úředníci musí někde najít práci, obvykle ve výrobním sektoru, získá navíc jejich budoucí daně a odvody z mezd. A navíc získá všelijaké daně z firem, které díky těm propuštěným úředníkům, zvýší objem své výroby.

P. Janoušek 25.9.2021 13:58

No jo. Na to autor zřejmě nepřišel. A tak posilujme úřednictvo. Vždyť jsou to naši voliči. To leda státním zaměstnancům zakázat volit. Asi by volby dopadly dost podivuhodně.

P. Adámek 25.9.2021 16:06

Výrobní sektor potřebuje kvalifikované lidi, ne padesátileté "propuštěnce", kteří maximálně doma přitloukli obraz na zeď. Jsou tu pamětníci akce "77 000 do výroby"?

P. Čech 26.9.2021 8:38

Zrušení osmi zbytečných ministerstev a mnoha jejich přímo řízených organizací může přinést okamžitou úsporu cca 250 miliard Kč a v následujících letech nejméně 100 miliard ročně.

J. Jurax 26.9.2021 14:54

Pokud ovšem budou ti propuštění úředníci v soukromém sektoru rozumně zaměstnatelní.

J. Vintr 26.9.2021 16:28

Jsou i takoví, kteří by oponovali, že propuštěním úředníků přijde stát o příjmy z jejich daně a odvody z mezd....

J. Stehlik 25.9.2021 9:41

Omezení byrokracie jde pouze přes peníze . Jednoduše řečeno - aby občané chtěli snížit daně . A inspirujme se amerikou . Tam rozhodujete obecní dani , státní dani a federálních daních . Pojal jsem to zjednodušeně , ale řešením je pouze decentralizace a tedy hlasování ve volbách a tedy i o daních . Pak nemají kam politici uhnout a stává se z toho klasický boj levice - zvednu daně, nebo snížím daně u pravice .

Jenže současný centralizovaný model co je u nás politikum vyhovuje . Kdo se dostane nahoru , tomu vyhovuje sedět u moci a rozdávat . A těm politikum dole vyhovuje zlatý déšť peněz co se sypou shora (nikdo se nezajímá co se s obecními penězmi děje) .

I u toho bydlení je to známé . U nás politici vymysleli na obci prodej parcel obálkovou metodou . Lidé se tedy perou o pozemky . A sranda je že některé jsou desítky let ladem (uložení peněz) a jen zarůstají nálety. Stejné tak prázdné domy a byty . V americe je to vyřešeno financováním obcí z daně z hodnoty . Tudíž ten kapitál uložený v nemovitostech se musí točit . A naopak obce mají motivaci se rozrůstat . Stačí se podívat na žebříček dostupnosti bydlení kde v první stovce jsou města z ameriky . Průměrná podlahová plocha je tam 220m2 což je třikrát více než u nás . Je zajímavé jak regulace státní správy dokáže ovlivnit kvalitu a velikost nemovitostí.

F. Svoboda 25.9.2021 8:56

Rv

F. Navrátil 25.9.2021 8:50

Jak pracuje státní správa? Jeden úředník pracuje, dva to řídí, tři to kontrolují, čtyři zpracovávají metodiku a pět z toho dělá statistiku. Požadavek na snížení počtu úředníků se řeší tak, že se vyhodí pracující úředník. Snížení počtu úředníků je tedy až posledním krokem v celé řetězci. Nejdříve je nutné snížit počet zákonů, tím se sníží počet vyhlášek, nařízení a úředních agend. A pak teprve můžeme zbytečné úředníky propouštět. Za současného stavu legislativy, kterou poslanci a senátoři schvalovanými zákony dále rozšiřují, by snížení počtu úředníků znamenalo je prohloubení dosavadního chaosu.

D. Ondrejkovič 25.9.2021 13:00

Zas jeden "diskutér", který je příliš hloupý a příliš líný na to, aby složil alespoň základní úřednickou zkoušku...... přičemž je zcela zřejmé, že nemá o celé věci ani páru....

P. Čech 26.9.2021 8:41

" Jeden úředník pracuje, dva to řídí, tři to kontrolují, čtyři zpracovávají metodiku a pět z toho dělá statistiku".

Všechno dohromady to ovšem řídí politické strany a hnutí. A jsme u jádra pudla! Zejména proto se stav úřednictva neustále zvyšuje.

J. Nevrkla 25.9.2021 8:41

U naší vsi jsme dlouho požadovali nový koberec na půl kilometru rozbité silnice. Bylo nám řečeno , že neví, jestli za tři čtvrtě roku stihnou vydat stavební povolení. Tomu se říká těžká práce, to jistě vyžaduje další úředníky.

J. Stehlik 25.9.2021 9:49

https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/jak-se-stavi-v-los-angeles.A210531_170809_stavba_rez

Za měsíc stavební povolení . Do roka musíte postavit , jinak znova povolení . Je to jen o financování obcí a tedy uředníku .

Jinak nad cenami se nepodivujte . To jsou VIP zony (něco jako Václavák) . Sranda je , že tam zděné nepostavíte z duvodu zemětřesení (ani zděný komín) . Vše tedy ty prkenice.

R. Polášek 25.9.2021 11:53

Máte částečně pravdu.

Ale "prkennou" stavbu, pokud máte vybetonovanou základní desku a pokud máte materiál na tu stavbu už předem poskládaný ve firmě a na místě to podle číslování jen znova skládáte, postavíte s přehledem za pracovní týden - 5 pracovních dní. A pokud ji koupíte z velkoplošných předpřipravených panelů, Má to potenciál na to, že jeden den máte hrubo stavbu a druhý den děláte vnitřek, elektroinstalace vodu atd.

