26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Prázdný sklad velkých témat?

Občanští demokraté zvedli prapor boje za povolení alespoň mírné hladiny, konkrétně půl promile, alkoholu v krvi při řízení automobilu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 10.4.2019 20:55

Volební program neexistující politické strany

pro neexistující voliče.

Lidský svět je ve skutečnosti výsledkem až aktivity lidí, nikoliv přednostně jejich záměrů. Je totiž z velké části výtvorem nezamýšlených důsledků našich činů a dokonce nezamýšlených činů a navíc s nezamýšlenými důsledky. Je výsledkem toho, co skutečně uděláme, nikoliv toho, co pouze zamýšlíme. S tím nikdo z nás nehne! A ke všemu, množství těchto důsledků je tak velké a jsou nám natolik skryty, že jsou prakticky neidentifikovatelné. Co s tím? Jak za těchto okolností nastavit například politický program moderní a zatím neexistující politické strany, která o těchto neodstranitelných okolnostech ví a přesto chce předložit v tomto „lidském zmatku“ i relevantní program volební. A dokonce takový, který přesně ony okolnosti zohlední a reaguje přitom na fakt, že společnost občanů je spontánním řádem jejich interakce, nikoliv řízenou organizací?

K. Janyška 10.4.2019 20:55

Re: Volební program neexistující politické strany

Velkou zábranou pochopení a úspěchu této snahy jsou voliči.. Drtivá většina z nich si totiž myslí o světě něco jiného, než by si měla myslet. Totiž to, co by si lidé o světě měli myslet, je dáno zejména výsledky pro ně prakticky nepochopitelného a většinou tak utajeného relevantního vědeckého výzkumu, že se jim informace o něm ani nedonese. Navíc nejsou schopni ho ve většině ani pochopit. A přitom jsem hodně blízko pravdy, když tvrdím, že jen věda nám může říci, co nejpřesněji, co si máme o světě myslet. Neboť ona, jako intelektuální vrchol lidstva, je tu od toho, aby naše myšlenkové koncepty a vědění o světě, neustále zpřesňovala a pomáhala nám tak zaujímat správná stanoviska k dění kolem každého z nás. Nikdo z nás by přitom právě tyhle věci neměl studovat pro nikoho menšího, než pro sebe sama! Takto získaný „poopravený“ mentální kapitál nám totiž velmi pomáhá k tomu, abychom nemohli být zneužiti různými mesiáši a vykladači mýtů, pověr a polopravd.

K. Janyška 10.4.2019 20:56

Re: Volební program neexistující politické strany

Jak tedy ve skutečnosti a ve zkratce náš život probíhá. Co umožňuje každému z nás přežít a dokonce, na co možná nejkvalitnější úrovni? Je to naše adaptace, tedy přizpůsobivost. Nic jiného a nikdo jiný nemůže prospět jednotlivci více, než jeho vlastní, co možná nejvyšší schopnost přizpůsobovat se, co možná nejefektivněji, prostředí, situaci a budoucímu neznámému. Tato osobní adaptabilnost je však dána jen a jen kvalitou a množstvím osobních adaptačních zásob každého z nás! To je klíčem pro jakoukoliv osobní prosperitu ve všech možných ohledech. Osobní adaptační zásoby jsou však také klíčem, který musí zohlednit každá moderní politická strana, má–li být vůbec občanu něco platná. Má-li fungovat jen a jen v jeho prospěch a má-li respektovat už zmíněný nevratný a nedemontovatelný postulát lidského světa, tedy spontánní řád lidské interakce.

K. Janyška 10.4.2019 20:56

Re: Volební program neexistující politické strany

Co si pod názvem osobní adaptační zásoba představit? Jak oddělit to, co jsme si o světě mysleli dodnes a co je nutné si myslet, abychom pochopili jeho skutečné principy. Nijak, vůbec nijak. Prostřednictvím osobních adaptačních zásob totiž, jsme se takto „protloukali“ světem už i kdykoliv předtím. Vždyť osobní adaptační zásoby nejsou nic jiného, než naše schopnost použít v pravý čas pravý adaptační nástroj na situaci. Vždyť hlavní adaptační zásobou je naše materiální zajištění, v drtivém množství případů tedy náš plat. Velmi významnou adaptační zásobou jsou, co možná nejlepší zdravotní stav, co možná nejvyšší relevantní vzdělání, co možná nejlepší společenská pověst, manuální šikovnost, zkušenost atd., atd. Nejvyšším násobitelem těchto doslova život umožňujících vlastností, je však svoboda. Jedině ve svobodě může člověk na svých adaptačních zásobách pracovat s úsilím, které má velkou naději, že nebude znehodnoceno.

