3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
huhu 16.11.2006 8:22

Re: Stačilo by

přečtěte si ten článek znova. Pomůžu vysvětlit. Realita je taková, že většina poslanců se bojí o koryto, 4 roky "poslancování", že by už nebyli zvoleni (zejména ti v čssd a kdu). Takže se nenajde většina 120 hlasů na rozpuštění sněmovny a naopak, aby sněmovna nebyla rozpuštěna by ve 3. pokusu dostala důvěru třeba i vláda vedená Filipem.:-P

Mortimer 16.11.2006 12:22

Re: Re: Stačilo by

Ale bylo by to přesně podle Ústavy. jestli jste si ve volbách demokraticky zvolili korytáře, je to vaše chyba. A pro stát je z dlouhodobého hlediska mnohem menší riziko  jedna vláda opírající se o komunisty, než zpochybnění základních principů na kterých je stát postaven.

Huaskarán 16.11.2006 7:25

Paní Jaklová si plete pojem s průjmem

To snad ne. Kdyby ODS do tehdejšího volebního systému nevrtala vůbec, nemusela dnes už pátý měsíc zírat na drát (a on to byl špagát). Je přece jasné, že průšvih začal právě změnou volebního systému - a dnes kromě houpacích koňů z ptákostrany je v tom po nosní dírky celá země...

Mortimer 16.11.2006 12:23

Re: Paní Jaklová si plete pojem s průjmem

Něco na těch božích mlýnech bude.

saša 16.11.2006 3:26

autorce se věci pletou

zkreslúje fakta, uniká jí, co se vlastně už stalo, mýlí se, že cosi zavinil Havel - objevuje také Ameriku a ten článek je vcelku zbytečný i zavádjící

J.Mach 16.11.2006 13:42

Re: autorce se věci pletou

pro vás článek je možná zbytečný a zavádějící, ale pro ty, kteří umí číst (a je jich většina), je to stručné a přesné, třebaže ne potěšující , shrnutí skutečnosti.

Jan 16.11.2006 0:46

Paroubek si oposmlouvu vlastně už vynutil. Takže stejně vyhrává.

To že se lidovcům dá nažrat nějakým tím křeslem nemění fakt, že oposmlouva č.3 JE TU.Otázkou je, jak moc na ní ODS nakonec prodělá.

jeff 16.11.2006 10:19

Re: Paroubek si oposmlouvu vlastně už vynutil. Takže stejně vyhrává.

prodělá všechno a na dlouho

Oteplovač 16.11.2006 0:40

ústavní soud

Ještě dneska vidím toho ústavního soudce, jak do mikrofonu zdůvodňuje výrok soudu "že na  systém s výraznými většinovými prvky nejsou naši občané dost vyspělí" - (tedy on sám ano, ale my ostatní ne). Je to ten samý, co posléze odešel do důchodu a strašně se divil, jak malý mu byl vypočten a podal stížnost k ústavnímu soudu.

Jinak ale malé upřesnění: volební zákon oposmlouvy sice napadl Havel a shodil ÚS, ale nezapomeňte na to, že hlavním prvkem, který posun k většinovému systému zastavil, byl propadák u senátních voleb. Stačili 2 senátoři z ODS či ČSSD navíc, byla by ústavní většina a změna by se udála formou ústavního zákona. Havel by si mohl stěžovat akorát tak na lampárně a ÚS by s tím nemohl nic dělat. I z toho, s ohledem na dnešní situaci, je jasné, že  oposmlouva byla pokus, který stál za to, a jen těsně nevyšel.

Mortimer 16.11.2006 0:36

Předčasné volby - jistě

Ale zákonou cestou - a to znamená vyčerpání tří pokusů dle ústavy. A aspoň jeden bude Paroubkův je dost zřejmé. Veletoče které předvádí ODS a Klaus jenom aby Paroubek šanci sestavit vládu nedostal jsou důkezam jedinného - Klaus i Topolánek jsou přesvědčeni o tom, že by Paroubek pro svoji vládu důvěru získal. To by pro ně znamenalo (tedy zcela jistě pro Topolánka) konec politické kariéry. Navíc by hrozilo další - ukázalo by se, že paroubkova vláda opřená o komunisty bude fungovat jako každá jiná, k žádnému novému únoru nedojde a jedné heslo ODS - totiž boj proti tzv. komunistickému nebezpečí - by vyšuměl.

V. Hoffman 16.11.2006 1:11

Re: Předčasné volby - jistě

Tak s tymto "Veletoče které předvádí ODS a Klaus jenom aby Paroubek šanci sestavit vládu nedostal jsou důkazam jediného - Klaus i Topolánek jsou přesvědčeni o tom, že by Paroubek pro svoji vládu důvěru získal."  sa da jedine suhlasit. Ja az zasnem, kam je Topolanek schopny ustupit, len aby sa ten treti /Paroubkov/ pokus nekonal. Ked uvazime, ze podla vsetkych prieskumov by ODS predcasne volby vyhrala s velkym naskokom, mam silny pocit, ze Topolanek a Klaus VEDIA, ze Paroubkovi by ten jeho pokus vysiel. Mozno ze vedia aj mena nelavicovych poslancov, ktori by ho podporili. Inak tie tanecky nedavaju zmysel.

Lea 16.11.2006 2:40

Re: Re: Předčasné volby - jistě

R^

hm 16.11.2006 7:30

Vcelku na tom nezáleží,

ale já si myslím, že to je jinak - oni nechtějí dát Paroubkovi příležitost vést zemi k předčasným volbám. S mocenským aparátem, který vláda má. ;-)

Veteran 16.11.2006 21:09

Re: Re: Předčasné volby - jistě

Mortimer má pravdu, naprosto s ním souhlasím.