U některých staveb ani nemusíte mít ppodkladovou betonovou desku, za určitých podmínek se některé stavby dají kotvit přímo v půdě.

V USA jsou podle všeho benevolentnější normy na pevnost takových staveb, To se projevuje v používání komponent, které tu stavbu ještě zrychlují, ale taky snižují odolnost stavby třeba v případě požáru, mnohem rychleji to spadne.

J. Stehlik 25.9.2021 12:28

Já spíše nepoukazoval na technologii stavení. Ale spíše administrativu povolení. Když je obec financována podle majetku co se na jejím území buduje, tak obec automaticky tlačí administrativu k efektivitě. Proto za měsíc máte stavební povolení a do roka zkolaudovat, aby mohli danit :-P

Z. Lapil 25.9.2021 19:58

Jen technické poznámky.

Kotvit přímo v půdě je v zemětřesné oblasti dost nesmysl. Při zemětřesení se půda houpe a "teče", takže je radno udržet právě základy pohromadě, jinak se domečku rozjedou nožičky a je zle. Nedoporučuje se podsklepení a už vůbec ne částečné, základy musí být co možná rovné, aby se ztekucená zemina "neměla o co opřít".

Nevím, jak to myslíte s benevolentnějšími normami. Spíš bych tušil nějaké univerzálnější předpisy než posuzování každého baráku zvlášť. Něco jako předpis z Rakouska - Uherska platný snad do 80. let 20. století, který zněl zhruba "nosná zeď budiž jeden a půl cihly tlustá a na každé patro o čtvrt cihly tlustší".

Určitě taky vím, že v zemětřesném Alžírsku předpis v 80. letech požadoval, aby každé dva(???) metry bylo zdivo vyztuženo žb sloupem 300x300 s výztuží 12mm v každém rohu (nebo tak nějak; čísla nevím, ale takhle bych to navrhoval já). Výsledkem je zděný objekt se železobetonovou kostrou, který při zemětřesení možná popraská, ale rozhodně nespadne. Podobně v Chorvatsku - tamější předpisy absolutně neznám, předpisy neznám, ale když vidíte nějakou novostavbu, tak je výsledek stejný, jako v tom Alžírsku.

Kupodivu se to v Alžírsku (v Chorvatsku nevím) dělá obráceně, než by se dělalo u nás: vyzdí se zeď s mezerami a betonuje se až poté. Z přízemních domů pak ze střechy trčí ocelová výztuž, aby se případně dalo nevázat další patro.

R. Szewczyk 25.9.2021 8:35

pane Kolman, příliš to komplikujete, stačí uředníkům položit dvě otázky, pokud odpoví správně, může být uředníkem,

a tady jsou ty otázky: zaokrouhlete toto číslo---123,456789

a druhá otázka: jaký je v česku uřední jazyk

no a máte 98 procent uředníků méně

Z. Lapil 25.9.2021 20:06

Počítám, že správná odpověď spočívá v položení doplňujících otázek: zaokrouhlit na kolik desetinných, případně platných míst. A "Co je to uřední jazyk?"

Pro jistotu: správně je úřední. Vaše jméno nezní zrovna česky a napsal jste to několikrát, takže připouštím, že to oprávněně nevíte.

Ale to, že Česko je oficiální název, byste vědět měl, když si troufáte hodnotit schopnost úředníků úředničit.

Rozhodně bych vám žádnou úřednickou funkci nesvěřil, protože úředník se musí umět vyjádřit přesně, což vy... No, možná umíte, ale tentokrát jste tu schopnost rozhodně nepoužil.

S. Sedlák 25.9.2021 7:12

Být protagonistou ČSSD a plácat o opozici a snižování počtu úředníků je dost drzost. Vaše společná bilance s ANO je nárůst o téměř 20 % na 487 000 státních zaměstnanců a nárůst nákladů, který nemá daleko ke 100%. A nejsou to jen učitelé. O policajtech raději pomlčte, protože jich máme silně nadprůměrně a jsou čím dál tím míň viditelní.

Především prožrat konjunkturu za přetrvávajícího deficitu rozpočtu mohou jen patlalové Sobotkova nebo Babišova typu. To, že ve státním je průměrný plat vyšší, než v soukromé sféře je vaše tupost, která nechce vidět, že se pokoušíte za společné peníze koupit voliče.

V. Němec 25.9.2021 6:11

Velkou oporou mu byla - J. Ježkovi - ale rodina, a především sestra Jarmila, která mu ze své první výplaty pořídila vlastní piano.

Takovou stranu budu volit, která mně dá takový měsíční plat!!!

K. Machala 25.9.2021 3:50

Je až s podivem, že jsme vůbec přežili doby, kdy úředníků státu bylo míň než polovina. Tento článek je jen dalším útokem čssd na peněženky občanů. Samozřejmě to jde i tak, že se zjednoduší daně a pak je míň úředníků, sníží počet povinností při stavění a pak je zase míň úředníků a vše je levnější. A tak by se dalo v přebyrokratizované zemi pokračovat až k prosperitě. Autor jde opačným směrem.

I. Mentlík 25.9.2021 5:17

Vy chytrej, ti úředníci ale ty "daně a povinnosti při stavění" nevymýšlejí, ti je jenom vyžadují. Na to se zeptejte poslanců. Pravděpodobně se ale dozvíte, že oni nic, to chce Brusel. A co se týče původního příspěvku, autor má naprostou pravdu a vůbec mi nevadí, že se hlásí k ČSSD, kterou nevolím.