A jak tedy nastavit volební program moderní, zatím neexistující politické strany pro moderní, vzdělané a zatím neexistující voliče. Nemůže být nesen ničím jiným, než garancí svobody jednotlivce a směrován musí být k respektu ke spontánnímu řádu lidské interakce, který je skutečným obsahem a základem zároveň, lidského světa. Politická strana budoucnosti, musí být pouhým strážcem nenarušování přirozených vztahů mezi lidmi a vláda složená z jejich politiků, musí být pouhou údržbářskou četou, která dohlíží na bezchybný chod neosobní struktury, pod názvem stát. Bude respektovat princip civilizace, tedy přirozenou vyšší a vyšší individualizaci a subjektivizaci jednotlivců. Občany přitom nesmí v žádném případě zařadit mezi prostředky prosperity státu, ale naopak, stát musí být jen a jen službou, jak občanům, tak ve vymáhání práva, i vládě.

K. Janyška 10.4.2019 20:56

Re: Volební program neexistující politické strany

Mám-li tedy na závěr velmi zhutněného výkladu říci něco, co by charakterizovalo můj záměr, pak toto. Moderní politické straně nemůže jít ve své činnosti o nic jiného, než politickými prostředky zajistit prostor, pro co možná nejvyšší zkvalitnění, co možná největšího počtu osobních adaptačních zásob občanů. Její volební program musí být právě tímto úkolem přikázán. Bojím se však, že něčeho takového se již nedožiji. Mé dny tak daleko už nesahají. Bohužel. Velmi by se mi v takovém světě však líbilo.

F. Navrátil 10.4.2019 18:04

Témat je jak škaredých koní na trhu!

Velká témata se válí na ulici a strany nemají odvahu je zvednout. Například zrušení všech nepojistných sociálních dávek, zrušení státních příspěvků parazitickým neziskovkám, zrušení koncesionářských poplatků, zřízení fondů nemocenského pojištění, důchodového pojištění a pojištění nezaměstnanosti, podstatné posílení pravomocí obcí, posílení pravomocí nejvyššího kontrolního úřadu, zrušení senátu, zákon o referendu, zákon o podmínkách lobingu, zákon o výkupu pozemků pro liniové stavby, zavedení školného u společensky nepotřebných oborů, výstavba startovacích a sociálních bytů pro mladé pracující rodiny, storno uznání Kosova, daňová nostrifikace zahraničních firem, atd., atd. Netvrdím, že by tato témata měla být prosazena ve své rigidní podobě, ale jako námět na celospolečenskou diskuzi do stranických programů, které jsou zahlceny frázemi o prosperitě, boji proti korupci a rozvoji demokracie, patří.

M. Prokop 10.4.2019 18:22

Re: Témat je jak škaredých koní na trhu!

Akorát že by nepřitáhla voliče, dokonce ani ta zcela nesmyslná.

F. Navrátil 10.4.2019 18:26

Re: Témat je jak škaredých koní na trhu!

Třeba?

M. Prokop 10.4.2019 21:14

Re: Témat je jak škaredých koní na trhu!

Ty liberální body (ne nesmysly kolem Kosova) měli v programu Svobodní. A nic.

I. Širůček 10.4.2019 17:17

ODS spekuluje na to

že až bude zle, začne ječet: My jsme to říkali!

I. Širůček 10.4.2019 16:56

ODS měla vždy slabost pro alkohol

vezměme si třeba případ Kott, nebo Šejch ...

P. Harabaska 10.4.2019 14:15

Odeesáci se odkopali pitomoučkým

voláním po změně zákona, jež by dovolila řidičům dát si po obědě pivko. Je vidět, že jim už šplouchá na majáku z očekávání volebního debaklu při pohledu na to, jak se jejich volební preference trvale snižují. To je potom dobrým voličem i duševní ubožák, který si musí dát pivo, aby vydržel střízlivý za volantem. Pitralon Fiala skutečně je vůdce strany non plus ultra. Hlavně novou kravatu a nějakou novou pleťovou masku. Na to ženské hodně dají, a ty, jak známo představují potenciál 50% voličů. Upřímně řečeno, ta Němcová mi pije krev, ale má v hlavě víc fištrónu než on s tím Stanjurou dohormady.

V. Kain 10.4.2019 14:56

Re: Odeesáci se odkopali pitomoučkým

Nevědí jak by přilákali voliče.To jedno pivo po obědě by sice bylo v pořádku (jako jinde v Evropě),ale to jim voliče nenažene.Navíc ta strana už není pravicová.Jsou tam členové (někteří) ukotveni několik desítek let a ani ti se Klause nezastali.Nějaká Udženija a nebo Fiala (a mnoho dalších) by za Václava Klause vůbec v té straně nebyli.Světélko je nyní s Klausem jr. Ti skutečně pravicoví voliči půjdou za ním.A kdo zůstane v dnešní ODS?

