21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jerry 16.11.2006 8:36

Vcelku souhlas,

Topol není ani velký vůdce,ani velký myslitel, ale ví, že jediná cesta je ,dohodnout se. Na rozdíl od sobeckého postoje Bursíka, který má naštěstí jen 5 nositelů triček v parlamentu.Jen nechápu jednu věc-proč se nedohodl s Paroublbem na menšinové vládě ODS, když mu to sám nabízel? To chce vážně vládnout se Zvorálkem? A proč se zastávat obojetných lidovců a do sebe zahleděného Bursíka, kteří by ho při první příležitosti podtrhli? Topol není ani schopný vyjednávač, ani se nevyzná v lidech.

Jiří K. 16.11.2006 8:26

Nepravda hned ve druhé větě.

Je to ovšem nepravda v Česku oblíbená a hojně užívaná. Situace mezi levicí a pravicí není vyrovnaná a už vůbec ne vyrovnaná mimořádně. Zní to jistě nezvykle ale pravdou je, že pravice volby prohrála!

Odkdy jsou totiž zelení pravicí? Zelení všude patří od středu doleva. Patří tam svým programem i v Česku a na tom nic nemění ani proklamace pana Bursíka a spol. To jenom unikátně blbá pozice nedostatečně reformovaných českých komunistů vytváří prostor pro tanečky kolem pseudoproblému s kým ano a s kým ne, i kdyby to měl být jeden jediný hlas. Říkám to opakovaně, že dubové palice ve vedení KSČM jsou nejlepším spojencem české pravice – svou krátkozrakou „principiálností“ zamezují možnosti sestavit levicovou vládu již 17 let a na dalších pěkných pár let tu ještě výhled máme. Co lepšího si mohou modří ptáci přát, zejména když jak vidno komunistický strašák s pomocí mediálních podpůrných prášků účinkuje stále velice slušně.

Takže malé opáčko matematiky pro zapomětlivé - pravice (ODS a KDU ČSL) získala v červnu 2.279.181 hlasů a 94 mandátů, levice (ČSSD a KSČM) získala 2.414.155 hlasů a 100 mandátů. Zelení jsou prý zelení, rozhodně však nejsou pravicí. Pokud bychom je ale také započítali doleva kam patří v normálních zemích, je poměr ve prospěch levice dokonce 2.750.642 ku 2.279.191 hlasům a 106 ku 94 mandátům. Kde je tedy jaké vítězství pravice nebo alespoň vyrovnaní sil? Zkrátka všechno je jinak.

P.S.: S tím, že jakékoliv řešení povolební situace vyžaduje dohodu ODS a ČSSD ovšem souhlas, jenom mi vrtá hlavou, proč se tím ODS půl roku neřídila, ta matematika totiž byla jasná hned večer po volbách.

P.P.S.: Zároveň se omlouvám panu Bursíkovi, že jsem ho označoval za mistra světa ve skoku na špek. On opravdu na nic neskáče, on nejspíš opravdu dělá co potřebuje. Na špek totiž skočilo členstvo strany zelených, když si tohoto pána zvolilo do svého čela.

huhu 16.11.2006 8:22

Re: A co tento způsob ?

ano, to je cesta ! :-D

huhu 16.11.2006 8:22

Re: Stačilo by

přečtěte si ten článek znova. Pomůžu vysvětlit. Realita je taková, že většina poslanců se bojí o koryto, 4 roky "poslancování", že by už nebyli zvoleni (zejména ti v čssd a kdu). Takže se nenajde většina 120 hlasů na rozpuštění sněmovny a naopak, aby sněmovna nebyla rozpuštěna by ve 3. pokusu dostala důvěru třeba i vláda vedená Filipem.:-P

Ondřej 16.11.2006 8:12

A co tento způsob ?

Nechat schválit vládu, jaká se teď asi chystá, ALE potom dát do sněmovny vládní návrh zákona spojený s důvěrou vládě, který levice nemůže schválit. Tuto myšlenku navrhoval už Balík z Plzně.

Mohl by se k tomu vyjádřit nějaký právník ?

