29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Před tabulí

Návštěva expremiéra Andreje Babiše na pražské základní škole, během které kandidát na prezidenta odpovídal na dotazy žáků a žákyň, se stal hitem českého a moravského veřejného prostoru posledních dnů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hajský 28.12.2022 11:28

Kdyby nebyl schopný politik nemohl být dvě funkční období ve vládě a kdyby nebyl schopný organizátor a manažer, nevybudoval by velký zeměděldko-potravinářský podnik ani politické hnutí s největším počtem sympatizantů.

P. Pospisil 28.12.2022 11:12

Je to tak, ten dvouminutový sestřih je opravdu bulvární. Ale nějakou dobu bylo volně dostupné i cca 30-40 minut video, to měl být asi finální produkt celé akce. A tam se toho dalo vysledovat víc. Ale upřímně řečeno - on ten dvouminutový sestřih Babišovi zas tak neubližoval, ono to s ním nebylo o moc lepší ani na té delší stopáži.

Z. Jaros 28.12.2022 10:56

Pokud neznám alespoň základní věci, těžko si je budu dávat do souvislostí (= kritické myšlení mj.) a to za mě strejda Gůgl neudělá. Tolik asi moje poznámka k "biflování".

M. Kanda 28.12.2022 10:49

Autore, encyklopedické znalosti jsou něco úplně jiného, než na co byl tázán Babiš.

Babišovy dotazy směřovaly na učivo prvního stupně základní školy. A Babiš v něm uspěl podobně jako Horáček a Pažout ve známém večerníčku. Pokud nyní někdo o Babišovi prohlásí, že je hlupák, není to urážka ale konstatování faktu.

I kdyby vzteky každého mlátil lopatiškou.

P. Hák 28.12.2022 10:41

Aha, to jsem nevěděl, děkuji. No, pak to skutečně bylo podáno silně bulvárně.

P. Diviš 28.12.2022 10:40

Otázka je, proč tolik lidí cítí tu potřebu, kopnout si do Bureše. Jestli on si o to nějak "nekoleduje".

P. Diviš 28.12.2022 10:37

" Podle mne by v první řadě měl být zkušený politik a schopmný organizátor, manažer."

Ano. Otázka je, zda Bureš tyto požadavky splňuje. IMHO nikoliv.

V. Loula 28.12.2022 10:36

Ono je všechno jinak. Vůbec nešlo o to, zda vrcholný politik znal žaludky krávy, tady šlo výhradně o to, že to byl Babiš a byla vhodná záminka si do něj kopnout.

Ostatně, snad si pamatujete, není to dávno, co ministr vnitra podepsal zákon o autoškolách a následně nebyl schopen správně odpovědět na testy autoškol, které sám podepsal.

A není třeba chodit daleko, jiný kandidát, Nerudová, nevěděla, kdy je den státnosti republiky.

A jiný kandidát na prezidenta, Schwarzenberg, zase neznal českou hymnu.

Ale znova říkám, tady šlo o to kopnout si do Babiše.

P. Diviš 28.12.2022 10:34

Pan Čech najde článek 5 i v americké sněhové bouři. :-P

P. Diviš 28.12.2022 10:33

Pan Babiš účinkoval v televizním pořadu a moc neuspěl. Můžeme se sice dohadovat o významu znalostí takzvaně encyklopedických, ale v otázkách, dětmi jemu kladených, se nejednalo o nějaké "chytáky" nebo vysoce odborné záležitosti, šlo o celkem běžné věci, se kterými se člověk setká ve škole i životě. Pan Babiš se tedy zřejmě nesetkal. Pořad není žádný závazný vstupní test do politiky, není ani konkurz, je to právě jen pořad. Jeden z mnoha vstupních údajů pro voliče, komu dát či nedat svůj hlas. Pokud to budou považovat za užitečné. Nic více, nic méně.

J. Spilka 28.12.2022 10:32

Abych se přiznal, trochu mi to celé připomínalo AZ kvíz. Což je hezká a zábavná soutěž, ale ještě jsem v ní neviděl veřejně činného člověka. Tedy s výjimkou dílů, kdy šlo o charitu. No a potom ty výsledky vypadají dost podobně jako ve videu s A. Babišem. Asi se skutečně musíme smířit s tím, že školní znalosti samy o sobě úspěch v životě nepřinesou. Tudíž mě spíš mrzí, že organizátoři nevyužili možnosti vyzkoušet Babišovo kritické myšlení (pokud je tedy pravda, že otázky vymýšleli novináři). To ale není tak snadné vtěsnat do testu a nevznikne z toho takováto povrchní zkratka srozumitelná úplně všem.

P. Jirkovský 28.12.2022 10:30

Měl jste začít tím, co je to přípiska. A zbytek jste si moh nechat pro sebe.

P. Pospisil 28.12.2022 10:16

"Odporná volná soutěž", tohle sousloví mluví samo za sebe.

No, tak vedoucí úlohu KSČ jsme měli v ústavě tuším od r. 1960 po rok 1989. No a od r. 1992 máme tu, čo sa dá robiť, hen tu volnou soutěž. Odpornou.

P. Dvořák 28.12.2022 10:11

Ano, máte pravdu.

Prezident ČR by měl vědět, že se na univerzitě, kde dělá rektora, šmelí s tituly a na druhou stranu by neměl vědět, jak se v cizím městě pěšky z metra nebo od tramvaje dojde do školy pro agenty KGB.

P. Pospisil 28.12.2022 10:08

Pavel ani Nerudová nekandidují ve volbách slovenského prezidenta, tak asi úplně nemají zapotřebí nechat se zpovídat slovenskými žáky.

Babiš, jakkoliv Slovák, chce prezidentovat u nás, tak by bylo milé, kdyby se alespoň trošku orientoval v Českých reáliích.