P. Harabaska 10.4.2019 16:31

Re: Odeesáci se odkopali pitomoučkým

Pitralon a uživatel kosmetické chemie v podobě barev na vlasy.

M. Krčmář 10.4.2019 11:20

Ještě by soudruzi z ODS mohli začít propagovat legalizaci konopí,to by byla prča. Volů volících ANOfert zdá se stále neubívá, takže by ti ostatní měli přijít s programem,jak vládnout s Burešem a přitom být v přesile. Místo té řepky by mohl Andrej pěstovat lány kanabisu.

M. Prokop 10.4.2019 13:46

Re:

Popravdě řečeno, ta legalizace konopí by byla dost rozumná, nebo alespoň dekriminalizace. Podobně jako ten limit na alkohol v rozumné výši, IMHO tak 0,3-0,4 promile. Represe nadělá víc škody, než užitku.

M. Krčmář 10.4.2019 13:52

To si myslím také,nebyl to vtip. Ale ,kdyby to začala propagovat ODS ,prča by to byla.

I. Širůček 10.4.2019 16:57

Re:

no, možná že nad tím už dumají...

M. Krčmář 10.4.2019 17:13

To doufám,předloni jsem platil za pár sazenic dva litry pokutu.

K. Janyška 10.4.2019 8:47

Vy jste politologické jelito stejné jako rudočerný Fiala

z levičácké Panevropské unie a bohužel šéf ODS . To je velký problém. Nemáte co říci... Dzp.

J. Kočí 10.4.2019 7:23

Autor zcela evidentně neví jak funguje poměrný systém

Vládnout v poměrném systému lze jen za cenu kompromisu. ČSSD šla do kompromisu a je vidět, že správně. Babišova vláda je levicová.

V případě, že by Fiala schopen kompromisu a nebyl ortodoxní, mohl být vicepremiérem a mohl ovlivňovat politiku doprava. Teď musí jen vyďobávat půlprocentní drobky, aby si ho vůbec někdo všimnul. Myslím, že od něho velké téma nehrozí.

K. Keinkopf 10.4.2019 8:08

Re: Autor zcela evidentně neví jak funguje poměrný systém

Kdyby šel Fiala do koalice s Babišem, byla by to jeho politická sebevražda. Jednak už před volbami tvrdil, že s ním do koalice nepůjde, za druhé jít do koalice s levicí by nebylo pro stranu, která říká, že je z pravého středu, vhodné a za třetí, při Babišově bezskrupulóznosti by jakékoliv populární změny vydával Babiš za svůj úspěch a nepopulární za návrhy ODS. A mimochodem, tolerance nějáké té desetiny promile za volantem je normální a potřebná.

M. Prokop 10.4.2019 9:04

Re: Autor zcela evidentně neví jak funguje poměrný systém

Přesně.

M. Krčmář 10.4.2019 12:06

Nemohu než souhlasit.

I. Širůček 10.4.2019 16:59

Re: Autor zcela evidentně neví jak funguje poměrný systém

... tak politická sebevražda, zatímco takhle ...?

Z. Rychlý 10.4.2019 7:07

Celkem souhlas,

vrátím se jen k titulku. Témata byla a mnohá z nich nastolil Junior - a letěl. Témata mírného pokroku v mezích současného chování elit jsou však vyčerpaná jinými stranami.

Nezvedání velkých témat lze (možná) vysvětlit tím, že vedení ODS vůbec nejde o uchopení vládního kormidla, ale hlavně jde o získání prvního místa v OPOZICI. Tam je pohodlí a teploučko.

J. Vlček 10.4.2019 11:54

Re: Celkem souhlas,

Přesně řečeno, pane Rychlý.

Pan Fiala se totiž rád předvádí v akademických debatách, v nichž rád zdůrazňuje svoji slušnost a zásadovost, kritičnost vůči vládě, ale úzkostlivě se brání účasti ve vládě, a tím převzetí části odpovědnosti za její vládnutí.

Bude-li čekat na zázrak v podobě získání většiny hlasů ve volbách, aby se pak ujal funkce předsedy vlády, může se stát, že se nedočká nikdy. Voliči totiž na akademické žvanění nejsou zvědavi. Dobrý politik by se měl umět prosadit i s menším mandátem, přičemž nemusí hned pomýšlet na funkci nejvyšší.

P. Harabaska 10.4.2019 14:20

Re: Celkem souhlas,

S tím lze naprosto absolutně souhlasit. Říká se, že nejvíce se Fiala et cie. bojí toho, že by snad - nedej pámbu - získali ve volbách absolutní většinu. Představme si ten průser dát dohromady vládu se smysluplným programem a realizovat ho. To i ten Kalousek, pánbůh chraň, je politický génius.