Veselý 16.11.2006 7:39

Stačilo by

dodržovat ústavu. Rychle 3x hlasování o důvěře vládě a je po problému.

hm 16.11.2006 7:30

Vcelku na tom nezáleží,

ale já si myslím, že to je jinak - oni nechtějí dát Paroubkovi příležitost vést zemi k předčasným volbám. S mocenským aparátem, který vláda má. ;-)

Huaskarán 16.11.2006 7:25

Paní Jaklová si plete pojem s průjmem

To snad ne. Kdyby ODS do tehdejšího volebního systému nevrtala vůbec, nemusela dnes už pátý měsíc zírat na drát (a on to byl špagát). Je přece jasné, že průšvih začal právě změnou volebního systému - a dnes kromě houpacích koňů z ptákostrany je v tom po nosní dírky celá země...

saša 16.11.2006 3:26

autorce se věci pletou

zkreslúje fakta, uniká jí, co se vlastně už stalo, mýlí se, že cosi zavinil Havel - objevuje také Ameriku a ten článek je vcelku zbytečný i zavádjící

Lea 16.11.2006 2:40

Re: Re: Předčasné volby - jistě

R^

V. Hoffman 16.11.2006 1:11

Re: Předčasné volby - jistě

Tak s tymto "Veletoče které předvádí ODS a Klaus jenom aby Paroubek šanci sestavit vládu nedostal jsou důkazam jediného - Klaus i Topolánek jsou přesvědčeni o tom, že by Paroubek pro svoji vládu důvěru získal."  sa da jedine suhlasit. Ja az zasnem, kam je Topolanek schopny ustupit, len aby sa ten treti /Paroubkov/ pokus nekonal. Ked uvazime, ze podla vsetkych prieskumov by ODS predcasne volby vyhrala s velkym naskokom, mam silny pocit, ze Topolanek a Klaus VEDIA, ze Paroubkovi by ten jeho pokus vysiel. Mozno ze vedia aj mena nelavicovych poslancov, ktori by ho podporili. Inak tie tanecky nedavaju zmysel.

Jan 16.11.2006 0:46

Paroubek si oposmlouvu vlastně už vynutil. Takže stejně vyhrává.

To že se lidovcům dá nažrat nějakým tím křeslem nemění fakt, že oposmlouva č.3 JE TU.Otázkou je, jak moc na ní ODS nakonec prodělá.

Oteplovač 16.11.2006 0:40

ústavní soud

Ještě dneska vidím toho ústavního soudce, jak do mikrofonu zdůvodňuje výrok soudu "že na  systém s výraznými většinovými prvky nejsou naši občané dost vyspělí" - (tedy on sám ano, ale my ostatní ne). Je to ten samý, co posléze odešel do důchodu a strašně se divil, jak malý mu byl vypočten a podal stížnost k ústavnímu soudu.

Jinak ale malé upřesnění: volební zákon oposmlouvy sice napadl Havel a shodil ÚS, ale nezapomeňte na to, že hlavním prvkem, který posun k většinovému systému zastavil, byl propadák u senátních voleb. Stačili 2 senátoři z ODS či ČSSD navíc, byla by ústavní většina a změna by se udála formou ústavního zákona. Havel by si mohl stěžovat akorát tak na lampárně a ÚS by s tím nemohl nic dělat. I z toho, s ohledem na dnešní situaci, je jasné, že  oposmlouva byla pokus, který stál za to, a jen těsně nevyšel.

Mortimer 16.11.2006 0:36

Předčasné volby - jistě

Ale zákonou cestou - a to znamená vyčerpání tří pokusů dle ústavy. A aspoň jeden bude Paroubkův je dost zřejmé. Veletoče které předvádí ODS a Klaus jenom aby Paroubek šanci sestavit vládu nedostal jsou důkezam jedinného - Klaus i Topolánek jsou přesvědčeni o tom, že by Paroubek pro svoji vládu důvěru získal. To by pro ně znamenalo (tedy zcela jistě pro Topolánka) konec politické kariéry. Navíc by hrozilo další - ukázalo by se, že paroubkova vláda opřená o komunisty bude fungovat jako každá jiná, k žádnému novému únoru nedojde a jedné heslo ODS - totiž boj proti tzv. komunistickému nebezpečí - by vyšuměl.