4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mochas 6.6.2006 6:45

Pat

Tragedií je způsob přepočtu hlasů na mandáty. Byť pravice získala o 200000 hlasů více, díky metodice výpočtu, "bišvejcův" propočet dle krajů, to dopadlo patem.

nup 7.6.2006 1:02

Re: Pat

Nu, ale je potřeba jedním dechem dodat, kdo je onen "bišvejc." Takže kdo se hlásí? Ano, správně, je to Václav toho jména Klaus, hlavní iniciátor této metody, která je už navíc silně oslabená oproti původnímu záměru (ve kterém by zelení měli 2 - 3 křesla a KDU tak kolem šesti.) A neprosadil by to bez oposmluvního kumpána Zemana.

dvd 7.6.2006 12:08

Přepočet můžete mít

buďto na celý stát - tedy jedna kandidátka na celé území, nebo přepočet podle nějakých správních celků, z nichž každý má vlastní kandidátku. První způsob prozatím nikdo nenavrhl (má jej Izrael), druhý způsob varíruje od poměrného zastoupení (volební okrsek s více vítězi) - např. Belgie po většinovou volbu (volební okrsek s jedním vítezem) - na př UK nebo USA. A vzhledem k tomu, že správních krajů bylo více než volebních, objevila se snaha aby co správní kraj to volební kraj. Že pak počty "vítězů" v Karlovarském kraji jsou jiné než v Praze je už jenom důsledek. Ostatně, proč myslíte, že lidovci hodlali nasadit Straku na Karlovarsku? Tam by se mezi 5 poslanců stejně nedostal, ale v ostatních krajích by působil jako magnet na fanoušky Sparty. (To, že mu v předvolební kampani vypadl jeden ze dvou mozkových závitů, to už je věc jiná.)

Petice 6.6.2006 2:18

Petice za vyhlaseni mimoradnych voleb

Petice za vyhlaseni mimoradnych voleb