J. Roškota 28.12.2022 10:05

Babiš kandiduje na prezidenta ČR, tak by měl znát české reálie a alespoň trochu se orientovat v české kultuře.

P. Pospisil 28.12.2022 10:03

Nezaznamenal? Babiš vyrazil s obytňákem po republice někdy v květnu. To jste nepostřehl?

J. Roškota 28.12.2022 10:02

Ale to přeci nebyly žádné odborné otázky. To byly otázky a neznalost naprosto základních věcí. Opravdu není potřeba, aby ministr zdravotnictví uměl operovat, ale prezident ČR by měl vědět co napsal Hašek, nebo Čapek.

A je úplně jedno, jestli byl sestřih poněkud zmanipulován. Pustil jsem si nejdelší záznam diskuse co jsem našel a nebylo to o nic lepší.

P. Pospisil 28.12.2022 10:01

No, asi každý, kdo v 8. třídě nepropadá.

P. Pospisil 28.12.2022 10:00

Naprosto výstižné.

P. Pospisil 28.12.2022 9:59

Jak jste vyvedukoval, že jde o akci AntiBabiš?

Vždyť další kandidáti byli do stejné situace postaveni taky. Akorát ze sebe nedokázali udělat takového vola jak Babiš. No ale to není chyba pořadatelů akce.

P. Kmoníček 28.12.2022 9:46

.......a ne tady hlásat, že Babiš je nevinnej.

P. Dvořák 28.12.2022 9:42

"Politici současnosti umí hlavně jenom žvanit a mlátit prázdnou slámu . . . "

. . . ze které bývají prázdné žaludky. V jakémkoliv počtu.

P. Dvořák 28.12.2022 9:40

K tomu Stránskému coby ministru dopravy si pamatuji, jak na otázku, jakou má kvalifikaci nebo proč vlastně bude zrovna ministrem dopravy, odpověděl:

"Již v dětství jsem si rád hrál s vláčky."

S čím si také ještě rád hrál, že byl potom ministrem zdravotnictví, nechám na fantazii čtenáře :-)

P. Pepax 28.12.2022 9:40

Od politiků očekávám jiné kvality než znalost jmen žaludků krávy, ostatně většinu z nich by hravě nahradil fundovaný odborník, politici současnosti umí hlavně jenom žvanit a mlátit prázdnou slámu.

P. Čech 28.12.2022 9:34

Máte pravdu. Odporná volná soutěž proniká i do jinak demokratické, přímé volby prezidenta. Ony si totiž ty politické strany nedají pokoj a "musí" si svou polívčičku ohřívat kde to jen jde. Příčina je ovšem zase jen jedna. Čl. 5 ústavy.

J. Hajský 28.12.2022 9:31

Vdiskusi k jinému článku s touto tematikou jsem napsal přípisku, kterou si pro její vhodnost pro tuto diskusi dovolím zopakovat.

Jaké nají být nároky na vědomosti a znalosti prezidenta nebo ministerského pžedsedy? Podle mne by v první řadě měl být zkušený politik a schopmný organizátor, manažer. Samozřejmě by měl mít i základní všeobecné znalosti a rozhled, ale ty prvně zmíněné předpoklady jsou podle mne prioritní.

Kdosi v jiné diskusi zmínil, že majitel zemědělsko-potravinářského podniku by měl přesně vědět, kolik má kráva žaludků. Ptám se: Věděli všichni (úspěšní) generální ředitelé a CEO General Motors, jak přesně funguje v autě diferenciál? Před léty jsem četl že v USA generální ředitel nejaké automobilky přešel dělat generálního ředitele Coca Coly. Stal se z něj přes noc z technika potravinář. Nikoli, stačilo, že byl schopný manažer. Podobně je to s Babišem.

Mimochodem, abychom zůstali u politiky. Porevoluční politik Jan Stránský, byl nejprve ministrem dopravy a později zdravotnictví. Odpověděl by přesně na nškteré předpisy na železnici, či dokázal vyoperovat slepé střevo. A dnešní česká ministrině obrany, dokázala by popsat něěkteré systémy tanku nebo proudové stíhačky, či velet divizi?

P. Čech 28.12.2022 9:30

Přesně tak. A organizátory celé této akce byli dozajista zase jen naši novináři pod taktovkou politických stran a hnutí STAN.

P. Čech 28.12.2022 9:28

Šlo opravdu o tah našich poplatných novinářů a hloupost Babiše, že tam, do tak předem, novinářsky připraveného duelu vůbec šel. Dobře mu tak, něco takového mohl očekávat. Je nutno si v této souvislosti uvědomit, že Babiš chodil do školy a studoval na Slovensku. Chtěl bych vidět , jak by Pavel a nebo Nerudová odpovídali na otázky slovenských žáků, konkrétně co napsal jakýkoliv slovenský spisovatel. Nicméně Babiš se nechal nachytat a patří mu to.

P. Čech 28.12.2022 9:19

Návštěvy a "diskuse" kandidátů na prezidenta ve škole jsou mistrovským tahem našich novinářů, poplatných současné slepené koalici politických stran a hnutí STAN. Osobně se divím, proč kandidáti na něco takového mohli přistoupit. Jde totiž o zcela bezskurpulózní zneužití dětí pro volnou soutěž politických stran, skrytou za předem připravenou, novou akci AntiBabiš. Je to tak viditelné, že jen opravdický hlupák něco takového nevidí.Celá zetímní předvolební kampaň kandidátů na prezidenta je novináři házena do žumpy ostatní politiky a je třeba něco takového obecně odsoudit. Jediná demokratická přímá volba je zde zneužívána k k boji o moc politických stran, což je obecně neméně odsouzeníhodné.